xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Походна аптечка – Какво да вземем и как да го използваме.

Походната аптечка е един от най-важните елементи на вашата екипировка, особенно ако планирате дългосрочни пребивавания в отдалечени и безлюдни местности. В такива случаи понякога може да се наложи да поверите живота си на нея.
Подбирането на правилното съдържание на една походна аптечка винаги е било трудно. Трябва да предвидите всички възможни сценарии и случаи, в които може да ви се наложи да прибегнете до нея. Тогава обаче рискувате тя да стане прекалено обемиста и тежка.
В тази статия ще ви покажа моето решение за походна аптечка, което мисля че е един оптимален вариант за всеки турист. Подходяща е за всякакви походи, бивакуване , риболов, къмпинг с палатки, велотуризъм, мототуризъм и пешеходен туризъм. Правил съм справки с различни източници в Интернет.
Съдържанието на тук посочената аптечка стига за обезпечаването на 5 до 8 членна група от хора, така че който иска да я пригоди за лични нужди, може да намали пропорционално количеството на медикаментите и материалите. Аз обаче смятам, че и така не е кой знае колко обемиста.

Като кутия за опаковане на аптечката не се препоръчват меките полиетиленови пликове или кутии. Освен че съдържанието се излага на опасност от механично повреждане, те не предлагат стабилност при сътресения и е много вероятно всичко вътре да се размести и разбърка.
Най-добре е да се ползват кутии от автомобилни аптечки или леки пластмасови кутии за инструменти или рибарски принадлежности. За предпочитане е кутията да е херметично затваряща се, а ако не – облепете я добре със скоч или изолираща лента. Добре е да я поставите във здрав, затварящ се добре калъф от устойчива на износване материя.
Добре е да разделите препаратите в комплекта в следните групи: „Стомашно-чревни“, „Антибиотици“, „Обезболяващи и т.н.

Лекарствата и материалите в този списък съм разделил на следните групи:

 • Материали и инструменти с общо предназначение
 • Обработка на рани, травми и изгаряния
 • Обезболяващи и температуропонижаващи лекарства
 • Заболявания на горните дихателни пътища
 • Сърдечно-съдови заболявания
 • Противоалергични лекарства
 • Стомашно-чревни заболявания
 • Стимулиращи и транквилизиращи средства

Количествата на лекарствата, както казах, са разчетени за 5-8 членна група, придвижваща се по равнинна или нископланинска местност (няма препарати за борба с височинна болест), в топлото време на годината. При планиране на походи през зимата се препоръчва да се увеличи количеството на противопростудните препарати, антибиотиците и витамините поне 2 пъти.

Аз лично препоръчвам да запазите всички листовки на пациента, които ще имате така или иначе, след като си купите лекарството. Опаковайте ги грижливо и ги направете част от аптечката. В аптечката няма място за картонените опаковки на препаратите. Препоръчвам да ги изхвърлите.

Ето и списъка с необходимите препарати и материали, както и кратки указания за необходимото количество и начин за ползване:

1-ва група – Материали и инструменти с общо предназначение

1. Термометър – 1 бр. – Служи за измерване на телесната температура. Има два начина за това – поставяне в подмишничната ямка и под езика. Във втория случай температурата е с около градус по-висока.

2. Гумен ремък – 1 бр. – За спиране на масивен артериален кръвоизлив.
Начинът на ползване е в следния ред и правила:
– слагайте ремъка само над дрехите (ако няма дрехи – подложете някаква тъкан);
– ремъка се затяга само до спиране на кръвотечението. Прекратете по-нататъшно затягане.;
– при рани по китката, предмишницата, лактевата облас – ремъка се поставя във горната трета на мишницата (! Поставянето на ремъка в средната трета на мишницата може да доведе до необратима парализа на лъчевия нерв);
– При рани на долните крайници ремъка се поставя в средната трета на бедрото;
– под ремъка поставете бележка с името на този, който го е поставил и точното време на поставянето (задължително!);
– на всеки час (през лятото) или на половин час (зимата) ремъка трябва да се разхлабва, давайки възможност на кръвта да потече в крайника (за да избегнете допълнителни загуби на кръв, притиснете края на разкъсания съд към подлежащата кост със пръсти);
– ремъка може да престои на крайника максимално 1 час през зимата и 2 часа през лятото. След това възниква опасност от некроза. (все пак при навременно разхлабване на ремъка, този срок може да бъде удължен същественно);
– възможно най-бързо транспортиране до болница!

3. Гумени ръкавици – 2-3 чифта – Предпазване от заразяване чрез кръв и други секрети. Използвайте ги винаги при контакт с кръв!

4. Накрайници за скалпел – 3-4 бр. – Малки операции. Разрязване на гнойници. Острието се дезинфекцира на пламък. 98%-ния спирт не е достатъчен за убиване на всички бактерии.

5. Ножици – 1 бр. – Рязане на бинт и други материали. За предпочитане са малки от неръждаема стомана.

6. Медицински памук – 50 гр. – Мазане с различни разтвори. Компреси.

7. Спринцовки по 5 мл. – 4 бр. – Инжекции. Режещият връх на иглата може да бъде използван за отваряне на субепидермални гнойници и мазолни торбички. Полезни са и инсулиновите спринцовки – с тях лесно се прави анестезия.

8. Стерилна марля – 4 бр. – Налагане на компреси. Превръзки.

9. Етилов спирт (70% или 90%) – 100 мл – Обработка на кожата, компреси и вътрешно приложение (след разреждане).

10. Kaлиев перманганат – 1 опаковка – Промивка на стомаха, рани, гъбични инфекции и дезинфекция. Неразвторилите се кристали на калиевия перманганат могат да бъдат много опасни (например могат да доведат до изгаряне на хранопровода при промивка на стомаха). Поради тази причина винаги правете така: първо в чашка направете силен тъмен разтвор, след това го прелейте в друг съд и добавете вода, след това прехвърлете всичко това в бутилка и добавете вода до получаването на разтвор с нужния цвят. В този случай ще сте уверени, че всички кристали са се разтворили.

11. Медицински бинт (с ширина 5 и 10 см) – по 2 бр. – Поставяне на превръзки. Винаги е добре да избирате стерилен бинт. Такъв в походни условия не можете да си направите.

12. Еластичен бинт – 1 бр. – Поставяне на превръзка след разтягане или навехване на стави. При поставянето вземете мерки и не стягайте крайника до посиняване! През нощта бинта се сваля и ставата се намазва с Финалгон или Индовазин.

13. Лейкопласт бактерициден – 3 пакета – Залепване на рани и мазоли.

14. Анкерпласт – 1 рулон – Фиксиране на превръзки.

15. Детска пудра – 1 опаковка – Третиране на протривания и подсичания.

16. Сулфацетамид (капки за очи) – 1 флакон – Конюктивит или попадане на чуждо тяло в окото.
2-ра група – Обработка на рани, травми и изгаряния

1. Кислородна вода – 1 флакон – Обезаразяване и почистване на рани.

2. Йод 5% р-р. – Обработка и обезаразяване на рани.

3. Индовазин – 1-2 тубички – При възпаления на стави и разтягане на връзки. Разнасяне на синини. Един от най-използваните препарати. Мястото на травмата се разтрива с гела. Повтаря се 3-4 пъти в денонощието.

4. Финалгон – 1 тубичка – При разтягания и болки в мускулите. Не замества Индовазин. Неговия ефект е сгряващ.

5. Дермазин – 1 тубичка – При изгаряния.
3-та група – Обезболяващи и температуропонижаващи лекарства

1. Парацетамол – 20 таблетки – Температуропонижаващо и обезболяващо.За борба с треската (при температура над 38 градуса). По 1 таблетка до 4 пъти на ден. За деца до 12 години използвайте парацетамол, не давайте аспирин!

2. Аулин – 4-5 опаковки – Лечение на остра болка. Над 12 години. 100 мг два пъти дневно след хранене. Да се приема възможно най-кратко.

3. Бусколизин – 1 опаковка – Обезболяващ спазмолитик (болки в коремната област). 1-2 таблетки 3-4 пъти дневно.

4. Лидокаин – 2 ампули – Местен анестетик. Локална анестезия при миниоперации.
4-та група – Заболявания на горните дихателни пътища

1. Бромхексин – 20 таблетки – Против кашлица, отхрачващо. Възрастни: по 2 таблетки 4 пъти дневно. Деца: 2 таблетки 2 пъти дневно.

2. Азатрил – 20 капсули – Против ангини, бронхити, отити и пневмонии. По 2 капсули 3 пъти на ден, 1 час преди или 2 часа преди хранене. Не употребявайте алкохол!

3. Витамин С – 1 флакон – Профилактика на заболяванията, простуда. 1-2 таблетки след хранене.

4. Капки за нос (по избор) – 1 флакон – При хрема.
5-та група – Сърдечно-съдови заболявания.

1. Валидол – 6 таблетки – При стенокардия, невроза, истерия, морка болест. По 2-4 таблетки дневно. Под езика.

2. Нитроглицерин – 1 опаковка – При силни „стягащи“ болки в сърдечната област, разпространяващи се към лявата ръка и рамото. По 1-2 таблетки под езика, ако няма ефект – повторете. След приема запазате покой поне половин час (най-добре е въобще да не продължавате похода).
6-та група – Противоалергични лекарства

1. Алергозан – 1 опаковка – Използва се за лечение при алергичен ринит (хрема) и конюктивит (възпаление на конюктивата на окото); сенна хрема; кожни алергични реакции, като обрив, сърбеж, при ухапване от насекоми. Дражетата се приемат перорално с малко вода по време на хранене или след нахранване без да се сдъвкват. При възрастни се назначава по 25 мг 3-4 пъти дневно, при необходимост дневната доза се увеличава до 150 мг . При деца над 5 години се прилага 2-3 пъти дневно по 1 драже.

2. Урбазон – 2-3 ампули – Анафилактичен шок, тежка алергична реакция. Поставя се мускулно. 60-80 мг в горната част на седалището.

3. Адреналин – 2-3 ампули – Шок, придружен със сърдечни проблеми. Подкожно или под езика, ако няма спринцовка (на малки порции!). Използвайте го само ако знаете какво правите. Адреналина е силно средство, което може да убива!
7-ма група – Стомашно-чревни заболявания

1. Активен въглен – 50-60 таблетки – При натравяния. Взимат се по 10 таблетки с малко вода. Заедно с въглена други препарати не се приемат. Те ще бъдат абсорбирани от него.

2. Лопедиум – 1 опаковка – При разстройства на стомаха (диария). При остро разстройство в началото на лечението възрастните трябва да приемат 2 капсули от Lopedium® (съответстващи на 4 mg лоперамид) и след това по 1 капсула (съответстваща на 2 mg лоперамид) след всяко неоформено изхождане. Дневната доза от 8 капсули Lopedium® (съответстващи на 16 mg лоперамид) не трябва да бъде надвишавана.

3. Церукал – 10 таблетки – Против повръщане. Внимание! Приемайте само в случай на изморително, “сухо” повръщане и мъчителни спазми в корема. Ако се изхвърля някаква маса – не приемайте (стомаха трябва да се очисти напълно). По 1 таблетка 3 пъти в денонощието (първият прием може да е 2 таблетки за възрастните).

4. Фталазол – 20 таблетки – При стомашни инфекции. Приемайте по 1 таблетка 4 пъти дневно. В първия ден до 6 таблетки.

5. Рехидрин – 5 пакетчета – За възстановяване на водния и солев баланс на организма след изтощително повръщане. Съдържа комплекс соли, позволяващи на организма да възстанови нормалния воден баланс. Пийте в съответствие с описанието на опаковката.

6. Но-шпа – 1 блистер – Обезболяващ спазмолитик От 3 до 6 таблетки разделени на 2-3 приема.
8-ма група – Стимулиращи и транквилизиращи средства

1. Амоняк – 1 флакон – При загуба на съзнание. Напоява се памуче и се дава на пострадалия да подиша.

2. Кофеин-натриев бензоат – 10 таблетки – При слабост и след загуба на съзнание. По една таблетка 2 пъти на ден.

3. Феназепам – 10 таблетки – При неврози, психози и тежки шокови състояния. По 1 таблетка 2-3 пъти на ден. Внимание! Препарата е сериозен. Крийте го от полицията и не го ползвайте току-така.

Списъкът със компонентите може да изтеглите във вид на електронна таблица от ТУК!
Надявам се да съм Ви бил полезен!

Сигурен съм, че имате различни забележки, уточнения, допълнения и мнения по дадения списък. Моля, споделете ги!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

[wp:svejo-net]

49 Comments

 1. Андриане прочети в мрежата как и кой може да поставя противозмийски серум и различните му допълнителни ефекти и тогава предлагай да се поставя в походната аптечка. 😉

 2. Препоръчвам Азитрокс за аптечката.
  Силен антибиотик с/у инфекции на дихателните пътища, средното ухо, кожата и меките тъкани(вкл.Лаймска болест от кърлеж), стомаха и 12-пръстника(Helicobacter pylory). Лекува и пневмония.
  Опаковка 6 таблетки по 250мг, различни схеми на прием.

 3. Здравей Стояне, с нетърпение очакваме версия 2 на статията 🙂 Има ли шанс да се случи скоро? Поздрави!

 4. A от къде може да се купи флакон със амоняк

 5. Не съм съгласна с памука, ама хич, не предлага никакви опции, които да ги нямат марлите, но има по-голям шанс за замърсяване.
  И за гумената лента, има едни по-добри алтернативи за турникет (военните ленти, които се стягат и с една ръка).
  За лекарствата, не-малка част от тези са с рецепта.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.