xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Компютърна НЕграмотност

| 21 Comments

Преди няколко месеца между колегите в бившия център „Компютри и комуникации“, където съм системен администратор, се зароди идеята да направим малка база данни с най-абсурдните и смешни повиквания за отстраняване на проблем.

Проекта носеше недвусмисленото име „Hall of Shame“ и представляваше сайт, в който се влизаше с парола и всеки един абсурд се въвеждаше в база данни на MySQL, като се попълваха различни данни, като: дата, кой ни е повикал за възникнал проблем, кой го е отстранил, какъв е „проблема“ и неговото решение. Този сайт все още съществува, но е достъпен само от вътрешната ни мрежа и говоря за него в минало време,  понеже някак си бързо ни отмина мерака да го допълваме. Абсурдите бяха прекалено много и вече си ги имаме като нещо нормално.

Няма да излъжа, ако кажа, че идеята за този сайт беше моя. Инспирирана беше от поредица абсурдни ситуации и фалшиви проблеми, които не бяха нищо друго освен проблеми, свързани с компютърната НЕграмотност на хората, които се сблъскваха с тях. Същите тези хора по изисквани документи за кандидатстване за работа и по длъжностна характеристика задължително имат „Компютърна грамотност“. Аз обаче мисля, че са ходили на противоположния курс. Обикновен човек не може да се „справя“ толкова добре с компютрите.

Ето някои от най-интересните случаи. Може да не ви се сторят толкова смешни, но ако ви се случи на живо, мнението ви ще се промени:

Проблем:
Компютъра ми няма Интернет и не ще да принтира.
Решение:
След оглеждане на задния панел на компютъра се забелязва липсата на мрежов кабел в мрежовата карта. Уточнение от повикалия ни: Ааа, да… тя колежката вчера се преби там в кабелите и измъкна няколко

Проблем:
Тази папка май се напълни! Ще си направя нова папка!!!
Решение:
Мести един файл в съответната папка. Файла е read-only и съответно излиза съобщение дали е сигурен ,че иска да премести файла. А той си мисли,че папката е пълна.

Проблем:
Може ли да дойдете замалко. Имам проблем!
Решение:
– Можете ли да ми кажете, защо телефона ми няма обхват. Дали е от картата или от телефона?
– Ами аз не съм специалист по телефоните!
– Е да, ама сте млад човек, специалист… знаете повече от нас!

Проблем:
Може ли да ми прехвърлите всичката информация от стария компютър на новия?
Решение:
– В старият ви компютър няма никаква информация!
– Е, нищо… не ме притеснихте много, защото аз за всеки случай предварително си прехвърлих всичко.
–  ??!??!?!!!!!!!!???!!!

Проблем:
Ало, не можем да пъхнем касетата на принтера!
Решение:
Касетата не е за този принтер.
– От къде я взехте?
– Подариха ни я.

Проблем:
Принтера ми спря да работи!Докато работеше и изведнъж загуби ГОВОР И КАРТИНА!:-)
Решение:
Когато отидохме принтера вече имаше говор и картина!!!!

Проблем:
Флашката ми не ще да работи на нито един от двата компютъра в стаята.
Решение:
На пръв поглед наистина изглежда, че има проблем: флашката е поставена правилно в кабел-удължител за USB порта, но не се открива от операционната система. След по внимателно вглеждане се установява, че удължителя е натикан не в USB, а в серийния порт на компютъра. Другият компютър на който флашката не работи е на Уиндоус 98.

Проблем:
Принтера не работи.
Решение:

Окзва се, че USB кабела на принтера Е НАТИКАН в паралелния порт. Направо е набучен на иглите, от което те са направо размазани.

Проблем:
Както си работих на компютъра изведнъж спря и после не искаше да се включи.
Решение:
Няма ток в стаята!!!!

Пак ще повторя, че може да ви се струват незначителни, но когато това заеме голяма част от работното ви време, което може да се използва за нещо по-смислено и ценно и изкачвате по няколко етажа за всяка подобна простотия, ще разберете защо тази неграмотност толкова ме ядосва.

На такива хора не трябва да им се дава достъп до компютър. Има толкова млади хора, които се нуждаят от работа и които се справят чудесно с компютрите. Като си свикнал да пишеш с химикалката (или в най-добрия случай да ползваш калкулатор и пишеща машина), ми по-добре не сядай пред компютър и не прикрепяй към документите в досието си фалшиво удостоверение, че си минал курс по „Компютърна грамотност“.

Между другото всичките примери се случиха в рамките на няколко седмици, докато не ни омръзна да въвеждаме всекидневно нови. Кой знае… може да възродя идеята… ще видим.

[wp:svejo-net]

21 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: