xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Най-обичайните начини да умрете, когато сте сред природата

| 3 Comments

Едва ли туристите и другите природолюбители се замислят кои са истинските опасности, които могат да доведат до тяхната гибел при един „обикновен“ излет сред природата. Повечето се притесняват от срещи с мечки и други подобни хищници. Фактите обаче говорят, че най-често смъртта сред природата може да бъде причинена само от едно-единственно живо същество: Самият Вие.

Това, което ви тласка към възможната ви гибел, когато сте сред природата, са изборите, които правите. Да застанете още малко по-близо до ръба на скалата. Да се спуснете по следващия, по-висок клас бързей. Да изкачите върха когато не сте в необходимата форма. Да откажете да се върнете, когато времето започва да се разваля.

По надолу следва списък с най-обичайните начини да умрете сред природата. Препоръчително е да се прочете от всеки, който се интересува от оцеляването сред дивата природа.

Падане

Падането без осигуровка с въже е номер едно в списъка с обичайните причини за смъртта на туристите. Почти всички фатални падания се случват, когато хората се опитват да стигнат колкото се може по-близо до ръба и да погледнат през него, или когато пресичат скалисти местности. Стръмните снежни склонове също често водят до фатални падания.

Паданията могат да бъдат избегнати, ако в групата има опитен човек, който внимателно да огледа района и да избере алтернативен маршрут. Въпреки това, винаги оглеждайте внимателно терена на който се намирате и обръщайте внимание на всяка своя стъпка и всяка потенциално опасна ситуация.

Удавяне

Втората най-честа причина за смърт сред природата е удавянето. Често удавянето се случва, когато жертвата е пропаднала през тънък лед, завлечена от речен бързей, повлечена от подводно течение или водовъртеж, или попаднала в подводна яма. Обичайните сценарии също включват удавяне при опит да се пресече буен поток, образувал се след обилен валеж.

Сърдечен удар (Инфаркт)

Често ентусиастите-природолюбители са възрастни хора, които се опитват да правят неща, които са правили, когато са били на 20-30 години. Понякога тези хора не са имали сериозна физическа активност от години.

Когато излизате сред природата е задължително да не получавате пристъпи от каквото и да било хронично заболяване и да не предприемате нищо, което е над вашите възможности. Запомнете, че слизането по градската улица е много по-различно от носенето с часове на тежка раница през пресечен терен, особенно в лятната жега. Ако не сте свикнал с тежките натоварвания – забавете малко. Природата винаги ще бъде там и ще ви чака. Има много начини да й се насладите, без да надхвърляте границата на собствените си възможности и да рискувате да получите сърдечен удар, който може да е фатален с пустошта.

Хипотермия

Когато загубвате телесна топлина по-бързо, отколкото можете да я произведете, много е вероятно да изпаднете в състояние, наречено хипотермия. Хипотермията подлага на изпитание вашите физически и психически възможности. Тя може дори да ви докара до състояние, в което не можете да мислите рационално и да извършите дори проста физическа дейност, като например запалването на клечка кибрит.

Във високопланинските райони и при много студено време, хипотермията е убиец номер едно в условията на оцеляване сред дивата природа.
Не е абсолютно задължително да бъде много студено, за да умрете от хипотермия. Млади и здрави хора са загинали от хипотермия при температури около нулата, когато вятърът и влажността са били прекалено големи. Такива условия се срещат често в планините и в арктическата и субарктическата области по всяко време на годината.

Топлинен удар

Човешкото тяло може в известна степен да се адаптира към висока температура и влажност. Топлинният удар е една от основните причини за смъртта на туристите в южните и пустинни области. Много хора, които са били повалени от топлинен удар или не са били подготвени за екстремните температури, или са се опитвали да направят прекалено много неща възможно най-бързо.

Подпомагайки бавната аклиматизация, намаляването на телесното тегло и пиенето на големи количества течност са чудесни начини да избегнете топлинният удар, когато извършвате активна физическа дейност.

Основните начини да се изложите на прекомерно много топлина са следните:

 • топлинно изтощение с прекомерна загуба на телесни течности, което води до умора и възможен отказ на жизненоважни органи
 • топлинен удар, когато вътрешната телесна температура се покачва до опасни граници
 • Хипонатриемията (липса на елемента натрий) може да доведе до схващания и припадъци. Предизвиква се от загубата на електролити чрез обилното потоотделяне и приемането на големи количества течности, в които няма достатъчно соли
 • Рабдомиолизата се причинява от разрушаване на мускулни влакна, в следствие на температурен стрес. Освобождава се миоглобулин, който се екскретира през бъбреците и може да доведе до остра бъбречна недостатъчност.

Мълния

Ударите от мълния предизвикват смъртта на средно 75 души годишно в САЩ и нанасят големи поражения на други хиляда. Повечето удари от мълния с фатален изход се случват при излети с лодки или при походи над границата на горите във високите планини. Ако забележите тъмни облаци, приближаващи към вас и чуете или видите проблясъци на мълнии идващи от тях, бъдете сигурни, че трябва да се спуснете към ниското възможно най-бързо или да се доберете до брега, ако сте на лодка.

Ударите от мълния не се случват единственно от облаци, намиращи се точно над главата ви. Известно е, че мълниите могат да изминават няколко километра в хоризонтална посока и понякога да поразяват територии над които има кристално синьо небе.

Металните обекти, самотно растящите дървета или високите скали са най-лошите обекти, до които можете да се намирате в гръмотевична буря. По принцип, колкото по-ниско се намирате – толкова по-добре.
Използвайте деретата, канавките и всяко място, което е по-ниско от мястото, на което се намирате в момента. Ако сте в група, разпръснете се незабавно, за да избегнете опасността една мълния да порази цялата група.

Лавина

В САЩ средно 22-ма любители на зимните спортове годишно умират от лавини. Повечето случаи са при пресичане на склонове с нестабилна снежна покривка, което довежда до свличането й.

В някои райони през лятото може лесно да се заблежи къде точно се случват лавини. Вглеждайте се за ивици в гората, където дърветата са силно наклонени надолу или има множесто дънери, всички счупени на една и съща височина. Върхът на дънерите може да ви подскаже за дълбочината на основния поток на лавината. Ако се намирате в този район през зимата или пролетта, когато се случват най-често лавините, то вие ще сте в голяма беда.

Познанията за динамиката на лавините и местата, където те най-често се срещат са зимното умение за оцеляване, което трябва да знаете, ако сте в снежна страна.

Самоубийство

Номер девет в списъка е да умреш от собствената си ръка или от близката стръмна скала. Високите скали, намиращи се близо до пътното платно са най-предпочитаното място, защото те са лесно достъпни и се откриват лесно.

Като цяло самоубиството в местности, отдалечени на голямо разстояние от цивилизацията са рядко срещани, може би заради усилията, необходими да се достигнат. Ако някой има енергията да отиде толкова далеч в пустошта, то явно той има необходимата мотивация и сила да преживее още един ден.

Изненадващи наводнения

Изненадващите наводнения могат да се случат навсякъде, но са по-често срещани в планинските райони и в каньоните. Слънцето може да е препичало цял ден над вас, но някъде нагоре да е имало дъждовна буря, която е изпратила тонове вода и дървесни отломки, препускащи с бясна скорост по дерето, точно към мястото, където сте в момента.

Никога не бивакувайте на пясъчния или чакълест бряг на реката, колкото и да е удобно това. Тези наноси не са случайно тук. Те са създадени от силата на водата. Кой иска да бъде събуден посред нощ от водата, или от някое дърво, падащо върху убежището му?

Изпускането на вода от бентове и язовирни стени са вид наводнения, с човешки произход, но са също толкова опасни, колкото естествените. Когато сте на поход, за риба или практикувате водни спортове в района на или под язовирна стена или бент, бъдете внимателни към всяко необяснимо покачване на водното ниво и се изнесете незабавно към по-високите места. Много бентове предупреждават със звуков сигнал за предстоящо изпускане на водни количества.

Насекоми

Това са дребосъците, за които трябва да внимавате. Заболяванията, причинени от насекоми, взимат живота на хиляди хора всяка година. Петнистата треска от Скалистите планини, енцефалита, Западно-Нилския вирус са едни от неприятностите, които могат да ви причинят ухапванията от насекоми. Алергичните реакции към ужилването на пчели, оси и стършели, които могат да доведат до анафилактичен шок, взимат живота на над 100 души годишно (САЩ).

Най-добрият начин да избегнете ухапванията от насекоми са приложението на репеленти, съдържащи съставката DEET. Можете да добавите облекло с дълъг ръкав, крачоли натъпкани в чорапите и мрежа-комарник на главата.

Змии и паяци

От повече от хиляда ухапвания от змия годишно в САЩ, само 10-тина са с фатален изход (в България дори няма такива). Бързото третиране с антидот е спасило живота на много хора. Ухапванията от паяк, въпреки че понякога са много болезнени и мъчителни, рядко довеждат до смърт. В България единственият опасен паяк е Черната вдовица, която се среща прекалено рядко. Въпреки това е препоръчително да потърсите медицинска помощ.

Хищници

Въпреки опасенията на повечето хора, смъртта, предизвикана от хищници е най-малко вероятната от всички изброени до тук.

Ето основните виновници за тези нещастни случаи:

 • Алигатори и крокодили – По малко от един човек годишни в САЩ.
 • Акули – 100 нападения годишно по цял свят
 • Пуми – 1-2-ма човека всяка година в САЩ. Обикновенно това са деца или дребни възрастни.
 • Мечки – 2-ма човека годишно в САЩ умират от атака на черна мечка. Гризли взима същото количество жертви, но за разлика от черната мечка, това е при самозащита.

В местности, където се срещат мечки, винаги е разумно да пазите храната на места, където нейната миризма се усеща най-слабо и далеч от лагера. Ако все пак бъдете нападнати, най-добрата техника е да се престорите на умрял за известно време.
Когато се движите в гората е добре да вдигате повече шум, за да предупредите мечките за своето присъствие. Така няма да ги изненадате, което ги прави много агресивни.

Учете се от чуждото нещастие

Който иска да оцелее – наблюдава и се учи. Разберете кои са най-обичайните причини да умрете сред природата и се поучете от грешките на другите. Мислете и действайте умно. Бъдете винаги внимателни към обкръжаващата ви среда и потенциалните заплахи. Това ще ви служи добре и ще ви предпази от това да станете член на Клуба на Неоцелелите.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

[wp:svejo-net]

3 Comments

 1. Съществува и една особено незабележима опасност.Дойде пролетта,зелените поляни са толкова приятни да полегнеш особено когато си се изкачвал усилено и решиш да си починеш.Станал си много рано а и вечерта преди това не си бързал да лягаш.Не ти се спи но сънят идва внезапно и поспиш час -два.На влажната трева това най-често ти гарантира тежко боледуване и дори инвалидност.Не е толкова известно като „бялата смърт „през зимата но да не дърпаме дявола за опашката.

 2. Не само това. През пролетта има много кърлежи. По вероятно като станеш от тревата да си лепнал 30 кърлежа 🙂

 3. Ако имаш мир с Бог,той има сила да те упази от всяко зло.Ти се пази,но по-важно е Той да те пази.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.