xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Ръководство по оцеляване на SAS – Преиздадена

| 55 Comments

Вчера случайно минавах край книжарница „Хеликон“ и реших да се отбия, защото скоро не бях го правил. Последният път (преди около 2 месеца) идвах да проверя един слух, че издадената през 2002-ра книга на Джон Уайзман – „Ръководство по оцеляване на SAS“, предстои да бъде преиздадена това лято. Продавач-консултанта не беше чувал за такова нещо, но каза, че е възможно.

Е, слуха се оказа достоверен. Не влязох точно заради книгата, но все пак се загледах в отдела с подобни издания. Бях много приятно изненадан, когато забелязах отдалеч големите букви „SAS“.

Тя е в два тома, но се продава в комплект и струва 26 лева. Нищо за такова ценно четиво.

Ето и малко инфо за самата книга (за тия, които не знаят за какво иде реч):

Това е ръководство за оцеляване, писано от Джон Уайзман – служил като професионален войник и инструктор по оцеляване в една от най-елитните военни части – SAS. Това е настолната книга за всеки, който се обучава в тези войски.

В наръчника авторът описва различни техники и похвати, които биха помогнали на всеки в един непредвиден случай, когато всичко опира до въпроса дали ще оживеете, или не. Описани са начините за осигуряване на основните средства за оцеляване – храна, гориво, вода и подслон. Описани са и особенностите на природата в различни краища на света, както и разпознаването на животните и растенията, които се срещат там. Не липсва и обширна секция на медицинска тематика. Има специализирани глави, описващи поведението и действията, които трябва да се предприемат, ако човек попадне в различни природни бедствия и катастрофи, като например: автомобилна или самолетна катастрофа, военен конфликт, ядрена или химическа катастрофа и т.н.

Препоръчителна книга за всеки турист и любител на природата, който обича да прекарва дълго време сред нея. Но не само за тях. В нея се намират много полезни съвети, които би било добре да знае всеки обикновен човек.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
55 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: