xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Джобен комплект за оцеляване (Pocket Survival Kit)

Джобният комплект за оцеляване е набор от най-необходимите и полезни дреболийки, които биха ви били от полза ако ви се случи нещо на път, на работа или в каквито и да е други случаи в които нямате специална екипировка или не сте си вкъщи. Броят и размерите на всяка една от тези дреболийки е съобразена с това, целият този комплект да е не по-голям от кутия цигари.
Този ограничен обем доста смалява списъкът на нещата, които могат да влязат в съдържанието на джобния комплект за оцеляване.
Обикновенно това са основни лекарстени материали, превързочни и дезинфекциращи материали, игли, конци и др.

Ето примерен джобен комплект за оцеляване, който нося винаги в себе си.

Джобен комплект за оцеляване (Pocket Survival Kit).

Целият комплект се побира в кутия от лента за пишеща машина (1), с размери:
диаметър – 6 см

височина – 2,5 см

Ето и списък на нещата, които съм включил в съдържанието му:

1. Кутия от лента за пишеща машина. – Не особенно тясна. Пластмасата е сравнително мека, което означава, че няма да се счупи, ако по невнимание я изтървете или седнете върху нея.

2. Активен въглен (2 таблетки) – Прилага се в случаи на леки форми на диария, на отравяния и свръхдози, настъпили след прием през устата, тъй като спира абсорбцията на токсините от храносмилателно-чревния тракт. Противопоказно е приложението на активен въглен в случаи на погълната киселина, основа или петролен продукт.

3. Аналгин (2 таблетки) – Остри и силни болки след операции или наранявания; болки при тумори, колики, други остри или хронични силни болки, доколкото са противопоказани други терапевтични средства; висока телесна температура, която не се повлиява от други средства.

4. Парацетамол (2 таблетки) – Обезболяващо и температуро-понижаващо.

5. Бусколизин (3 таблетки) – Комплексно лечение на заболявания като: спазми на хранопровода и кардията; гастродуоденит и язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника; спастичен запек; жлъчни кризи; бъбречни колики; тенезми на пикочния мехур; спазми на родовите пътища по време на раждане; лихиометра;повръщане от различен произход, дисменорея, заплашващ аборт.

6. Левкопласт (2 лепенки) – повърхностни рани.

7. Пресовани тампончета от памук (2 броя) – почистване на рани, палене на огън и др.

8. Синтетично въженце (1 метър) – Употреба според случая. Винаги има за какво да послужи.

9. Лопедиум (2 капсули) – При остра диария.

10. Магнитна стрекла за компас – ако се постави върху тънък връх или игла, показва посока север.

11. Запоена стъклена тръбичка с йод – дезинфекция на рани и др.

12. Секретни игли – закрепване на краищата на парче плат и др.

13. Кристали калиев перманганат – промивки на рани, промивки на стомаха, обезаразяване на вода и др. В смес със захар или глицерин се самозапалва.

14. 5 бр. кибритени клечки, драскало и комплект риболовни кукички и тежести.

15. Игли за шиене (2 броя).

16. Малка макара с конец за шиене.

17. Молив и пластмасова тръбичка с навита рибарска корда 0.20 (15м).

18. Аспирин (2 таблетки) – използвано често като болкоуспокояващо средство, антипиретик (при треска), грип, като противовъзпалително средство и при ревматични и други заболявания.

19. Стерилно острие за скалпел – реже перфектно.

В комплекта съм включил и парче домакинско алуминиево фолио и парче стерилна марля (компрес). На снимката не са показани.
Фолиото служи за изготвяна е различни вместимости за течности, за нагряване на вещества и за правене на светлоотражатели.

Стерилната марля се използва за превръзки и компреси на рани.

Смятам, че това е необходимият минимум от вещи, които човек би трябвало да носи винаги в себе си под формата на джобен комплект за оцеляване или джобен санитарен пакет. На много от вас ще им се стори малък и непълен и вероятно ще предложат още допълнения, но аз смятам, че джобният комплект за оцеляване би трябвало да е малък и незабележим, до момента в който се наложи да го използваш.

А и смятам, че по-добре половината от нещо, отколкото едно цяло нищо. Защото, ако си окомплектовате нещо по-голямо, много по-голяма е вероятноста бързо да ви омръзне да го разнасяте със себе си, и все по-често, тръгвайки уж замалко някъде, няма да го взимате със себе си. А смятам, не това е целта.

С. Стоянов 07.04.08

12.11.2008 – Това беше старата версия на Джобния ми комплект за оцеляване. От скоро вече съм се оборудвал с нов. Можете да прочетете за него тук – „Джобен комплект за оцеляване – версия 2“.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
22 Comments

 1. Pingback: Combat Survival Kit | xenos::life

 2. Абе човек много лекарства зимаш се едно ще ходиш да мреш.

 3. Climber казва:
  23.05.2009 в 17:18
  Абе човек много лекарства зимаш се едно ще ходиш да мреш.

  АКО СИ СЕ НАУЧИЛ ДА ЧЕТЕШ ПРЕЗ КЛАСОВЕТЕ КОГАТО Е ТРЯБВАЛО ПРОЧЕТИ ПО ГОРЕ НАПИСАНОТО И ВНИКНИ В НЕГО А НЕ ПРАВИ ТАКИВА ТЪПИ КОМЕНТАРИ ТОВА СЕ НАРИЧА НЕВЕЖЕСТВО

 4. … и невежеството е фатално в ситуация на оцеляване 😉 !

 5. Харесва ми. Като за джобен комплект е екстра. Все пак е само за един човек, а не е стационар. И лекарствата са точните. Втория комплект е още по-добър, но с едно допълнение, ако може – нещо за изгаряния (паста).

 6. Искам да поздравя Стоян Стоянов за полезния блог.И за изобретението което е измислил адски много ми хареса и сега даже и аз си правя такъв комплект.

  п.п. Даже мисля да си направя и комплекта от част 2 😛 :]

 7. Pingback: Duvi`s life » Какво да носим със себеси

 8. И на мен ми харесва и смятам че ще бъде полезен . Тъй като съм рибар бих заложил по сериозно на риболовните такъми.

 9. Бих препоръчал лекарствата да са отделно от пакета за оцеляване.Иначе списъкът на предмети , свързани с оцеляването е доста скромен.Аз събирам моите неща в малка чантичка от тези,които се слагат на колана – 13Х8 см.250 гр.В нея има доста повече неща,но акъл не давам.Предполагам,че всеки си е изработил система с годините.
  Взимам го и когато ходя на кратки излети на Витоша,Плана или Лозенската пл.Ако видя,че в малката раничка няма място,слагам в единия й джоб няколко таблетки седалгин нео,парче цитопласт,ластична наколенка(късал съм менискус),шведско огниво,запалка,свирка,малко фенерче…и това е.Но общо взето пакетът за оцеляване не излиза от раницата,с която съм,дори в града.

 10. Наистина звучи като добра идея да се съберат дребните джунджории в една малка кутийка.
  Защо са ви толкова много видове обезболяващи, обаче?
  Калиевият перманганат е опасен, трябва да му разбираш, по-добре нещо друго.
  Рибарските кукички са за който може да лови риба (знае къде, с каква стъъв и т.н.. )Подозирам, че ще ми е по-лесно да стигна до рибарски магазин… където и да е той 🙂 Преди време от един магазин за хранителни добавки си взех няколко енергийни таблетки, но никога не съм ги ползвала. Все ми остава по някоя вафла.
  Пет клечки кибрит са доста малко. Аз си нося една мъничка хубава запалка. (На високо не работи. Имам и запалка за примус, която си седи на главата на примуса).
  Добре е въженцето да може да ти издържа тежестта и това да е проверено предварително. Тези от катерачните магазини не са скъпи.
  Принципно си нося ролце дък тейп. Лепи дрехи, раници, автомати за ски…
  Старая се едно малко катерачно ножче да не ми излиза от раницата.
  Същото и за челника. И да е със заредени батерии.
  Чудя се дали да го обяснявам това, но и някой и друг презерватив. Може да се ползва като турникат, става и за съхранение на вода… въобще прави оцеляването по-поносимо. 🙂

  • Криси, погледни втората версия (по-късната) на комплекта. 😉 Там и обясненията са повече.
   Нещата, които ти добавяш са наистина полезни, но някак излизаме от рамките на определението „джобен“ (въже, челник, вафла,батерии). 😉
   Калиевият перманганат наистина е опасен, но при поглъщане най-вече. И ако не знаеш как се ползва. Иначе има няколко други свойства, заради които съм го предпочел.

   П.С. А може да погледнеш и този купешкия! 😉

 11. Е, така е то, когато човек се изказва без да е изчел всичко :).
  До сега съм се интересувала най-вече какво трябва да се носи и да се прави, за да не се стигне до ситуация да „оцеляваме“. Но ми се случва от време на време, за съжаление.
  Явно ще трябва да изчета повече неща, за да разбера какво е дискутирано и какво не…
  Много ми е интересно например как се лови риба с ръце или с чук. Някой обяснявал ли е? Ако не да попитам. 🙂

  • Ми лесно се лови риба с ръце. Само да има къде. Трябва ти подкопан глинест бряг по възможност с корени от близите дървета. Може и под някои подходящи камъни. Бъркаш с две ръце отдолу и като напипаш нещо хлъзгаво се опитваш да го притиснеш нагоре и от двете страни (все едно хващаш вретено). Може да търсиш и хрилете. Там също лесно се задържа. Рибата няма да избяга, когато я напипаш. В тъмното тя смята ръцете ти за друга риба, така че не е чудно дори ако се „притисне“ повече в тях. Само внимавай, че понякога вместо риба, се напипват и други неща – примерно раци, змии, плъхове, костенурки, жаби. 🙂 Някои от тях хапят! 😉

   Колкото до чука – взимаш по-голям чук или камък, избираш си скалист бряг, или голяма скала във водата, където се събира повечко риба. Удряш със все сила по каменното дъно или скалата, която е добре да е по на плитко. От ударната вълна рибата се дезориентира и зашеметява. Тогава бързо трябва да се събере.

   Сега да кажа, че и двата начина се водят за бракониерски, и аз в никакъв случай не ги приемам, освен в ситуация на крайна нужда. Точно по тази и причина ги споменавам. Някой да не ме обвини в нещо! 😉

   Всъщност то и всичко това не беше много за тая тема, ама айде… 😉

 12. Поздравления за чудесната идея! Най-малкото уикенда ни няма да бъде развален заради някакво си разстройство или главоболие. 🙂 В този комплект мисля, че е добра идея да се добави и някой лев – много мощен туул при оцеляването! А за жените – задължително и един дамски тампон. 😉

 13. Всъщност тампона върши работа и при мъжете – чудесна разпалка за огън. Още повече че фабрично са си херметично опаковани в найлонче.

 14. не си спомням някой казвал ли е че тампоните могат спокойно са се използват(както и дамските превръзки) за поставяне върху рани. Те са стерилни! И двете неща стават за цедак за чай и вода.

 15. не си спомням някой казвал ли е че тампоните могат спокойно са се използват(както и дамските превръзки) за поставяне върху рани. Те са стерилни! И двете неща стават за цедак за чай и вода(стига да не са от съдържащите гелообразуващи вещества)

 16. Можеш да добавиш и клечка за зъби,че никак не е прятно да имаш храна между зъбите. 😀

 17. Здравейте,
  по повод на дамските превръзки искам да кажа, че познати мотористи ги бяха изпозлвали като уплътнители под корите на гърдите, защото иначе им правели рани.
  Комплектът изгелжда пълен с най-необходимото на първо четене, а парите никак не са за пренебрегване. Aз в такъв комплект винаги нoся по 1 лев… да ме пита човек защо, все едно, само в града за билетче ще ми свърши работа:)
  Моля за съвет откъде да си намеря фенер с динамо, както и кабел за зареждане на телефон към такъв. Купих с радио/фенер/лампа и какво ли още не. Има вход, на който пише: „DC-IN 6V“.
  Виждах сред познати и зарядни за каквото и да е, работещи със слънчева светлина, но къде се намират по магазините?

  И последно-браво на автора!:)

 18. комплекта е много добре измислен …………… но липсва само едно нещо и това е нож или някакво острие…..Поздравления за другото добре е измислено

 19. Като лекар ще си позволя да препоръчам някои корекции по медикаментите . Например Allergosan-а е слаб антихистаминен препарат (в чужбина от 15 години вече не се употребява) –трябва да го приемате на 6 часа за да има някакъв ефект и лошото е ,че употребата му е свързана с доста неприятни странични ефекти , както замаяност, нарушена координация и спад на артериалното налягане. Едва ли някой би искал това докато се катери по склали или минава по тесни планински пътеки, опасен е също при шофиране. Препоръчавам да го замените с Aerius 5mg – няма тези странични ефекти, действа 24 часа с еднократен прием и е доста по-мощен при алергии. Buscolysin- ът не е безопасен при неясна коремна болка може да маскира апендицит,също има доста странични ефекти ,като сухота в устата, сърцебиене, нарушена терморегулация , понякога затруднено зрение също не безопасни при планински преходи. Може да се замени с N-spa 40mg ,който е достатъчно ефективен и без тези странични ефекти. Вместо Imodium при който трябва да приемате 3 пъти по една капсула за да има ефект (а често е неефективен), има по-ефикасни препарати при диариен синдром –например Hidrasec 10,30mg (на прахчета) и 100mg на капсули през 6 часа . Обикновено още след втория прием пациентите вече са много по-добре. Естествено необходимо е възстановяване на загубите с достатъчно течности. Всички посочени медикаменти ги има на българския аптечен пазар. Калиевият перманганат е много добро решение. За промиване на рани се използва се в съотношение 1:1000 тоест 1 g на литър вода. При високи концентрациии може да предизвика химично изгаряне по кожа и лигавици. Хубавото е,че ако сте взели 20 грама то имате готовност да си направите 20 литра дезинфекционен разтвор. За дезинфекция на вода според някои сървайвалисти обаче е по-слаб отколкото хлорните таблетки, защото ефектът му намалява от други примеси във водата .Тя трябва максимално да се филтрира за изчистване от механични частици преди дезинфекция. След обработка на водата с хлорни таблетки, прибавянето на малки количества КМнО4 във водата премахва неприятния вкус от хлора ,както и мириса на сяра от някои води. В заключение поздравления за блога.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: