xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

За автора

Казвам се Стоян Стоянов. Роден съм в лето девето от стъпването на човек на Луната. От тогава-насам живея в квартал с колоритното име Дивдядово.

Женен съм. Имам двама сина.

В момента работя като системен администратор (мрежови сървъри, работни станции, Интернет и т.н.) в Шуменски Университет.

Това е моят блог за Бушкрафт, Примитивни технологии и умения, и живот с Природата. Любовта ми към нея е доста стара – толкова, че за началото само ми е разказвано, защото не съм бил на възраст, в която да го запомня. С други думи: била е в мен през цялото ми съзнателно съществуване. От игрите с буболечки и гоненето на гущери – през разходките сред нея сам, или с приятели, задълбоченото й изучаване „на терен“, или от книгите на пътешественици, естествоизпитатели, и специализирана литература, отглеждането в аквариуми, терариуми и кафези на почти всичко живо, за което се сещате, изучаването й в гимназията и Университета – до сегашното ми увлечение по бушкрафта, примитивните технологии, дългите самотни разходки сред пущинака, и насладата от общуването с нея.

Обеден бивак

Аз не претендирам да съм експерт във всичко това! Имам още толкова много да науча. По-сериозните ми занимания с бушкрафт са едва от година-две. Подсъзнателно обаче, това ми е било интересно и ме е привличало от доста по-дълго време. Като малък бях запленен от историята на Робинзон Крузо, и от книгите за хора, водещи примитивен начин на живот, добивайки и правейки всичко само с двете си ръце и съобразителен ум. Издирвах подобни книги в библиотеката, четях ги, и след това се опитвах да пресъздавам на практика някои неща от тях.

Шуменското плато - 21-22.09.2009

Често въвличах в това и връстниците ми от тайфата. Копаехме землянки, строяхме колиби от дърво, папур и трева, правехме лъкове, копия и дървени прибори. Ловяхме риба, раци, жаби и миди от близките водоеми, след което ги печахме на импровизирани шишове и скари, и хапвахме около огъня. Изкарвахме от сутрин до късно вечер сами из полето или гората, само на вода от изворчетата, и това, което намерим за хапване по пътя. Е, често и ни поступваха и наказваха за това после, но никога не успяха да ни откажат да го правим! 😉 Спяхме сами по язовирите и в гората още от 13-14 годишни. Може сега това да ви изглежда като незаинтересованост на родителите ни, но тогава времената бяха други. Сега едва ли всичко би било същото, за съжаление.

Лагер-сбор - Шуменско плато - 24-26.09.2010 - Майсторене

За известно време бях се пооткъснал от Природата, и се увличах от компютрите. Е, няма лошо, защото сега този блог вероятно нямаше да съществува! „Всяко зло – за добро!“, както са казали хората. И друго, което пак е казано е, че „Старата любов ръжда не хваща!“. И ето, че тя се върна с нова сила преди няколко години. Е, вече с малко по-различна насоченост, но…

В търсене на информация в Интернет за тези мои нови интереси разбрах, колко много неща още има да бъдат научени. Разбрах също и колко малка част от всичката тази информация е достъпна на родният ми език. Помислих си: „Какво бих правил, ако не разбирах поне задоволително добре руски и английски език?“. Колко би ме спъвало това.

По същото време вече бях пуснал тестов блог на един от компютрите си вкъщи. Беше нещо като личен дневник, в който честно да си кажа, се чудех какво толкова да пиша, и вероятно той би изчезнал след няколко месеца, ако не ме беше осенила идеята: Защо да не го ползвам за популяризиране на тези знания и умения? Защо чрез него да не представям в обобщен и достъпен вид поне част от нещата, които ежедневно прочитам и научавам? И защо да не споделям своите преживявания и впечатления от всичко това, което се превърна в моя страст?

Фотоотчет - 29 август 2010 - Шуменско плато - Гарванлъка - 1/24

И така блогът ми стана тематичен. Той е и нещо като хронология на процеса на моето обучение. На усвояването на знания и умения, както и на опита ми за завръщане към нещо, до което съм бил по-близо преди.

Бих се радвал, ако всичко тук ви хареса! Ако намерите тук полезна информация. Бих се радвал, ако с негова помощ ви превърна в съмишленици, и заедно продължим да се обучаваме, за да ставаме все по-добри!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!