xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Бяс

| 3 Comments

Убиха още една бясна лисица в Дивдядово. Убила едно домашно куче, преди да я намушкат с вила.

Явно е сериозна работата. Може да става въпрос за едно лисиче семейство, но може и да е истинска епидемия.
Интересно ми е, след като за седмица три бесни лисици навлязоха в Дивдядово, колко ли са нагоре в гората. Май ще трябва да преосмисля плановете си за похода на платото. Не ме е страх особенно, защото смятам, че мога да се справя с една лисица, па било то и бясна, но във вилната зона, откъдето би трябвало да мина, има и кучета. Голяма е вероятността някое от тях вече да е имало контакт с бясно животно.
Това също не ме плаши толкова, но лечението със серума против бяс не е особенно приятно. Незнам дали си заслужава риска. Ще помисля.

Като се замисля, нещо се увеличи котешката популация в последните години. Дано някоя от тези лисици не се е сбила с домашна или скитаща котка. Тогава вече ще стане страшно.

В тази връзка, ето няколко полезни съвета, за това как да се предпазим от евентуално заразяване с тази болест. Конкретизирам се над тези, които са полезни за туристите и хората, които обичат да ходят сред природата като цяло:

 • Ако докато се разхождате сред природата попаднете на животно, което ви се струва прекалено питомно и не се страхува от вас, или има вид на болно или умиращо, не го пипайте! Това важи особенно много за лисици, чакали, прилепи и други хишници. Ако бивакувате на открито и диво животно навлезе в лагера ви и се държи агресивно – избягвайте контакта с него. Убийте го или го хванете в капан, след което го предайте на санитарните власти. Всяко диво животно, което не се плаши от хората, скита денем и позволява да го приближите, вероятно е болно от бяс. Стойте далеч от него!
 • Бъдете внимателни при влизането в пещери, хралупи и изоставени постройки, където е вероятно да обитават прилепи. Прилепите също са преносители на бяс
  Не докосвайте прилеп, който не може да лети. Избягвайте места, където сте забелязали пълзящи по земята прилепи.
  Изсъхналият тор на прилепите също може да ви зарази с вируса на беса. Избягвайте да пълзите по пода на пещерите. Добре е да носите противопрахова маска или влажна кърпа на лицето си.
 • Ако ви ухапе някакъв див бозайник, най-добре е да го задържите или убиете, след което да го предадете на санитарните власти.
 • И най-важното: не подценявайте опасността от зараза. При всяко съмнение е добре да се обърнете за помощ към лекар и да минете лечебен курс със серума против бяс. Колкото и да е страшен този курс, той е нищо в сравнение с вече развилата се болест.
  Ако се разболеете от бяс Вие ще умрете! Смъртта настъпва след 2 до 5 дена. Няма доказани случаи на оздравяване!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
3 Comments

 1. Това не го знаех. Благодаря за информацията. Как точно действа бясът?

 2. Здравейте, до нас има едни цигани и всяка вечер от техния сайвант излизат прилепи, не знам колко са, но са много. Възможно ли е тези прилепи да са носители на бяс и ако са какво мога да направя ?

  • По принцип колониите от прилепи много рядко хващат бяс. Заболялата колония се познава по това, че по земята има измрели и пълзящи неадекватни прилепи с характерни симптоми на бяс. Докато не ги видите – няма проблем! А иначе колонията от прилепи си е полезна, както и да го погледнем. 😉

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: