xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Ръководство по оцеляване на SAS – Преиздадена

| коментара 55

Вчера случайно минавах край книжарница „Хеликон“ и реших да се отбия, защото скоро не бях го правил. Последният път (преди около 2 месеца) идвах да проверя един слух, че издадената през 2002-ра книга на Джон Уайзман – „Ръководство по оцеляване на SAS“, предстои да бъде преиздадена това лято. Продавач-консултанта не беше чувал за такова нещо, но каза, че е възможно.

Е, слуха се оказа достоверен. Не влязох точно заради книгата, но все пак се загледах в отдела с подобни издания. Бях много приятно изненадан, когато забелязах отдалеч големите букви „SAS“.

Тя е в два тома, но се продава в комплект и струва 26 лева. Нищо за такова ценно четиво.

Ето и малко инфо за самата книга (за тия, които не знаят за какво иде реч):

Това е ръководство за оцеляване, писано от Джон Уайзман – служил като професионален войник и инструктор по оцеляване в една от най-елитните военни части – SAS. Това е настолната книга за всеки, който се обучава в тези войски.

В наръчника авторът описва различни техники и похвати, които биха помогнали на всеки в един непредвиден случай, когато всичко опира до въпроса дали ще оживеете, или не. Описани са начините за осигуряване на основните средства за оцеляване – храна, гориво, вода и подслон. Описани са и особенностите на природата в различни краища на света, както и разпознаването на животните и растенията, които се срещат там. Не липсва и обширна секция на медицинска тематика. Има специализирани глави, описващи поведението и действията, които трябва да се предприемат, ако човек попадне в различни природни бедствия и катастрофи, като например: автомобилна или самолетна катастрофа, военен конфликт, ядрена или химическа катастрофа и т.н.

Препоръчителна книга за всеки турист и любител на природата, който обича да прекарва дълго време сред нея. Но не само за тях. В нея се намират много полезни съвети, които би било добре да знае всеки обикновен човек.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
55 коментара

 1. Книгата е добре написана. Всъщност, тези два тома ги имам като една книжка 12 х 8 см. … Така и не разбрах защо е нужно на български да излизат цели два тома голям формат.)))

  • Ами и аз незнам. Сигурно се цели някакво удобство, знам ли… Трябва да се питат издателите. Оригинала на ръководството наистина е една, а не две книги.

 2. Pingback: Сгъваема походна мини-лопатка | xenos::life

 3. От доста време имам една друга книжка. Безценна е за обичащите разходките в планината.
  „Ръководство по оцеляване“, автор Питър Дартмън, издателство Аратрон, 1998 г.,430 стр.
  „… Освен неизброимото количество практически указания и илюстрации, книгата включва и много съвети на войниците от Американската армия, от Кралския морски флот, от SAS, на Зелените барети и Френския чуждестранен легион, които са обучени да оцеляват при всякакви ситуации … и оцеляват.“

  В Замундата видях, че са пуснали за теглене „Наръчник за оцеляване на Американската армия“, на английски, в PDF формат, 2.72 MB.
  http://zamunda.net/details.php?id=160108&hit=1

  • @ToxiNik – Да, Питър Дарман е друият авторитет в писането на ръководства по оцеляване. Жалко, че още нямам хартиена версия на някоя от книгите му.
   Наръчника по оцеляване, който е в Замунда съм го чел отдавна и често ползвам информация от него.
   Виж другата книжка (руската) я виждам за пръв път и сякаш има интересни неща. Изтеглих я… сега остана и да намеря време да я прегледам. 🙂

   Благодаря за информацията!

 4. А ето още една в електронен вид на руски език:

  # Заглавие: ВЫЖИВАНИЕ В РАЗЛИЧНЫХ ПРИРОДНЫХ УСЛОВИЯХ
  # Издателство: Частно
  # Година: 2006
  # Жанр: Учебно пособие
  # Език: Руски
  # Формат: PDF
  # Качество: eBook (изначално дигитално)
  # Размер: 2.33 Мб
  # Страници: 153
  # РЕЗЮМЕ: Настоящее пособие является сборником материалов (незначительно переработанных и упорядоченных) с различных ресурсов. В соответствии с этими сценариями и были отобраны разделы пособия. Так как в основе многих глав лежат армейские пособия, то зачастую используются военные термины. Однако, поскольку после катаклизма вполне возможно возникновение обстановки, «приближенной к боевой», то вероятно, употребление таких терминов вполне уместно. Кроме того, любой желающий может выбрать из данного пособия то, что кажется ему наиболее уместным в конкретной обстановке.

  http://zamunda.net/details.php?id=102213&hit=1

 5. Двата тома на Джон Уайзман са много добре направени. Наръчникът на Питър Дарман е малко по-слаб, но също става. От тези две книги научих много полезни неща. Известният автор на филми за оцеляването от ВВС, Рей Миърс също е написал редица наръчници на тази тема. Те включват много полезни знания и похвати за оцеляване, събрани от цял свят. Съжалявам много, че те все още не са преведени на български и не се разпространяват на нашия книжен пазар.

 6. И аз имам тази на Питър Дармън и „Наръчник за най-лошият сценарий“(виждал съм я и на английски пдф ако някой има желание та си я тегли)

  Нямам скенер но имам едно старичък фотоапарат и мога да пробвам да я изснимам ако искате.

  П.П.Преди да намеря тозии блог все се чудих къде бях гледал много техники за палене на огън,и се усмихнах като натиснах на една от препратките ти

 7. @TODOP: Ами ако имаш желание – може да я изснимаш. Бих се зарадвал да й хвърля едно око.

  Ако не беше обект на авторски права, бих я направил и на един pdf и да я кача тук за да могат да си я теглят хората ама… 🙂

 8. Нямам кой знае какво желание да го правя втори път,400 страници 0_o
  В момента я качвам въе фотобъкет понеже не ме свързва с датата а не се сетих за file sharing сървари и не искам да прекъсам,но когато четете това вее ще са качени

 9. Какъв е проблема с копирайта? )))) Я се стегнете! ))))
  Имам туй-нуй в PDF формат (вкл. Дж. Уайзман, Рей Мирс и пр.) Мога да пусна тук линк за Транзита, защото файловете са големи.
  Що се отняся до руските книги, почти всичко там може да се намери онлайн, FRE-E-E… Имаше някъде цяла библиотека по въпроса, трябва да изровя къде беше.

 10. Ето няколко книги по въпроса:
  http://4storing.com/f0qhb/b0f5d9187406158d6fc7a35d758be0bd.html

  • Книгите са супер! Повечето от тях съм преглеждал, но има и нови, които ми изглеждат доста обещаващи.

   Обещавам да избера, преведа, заснема и опиша най-интересните и практични съвети, които намеря в тях! 🙂 (Няма да е накуп, но с времето…)

 11. Видях тук в линковете – SAS Urban Survival – някой има ли тази книжка?

 12. Преди около два месеца си я купих.Книгите са доста приятни за четене и несравнимо полезни.Препорачвам ги на всеки любител.

 13. Книгата, която е излязла наскоро, е от друг автор – Крис Макнаб. Преди няколко месеца я продаваха на английски в някои софийски книжарници. Сега е излязъл и превод на български.
  http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=32919

 14. Днеска ми я подариха тази на Крис Макнаб … изглежда обещаваща … като я прегледам ще пусна една статия и ще ви кажа за какво иде реч ;))

 15. Хммм сега се загледах по кориците на книгата… на задната корица имаше този сайт http://survival.bg/ … не вярвам някой да е платил 200 лв за една година домейн за да седи една картинка… да не би да е някой нов проект … или реклама на предаването … дето хич не ми е кеф да го гледам …..

  • По-скоро е реклама на книгата и някакво издателство. Линка на снимката води към http://ateabooks.com/, който пък не се отваря.
   Иначе предаването, което споменаваш е „SurviVOR BG“, а не „SurviVAL BG“. 🙂 Аз гледах миналият сезон, ама само заради Николай Мартинов.

 16. Видях го линка … ама ми стана странно кои дава 200 лв. за домейн ей така да си седи … да вземат да спретнат нещо :)) или да ни го дадат на нас 🙂 … се ще измислим ко да го правим хиххихихи

  • 200 лв пари ли са? 10 книги като продадат и са ги избили. Иначе е добра маркетингова стратегия. Домейна е много добър. Вероятно на него ще попаднат много хора, а той от своя страна ще ги препрати може би към място, откъдето да си купят тази, а защо не и други книги. Хубава реклама за без пари!

   Единствената грешка е, че разчитат само на една картинка и заглавието на книгата в името на страницата. Аз бих сложил и доста кийуордс и т.н. та да ме индексират по-добре търсещите машини но… А сега трябва и да ми платят SEO консултация. :))

 17. Имам ги и на Уайзман и тази новата-на Крис Макнаб. Новата е по-удобна като размер и има доста илюстрации. Жалко, че забравих да си я взема на Доспат :-(.
  Но като я разгледах вчера- особено секцията за дивите растения…абе малко е неприложима за България 🙂

 18. Ами по принцип всички такива ръководства (в частта за растенията) са малко приложими за България.
  Докато не се направи такова българско ръковидство. 😉

 19. Ще се постарая да скалъпя нещо за нашите гори и поля. Но срокове не си поставям… 🙂

 20. Момчета, в тези книги дето ги описвате има ли секции за светлинна сигнализация?
  Ако има-в коя по точно? За да знам да си ги поръчвам ли.
  Мерси предварително.

 21. Какво разбираш под светлинна сигнализация ? Как да боравиш с огледалото или колко висок да е сигналния огън, или колко сигнални ракети и какъв цвят трябва да са ? В тази новата книга мисля, че мернах тема как се борави точно с огледалото но нищо повече !

 22. За даване на сигнали с прожектор или фенерче.

 23. Общуване чрез светината може да се получи когато страните в обмена използват морзовата азбука, а за нея информация колкото искаш. Най-простото е ПОМОЩ (три къси, три дълги и три къси импулса)
  … (S) – – – (O) … (S).

  • Във вторият том на книгата „Ръководство по оцеляване на SAS“ (на снимката в началото на публикацията) има част, в която са описани основните начини за сигнализиране. Там са включени сигналите с:

   1. Огън и дим
   2. Седящи сигнали
   3. Сигнали земя-въздух
   4. Хелиограф (огледало)
   5. Сигнали с парцал
   6. Сигнали с тяло
   7. Сигнални светлини
   8. Шум
   9. Радио

   както и международните кодове, международният планинарски информационен код и информационните сигнали.

   Смятам, че това е все нещо. 🙂

 24. Тази книга на Крис Макнаб се оказа доста добра. Позволих си да сканирам садържанието на книгата, мисля че си струва, интересно е направена, много илюстрации много нещо..дано издателите нямат против:(.

  1.Подготовка
  –Какво да облечем
  Удобно облекло за топло и горещо време
  –Какво да носим със себе си
  Кутия с вещи за оцеляване; Карти и пътеводители; Полеви провизии; Комплект за оказване на първа медицинска помощ; Предмети от първа необходимост; Кутия за основни хранителни запаси и тоалетни принадлежности; „Джобно” гориво; Раници, палатки и преносими заслони.
  2.Вода
  – Изисквания
  Необходими количества; Разпознаване на замърсена и отровна вода.
  – Намиране на вода
  Събиране на роса и дъждовна вода; Направа на седиментна (утаечна) яма и воден резервоар; Филтриране на водата през чорап.
  -Методи за получаване на вода
  Соларен дестилатор; Торба за транспирация; Дестилиране на солена вода; Методи за пречистване на водата.
  3.Храна
  – Растителна храна
  Набавяне на ядивни растения – подбор на гъби, корени, ядки, чай от борови иглички, водорасли и др.; Отровни растения
  – Животинска храна
  Набавяне; Откриване на животински следи; Направа на импровизирани ловни оръжия; Намиране на насекоми за консумиране.
  – Ловуване чрез капани
  Изработване и залагане на капани; Видове капани; Изкормване на елен и одиране на заек.; Риболов с въдица и мрежа – съвети за намиране на риба, изработване на кукички и др.
  – Съхраняване и приготвяне на храна
  Пренасяне на дивеч; Филетиране на риба; Опушване и сушене на месо; Правила за избягване на болни животни.
  – Готвене
  Варене, пържене и печене при полеви условия; Готвене върху нагорещени камъни; Изпичане в кал; Грилиране; Правене на пещи.

  4.Запалване на огън
  – Запалване на огън
  Места за разполагане; Умения за запалване на огън без кибрит; Подържане на огъня.
  – Видове огън
  Огън за нощуване; Дълъг огън; Т-образен огън; Огън тип „звезда”, ”типи” и „ключалка”; Пирамиден и колибен огън.
  – Пренасяне на огън
  5.Изработване на подслон и укритие
  – Избор на място
  Съвети за подходящо място.
  – Видове подслон
  Построяване на планински, зимни, тропически, пустинни и арктически подслони и укрития.
  6.Лагерни умения
  -Облекло
  -Импровизирани инструменти
  Изработване на сечива, инструменти и прибори.
  – Въжета и възли
  Връзване на въжета, възли и примки; Видове.

  7.Тежки климатични условия и терени
  -Полярни региони
  Придвижване; Изработване на снегоходки; Подходящо облекло и екипировка; Намиране на вода и храна – топене на сняг, откриване на ядивни растения, животинска храна, риболов на лед.
  -Придвижване в планините
  Изкачване и спускане в сняг; Придвижване по скалисти и стръмни терени; Катерене с осигурително въже; Спиране при подхлъзване; Излизане от вода след пропадане в лед; Предпазване от лавини; Предупредителни знаци; Подслон и нощуване в планините; Спасително-издирвателна дейност; Атмосферни условия в планината; Намиране на храна и вода.
  – Оцеляване в пустиня
  Пустинни региони; Намиране на вода; Правила за придвижване в пустинни условия; Пустинни опасности; Екипировка и облекло; Намиране на храна – ядивни пустинни растения, събиране на насекоми за консумация.
  – Оцеляване в тропиците
  Тропически региони; Придвижване през джунглата; Опасности; Екипировка и защитно облекло; Намиране на вода и храна; Ядивни тропически растения; Лов на животни.

  8.Сигнализиране и навигация
  -Карти
  Символи и контурни линии; Ориентиране.
  -Намиране на посока
  Ориентиране с GPS – устройства и компаси; Природни ориентири; Ориентация по звездите; Навигация с часовник; Ориентир по сянка; Маркиране на маршрут.
  -Сигнализиране
  Сигнализиране с подръчни материали, с вашето тяло, с огледало, с палене на огън, чрез морзов код, с димни ракети, с фенер и др.

  9.Първа помощ
  – Приоритети
  Възстановяване на дишането-изкуствено дишане и сърдечен масаж; Установяване на пулса; Помощ при изпадане в шок; Оказване на първа помощ при задавяне; Овладяване на кръвоизлив; Зашиване и превързване на рани.
  – Счупвания и фрактури
  Симптоми при счупвания, наместване на счупени крайници и шиниране.
  – Разтягания, навяхвания и изкълчвания
  Първа помощ
  – Отравяния
  Третиране на ухапвания и ужилвания; Първа помощ при ухапване от змия.
  – Изгаряния
  Охлаждане на нараненото място.
  – Наранявания и травматични състояния свързани с излагани на студ
  Хипотермия; Окопна болест на краката; Предпазване от измръзване; Третиране на измръзвания.
  – Наранявания и травматични състояния свързани с излагане на прекомерна топлина
  Помощ при топлинно изтощение, Третиране с мокро одеало.

  Някой съвети от спецслужбите се оказaha mnogo interesni za men.
  На този сайт има още инфо:

  http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=32919

 25. Определено и тази книга на Крис Макнаб „SURVIVAL: Как да оцеляваме при всякакви условия, навсякъде“ е много интересна. Вчера си я закупих. Всички техники са показани в илюстрации. Има и почти на всяка страница съвети от спецслужбите.
  Има и глава за Сигнализирането и навигацията.
  Еи на този линк за инфо:
  http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=32919&show_comments=1

 26. Аз почнах да сканирам книгата и да пускам по една статия на 2-3 дена от книгата та да видим…. има много интересни неща… но мисля, че има и някои които не стават за нашите райони …

 27. US ARMY SURVIVAL MANUAL (http://jk.ilovebg.org/Razni/US%20ARMY%20SURVIVAL%20MANUAL.doc)
  предполагам че някои от вас вече притежават този документ, но за тези които го нямат и биха се заитересували от него поствам горния линк 🙂

  ще предоставя също така и линк към сканирана в pdf формат на една джобна книжка „Другарска взаимопомощ в планината“
  който има мерак може да си я разпечата и събере в оригиналният й хартиен формат и приложи към походната аптечка….мисля че е полезна вещ която трябва да ни е под ръка във възникнала спешна ситуация, не дай боже да ни се налага но все пак 😉
  http://jk.ilovebg.org/Razni/DrugarskaPomosht.doc

 28. Здравей, Стояне! Съвсем случайно попаднах на твоя блог. Има интересни и полезни неща, но книгите и реалността са две различни неща! Оцеляването не се учи като четете книжки, човече!

  • Благодаря за пояснението legioner 223485! Мен ми е ясна разликата между книгите и реалността. А на теб ясно ли ти е, че същите тия книги са писани от хора, научили се от реалността?! Ако тръгне всеки човек сам за себе си да открива топлата вода и колелото… Уверявам те, че съм наясно с нещата, за които се опитваш да ми говориш.

 29. Извинявай, ако съм те обидил. Исках да ти обясня като човек, който се е сблъсквал с тези неща. Има известно разминаване с книгите. Казвам го като легионер във Френския Чуждестранен Легион.

  • Не си ме обидил. Аз по принцип съм си свикнал да ме критикуват 😉 Обикновено все военни го правят. 🙂
   Предположих, че си легионер от Чуждестранния легион. Знам, че има разминавания между книгите и реалността. Аз също съм ги засичал. Целта ми е да отсея практичното и работещото. Затова и пробвам почти всичко, за което пиша.
   Между другото, инструкторите, които са ви обучавали, бас ловя, че също са прочели поне няколко подобни книги. 😛

 30. Всички ги четем! Аз лично съм изчел 8 такива книги и съм изял всички л**** от тях. Но ако говорим за всичко друго, то е абсолютно приложимо. Тази книга, която е посочил Toxinik е много, много добра. Съобразена е изцяло с нашата географска ширина.

 31. legioner 223485 : Здравейте! Искам да попитам, тъй като виждам, че има представител от Чуждестранния легион, какъв е начинът българин да се запише там – питам, тъй като съм го обмислял като вариант. Мерси предварително. 🙂

 32. zdr.plamene na4ina eto tozi http://www.legion-recrute.com/bg/ tuk ima absoliutno vsi4ko kakvoto titriabva da znaesh 4ao i uspeh mojebi shtesevidim niakade „tuk“

 33. Мерси за инфото, искам да питам още и колко стъпва разхода при кандидатстването и дали е сигурен приема, освен при здравословни проблеми. 🙂

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: