xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Беър Грилс: „Човекът срещу Дивото“ (сезон 5)

| 16 Comments

Вчера изгледах и последната серия от петия сезон на култовият сървайвъл сериал „Man vs. Wild“ с Беър Грилс. В България поредицата е позната под името „Оцеляване на предела“ (превод от „Ultimate Survival“), и се излъчва по канал Discovery.
Сериите от петият сезон все още не са излъчвани в България, а в Англия дори се очакват сериите от шестия, така че ми се наложи да си ги тегля от торент и да ги гледам в оригинал – т.е. на английски.

Впечатленията ми – Беър Грилс се завръща „луд“ както винаги. Пет епизода със спиращо дъха катерене, скачане, плуване и демонстрации на завидни умения и качества за оцеляване в дивата природа.

Действието в първия епизод се развива в пустинята Баха в Мексико. Място с много сух и горещ климат, където трудно се намира вода за пиене. Интересните моменти в епизода са борбата на Беър Грилс с уловен в капан-примка скункс, събирането на мед от гнездо на диви пчели, където той е почти ослепен от ужилване между веждите, и борбата с силно отровна гърмяща змия.

Вторият епизод се нарича „Дълбокият юг“ („The Deep south“). Беър Грилс се опитва да прекоси блатата в южната част на САЩ, които наскоро бяха опустошени от урагана „Катрина“. Те са дом на милиони алигатори, отровни змии и различни други опасни животни. В търсене на храна той успява да убие един алигатор, една водна змия и да хване голям сом с голи ръце. По пътя си постоянно се натъква на следи от цивилизацията, само че под формата на развалини, захвърлени сред нищото от урагана „Катрина“.

Следващият епизод е заснет в Ирландия. Беър е захвърлен на повече от километър навътре в морето, край фиордите на Ирландия. Той доплува със собствени усилия до брега, където го очаква дълго и тежко изкачване по скалите, без никаква осигуровка. Част от останалите му приключения са измъкване на труп на овца от торфена яма и използването й за храна. През нощта Беър е на косъм от хипотермия, след като бурята напълва убежището му със леденостудена вода.

В четвъртият епизод действето се развива в Южна Дакота. Беър Грилс прекосява скалистите Черните Хълмове, обитаваните от стада бизони Големи Равнини и изпепелените от слънцето и опасни Лоши земи (Badlands).

Петият епизод се нарича „Bear’s Essentials“ и е всъщност една компилация от демонстрации, полезни съвети и интересни моменти, събрани от различните серии на поредица „Man vs. Wild“. За този, който не е гледал сериала, вероятно тази серия най-добре ще му покаже за какво става въпрос, и каква е идеята на цялата поредица. За останалите – един добър преговор на наученото.
Като обобщение – велик сериал. Абсолютно задължителен за всеки, който се интересува от света на Оцеляването. Много полезен и за всеки турист, решил да стъпи извън утъпканите пътеки.

Приятно гледане!

снимки: beargrylls.blogspot.com

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

[wp:svejo-net]

16 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: