xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Survivor BG: Рейтингов дизайн

| 0 comments

Снощи гледах началото на третия сезон на „най-успешното реалити шоу“ в България – „Survivor 3: Островът на перлите“.
Мислех да не коментирам, но хайде от мен да мине, ще драсна няколко реда.

От изгледаните визитки на участниците и първия епизод на шоуто (подчертавам думата ШОУ), в мен се затвърди мнението, че в българския Сървайвър няма и е нямало нищо случайно. Хората са подрбани с една единственна и много ясна цел – плакнене на очи  и голям рейтинг за излъчващата телевизия (за реклами и т.н. въобще няма да споменавам).

Няма да скрия, че този път съм малко по-доволен от избора. Участниците привидно изглеждат разнообразни хора, с различни професии, умения и интереси. Доста са нахъсани и някои са наистина добри попадения. Почти всички обаче ги обединява една черта: не са съвсем случайни.

Не се залъгвайте (като мен), че можете да попаднете в Survivor BG, ако не отговаряте на някое от следните описания:

 1. Да сте шампион по нещо си.
 2. Фитнес инструктор или културист
 3. Знаете бойни изкуства
 4. Визия на манекен(ка)
 5. Футболистче
 6. Мъжът ви (жена ви) е еди-кой си.
 7. Фолкпевица
 8. Малка лигла с големи претенции
 9. Правите секс най-малко веднъж на ден (ако може и да е хард – още по-добре)
 10. Пускате се на който ви хареса
 11. Имате големи цици (може и хубав задник)
 12. Фьешън гъзарче
 13. Умеете да се лигавите и театралничите пред камера.
 14. Обичате да интригантствате.

Списъкът може да се допълни и с още определения, но смятам, че и тези са достатъчни. Някой обаче трябва да ми обясни какво предимство (като изключим физическата подготовка), дават тия качества на участниците в условията на оцеляване? На глада, студа и дъжда хич не му пука, че си извьестен и фотогеничен.

Естественно може да влезете и ако сте месар, домакиня или обикновен чикиджия, но това ще е само за да може продуцента да се оправдае, че не е бил тенденциозен.

Но пък като се замисля, това си е все пак шоу. Незнам защо имам толкова големи очаквания от него. Сигурно защото ми се гледа една истинска борба на издръжливост и умения за оцеляване, които тук мисля са излишни. Все пак това шоу е проектирано за набиране на рейтинг. На средностатистическия зрител му се гледат секс, интриги, сълзи и нещо голо. Игрите са между другото… да подържат състезателният дух.

Мислех да кандидатствам за следващия сезон, но като се замислих, единственото нещо, което най-много ме влече там е красивата природа и изживяването да си далеч от цивилизацията. Дори го слагам преди това, че мога евентуално да спечеля наградата. Но като знам как след няколко дни ще започнат лиготиите, интригите и простотията на останалите „сървайвъри“, мисля, че пребиваването ми бързо ще се превърне в мъчение. Не обичам многото хора.

Но да обобщя: от подбора на мъжете съм долу-горе доволен, с малки изключения. Фаворити са ми Николай Мартинов (бащата на близначките от миналия Сървайвър), Димитър Димитров (режисьорчето, което демонстрира survival техники) и Филип Лхамурсен (ловецът на вълци). Откровенно смешни са ми Живко Найденов (оптикът-чикиджия) и Лъчезар Ангелов (гламавия охранител, дето се направи на герой пред специалните части, уж не знаейки, че всичко е нагласено).

За жените какво да кажа: много секс, много цица, много флирт. От тях очаквания нямам. Но това ги поставя в по-добра позиция от мъжете – могат само да ме изненадат.

Но какво да очакваме от едно шоу, което е пример за рейтингов дизайн.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: