xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

„BCB Fireball Flint & Striker“ and „Konus Zippy-9 Pedometer“ …и практиките на Българските онлайн магазини.

| 21 Comments

Миналата неделя си поръчах от един известен онлайн магазин две неща: Primus Ignition Steel и Konus Zippy-8 Pedometer. За незапознатите – това са запалка, с която се пали огън посредством искри и електронен крачкомер.

В сряда получих пратката по „Спиди“ и каква ми беше изненадата, като отворих пакета. И двата артикула не бяха същите, като поръчаните.
Жалко че вече се бях разписал и куриера беше заминал. Не че пак не можех да направя рекламация, но мисля, че само щях да си изхабя времето и нервите.
Това което бяха пратили не беше много по-различно от исканото, но все пак нещата, които си бях поръчал бият по качество и възможности тези, които получих.
Не ми се гледа и колко са ме ударили в джоба, та да не се изнервям допълнително. Ще пия една студена вода и толкова.
Бях чувал за БГ практиките на такива онлайн-магазини, но не вярвах, че и този е такъв. Става въпрос за МСА Арми ООД.
Същият се беше появил в новините покрай случая със сина на Гълабин Боевски, който се беше прострелял с газов пистолет. Та репортажа беше за това как от въпросния магазин може да си купиш газово оръжие по куриер срещу фалшива информация за възраст (тя просто не се проверява). Пистолета се получава с пощенска пратка по куриер (в разрез с правилата в пратки да не се превозват оръжия и избухливи материали) с етикета „Части“. Но това е друга тема.
Извода за мен е, че вече ще търся първо в други магазини дадено нещо и чак в краен случай ще си го поръчам пак от МСА Арми. И то с предварителна уговорка, да е точно това, което искам.
Така не се прави бе хора. Ми за какво ми взимате телефона и е-мейла. Звъннете… драснете един ред „Така и така, нямаме тези артикули в наличност, но можем да ви предложим тия“. Вероятно пак щях да се съглася да ги взема, но по начина, по който ми ги „навряхте“ в ръцете е малко неетично. Да не говорим и че ми ги давате на цената на старата поръчка, която мисля че е доста над цената на полученото. Primus Ignition Steel е цитирана навсякъде като една от най-добрите запалки от този вид. BCB Fireball Flint & Striker също ми харесва, но е по-евтина (мисля и по-малка като тегло). Konus Zippy-9 Pedometer също ме устройва, но Zippy-8 е по-добре защитен с пластмасово капаче и има няколко допълнителни функции, като например часовник, хронометър в право и обратно броене и изчисляване на средната скорост на движение.
Ако ги нямате тези неща, то по-добре си ги махнете от каталога. Това е много кофти търгашеска практика.

Айде стига толкова. Да обясня малко за тези две неща.

Запалка за оцеляване проектирана специално за Британските специални части. Карабинера и въженцето са мое подобрение. BCB Fireball Flint & Striker е разработена за британските специални части. Направена е от смес на магнезий и алуминий и произвежда искри с температура около 3000 градуса. Като го тествах видях, че мога да запаля носна кърпичка само с едно движение. Двете части на комплекта (запалката и драскалото) оригинално са окачени на метална верижна, но аз им направих подобрение като ги окачих на парче синтетично въже с ярки цветове (в случай на загубване) и карабинер за лесно разделяне на двете части и закачане на колана.

Комбиниран електронен прибор-крачкомер. Измерва броя направени крачки, изминатото разстояние (в мили и километри) и изразходваните калории. Konus Zippy-9 Pedometer е електронен комбиниран прибор-крачкомер. Измерва броя на направените от вас крачки и на базата на тях изчислява изминато разстояние (в мили и километри) и изразходваните калории. Точните изчисления се постигат чрез възможността да въведете дължината на крачката и теглото ви. Тествах го на дълги разстояния и той отчиташе учудващо точно.

Предполагам се сещате за какво биха ми послужили двата прибора, затова няма да обяснявам приложението им.

21 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: