xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

„BCB Fireball Flint & Striker“ and „Konus Zippy-9 Pedometer“ …и практиките на Българските онлайн магазини.

| 21 Comments

Миналата неделя си поръчах от един известен онлайн магазин две неща: Primus Ignition Steel и Konus Zippy-8 Pedometer. За незапознатите – това са запалка, с която се пали огън посредством искри и електронен крачкомер.

В сряда получих пратката по „Спиди“ и каква ми беше изненадата, като отворих пакета. И двата артикула не бяха същите, като поръчаните.
Жалко че вече се бях разписал и куриера беше заминал. Не че пак не можех да направя рекламация, но мисля, че само щях да си изхабя времето и нервите.
Това което бяха пратили не беше много по-различно от исканото, но все пак нещата, които си бях поръчал бият по качество и възможности тези, които получих.
Не ми се гледа и колко са ме ударили в джоба, та да не се изнервям допълнително. Ще пия една студена вода и толкова.
Бях чувал за БГ практиките на такива онлайн-магазини, но не вярвах, че и този е такъв. Става въпрос за МСА Арми ООД.
Същият се беше появил в новините покрай случая със сина на Гълабин Боевски, който се беше прострелял с газов пистолет. Та репортажа беше за това как от въпросния магазин може да си купиш газово оръжие по куриер срещу фалшива информация за възраст (тя просто не се проверява). Пистолета се получава с пощенска пратка по куриер (в разрез с правилата в пратки да не се превозват оръжия и избухливи материали) с етикета „Части“. Но това е друга тема.
Извода за мен е, че вече ще търся първо в други магазини дадено нещо и чак в краен случай ще си го поръчам пак от МСА Арми. И то с предварителна уговорка, да е точно това, което искам.
Така не се прави бе хора. Ми за какво ми взимате телефона и е-мейла. Звъннете… драснете един ред „Така и така, нямаме тези артикули в наличност, но можем да ви предложим тия“. Вероятно пак щях да се съглася да ги взема, но по начина, по който ми ги „навряхте“ в ръцете е малко неетично. Да не говорим и че ми ги давате на цената на старата поръчка, която мисля че е доста над цената на полученото. Primus Ignition Steel е цитирана навсякъде като една от най-добрите запалки от този вид. BCB Fireball Flint & Striker също ми харесва, но е по-евтина (мисля и по-малка като тегло). Konus Zippy-9 Pedometer също ме устройва, но Zippy-8 е по-добре защитен с пластмасово капаче и има няколко допълнителни функции, като например часовник, хронометър в право и обратно броене и изчисляване на средната скорост на движение.
Ако ги нямате тези неща, то по-добре си ги махнете от каталога. Това е много кофти търгашеска практика.

Айде стига толкова. Да обясня малко за тези две неща.

Запалка за оцеляване проектирана специално за Британските специални части. Карабинера и въженцето са мое подобрение. BCB Fireball Flint & Striker е разработена за британските специални части. Направена е от смес на магнезий и алуминий и произвежда искри с температура около 3000 градуса. Като го тествах видях, че мога да запаля носна кърпичка само с едно движение. Двете части на комплекта (запалката и драскалото) оригинално са окачени на метална верижна, но аз им направих подобрение като ги окачих на парче синтетично въже с ярки цветове (в случай на загубване) и карабинер за лесно разделяне на двете части и закачане на колана.

Комбиниран електронен прибор-крачкомер. Измерва броя направени крачки, изминатото разстояние (в мили и километри) и изразходваните калории. Konus Zippy-9 Pedometer е електронен комбиниран прибор-крачкомер. Измерва броя на направените от вас крачки и на базата на тях изчислява изминато разстояние (в мили и километри) и изразходваните калории. Точните изчисления се постигат чрез възможността да въведете дължината на крачката и теглото ви. Тествах го на дълги разстояния и той отчиташе учудващо точно.

Предполагам се сещате за какво биха ми послужили двата прибора, затова няма да обяснявам приложението им.

21 Comments

 1. Здравейте,

  Вашият случай ще бъде разгледан от ръководството на ОРЪЖИЕ.КОМ
  Ние ще се свържем с Вас относно тази поръчка.

  Относно този цитат:

  – Същият се беше появил в новините покрай случая със сина на Гълабин Боевски, който се беше прострелял с газов пистолет. Та репортажа беше за това как от въпросния магазин може да си купиш газово оръжие по куриер срещу фалшива информация за възраст (тя просто не се проверява). Пистолета се получава с пощенска пратка по куриер (в разрез с правилата в пратки да не се превозват оръжия и избухливи материали) с етикета “Части”. Но това е друга тема. –

  Тъй като не сте запознат със случая, моля не взимайте отношение. Сайтът ОРЪЖИЕ.КОМ никога НЕ Е бил свързан със случая Боевски.

  Цитат от вестник Капитал:

  „Няма забрана за продажбата на газови пистолети на непълнолетни“, обяснява Ангел Харалампиев, който държи сайта oragie.com. Експерти от сектор КОС (Контрол на общоопасните средства) към МВР потвърдиха същото. Газовите пистолети не са огнестрелни оръжия и контролът върху тяхната продажба се оказва само и единствено в ръцете на морала на търговеца.

  Потърсихме директора на КОС Божидар Василев, който отказа да коментира случая обстойно с обяснението, че службата му не носи отговорност за газовите пистолети. Той обаче обясни, че Пол Боевски е извадил голям късмет, защото дори и такова оръжие може да нанесе сериозни телесни повреди, особено ако изстрелът е произведен отблизо. По телефона Василев само зададе два въпроса: „Ако един ученик от два месеца парадира с оръжието си,

 2. Благодаря за уточненията!

  Аз лично никъде не съм казал, че въпросния магазин има някаква връзка с инцидента с Пол Боевски.
  Точните ми думи са „Същият се беше появил в новините покрай случая със сина на Гълабин Боевски, който се беше прострелял с газов пистолет.“ „Появил…“. Тук никъде не виждам думата „свързан“. Репортажа ми беше направил впечатление и затова го споменах.
  Никакво отношение по случая не съм взел и няма да взема, по простата причина, че не ме засяга лично.

  Благодаря, че обръщате внимание на реакциите и коментарите относно работата ви. Това говори добре за вас!
  Приятен ден!

 3. Благодарим Ви за уточнението.

  Като най-големия и реномиран он лайн оръжеен магазин в страната http://www.Oragie.com винаги следи качеството на работата и мнението на клиентите си.

  Бихме искали да Ви информираме, че Вашият случай със сгрешената поръчка е задвижен и ще бъдете компенсиран от нас.

  Ако имате въпроси, моля свържете се с нас.

  С Уважение и пожелания за успехи,

  http://www.Oragie.com
  Българският интернет оръжеен магазин

 4. Благодаря за оказаното внимание!

  След разговора с Вас по телефона получих необходимите обяснения и съм доволен от развитието на случая.

  Обещавам в следващият ми пост да отразя това развитие.

  Приятна вечер!

 5. с мен се случи абсолютно същото.поръчах си zippy8 които има и скоростомер и часовник и хронометър за разлика от zippy9 но получих именно него тоест zippy9.явно го нямат в наличност.но нищо карай ако от фирмата евентуално го прочетат може да го сменим но пакета е отворен вече а и пак разходи за куриер ще ми излезе в четворен размер уреда.не можах само да разбера спред упътването за настройка пише че се въвеждат размер на крачката и после тегло а стоян пише че се въвежда ръст и тегло.кое е вярното.

 6. Крачкомерът Zippy8 е спрян от производство и е заменен от следващия модел – Zippy9. По тази причина не ми изпратиха и обещаната компенсация.
  Въвеждат се дължина на крачката и тегло. Това „ръст“ е моя грешка и благодаря, че ми я показахте, за да я коригирам.

 7. и аз благодаря за бързия и точен отговор.въведох си точни мерки като размер крачка и тегло ама примерно като броя аз крачките е едно а то отчита малко повече почти двоино.не знам дали с някакви средни стоиности ще е по точно.вие как сте го настроили?то явно е на принципа от леки вибрации при движение се допира една пластинка и дава импулс аз отначало си помислих че е счупено защото трака като го раздрусаш ама е за друго.

 8. Значи малко трикове за правилна настройка:
  1. Уредът се закача точно в центъра на тялото. Ако е на колана – точно под пъпа. Ако е от едната страна – не отчита правилно. Махалцето, което трака вътре е точно за да отброява вибрацията от всяка крачка. И уреда винаги се поставя вертикално (т.е. дългата страна е вертикална)
  2. За намиране на точната дължина на крачката – взимаш една рулетка, излизаш на улицата и измерваш 20 или 30 метра (колкото повече, толкова по-точно). Тръгваш по измерената отсечка с нормална крачка и отброяваш колко крачки си направил. После разделяш разстоянието (в сантиметри) на броя крачки и получаваш средната дължина на крачката си.

  Пример:
  Ако си измерил разстояние от 20 метра и си направил 30 крачки за да го изминеш, то:
  2000 : 30 = 66.7
  Tъй като крачката се настройва на стъпки през 5 см, настройваш я на 65 и готово. Отчитането ще е достатъчно точно.

 9. още веднъж хиляди благодарности.сега вече ще стане.понеже и аз обичам да бродя като има време и ми е хубаво нещо да отчита.лятото на колелото имам сигма немски да отчита а за пеша благодарение на теб разбрах че има и за тяло та да може и зимата пеша да се знае колко се минава.още веднъж хиляди благодарности.много си точен

 10. Здравейте.Аз също попаднах в сходна ситуация.Поръчах си крачкомер Zippy-9,получих Konus Zippy sun.Това някак си ще го преживея,цената е същата,възможностите са сходни.Бих искал да попитам някой знае ли как да променя настройките ,за да се отчита разстоянието в километри,а не в мили.Не знам дали съм прав ,като поставям въпроса си в този личен блог,а не в някой форум.Но много ще се радвам,ако някой има информация за този модел.Благодаря предварително.

 11. Здравей Ивелине,
  Тъй като имам два различни крачкомера с различен начин на настройка, в момента не мога да се сетя как се настройваше Zippy. Може да пробваш докато на дисплея е изведено показанието за изминато разстояние да натиснеш копчето за настройка (Set) и да видиш дали ти дава нещо да променяш. Може да се пробваш и да го задържиш или пък да го натиснеш и след това да използваш копчето, с което променяш режимите (Mode ако не се лъжа). Това всичко го пробваш докато са изведени показанията за изминато разстояние, пак да уточня.

  Като се прибера ще потърся упътването на моя Zippy, но имам смътният спомен, че го изхвърлих. 🙁

  Успех!

 12. Моля ви, кажете ми от къде мога да си купя такава запалка (BCB fireball flint)?

 13. Боби, аз съм споменал магазина, от който съм я купил. Провери там.

 14. Здравейте!
  Пиша Ви за куриерските услуги и електронните магазини – с малко закъснение, но по-добре късно, отколкото никога 🙂

  Само Еконт Експрес предлага на българския пазар, уникалната услуга , при това напълно БЕЗПЛАТНО за двете страни. Чрез нея, може да се предпазите от описаните неволи.

  Куриерът идва при Вас, заплащате куриерската услуга – ако е за Ваша сметка, проверявате поръчаното => изпратеното и ако съвпада, заплащате стойността на стоката.

  Просто, лесно и безплатно …
  Ще се радвам да съм полезна, ако имате други куриерски въпроси, на които не сте получили отговори 🙂

 15. Услугата е „ПЛАТИ НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ СЛЕД ПРЕГЛЕД“.
  Нещо бъгна в текста 🙂

 16. Здравейте,
  Представям Ви още една възможност за защита, при покупки на стоки. Повече може да научите от новия ми пост – ЗАЩИТЕНИ ОТ ИЗМАМА (2) …
  С радост ще Ви посрещна, ако имате и други въпроси – в моя Блог, на адрес http://kurier-bg.net/.(
  Приятни почивни дни и 🙂

 17. http://www.oragie.com е наистина най-големия и най-добре работещ онлайн оръжеен магазин в страната. Пазарувам от тях и съм много доволен. Препоръчвам ги.

 18. Подобен крачкомер преди време ми подариха, но поради това че не знам как се борави с него го зарязах и сега гледам че му е паднала батерията.Мерси за идеята да го включа отново!
  Учуди ме реакцията на сайта, от който си купил продуктите (даже възхитен)!Само да питам дали запалката ти я компенсираха?

  • @Dip4ikov: Не са ми компенсирали запалката. Увериха ме, че това е по-добрият вариант, и че цената била същата като на Примус-а, а в сайта била сгрешена с някаква цена на по-евтиният вариант. Както и да е де, не ми се занимава.
   А и друг крачкомер не ми пратиха, понеже този, който съм си поръчал първоначално, вече бил спрян от производство. 😉
   С две думи – нищо не се промени, освен това, че вече пазарувам от ebay. 🙂

 19. Здравейте на всички ,това с объркването на запалките се случи и на мен май доста хора станахме ,писах на е -мейла на оръжие.ком че са ми пратили по евтиния вариант като предположих че е неволна грешка ,но явно като чета коментарите тези замени са практика.не им е лош сайта ,но не се работи така.

 20. Интересна тема. 🙂 Кофти е това с онлайн магазините в БГ. Аз досега имам няколко успешни опита с пазаруване в родните онлайн магазини. По принцип съм малко скептично настроен, точно поради причините описани от Стоян. Пазарувал съм от онлайн магазини от Англия, в началото също с недоверие. Не мога да твърдя за всичките, но там са сериозни и грешки почти не стават. 🙂

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: