xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Беър Грилс: „Човекът срещу Дивото“ (сезон 5)

| 16 Comments

Вчера изгледах и последната серия от петия сезон на култовият сървайвъл сериал „Man vs. Wild“ с Беър Грилс. В България поредицата е позната под името „Оцеляване на предела“ (превод от „Ultimate Survival“), и се излъчва по канал Discovery.
Сериите от петият сезон все още не са излъчвани в България, а в Англия дори се очакват сериите от шестия, така че ми се наложи да си ги тегля от торент и да ги гледам в оригинал – т.е. на английски.

Впечатленията ми – Беър Грилс се завръща „луд“ както винаги. Пет епизода със спиращо дъха катерене, скачане, плуване и демонстрации на завидни умения и качества за оцеляване в дивата природа.

Действието в първия епизод се развива в пустинята Баха в Мексико. Място с много сух и горещ климат, където трудно се намира вода за пиене. Интересните моменти в епизода са борбата на Беър Грилс с уловен в капан-примка скункс, събирането на мед от гнездо на диви пчели, където той е почти ослепен от ужилване между веждите, и борбата с силно отровна гърмяща змия.

Вторият епизод се нарича „Дълбокият юг“ („The Deep south“). Беър Грилс се опитва да прекоси блатата в южната част на САЩ, които наскоро бяха опустошени от урагана „Катрина“. Те са дом на милиони алигатори, отровни змии и различни други опасни животни. В търсене на храна той успява да убие един алигатор, една водна змия и да хване голям сом с голи ръце. По пътя си постоянно се натъква на следи от цивилизацията, само че под формата на развалини, захвърлени сред нищото от урагана „Катрина“.

Следващият епизод е заснет в Ирландия. Беър е захвърлен на повече от километър навътре в морето, край фиордите на Ирландия. Той доплува със собствени усилия до брега, където го очаква дълго и тежко изкачване по скалите, без никаква осигуровка. Част от останалите му приключения са измъкване на труп на овца от торфена яма и използването й за храна. През нощта Беър е на косъм от хипотермия, след като бурята напълва убежището му със леденостудена вода.

В четвъртият епизод действето се развива в Южна Дакота. Беър Грилс прекосява скалистите Черните Хълмове, обитаваните от стада бизони Големи Равнини и изпепелените от слънцето и опасни Лоши земи (Badlands).

Петият епизод се нарича „Bear’s Essentials“ и е всъщност една компилация от демонстрации, полезни съвети и интересни моменти, събрани от различните серии на поредица „Man vs. Wild“. За този, който не е гледал сериала, вероятно тази серия най-добре ще му покаже за какво става въпрос, и каква е идеята на цялата поредица. За останалите – един добър преговор на наученото.
Като обобщение – велик сериал. Абсолютно задължителен за всеки, който се интересува от света на Оцеляването. Много полезен и за всеки турист, решил да стъпи извън утъпканите пътеки.

Приятно гледане!

снимки: beargrylls.blogspot.com

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

[wp:svejo-net]

16 Comments

 1. Гледала съм няколко серии. Не знам от кой сезон. 🙁
  Наистина показаното е впечатляващо! Е, аз не ходя по такива места, но съветите му са наистина полезни!

 2. За съжаление по дискавъри съм ги изпуснал сериите. Може да се намерят в Бг. торентите но са без субтитри. Ако някои намери субтитри да даде линк 🙂

 3. Виж видео от незабравими моменти с Bear Grylls:
  http://bulpete.wordpress.com/2009/03/23/beargrylls/

 4. Гледах в началото на лятото всички епизоди с Беър.Напълно наясно съм,че те не показват реални събития,а само начини и модели на поведение в съответните ситуации на опасност.Някои са смехотворни (напр.“чудотворното“ спасяване със сал в океана),но са интересни,защото виждаш възможност за правене от нищо нещо.Само с един нож и огниво Беър ти казва как да се спасиш.За разлика от него Рей Миърс е винаги добре екипиран.От него пък можеш да се научиш не толкова да се спасяваш,колкото да живееш сред природата като се впишеш в нея.

 5. Този пич Беар Грилс знам че има хора с него като снимат но на места е доста не осигурен. Говоря за склонове и стръмни участъци. Ако освен това не е от тренирана сцената ми се вижда опасно. Един така умря надъхан от близост с животните пронизан от скат.
  Рискуват тези с никакъв опит или с много опит който вече не се вардят. Аз мога да плувам но не влизам в дълбоко освен ако не е твърде важно защото се давят тези който могат да плуват и влизат на дълбоко, с други думи казано.

 6. кога най-сетне ще има субтитри и за останалите серий освен 1 сезон

 7. Удивително е как може да прави тези неща.Когато нещо му трябва винаги го намира.Той може да направи всичко което си помисли.Той е великолепен човек.Аз не съм виждала такъв мъж който да се престраши да отиде в горещата Сахара и да вдиша сярата на вулканът,да отиде в Антарктида и да си позволява да му измръзва тялото.Но той не спира.Той продължава напред.За Беър Грилс думите „назад“ и „спри“ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ!!!

 8. Е това е приказка! 😉 Виждатели по какви мъже си падат мацките? 😉
  А ние, простите пущиняци, дето нямама телевизионен екип да ни тича след задника, само можем да скиторим по шумата и да лапане мухите… 😛

 9. Спрях да гледам още на първия сезон когато тръгна да бяга от мечка гризли в тъмното – не че не показва интересни неща но като цяло има доста по добри филми по темата – тука е доста американизирано и е тип „щоу“

 10. Показва интересни работи, но ми се струва нагласено. На един епизод върви върви и казва “ о няма вода няма вода ако не намеря ще умра“ и след 15 секунди вика ааа вижте вода и някъв вир много нагласено просто или пък влиза между два ледника без въжета кой тапак ще влезе там без въжета

 11. Най-новото предаване: „В най-лошия случай“ с Беър Грилс…
  Виж видео: http://bulpete.wordpress.com/2010/09/10/worstcase1/

 12. За мен Bear Grylls е уникален, много полезни съвети можеш да научиш и този човек има уникална психика.

 13. Определено само можеш да научиш нещо интересно но не и да се водиш по това което той прави. Във всеки епизод прави по толкова глупости след които и Чък Норис не би оживял, камо ли изтощен, загубил се в пущинаците човек.

 14. Дайте някъв линк да го изтеглим тоя сезон?

 15. Беър Грилс трябва да е много добър в това, което прави, но предаванията с него не са такива. Правени са в американски стил – през секунда сменят камерата (близък/далечен план, различни гледни точки) и през голяма част от времето повтарят една и съща информация, която обикновено се запомня от първия път и е близо до ума ако човек се замисли малко. Но я обявяват всеки път надъхано, все едно че току що са открили топлата вода. Такъв тип предавания аз избягвам от много време.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: