xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Походна аптечка – Какво да вземем и как да го използваме.

Походната аптечка е един от най-важните елементи на вашата екипировка, особенно ако планирате дългосрочни пребивавания в отдалечени и безлюдни местности. В такива случаи понякога може да се наложи да поверите живота си на нея.
Подбирането на правилното съдържание на една походна аптечка винаги е било трудно. Трябва да предвидите всички възможни сценарии и случаи, в които може да ви се наложи да прибегнете до нея. Тогава обаче рискувате тя да стане прекалено обемиста и тежка.
В тази статия ще ви покажа моето решение за походна аптечка, което мисля че е един оптимален вариант за всеки турист. Подходяща е за всякакви походи, бивакуване , риболов, къмпинг с палатки, велотуризъм, мототуризъм и пешеходен туризъм. Правил съм справки с различни източници в Интернет.
Съдържанието на тук посочената аптечка стига за обезпечаването на 5 до 8 членна група от хора, така че който иска да я пригоди за лични нужди, може да намали пропорционално количеството на медикаментите и материалите. Аз обаче смятам, че и така не е кой знае колко обемиста.

Като кутия за опаковане на аптечката не се препоръчват меките полиетиленови пликове или кутии. Освен че съдържанието се излага на опасност от механично повреждане, те не предлагат стабилност при сътресения и е много вероятно всичко вътре да се размести и разбърка.
Най-добре е да се ползват кутии от автомобилни аптечки или леки пластмасови кутии за инструменти или рибарски принадлежности. За предпочитане е кутията да е херметично затваряща се, а ако не – облепете я добре със скоч или изолираща лента. Добре е да я поставите във здрав, затварящ се добре калъф от устойчива на износване материя.
Добре е да разделите препаратите в комплекта в следните групи: „Стомашно-чревни“, „Антибиотици“, „Обезболяващи и т.н.

Лекарствата и материалите в този списък съм разделил на следните групи:

 • Материали и инструменти с общо предназначение
 • Обработка на рани, травми и изгаряния
 • Обезболяващи и температуропонижаващи лекарства
 • Заболявания на горните дихателни пътища
 • Сърдечно-съдови заболявания
 • Противоалергични лекарства
 • Стомашно-чревни заболявания
 • Стимулиращи и транквилизиращи средства

Количествата на лекарствата, както казах, са разчетени за 5-8 членна група, придвижваща се по равнинна или нископланинска местност (няма препарати за борба с височинна болест), в топлото време на годината. При планиране на походи през зимата се препоръчва да се увеличи количеството на противопростудните препарати, антибиотиците и витамините поне 2 пъти.

Аз лично препоръчвам да запазите всички листовки на пациента, които ще имате така или иначе, след като си купите лекарството. Опаковайте ги грижливо и ги направете част от аптечката. В аптечката няма място за картонените опаковки на препаратите. Препоръчвам да ги изхвърлите.

Ето и списъка с необходимите препарати и материали, както и кратки указания за необходимото количество и начин за ползване:

1-ва група – Материали и инструменти с общо предназначение

1. Термометър – 1 бр. – Служи за измерване на телесната температура. Има два начина за това – поставяне в подмишничната ямка и под езика. Във втория случай температурата е с около градус по-висока.

2. Гумен ремък – 1 бр. – За спиране на масивен артериален кръвоизлив.
Начинът на ползване е в следния ред и правила:
– слагайте ремъка само над дрехите (ако няма дрехи – подложете някаква тъкан);
– ремъка се затяга само до спиране на кръвотечението. Прекратете по-нататъшно затягане.;
– при рани по китката, предмишницата, лактевата облас – ремъка се поставя във горната трета на мишницата (! Поставянето на ремъка в средната трета на мишницата може да доведе до необратима парализа на лъчевия нерв);
– При рани на долните крайници ремъка се поставя в средната трета на бедрото;
– под ремъка поставете бележка с името на този, който го е поставил и точното време на поставянето (задължително!);
– на всеки час (през лятото) или на половин час (зимата) ремъка трябва да се разхлабва, давайки възможност на кръвта да потече в крайника (за да избегнете допълнителни загуби на кръв, притиснете края на разкъсания съд към подлежащата кост със пръсти);
– ремъка може да престои на крайника максимално 1 час през зимата и 2 часа през лятото. След това възниква опасност от некроза. (все пак при навременно разхлабване на ремъка, този срок може да бъде удължен същественно);
– възможно най-бързо транспортиране до болница!

3. Гумени ръкавици – 2-3 чифта – Предпазване от заразяване чрез кръв и други секрети. Използвайте ги винаги при контакт с кръв!

4. Накрайници за скалпел – 3-4 бр. – Малки операции. Разрязване на гнойници. Острието се дезинфекцира на пламък. 98%-ния спирт не е достатъчен за убиване на всички бактерии.

5. Ножици – 1 бр. – Рязане на бинт и други материали. За предпочитане са малки от неръждаема стомана.

6. Медицински памук – 50 гр. – Мазане с различни разтвори. Компреси.

7. Спринцовки по 5 мл. – 4 бр. – Инжекции. Режещият връх на иглата може да бъде използван за отваряне на субепидермални гнойници и мазолни торбички. Полезни са и инсулиновите спринцовки – с тях лесно се прави анестезия.

8. Стерилна марля – 4 бр. – Налагане на компреси. Превръзки.

9. Етилов спирт (70% или 90%) – 100 мл – Обработка на кожата, компреси и вътрешно приложение (след разреждане).

10. Kaлиев перманганат – 1 опаковка – Промивка на стомаха, рани, гъбични инфекции и дезинфекция. Неразвторилите се кристали на калиевия перманганат могат да бъдат много опасни (например могат да доведат до изгаряне на хранопровода при промивка на стомаха). Поради тази причина винаги правете така: първо в чашка направете силен тъмен разтвор, след това го прелейте в друг съд и добавете вода, след това прехвърлете всичко това в бутилка и добавете вода до получаването на разтвор с нужния цвят. В този случай ще сте уверени, че всички кристали са се разтворили.

11. Медицински бинт (с ширина 5 и 10 см) – по 2 бр. – Поставяне на превръзки. Винаги е добре да избирате стерилен бинт. Такъв в походни условия не можете да си направите.

12. Еластичен бинт – 1 бр. – Поставяне на превръзка след разтягане или навехване на стави. При поставянето вземете мерки и не стягайте крайника до посиняване! През нощта бинта се сваля и ставата се намазва с Финалгон или Индовазин.

13. Лейкопласт бактерициден – 3 пакета – Залепване на рани и мазоли.

14. Анкерпласт – 1 рулон – Фиксиране на превръзки.

15. Детска пудра – 1 опаковка – Третиране на протривания и подсичания.

16. Сулфацетамид (капки за очи) – 1 флакон – Конюктивит или попадане на чуждо тяло в окото.
2-ра група – Обработка на рани, травми и изгаряния

1. Кислородна вода – 1 флакон – Обезаразяване и почистване на рани.

2. Йод 5% р-р. – Обработка и обезаразяване на рани.

3. Индовазин – 1-2 тубички – При възпаления на стави и разтягане на връзки. Разнасяне на синини. Един от най-използваните препарати. Мястото на травмата се разтрива с гела. Повтаря се 3-4 пъти в денонощието.

4. Финалгон – 1 тубичка – При разтягания и болки в мускулите. Не замества Индовазин. Неговия ефект е сгряващ.

5. Дермазин – 1 тубичка – При изгаряния.
3-та група – Обезболяващи и температуропонижаващи лекарства

1. Парацетамол – 20 таблетки – Температуропонижаващо и обезболяващо.За борба с треската (при температура над 38 градуса). По 1 таблетка до 4 пъти на ден. За деца до 12 години използвайте парацетамол, не давайте аспирин!

2. Аулин – 4-5 опаковки – Лечение на остра болка. Над 12 години. 100 мг два пъти дневно след хранене. Да се приема възможно най-кратко.

3. Бусколизин – 1 опаковка – Обезболяващ спазмолитик (болки в коремната област). 1-2 таблетки 3-4 пъти дневно.

4. Лидокаин – 2 ампули – Местен анестетик. Локална анестезия при миниоперации.
4-та група – Заболявания на горните дихателни пътища

1. Бромхексин – 20 таблетки – Против кашлица, отхрачващо. Възрастни: по 2 таблетки 4 пъти дневно. Деца: 2 таблетки 2 пъти дневно.

2. Азатрил – 20 капсули – Против ангини, бронхити, отити и пневмонии. По 2 капсули 3 пъти на ден, 1 час преди или 2 часа преди хранене. Не употребявайте алкохол!

3. Витамин С – 1 флакон – Профилактика на заболяванията, простуда. 1-2 таблетки след хранене.

4. Капки за нос (по избор) – 1 флакон – При хрема.
5-та група – Сърдечно-съдови заболявания.

1. Валидол – 6 таблетки – При стенокардия, невроза, истерия, морка болест. По 2-4 таблетки дневно. Под езика.

2. Нитроглицерин – 1 опаковка – При силни „стягащи“ болки в сърдечната област, разпространяващи се към лявата ръка и рамото. По 1-2 таблетки под езика, ако няма ефект – повторете. След приема запазате покой поне половин час (най-добре е въобще да не продължавате похода).
6-та група – Противоалергични лекарства

1. Алергозан – 1 опаковка – Използва се за лечение при алергичен ринит (хрема) и конюктивит (възпаление на конюктивата на окото); сенна хрема; кожни алергични реакции, като обрив, сърбеж, при ухапване от насекоми. Дражетата се приемат перорално с малко вода по време на хранене или след нахранване без да се сдъвкват. При възрастни се назначава по 25 мг 3-4 пъти дневно, при необходимост дневната доза се увеличава до 150 мг . При деца над 5 години се прилага 2-3 пъти дневно по 1 драже.

2. Урбазон – 2-3 ампули – Анафилактичен шок, тежка алергична реакция. Поставя се мускулно. 60-80 мг в горната част на седалището.

3. Адреналин – 2-3 ампули – Шок, придружен със сърдечни проблеми. Подкожно или под езика, ако няма спринцовка (на малки порции!). Използвайте го само ако знаете какво правите. Адреналина е силно средство, което може да убива!
7-ма група – Стомашно-чревни заболявания

1. Активен въглен – 50-60 таблетки – При натравяния. Взимат се по 10 таблетки с малко вода. Заедно с въглена други препарати не се приемат. Те ще бъдат абсорбирани от него.

2. Лопедиум – 1 опаковка – При разстройства на стомаха (диария). При остро разстройство в началото на лечението възрастните трябва да приемат 2 капсули от Lopedium® (съответстващи на 4 mg лоперамид) и след това по 1 капсула (съответстваща на 2 mg лоперамид) след всяко неоформено изхождане. Дневната доза от 8 капсули Lopedium® (съответстващи на 16 mg лоперамид) не трябва да бъде надвишавана.

3. Церукал – 10 таблетки – Против повръщане. Внимание! Приемайте само в случай на изморително, “сухо” повръщане и мъчителни спазми в корема. Ако се изхвърля някаква маса – не приемайте (стомаха трябва да се очисти напълно). По 1 таблетка 3 пъти в денонощието (първият прием може да е 2 таблетки за възрастните).

4. Фталазол – 20 таблетки – При стомашни инфекции. Приемайте по 1 таблетка 4 пъти дневно. В първия ден до 6 таблетки.

5. Рехидрин – 5 пакетчета – За възстановяване на водния и солев баланс на организма след изтощително повръщане. Съдържа комплекс соли, позволяващи на организма да възстанови нормалния воден баланс. Пийте в съответствие с описанието на опаковката.

6. Но-шпа – 1 блистер – Обезболяващ спазмолитик От 3 до 6 таблетки разделени на 2-3 приема.
8-ма група – Стимулиращи и транквилизиращи средства

1. Амоняк – 1 флакон – При загуба на съзнание. Напоява се памуче и се дава на пострадалия да подиша.

2. Кофеин-натриев бензоат – 10 таблетки – При слабост и след загуба на съзнание. По една таблетка 2 пъти на ден.

3. Феназепам – 10 таблетки – При неврози, психози и тежки шокови състояния. По 1 таблетка 2-3 пъти на ден. Внимание! Препарата е сериозен. Крийте го от полицията и не го ползвайте току-така.

Списъкът със компонентите може да изтеглите във вид на електронна таблица от ТУК!
Надявам се да съм Ви бил полезен!

Сигурен съм, че имате различни забележки, уточнения, допълнения и мнения по дадения списък. Моля, споделете ги!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

[wp:svejo-net]

49 Comments

 1. Здрасти. Термометъра е безсмислен, заема много място и може да се счупи. Калиевия перманнганат го зобрави, гробищата са пълни с нескопосани ползватили, оше повече че си посочил кислородна вода. Азатрила също го забрави, антибиотиците не бива да се ползват ургулешката, не си посочил нито дозировка нито индикации. То за тва трява да си дипломиран лекар де, за да го предлагаш. Феназапама няма от къде да се намери на обикновена рецепта, мани го. Има и тънкости в неговата употреба. Бромхексина е излишен. Кво като си кашляш, кашляй си, той не лекува бе.Ако загрубее работата по-добре да си ходиш у дома. Eвакуация демек. Същото важи и за антибиотика горе. Церукала е опасен при прекомернаупотреба сам по себе си, аи хапче против повръщане звучи нереално. За сега толкова. не съм оглеждал прецизно. с най-добри пожелания и поздрави от Варна.
  п.п. и лидокаина, искам да видя някой лаик как ше прави „миниоперация“
  п.п.1 наколенка или наглезенка не видях и дамска превръзка също, последната е много полезна като временна превръзка, понеже е стерилна се пак и е удобна за употреба

 2. Благодаря за съветите, но:

  1. Не мисля, че термометъра е излишен. Температура не се мери „уруглешката“.
  2. Нескопосаните ползватели при по-голямо желание могат и с кислородна вода да запълнят трапа, така че… 🙂
  3. Азатрила има и индикации и дозировка (всъщност листовките от всяко лекарство (както съм споменал, че е добре да се пазят) са достатъчно добро упътване за всеки един случай).
  4. Феназепама се цитира в други източници. Аз лично нямам 🙂
  5. Бромхексина действа.
  6. Всяко нещо е опасно при прекомерна употреба. Не само церукала.
  7. Миниоперация за мен е например вадене на чуждо тяло от кожата или под нея, зашиване на рана или нещо от рода. Сигурен съм , че мога да го направя. Те зъболекарите също го ползват. Не е голяма философия.
  8. Наколенка и превръзка не ми е идвало наум, но винаги може да се добави 🙂

  Поздрави!

 3. А за кого е предназначена аптечката, то май с това трябваше да започна де. Продължавам да твърдя че АБ без преглед е глупост. Не видях и Хексалгин – тва е един много удобен течен аналгин в шишенце, има колкото за 10 ампули и е класически течен аналгетик. Хахахах 10 ампули, а струва колкото две и половина, дозира се на капки и у удобен. Лопедиума го мани, замени го със сулфогванедин, ако го има още де по аптеките. Значи за сергюм има и една бабешка и една полубабешка рецепта. Първата е да се изпече обелена глава лук в жар и после да се изяде. Щом трепе микробите покрай Мальовица, значи ше трепе и другите ентеро-мъчители. Полубабешката е че пускаш 7 капки йодна тинктура на 200 милилитра вода и го пиеш, също яко обеззазразява. Сещам се и за една друга джаджа.казва се Gelaspon. Представлява малко стерилно блогче, с консистенция на гъбичка. Яко спира кръвотечение от носа. реже се парченце и се пъха н у ноздрата. Става и за повърхностни малки ранички. След дезинфекзия , естествено. Чуждо тяло – чеп, примерно са вади и с две монети и клечка между тях успешно. за термометра сори, той не лекува. ти да не се обиди. Стори ми се интересно и исках да помогна.
  п.п. а с кво ше шиеш раната след „миниоперацията“
  „Миниоперацията“ илималката /амбулаторната/ операция или хируртия ако искаш, са голяма философия. Не се нагърбвай по добре. По добре да се превърже добре и да се търчи на умеещ да ти помогне лекар. Иначе е Рамбо. А Рамбо и демоде…
  Поздрави.

 4. Аптечката е за ония случаи, когато освен на нея, няма на какво друго да се надяваш. Писал съм някъде в началото за кого е.
  Верно, че си искат тънкости някои от лекарствата и манипулациите, но ако не очакваш евакуация в следващите няколко дни, смятам, че е по-добре от нищо.
  Спорно е и къде в България има места, където това да се случи, но току-виж някои тръгнал за Сибир или Патагония 🙂
  Аз я сглобих след дълго четене на различни източници в Интернет. Съветите бяха давани от хора, които наистина се занимават с това (туризъм в отдалечени и безлюдни територии).
  Сигурен съм, че ако ме претне някой лекар или хирург на тая тема, ще има да ме шамари с прав и обратен до сутринта, но аз не съм чак такъв разбирач и правя това, което казват по-патилите от мен. 🙂
  Вместо Лопедиум търсих Имодиум, но и него са спряли. Сигурно и твоят пример е на същия хал. Хексалгина – добре. Надявам се само да не заема повече място и да няма по-малка трайност от обикновенния аналгин.
  За „сергюм“ може и бобени зърна да се гълтат, но аз не се доверявам 🙂
  Това Gelaspon звучи добре. Ще го потърся.
  Май съм проуснал медицинските игли за шиене на рани, както и конците към тях 😉 Както и да е – надявам се никога да не ми се налага ама… 🙂
  Аз също исках да помогна, когато пишех този материал. Затова четох толкова по български и чуждестранни (най-вече) сайтове.
  Не съм си го изсмукал от пръстите, защото не съм медицинско лице.

  Благодаря все пак за коментарите. На някой може да му се сторят по-полезни от моите писаници 🙂

 5. Витамин В – „Туристите усилено изкупуват витамин В1, коментираха за БГНЕС фармацевти в Бургас. Медикаментът е на свършване и по аптеките в южните курорти.

  Причината е в скритото действие на В1. Витаминът е често използван за борба срещу комарите на Запад. “В първия момент се чудехме, защо туристите отказваха да купуват по-скъпите препарати срещу насекомите, които са масово разпространени у нас. Предпочитаха опаковка от В1, вместо познатите таблетки и спрейове. Попитах една клиентка защо след като търсят нещо срещу комари, си взимат въпросния витамин, а тя ми обясни, че в Германия това било алтернативното решение срещу кръвосмучещите”, обяснява магистър-фармацвет. Справка показва, че всъщност В1 съдържа вещества, много по-ефикасни от рекламираните вносни препарати. Вземайки до две дози дневно, веществата се разтварят в кръвта, като и придават специфичен мирис и вкус. “Разбира се, хората няма как да усетим това и за нас това няма влияние. Комарите обаче усещат въпросната съставка в кръвта. Именно тя ги отблъсква и така шансът да те “нападнат” е много по-малък. Така самите съставки на витамина се оказват добро средство да изгониш вредителите по себе си. А и е значително по-евтино от останалите препарати, които предлагаме”, обясниха аптекарите. Така с кутийка В1 за не повече от лев се постига по-траен ефект, отколкото със скъпите мехлеми и спрейове. Информацията е на кореспондента на БГНЕС в Бургас. /БГНЕС“

 6. Интересна информация!
  Досега не бях попадал на нещо подобно. Аз лично предпочитам Випразин поради факта, че активната съставка е DEET – вещество разработвано от американската армия за употреба от командосите при операции в джунглите и т.н.
  Не е много скъп, а впечатленията ми от него са повече от добри – нито едно ухапване в среда с изобилие от комари. Да не говорим че със същия ефект отблъсква кърлежи, бълхи и жилещи насекоми.

 7. Една-две малки къси хирургични щипки тип „москито“ и „пеан“ и 1-2 стерилни пакета с атравматична игла и конец също биха били от полза. Тези неща фигурират в личните анитарни пакети на някои натовски армии. Относно лекарствата, те трябва да се подбират специално за случая, здравето на дадения човек и най-честите здравословни проблеми, които той среща. Иначе умно си ги побрал.

 8. Pingback: Кои са 15-те задължителни елемента в походната екипировка? | xenos::life

 9. Имам някои предложения, може да помогнат . Има доста по-добър дезинфектант – Йод-повидон 7-10 % ( Йодасепт, Браунол, Бетадин и др.). Става за рани, гаргара и промивки ( след разреждане). Замества ти 5%-я йод и калиевия перманганат. Остави кислородната вода, спирта и йод-повидона.
  По въпроса за шевовете: Ако толкова се налага ( а може да е и така) най-добре е да имаш аграфи – нещо като телбод с 10-15 титаниеви скоби. Опаковката е стерилна, става много лесно и бързо – почти като да закопчаеш лист.
  Финалгона , според мен е излишен. При травми – никаква топлина за 48 ч! А ако ти трябва загреваещо средство – компрес със спирт и найлон. Имаш спирт .
  Левкопласта е доста здрав, но дразнещ кожата. За раници става. А за превръзка – Hypafix , Medipore или подобни – лепят превръзки добре, разтегливи са, не запарват.
  Амоняк не се произвежда в ампули и не се използва вече. Събуждането става и със студена вода ( е и някой шамар :)) .
  Сулфагванедин не се произвежда. Дезинфекцията на стомаха и червата става и с Йод-повидон.
  Инструмент тип “ Москито“ – т.е като ножица, но с малки зъбчета – много полезен. Дори за хващане на лезвиетата на скалпела.
  Церукал – по-добре ампули за мускулно приложение. А може дори да изпиеш ампулата. Ако повръщаш безспир, трудно ще поемеш хапчета…
  Поздравления за труда! Дано съм помогнал.

 10. А и още: Vit C – таблетки, не разтворими! Малките таблетки стрити на прах са прекрасно кръвоспиращо средство. Както и ампулата адреналин. Геласпон – излишен. Аулина може да замениш с Аспирин. Той също сваля температурата, обезболява, а помага и при мускулни и ставни болки ( но в по-голяма дозировка), както и при мускулна треска. Парацетамола може да се замени с Хексалгин ( както предложи Кент) или обикновен Аналгин. Бромхексин ? – А ако си за Бромхексин – евакуация майка..
  И нещо важно, изстрадал съм го: подредбата да е такава, че при човек с кървяща рана ти с едната си ръка да можеш да натискаш, а с другата да бъркаш в аптечката…и то бързо…

 11. Благодаря за съветите Бояне!
  Разбира се, че си помогнал. Явно източниците, от които черпих информация, вече са малко остарели. Аз самият не съм много навътре в медицината и се радвам, когато науча новото от някого.
  Сигурно скоро ще „преиздам“ обновена статия на тема „Походна аптечка“ 🙂

  Поздрави!

 12. Успех!

 13. Много полезно!Благодаря! И едно допълнение:Не изхвърляйте калиевия перманганат,както по-горе беше предложено!Ако установите,че всичките ви средства за палене на огън са отишли по дяволите,направете фунийка от хартия,напълнете я с него и капнете 1-2 капки от глицерина.После я запечатайте отгоре чрез прегъване и я пъхнете под дръвцата.Разгаря се като барут!

 14. http://i281.photobucket.com/albums/kk202/TODOP/100_1173.jpg?t=1237479932

  това е бъдещата версия отказах се от голямата(тя беше даже с малко повече неща вътре

  http://i281.photobucket.com/albums/kk202/TODOP/100_1176.jpg?t=1237479933

  около 10см лепенка за порязжания,кутийка памук,шишенце със спирт и едно с йод,по средата ще слагам хапчета,мисля че това е достатъчно

 15. Браво Стояне,медицинско лице съм и ти завидях на познанията 🙂
  Изключително полезна информация се е събрала тук,така ще намалее и нашата работа по болниците от несъобразителни „туристи“.
  Не забравяйте,че това е „спешен шкаф“/тоест само най-необходимо/,от там нататък най-важното става,да стигнете навреме при нас 😉 Има значение и че всичко това иска носене…
  Успех в походите!

  • @стефи: Абе то след последните наредби за продажбата на медикаменти в аптеките, ще има доста по-малко неща за носене. Доста от лекарствата в списъка вече не могат да се купят без рецепта. 🙂

 16. Много добър набор! Впечатлен съм!
  Ще се постарая да бъда полезен, според познанията си.
  Коментари:
  Термометърът не е излишен, но удачно е да е електронен. Дете с кърлеж или ако имаш рана и вдигаш температура, ти дава ясен сигнал за евакуация. Живакът не е екологична субстанция, а ако ти се счупи в автомобила, единствената добра новина е, че няма да се въдят хлебарки…
  За превръзките. Нито кислородната вода, нито калиевият хиперманганат са адекватни дезинфектанти. Отделно че са реактивни и ако има малък пропуск по тапата, може да се окаже, че носиш само вода. Категорично препоръчвам йодповидон (Бетадин, Иодасепт, Браунол). Отличен дезифектант за рани, не дразни и лигавиците (афта в устата, наранявания на „деликатни части“- промивка с разреден). Препоръчвам и същото лекарство, но не като течност, а като „крем“: Браунол салбе, Иодасепт унгвент…Малко количество на анкерпласта е добра идея.
  За превръзките – има едни хитринки на 3М -„Medipore+Pad“- плътно покриваща стерилна лепенка с марля в средата с повърхност към раната, която не залепя в раната и не е проблем отстраняването на старата превръзка. Има различни размери.
  Спирт – само! 70% и никога вътре в раната. Допустимо е само с възпитателни цели:):):)!
  Йодът е безполезен, а и при наличие на йодповидон (коплексно свързан иод) …

  Твърдо „ЗА“ Рехидратин и активен въглен.
  Дермазинът е за по-дълбоки или контактни или от горещи течности изгаряния. По- често ще е необходим Пантенол за обширни повърхностни слънчеви.
  Lidocain сам по себе си разширява съдовете и ще засили кървенето и ще затрудни доброто промиване на раната. Инфилтрирането също е доста болезнено. На някого да са му вадили врастнал нокът?
  Към него има редки, но сериозни алергии.
  Повече работа – особено за деца – би свършил един анестетичен крем, които не се продава само в БГ(!) Казва се EMLA ( с големи букви).
  Categel i Lidocain gel не вършат работа за кожа, а само за лигавица!
  Валидолът е успокоително – излишен е, освен като такова за жената….Нитроглицерин – във всички случаи!
  И за противоалергичните лекарства.САМО В КРАЕН СЛУЧАЙ БЕЗ ЛЕКАР !
  Урбазон -по добре повече, поне 120мг за мъже. Еднократно.
  За адреналин – едно от малкото лекарства, които могат да убият венозно, а подкожно или мускулно могат да причинят тежки некрози. Носете го, но да го прилага само лекар!

  Амоняк – Кофеин-натриев бензоат –
  Феназепам
  Амонякът и кофеинът са абсолютно излишни. Заявявам го най-отговорно!
  Хайде вместо кофеин един редбул и вместо Феназепам – таблети мента, глог и валериан.
  Поздрави
  Велин Стойчев
  анестезиолог реаниматор

  • Благодаря за ценните уточнения и съвети, Велине! Определено тая статия ще има второ издание. 🙂

  • Д-р Стойчев ,присъединявам се към доста от препоръките, но нитроглицеринът е с много къс срок на ползване. При високи температури в раниците след един ден вече не става за ползване. Вместо него по-добри варианти са Nitrolingual spray (до 1-2 пръсквания в устата през 30мин) .Хубавото е ,че е спиртен разтвор и може да го използвате и за разгаряне на пламък и дори за повърхностна дезинфекция ,ако нямате друго под ръка.. Флаконът е здрав ,’армиран’ с полиетилен и е устойчив на счупване. Освен това смятам,че калиевият перманганат с супер. При 20 g това са 20 L дезинфекционен разтвор който ще може да си направите за обработка на рани. При военновременна обстановка ще е безценен. Кислородната наистина вода бързо губи качества за медицината в дивата природа. За не медицински лица по-удобни са лепенки за затваряне на рани от типа на Steri-strips. Gelaspon-а e добро решение за кръвоспиране ,Flammazine (Dermazine) крем също е добро решение за изгаряния и инфектирани рани, по-добро от доста антибиотични кремове (среброто и сулфонамидите в него често превъзхождат други средства). Към Azatril-a и другите макролидни антибиотици в момента има нарастваща бактериална резистентност.и не са ефективни при избор на антибиотик ‘на сляпо’ . Както отбелязахте адреналинът в ръцете на медицински лица е изключително опасен. Urbazon(Metylprednisolon) или Depo-Medrol е задължителен за всяка походна аптечка , но пак изисква медицинско образование. Depo-Medrol-a e с много по-здраво флаконче устойчиво на удари и падане. Да отбележим и че 70% спирт е по-ефикасен от 90 и 95% за дезинфекция. Ако говорим за продължителни преходи или експедиция може много да разширим съдържанието на медицинския пакет. Поздрави на всички сървайвъри!

 17. Страшно полезна статия! Бих допълнила само, че трябва редовно да се проверяват сроковете на годност на препаратите в комплекта, особено, ако той се използва само при ходене на поход.
  Докато четох статията и коментарите, се запитах: Ако човек помъкне всички тези неща, няма ли да стане аптечката твърде обемна, че и тежка?
  Какво мислите по въпроса? 🙂

 18. „Съдържанието на тук посочената аптечка стига за обезпечаването на 5 до 8 членна група от хора, така че който иска да я пригоди за лични нужди, може да намали пропорционално количеството на медикаментите и материалите.“ – Това е цитат от самата статия. 🙂 Излиза, че за един човек може да е около 5 пъти по-малко обемиста. 🙂

 19. И все пак – инструментите, шишенцето дезинфектант, тубичката мехлем и пр. неделими компоненти си заемат същото място, независимо, дали ги носиш за двама или за шест човека. 🙂 Според мен бройката хора не е от толкова определящо значение в случая.

  • И ти си права! Да се надяваме, че посочените лекарства ги има и в по-малки разфасофки 🙂 Аз лично съм си направил подобна на тази аптечка, която се събира в кутия от парфюм STR8. Вярно малко е орязана, но най-важните неща ги има. 🙂

 20. Повечето коментари наблягат на спешността при използване на аптечката и да, прави сте, но има ситуации и състоятия, които въпреки неприятния характер могат да бъдат овладяни без това да налага евакуация – имам предвид гъбичните заболявания, които в случаи на недостатъчна хигиена са първи гости (нежелани, разбира се). Затова предлагам към списъка да се прибави и антимикотичен препарат, например – Низорал, Певарил, Ексодерил и др. Калевият перманганат може да спаси положението в краен изход, но не забравяйте, че ще последва оцветяване на дрехите, които са били в контакт с третираното място.

 21. Не видях никъде лекарства против киселини – чест проблем при походи, където се хапва и пийва на воля.При такива случаи може да има минимална полза от активния въглен, но е хубаво да има и Фамотидин или Ранитидин.Може и Омепразол. Поздрави 🙂

 22. Нещо ме притеснява турникета с този 1 час през лятото, мисля, че повече от 30 минути не е на добре. Не знам какво имаш предвед под 4бр. стерилни марли, но нека поне 2 да са от големите с готов бинт към тях.

 23. Поздравления и от мен.Може и да съм пропуснал ,но нищо не видях против ставни болки-освен аналгин и аспирин.Ако ти се схване кръста което става направо внезапно ако постоиш на студено и влажно течение ,изпотен и поразголен – направо излизаш от строя.Всяко движение се превръща в кошмар.Може би нашите приятели с медицинско образование ще ни предложат някакви лекарства за такива случаи.

 24. колеги и приятели ,искам да ви попитам : от къде мога да намеря кислородна вода във вид на таблетки?

  благодаря

 25. Незнам дали изобщо има такава вода на таблетки поразрових се но не открих а защо трябва да е точно на таблетки

 26. За сух риванол съм чувал, но за кислородна вода на таблетки никога! А на теб за какво ти трябва?

 27. За стомашни проблеми свързани с разстройство, много полезни са Ентерол и Смекта.

 28. Привет,Стояне!Поздравления за добрия блог!Скоро попаднах на твоите писания-Браво!
  Относно темата няма да коментирам всичко,само искам да добавя нещо изпитано в дълги експедиции и странствания,което би заменило някои от горепосочените работи:
  http://www.rescue-ranger.com.pl/index_bl.html
  Гарантирано действие с невероятни резултати при мног тежки ситуации съм го ползвал и съм много доволен.
  Само да добавq нещо дребно-има една напаст по нашите гори и не само 🙂 кърлежите.
  Тушират се с малко чист бензин/купува се от аптека/ и след около 4-5 мин,че и по бързо/самият кърлеж се стапя направо/с една пинцета се развърта обратно на часовата стрелка-излиза бързо и без проблеми.Иначе мазането с мазнина е излишно и опасно.Методиката е на US Army .

 29. Става ли също аптечката за колата?

 30. Чудесна статия! Чета блога ти от самото начало, но чак сега се заех да коментирам.
  Като допълнение към комплекта предлагам Dicynone – спира всякакви кръвоизливи. Има го на таблетки или на ампули за мускулна инжекция.Заема много малко място и е предпочитан от жените.Купих си накрайниците за скалпел има ги в кутия от 100 бройки или насипно на цена от 30 ст. Добре е да се закупи и дръжката, за да се избегнат излишни инциденти. Тя струва едва 3 лв и е съобразена с накрайника – №3 за по-малките и №4 за по големите.Почти не заема място.
  Поздрави!

 31. Крем реванол няма по аптеките.Поне в Сливен го няма.

 32. Азатрил не се пие три пъти на ден. Достатъчно е 500мг веднъж дневно. За 3 дни в организма се натрупва лекарство осигуряващо за 10 дни лечебна концентрация

 33. за мен, незаменим в аптечката е чесънът – 1-2 скелидки – не съм намерил продукт който по добре да третира ужилвания от пчели и оси. Буквално минава за 2 часа, не остава дори пъпка. Разбира се това е нормалния случай когато човек не е алергичен към тези насекоми.

 34. Тъй като темата е за походната аптечка, използвана при продължително пребиваване в природата, ше се вместя в рамките на темата. предполага се, че това ще да е някакво бивакуване, пеша, отдалечено от населени места. Има разлика когато сте с автомобил. Където и да сте при нужда сте до здравно заведение за не повече от половин час.
  Затова трябва да се разграничат бивакуванията дали сте пеша, с автомобил ли сте, дали сте сам или с група, в планината или в гора или поле извън населено место, за колко време сте там
  Виждам много излишни лекарства в аптечката при положение, че сте с автомобил. Или ще кажете, ами няма да ми тежи я….
  Изобщо вие си преценявате какво да вземете от изброените неща и лекарства.
  Не забравяйте обаче, че аптечката е само част от багажа за бивакуване.

  Не забравяйте някакво мазило против кърлежи !!!

  Имам доста предложения, но не искам да се отклонявам от темата.

  До Калинка.
  Аз пък не съм намерил продукт който по добре да третира ужилвания от пчели и оси от амоняка.Никакви 2 часа- веднага действа.
  За д-р Стойчев.
  Док, вие гледате от професионална гледна точка за амоняка, че бил излишен….аз не съм съгласен за амоняка с вас.
  Амоняка е лесно достъпен и известен на всички. Предназначението на лекарствата не всеки ги знае. При евентуално падане и при нужда за свестяване, амоняка е много ефикасен. За ужилване от пчели или оси е направо незаменим. Не напразно в най старите аптечки за автомобили имаше по 10 ампули амоняк, обвити с марля и счупването им с ръце беше безопасно.
  Някой казва витамини, а бе щом сте допрели до витамините, не тръгвайте в планината.
  Здраве за всички.

  • Наистина амонячния разтвор е най-доброто средство при ужилванията в смисъл, че болката стихва до нулата за 5 секунди. Неудобството е в пренасянето му -пластмасовите съдове се деформират с времето, стъклените са тежки. А и нещо което не се оценява е ,че е особено опасен при попадане в очите – за части от секундата прониква в предната очна камера и дори една микрокапка може тежко и трайно да увреди окото. За ‘свестяване’ има само историческа стойност.

 35. Аз мисля че особенно ако похода е лятно време когато има доста змий из пущинаците никак няма да е излишен и противозмийския серум в аптечката ….

  • Да, противозмийският серум не е препарат за походна аптечка. Евакуация към близка болница!

  • Противозмийският серум изисква задължително хладилно съхранение 2-6*С. А дори да го имате е нелепо да го ползвате по инструкции от листовката , да не говорим,че рискът от алергичен шок при неговото приложение е доста голям и трябва да сте железно подготвени за реанимация на пострадалия -технически, медикаментозно и с професионален опит.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.