xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Ръководство по оцеляване на SAS – Преиздадена

| 55 Comments

Вчера случайно минавах край книжарница „Хеликон“ и реших да се отбия, защото скоро не бях го правил. Последният път (преди около 2 месеца) идвах да проверя един слух, че издадената през 2002-ра книга на Джон Уайзман – „Ръководство по оцеляване на SAS“, предстои да бъде преиздадена това лято. Продавач-консултанта не беше чувал за такова нещо, но каза, че е възможно.

Е, слуха се оказа достоверен. Не влязох точно заради книгата, но все пак се загледах в отдела с подобни издания. Бях много приятно изненадан, когато забелязах отдалеч големите букви „SAS“.

Тя е в два тома, но се продава в комплект и струва 26 лева. Нищо за такова ценно четиво.

Ето и малко инфо за самата книга (за тия, които не знаят за какво иде реч):

Това е ръководство за оцеляване, писано от Джон Уайзман – служил като професионален войник и инструктор по оцеляване в една от най-елитните военни части – SAS. Това е настолната книга за всеки, който се обучава в тези войски.

В наръчника авторът описва различни техники и похвати, които биха помогнали на всеки в един непредвиден случай, когато всичко опира до въпроса дали ще оживеете, или не. Описани са начините за осигуряване на основните средства за оцеляване – храна, гориво, вода и подслон. Описани са и особенностите на природата в различни краища на света, както и разпознаването на животните и растенията, които се срещат там. Не липсва и обширна секция на медицинска тематика. Има специализирани глави, описващи поведението и действията, които трябва да се предприемат, ако човек попадне в различни природни бедствия и катастрофи, като например: автомобилна или самолетна катастрофа, военен конфликт, ядрена или химическа катастрофа и т.н.

Препоръчителна книга за всеки турист и любител на природата, който обича да прекарва дълго време сред нея. Но не само за тях. В нея се намират много полезни съвети, които би било добре да знае всеки обикновен човек.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
55 Comments

 1. obshto vzeto razhoda e tozi: patuvaneto do punkta samoled,vlak,metro i t.n.Nesispomniam kolko to4no mi izleze predi 3 god.Otnosno priema ako nepokriesh fizi4eskite i psihi4nite izpidi sashto niamadate priemat.netigo pojelavam,kakav e shansati preceni ti sam za sebesi sled vtoroto selekcionirane togava rabotata e sigorna!!!

  • И най-важното Пламене: Забрави романтиката! Може да се окаже, че очакваш нещо съвсем различно, а то да не се окаже като по филмите! 😉 Скоро слушах разкази на един човек, който е бил в Легиона. Голямо „шоу“ може да бъде, да знаеш! 😉

 2. BRAVO brad4e blagodaria 4e go kaza 4enemogo damugo obiasna tova

 3. Здравейте отново 🙂 Мерси още веднъж за информацията. Конкретно за романтиката- знам, че нещата са малко по- други от това, което изглеждат. Аз още не бързам да се насочвам на там, тъй като в момента си имам работа тук и съм доволен, но се интересувам за това, като алтернативен вариант. Сега виждам, че ако наистина го оставя това в алтернатива, за момент, в който ще съм без работа, то ще ми трябват и доста заделени парички за пътуването 😀

 4. Здравейте, ще може ли някой да публикува линк към първата част на книгата.

 5. Да втората я има на няколко места. Ако някой има на първата ще бъде много добре. Black Wolf по-горе е пуснал няколко линка към транзит, които са изтекли може би в някой от тях е била и първата част.

 6. В началото на коментарите стана дума за Питър Дармън.Имам неговото ръководство по оцеляване имам и ръководство на SAS от 2010 и смея да твърдя че текста е почти едно към едно копиран та дори и илюстрациите.Разбира се има и неща които ги няма в книгата на П.Дармън

 7. Днес попаднах на една книжка на руски – „С. В. Баленко. Учебник выживания спецназа ГРУ. Опыт элитных подразделений“. Ако някой го интересува може да си я дръпне от:

  http://medigo.ru/books/1157826310-s-v-balenko-uchebnik-vyzhivaniya-specnaza-gru-opyt-elitnyh-podrazd.html

 8. За овладяването на някакво умение теорията и практиката вървят ръка за ръка- и двете са еднакво ценни и едното без другото не могат. Посочената горе книга е може би най-хубавата на тази тема и за това е може би първата, която трябва да се прочете на тази тема. И аз я имам и зная, че е универсална и написана от екперт. Ще се радвам да виждам повече такива предложения.

 9. благодаря ToxiNiK. свалих книжката и почвам да я чета ,особенно в контекста на 2012

 10. колко страници е 1-вата и 2-рата?

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.