xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

16 Comments

 1. Дивдядово е много хубав вече мога да кажа квартал.Много ми харесва има страхотна природа.Снимките по горе са много хубави и мисля че ако утидете сами ще се уверите. 🙂

 2. Стояне ,не знаеш как се пише: „Соар“е правилното име не „Суар“.Иначе похвално за старанието ти!

 3. @gorokmeta: Абе мисля, че знам как се пише, защото съм го виждал написано в документ, издаден от кметството. Надявам се само служителят, който го е напечатал, да не е направил грешка.
  Името не идва от френски, а в България има и други географски обекти, наречени Суар, така че мисля че това е правилното.

  Все пак ще се радвам, ако ми предоставиш доказателство, че греша. 🙂

 4. Браво, брво… аз този парк от снимките го помня още когато имаше рози в него. Беше много красиво тогава. Имаше и една чешмичка в началото. A аз живеех много близко до него. Няма по-красиво мясно на света от родното селце.
  Поздрави за идеята.

 5. Ха ха, а това е моята детска градина „Сладкопойна Чучулица“

 6. Поздравления за този сайт. Току що го открихме. Дивдядово наистина е много хубаво и приятно място за живеене. Какво обаче ще кажеш за стадата домашни животни, които минават по улиците и ги замърсяват?

 7. Особено като си нацаппаш обувките или гумите на колата с изпражненията от животните, усещането е велико. Весело изкарване на почивните дни.

 8. Или като заведете Румбата на люлките изненадано да откриете, че на тях е вързано нечие магаре, велико пасторално усещане.

 9. Ееее, Тодоре… не бъди чак толкова черноглед. Поне не ни се налага да водим децата си в зоопарк, та да видят живи животни. Като софиянчетата примерно… Не знаем просто какво богатство имаме! 🙂

 10. Съгласен съм с теб Стояне за богатството, което имаме и се надявам да изкарам живота си в Дивдядово. Но ми е трудно да се примиря със стадата кози, които прегризват всяко новозасадено дръвче по улиците, миризмите и фекалиите, които остават след тях, коне и магарета-вързани по детските плащадки и парка. Аз съм по възрастен от теб и помня, когато собствениците на козите ги извеждаха извън дивдядово на въже и там ги пущаха, а коне и др. едри животни имаха престилки отзад, за да не замърсяват улиците. Както и да е говори се, че с влизането в европ.съюз тези неща ще се променят. Дано и нашето поколение ги дочака, а не чак дечица като Румен и Алекс

  • И аз съм съгласен с теб Тодоре! И аз помня времената, за които говориш. И на мен ми е неприятна сегашната немърливост и нехайство. Отношението ми се крие в иронията, с която ти отговарях. 🙂 Незнам дали влизането в Съюза (май и навремето беше актуална тази дума) ще промени нещо. Аз промяната я очаквам, когато си отиде поколението, което гледа тези животни – максимум 10-тина години.

   П.П. Да не се познаваме? Не съм споменавал никъде името на Алекс. 🙂

 11. Аз не съм толкова оптимистичен, че нещата ще се променят без забрана. Все пак сме в България и в Дивдядово.Тук домовете са фамилни, традициите са създавани с години, което в по голямата си степен е очарователно и патриархално, но по отношение на отглеждането на животни въобще не ми допада. И държа да уточня, че всеки в своя дом има правода си гледа каквото пожелае, щом се спазва хигиена и не ароматизира съседите, но пасенето на животните – кози, коне и др по улиците е просто безобразие. Жалко, че кметския наместник – млад и переспективен по принцип все едно, че не забелязва мръсотията и мизерията по улиците, а според мен точно там трябваше да наблегне, особено сега срещу Великден и да приглася на общинския кмет. Ти как мислиш, не трябва ли кмета да е по активен на тая тема- още повече, че за това не са необходими пари, а само една разходка из Дивдядово и разговори с хората и все пак има Наредба №1 на общинския съвет.
  РР. Не се познаваме лично, но познаваме Митака и семейството му.

  • Ами как мисля… мисля, че кметския наместник вероятно също гледа животни в двора си… или поне родителите му ги гледат (съседи са ми през две къщи, ама не съм се заглеждал). То като се замисля по-рядко е някой да не гледа животни.

   Баща ми също гледа една коза, едно прасе, кокошки и зайци. Май и ние влизаме в групата на „нелегалните-битови-животновъди-замърсители“. 🙂 Аз знам, че баща ми е последния от фамилията, който ще ги гледа. Аз едва ли ще имам желание и време. Предполагам при голямата част от другите фамилии е същото.

   Колкото до наредбите – нали знаеш как е в България. Законите се правят, за да се отчита работа. Прилагането им е съвсем друга бира. Дивдядово едва ли може да бъде по-различно. Щом Църквата успя да разруши една детска площадка, едва ли можем да очакваме един разговор да убеди бай Върбан (примерно) да не си пасе овцете насред квартала.

 12. БРАВО ЗА САИТА ПОЗДРАВИ ОТ ЕДИН ДИВДЯДОВЧАНИН

 13. браво мои и аз сам от ченгел все ме дъпра към родното место

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: