xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Екипировка – Въжета

| 15 Comments

Ходих днес с брат ми да потърся въжета за екипировката ми. Не съм катерач и на големи натоварвания рядко ще ги подлагам, така че си взех по-обикновенни.
Знам за лекциите, които ще ми издекламират многото „вещи“ в занаята, но за мен лично тези са удовлетворителни.
Ако сте катерач и смятате често да доверявате живота си на въжето, по-добре е да потърсите нещо в специализираните магазини. И да се бръкнете по-дълбочко, разбира се. 🙂

Взех си две въжета от ПАК и едно от някаква синтетика. Не обърнах внимание какво точно.
Първото е с дебелина 14 мм и дължина 15 метра. Второто – 9 мм и дължина 20 метра. Третото е по-скоро нещо като връзки за обувки, но ще е идеално за разпъване на палатки, платнища и т.н. Дебело е 3 мм.

Въжета от ПАК. 14мм/15м, 9мм/20м и 3мм/2х5м.

15 Comments

 1. винаги ли ги носиш с себеси….:P

 2. Здравейте, колко струва това въже което е дебело 3мм? Ако може да ви го платя и да ми изпратите едно, понеже във моя град ми предлагат алпинистки, а са и малко скъпички, а и малко дебели и много тежки.

 3. Живота струва повече от 1 спестен лев на метър!

 4. Струва повече, ако си от онези… да ги нарека „странни“ хора (макар че ми се въртят други определения в ума), които се катерят и спускат по разни места, които не са създадени, за да се катерят по тях хора.
  Ако човек не се занимава с текива неща, въжетата му служат… примерно да ги нареже на парчета и да си връзва разни неща. И няма нужда да дава 2, 5 или 50 лв. на метър.

 5. @ Иво

  Такаааа, почваме значи да четем ВНИМАТЕЛНО статията на Стоян… Бавно и полека стигаме до 3-ти абзац… И какво намираме там ? Ето това:

  Ако сте катерач и смятате често да доверявате живота си на въжето, по-добре е да потърсите нещо в специализираните магазини. И да се бръкнете по-дълбочко, разбира се.

 6. Второто изречение-(Не съм катерач и на големи натоварвания рядко ще ги подлагам), ако ще висиш на нещо, се замисли колко ти струва живота. Не знам, Стоян, по колко ги е взел тези въжета, строителните де, ама примерно алпийско въже-10.5-11мм може да се купи по 1.75-2лв за метър (примерно от тук: http://redrockbg.com/ ), така че няма да се бръкнеш кой знае колко по-дълбоко. А при всички случай е по-добре, като ще носиш въже, да можеш да го използваш и за други работи освен да връзваш разни неща.

 7. Само така- SAFETY FIRST- както казват в англоезичните страни!

 8. а обещаваш ли после да го ползваш само за да си вързваш наръчи с дърва за горене 🙂 или опъване на хамака

 9. Въжетата, относно силата на опън на която трябва да издържат се делят на такива, които да виси човек на тях (основни) и помощни (прусеци), на които не е предвидено да увисвате самостоятелно. В тази връзка, ако смятате да висите на въжетата, по добре е да не пестите от качество – в магазините за катерачна и спелео екипировка не продават случайно „скъпи“ въжета.
  От друга страна, въжетата се делят на „статични“ и „динамични“. Статичните имат разтягане (елонгация) 2-2,5%. Динамичните – 25-30% – те са и въжетата за катерене. В заключение – ако ще падате на въжето – трябва ви динамично, а ако само ще увисвате (без засилка) по – добро е статичното.
  Преценете си за какво ви трябва. Въжета се продават и на метър.
  Мога да препоръчам да понаучите и възли – колкото и повечето тук да не катерят, тези знания винаги може да ви бъдат полезни за да си помогнете, а и да спасите вашия или чужд живот ако се наложи. Все пак – при работа, катерене или алпинизъм въжето често е разликата м/у живота и смъртта.

 10. Може би не е съвсем точно по темата, но много практични в тази насока неща са: сезала и …. „свинските опашки“ !
  Сезала е изключително здрав, лек, евтин и спокойно можеш да носиш повече от 20-30 м. в джоба. Разбира се не става за някои функции на въжето, като обезопасяване или катерене, но върши добра работа !
  Опашките, няколко броя, винаги вършат работа за захващане и пристягане на най -различни места и предмети.

 11. Изключвам сезалите, при най-малкото друсване и се късат, никаква разтегливост.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: