xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Как се прави Пруски възел (Прусик)

| 48 Comments

Всеки планинар или турист рано или късно прибягва до използването на въжета и възли. Един от възлите, които задължително трябва да знете е Пруския възел (Прусик). Той ще ви е от полза в много ситуации, дори когато става дума и за оцеляване. Например ако ви се наложи да изкачите дълго въже (дори с тежък товар на гърба), или когато следването на маршрута изисква спускане по стръмни склонове.

Прусикът е полезен дори при пресичането на бързите планински потоци. Привържете се към основното въже с прусик и тои ще ви помогне да следвате маршрута. Ако се спънете или залитнете, той ще се стегне около въжето и няма да позволи на течението да ви отнесе надолу.

Ако искате да се научите да правите Пруски възел – четете нататък.

История на Пруския възел (Прусик)

Всеки катерач или експерт по оцеляване трябва да знае как се правят възли, като задължителна част от подготовката си. Един специален възел, който намира място сред най-полезните, е Пруският възел.

Това, което прави този възел толкова ценен са неговите уникални способности: прусикът може да се плъзга своборно нагоре-надолу по въжето, но когато към него се приложи натоварване, той се стяга и „сграбчва“ здраво основното въже.

Човекът, който за пръв път описва възела е д-р Карл Прусик (1896-1961) – австрийски планинар, който е бил избиран два пъти за Президент на Австрийския планинарски клуб. Той пръв е изкачил над 70 катерачески маршрута в Австрийските планини и също така е разбирал доста от въжета и полезни катерачески възли.

През 1931 Прусик описва специален възел, който той използва, изкачвайки много дълги въжета. Този възел е много полезен за планинските катерачи, защото той е от т.нар. „плъзгащи и затягащи се“ възли, които използват силата на триене, за да се стягат. Когато към Пруския възел се приложи сила, независимо в какво направление, той се затяга здраво. Когато натоварването изчезне – възелът се отпуска и започва да се плъзга.
Макар, че този възел е бил известен и използван от мореплавателите доста преди да бъде описан от Прусик, това, че той пръв го описва му спечелва славата и възможността да го нарече на своето име.

Как се прави Пруския възел

Правенето на прусик е много лесна техника. Както при всяко описание за правене на възел, така и тук, една снимка говори повече от хиляда думи.

1. Първо направете самия Прусик. Той е просто една примка, направена от завързаните краища на едно по късо въже или ремък с дължина около 60 сантиметра.

2. Поставете основното въже върху Прусика, както е показано на снимката.

3. Хванете примката и я усучете около основното въже от 3 до 5 пъти.

4. Пънете края на Прусика (с възела) през собствената му примка. Получава се добре изглеждащ стягащ възел около основното въже.
5. Подредете и притегнете добре възела, за да прилегне добре към въжето. (Снимката в началото на публикацията).

Вече имате своя Пруски възел, който е свързан към основното въже, което искате да изкачите.

Използване на Пруския възел

Пруският възел, който току-що направихте, трябва лесно да се плъзга нагоре и надолу по основното въже, когато към него не се прилага сила. Когато обаче има натоварване, той трябва да се затегне здраво около него.

За да изкачите въжето, направете един по-дълъг Прусик, в който ще поставите стъпалото си, и един по-малък, който е прикрепен над големия и се премества нагоре и надолу с ръка. Чрез прехвърляне на натоварването от единия на другия Прусик, можете да изкачите въжето използвайки силата на краката си. Това ви позволява да се изкачвате с тежък товар и да спирате за почивка.

Повече за Пруския възел

Въжето, което използвате за Прусик (примката) трябва да е с по-малък диаметър от основното въже. Колкото са по-близки по диаметър двете въжета, толкова по-малка е ефективността на Пруския възел. Старайте се да ползвате за Прусик въжета, които са с диаметър половината на основното въже.

Недостатъци на Пруския възел

Основна особенност, която трябва да отбележим е, че Пруския възел е неприложим при въжета, които са замръзнали и покрити с лед. Тогава възелът не може да се стегне здраво около въжето. Ако смятате да се изкачвате в такива условия, по-добре е да използвате механични захвати, които се продават в магазините за алпийска екипировка.

Изкачването на въже с помоща на Прусик е по-бавно, в сравнение с използването на механични захвати.

Предимства на Пруския възел

Една основна характеристика на Пруския възел, която му дава предимство за използването му при оцеляването в дивата природа е, че той е винаги достъпен. Просто взимате въже от комплекта си за оцеляване и си правите един.

Пруският възел е:

 • евтин – просто примка от въже
 • лесен за изработка
 • лек
 • бърз за поставяне
 • може да се ползва около две въжета, дори ако са с различен диаметър

Проблемът при механичните захвати е, че понякога те нараняват въжето, по което се изкачвате. Истинската опасност обаче е, че животът ви често зависи от това въже.
Пруския възел причинава минимална вреда на катераческото въже. Ако се натовари прекомерно, Прусикът по скоро би приплъзнал, отколото  да се вреже в основното въже.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
48 Comments

 1. пс:
  после ако някой реши да ти прави забележки и да те подвежда под отговорност, казваш ми и аз лично му заявявам – „За мен, Господение, Вий сте пълен Идиот“ – готово, не са се съгласили с дисклаймера, да бягат 🙂

 2. ами да и ти си прав, той пълния идиот като такъв не би осъзнавал тежкото си състояние.. и надписа няма да го спре.. 🙂 айде лека и не се впрягай заради някой и друг коментар 🙂

 3. И аз влизам да чета за пустия възел какво толкова го коментират пък то… Много мъка има по този свят боже 🙂
  Искам по темата да се изкажа(за възела) 🙂 и да благодаря още веднъж на Стоян за невероятният блог.За времето което отделя да го подържа и невероятние идеи които той споделя с нас.Продължавай да пишеш Стояне. На нас ни харесва и четем с удоволствие.

 4. Здравейте.Нямам намерение да се заяждам с когото и да било.Искам да попитам защо говорим за екстремална ситуация в която по подразбиране си носим въже – в такъв случай не може ли по подразбиране да си носим и карабинер?А някак си ми е трудно да си представя,че при екстремална ситуация ще се спусна с протриващ възел от направено на място въже.

 5. taiko казва:
  09.05.2011 в 0:16
  Здравейте.Нямам намерение да се заяждам с когото и да било.Искам да попитам защо говорим за екстремална ситуация в която по подразбиране си носим въже – в такъв случай не може ли по подразбиране да си носим и карабинер?А някак си ми е трудно да си представя,че при екстремална ситуация ще се спусна с протриващ възел от направено на място въже.

  Харесваш ли?: -1

  Аз не ти харесах коментара ! 🙂 Уместен е обаче ! 🙂 По подразбиране (както ми хареса израза) дай да не ходим в планината 😉 Когато ходя на катерене, просто имам само 2 карабинера и ги използвам за схемата в горното въже 😉 И опирам до момента в който нямам карабинер ! 🙂 Протриващият е страхотен възел.. 😉 И по сигурен от много други импровизации. С личен пример и опит казвам, че исках да се прекача от едно въже на друго 😉 Демек, от горното на долното ! С самозатягащ се възел се завързах за долното въже, трябва да се откача обаче от горното 🙂 Ето така става лесно ! 🙂 За самоизвличане в посока – нагоре, самозатягащ се използва преди самохвата да излезне в употреба ! 🙂 Браво на Стоян и благодарим ! 🙂 С 2 самозатягащи не толкова трудно може да се пусне репел.. 😉 или просто да го имаш из предвид („възела“) ако искаш да вържеш нещо тежко (раница) за вертикално въже.. Добър възел, прусека (малкото въженце) е толкова важен в планината колкото и карабинера ! 🙂 Не е чудно ако нямаш карабинер ! 🙂

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: