xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Джобен комплект за оцеляване – версия 2

| 260 Comments

Преди известно време публикувах една статия, наречена „Джобен комплект за оцеляване“. Още тогава споменах, че предложеният там вариант за джобен комплект за оцеляване не е окончателен, и скоро да очаквате нов. Е, това време дойде. Преставям ви „Джобен комплект за оцеляване – версия 2“ 🙂

Джобният комплект за оцеляване са всичките ония „дреболии“ и полезни предмети, които могат да увеличат шанса ви да оцелеете, ако попаднете в екстремна ситуация, събрани в малка кутийка, която можете незабележимо да носите в някой джоб на дрехата си.

Всеки един от тези предмети е заслужил мястото си в комплекта и се е доказал в реални ситуации. Много от Вас сигурно ще направят забележка за включването на допълнителни полезни неща в списъка, но аз смятам, че това са най-необходимите. Ако направим комплект за оцеляване с всички предмети, които са полезни в условията на едно оцеляване, то ще се получи пакет с тегло няколко килограма и обем колкото малка раничка. Такива комплекти се ползват от летци, командоси и други специални военни части и те определено не се вместват в определението „джобни“.

Идеята на джобния размер не е, както смятат някои „разбирачи“ във форумите и някои сайтове, за да се фукаме, че можем да го направим толкова малък и да си запълваме времето с безполезни неща. Идеята е да се направи комплект, който едновременно да е максимално полезен и да е с минимални размери, които няма да причиняват неудобство при носенето му и да ни изкушават да го оставим вкъщи. Човек никога не знае, кога ще му се наложи да прибегне до помоща му. В такива случаи ще бъдете много щастливи, че той е с Вас.

Запознатите с материята ще забележат известна аналогия с комплектите за оцеляване, цитирани в книгите на Джон Уайзман и други подобни ръководства за оцеляване. Отговорът ми е: „Няма нужда да откриваме топлата вода“. Съдържанието им е тествано и доказало се в практиката. Естественно има и някои мои допълнения, които сметнах за полезни.

Смятам, че комплекта ще се окаже полезен на много туристи, велосипедисти, рибари, ловци и дори хора, които обикновенно не се занимават с такива неща. Лекарствата и някои от предметите, включени в него, са често приложими в ежедневието, и бихте се радвали, ако постоянно са ви под ръка.

Да преминем към изготвянето на комплекта.

Кутията, в която ще се поберат всичките предмети от комплекта, трябва да е с размери не по-големи от дланта ви. Така ще се побере във всеки един джоб.
Има два варианта: да е метална или от пластмаса. Пластмасата е лека и в много случаи доста здрава, но аз лично се придържам към металните кутии. Металът има няколко предимства:

 • Металът се огъва, но не се чупи.
 • Вътрешната страна на капака може да се полира до огледалност, която да се използва за сигнализиране.
 • Негорим е. Макар и с малък обем (показаната кутия е с обем малко повече от 100 мл) може да се използва за преваряване на вода, пържене и дори приготвяне на малки порции храна.

Подходящи са кутиите от тютюн, бонбони, пури, парфюми и т.н. Кутията, показана тук е от бонбони и има размери 9,3 х 6 х 2 сантиметра. Капакът е на панти, което също е за предпочитане.
След като съдържанието на кутията се подреди и уплътни с памук за да не се размества, тя се облепя със скоч, което я прави практически херметична.

Препоръчително съдържание на комплекта:

1. Секретни игли. Полезни при закрепването на краищата на разкъсани дрехи, превръзки, парчета плат и др. Могат да се използват като импровизирани кукички за риба. В случая съм взел 2 броя с различна големина.

2. Игли за шиене. Две обикновенни и една по-голяма, с голямо ухо, което позволява използването на по-дебели върви, сухожилия, канап и т.н. Иглите са полезни и в други ситуации, като например вадене на тръни и трески от кожата и др.

3. Конец за шиене – Малка макара с няколко метра конец.

Малък медицински пакет, включващ основните групи лекарства: антихистаминови, аналгетични, стомашно-чревни, дезинфекциращи.

4. Алергозан – За симптоматично лечение на алергични ринити и конюктивити; сенна хрема; кожни алергични реакции – обриви, сърбеж, ухапване от насекоми, дермографизъм; лекарствени и хранителни алергии. Количество, необходимо за еднодневно лечение – 3 таблетки.

5. Аспирин – използвано често като болкоуспокояващо средство, антипиретик (при треска), грип, като противовъзпалително средство и при ревматични и други заболявания. 2 таблетки.

6. Аналгин – Остри и силни болки след операции или наранявания; болки при тумори, колики, други остри или хронични силни болки, доколкото са противопоказани други терапевтични средства; висока телесна температура, която не се повлиява от други средства. 2 таблетки.

7. Парацетамол – Обезболяващо и температуро-понижаващо. 2 таблетки

8. Бусколизин – Комплексно лечение на заболявания като: спазми на хранопровода и кардията; гастродуоденит и язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника; спастичен запек; жлъчни кризи; бъбречни колики; тенезми на пикочния мехур; спазми на родовите пътища по време на раждане; лихиометра;повръщане от различен произход. Количество за еднодневно лечение – 3 таблетки.

9. Лопедиум – При остра диария. 2 таблетки.

10. Активен въглен – Прилага се в случаи на леки форми на диария, на отравяния и свръхдози, настъпили след прием през устата, тъй като спира абсорбцията на токсините от храносмилателно-чревния тракт. Противопоказно е приложението на активен въглен в случаи на погълната киселина, основа или петролен продукт. Може да се използва и като част от прост воден филтър, поставяйки се във сламка, през която се пие вода.

11. Аулин – Силно обезболяващо средство. При остри травми, бъбречни кризи и силни болки от всякакъв произход.

12. Памук, под формата на пресовани тампони. За почистване на рани, палене на огън компреси и др.

13. Малка лупа. Осново за палене на огън с помоща на пречупените слънчеви лъчи. Предварително се уверете, че е достатъчно силна, за да се справи с това. Друго полезно приложение е при ваденето на тръни, трески, жила и други дребни предмети от кожата, окото и т.н.

14. Рибарска корда, навита на малка тръбичка. Дебелината й е 0.20 и е с дължина около 15 метра. Полезна при ловене на риба, жаби, изготвяне на примки и капани за птици, гризачи и т.н. Може да се използва и за пришиване на различни материали.

15. Магнитна стрелка от компас – Поставена върху остра игла или върху плаващ във вода лист, показва посоката север. За целта може да се използват и миниатюрните компаси, които се продават по магазините, но само след като се уверите, че наистина са точни.

16. Стерилно острие за скалпел – Реже перфектно. Полезно при мини-операции, разрязване на парчета плат, въже и т.н.

17. Синтетично въженце с дължина около метър и половина. Здраво е и може да се използва за различни цели, като например привързване на различни части от облеклото, правене на примки, за палене на огън по метода „Bow Drill“.

18. Миниатюрен LED фенер – Светидиода има по-дълъг живот от обикновенната крушка и по-бавно „изяжда“ живота на батериите. Този тук е саморъчно направен от светодиод, който се продава заедно с някои газови запалки. Поместен е в контейнерче от лекарството „Осцилококцинум“ и се включва посредством свързването на две жички. изведени в задната част на фенерчето. Сигурен съм, че може да измислите и други решения.

19. Малък молив – За водене на записки и оставяне на бележки към евентуално търсещите ви спасителни екипи.

20. Левкопласт – За повърхностни рани. 2 лепенки.

21. Презерватив – В случая той не е включен заради стандартното си приложение (което в наше време наистина може да се окаже животоспасяващо). Много полезен при херметизиране на различни предмети, като например кибрит, мобилен телефон, GPS, часовник и т.н. Поставен в завързан ръкав или крачол на дреха, може да се превърне в идеален резервоар за вода, събиращ около един литър вода. Напълнен с малко вода и притиснат във формата на увеличителна леща, може да се използва за палене на огън чрез фокусирането на слънчевите лъчи.

22. Превръзка от марля – Изготвяне на компрес, превръзка, почистване на рани и дори част от прост воден филтър. Също така поставена върху останалите предмети от комплекта, помага за уплътняването на съдържанието, за да не се размества и трака.

23. Запоена тръбичка, пълна с йодна тинктура – дезинфекция на рани, пречистване на вода и др.

24. Малка свещ, издялкана до сечение с квадратна форма – Квадратната форма е за по-удобното и вместване в кутията и спестяването на място. Свеща е полезна при паленето на огън, както и за осигуряването на светлина.

25. Контейнер с две отделения, запълнени съответно с калиев перманганат и захар – Много е удобно използването на корпуса на еднократна газова запалка, както е в случая. уплътнено със памук и залепено със скоч, съдържането е практически херметично затворено. Калиевият перманганат има много приложения: дезинфекция на рани, борба с гъбични инфекции, промивки на стомаха и пречистване на вода (бледорозов разтвор – за 20 мин прави водата годна за пиене; розов – за промивки и дезинфекция; и тъмно-розов – за борба с гъбични и бактериални инфекции). Захарта е полезна при хипогликемия (падане на кръвната захар). Смесването на калиев перманганат и захар в различни отношения (1:5, 1:9) води до нестабилна смес, която може да се самозапали при капването на капка вода или при поставянето и между триещите се краища на парчета дърво, с които искате да запалите огън. Капването на глицерин върху калиев перманганат води до почти моментално самозапалване.

26. Алуминиево фолио – Парче с размери 30х30 см, прилежно сгънато до необходимата големина. Може да се използва за изготвяне на импровизирани съдове за вода, за готвене на храната и за направата на светлоотразителни повърхности, които да са полезни при сигнализирането на спасителните екипи.

27. Комплект риболовни кукички и тежести – Освен стандартното им приложение за ловене на риба, те могат да се използват и за улавяне на птици, земноводни и влечуги.

28. Кибритени клечки и драскало – Дължината на клечките е скъсена, с цел да се спести място. Главите на клечките са потопени в разтопен парафин, за да се постигне известна водоустойчивост. На снимката не се вижда, но така полученият мини-кибрит се поставя в найлоново пликче и се затваря херметично. Все пак възможността за запалване на огън е една от най-важните в една ситуация на оцеляване.

29. Гумена тръбичка с дължина 30-40 см – С нея можете да пиете вода от труднодостъпни места, като например скални цепнатини или хралупи на дървета. Има и други приложения, като например отрязването на малки пръстенчета от нея, с които се закрепва плувка към кордата при риболов, използването й като ремък за спиране на артериални кръвоизливи и т.н.

Това са нещата, които аз реших да включа в джобния си комплект за оцеляване. Има още две-три, които ми се искаше да включа в него, но не ги намерих. Но така или иначе винаги мога да ги добавя, когато се сдобия с тях.
Това са камъче за запалка плюс валячето (имаше едни масово разпространени в миналото запалки „Clipper“, на които целият механизъм, който подава искрата, се изваждаше като една част и може да работи самостоятелно). С този механизъм може да се запали памук или друг подходящ материал, на принципа на магнезиевите запалки Примус например. Другото е малка сигнална свирка.
Ако имате останало свободно място бих ви препоръчал и метално жило (като за велосипедни спирачки и скорости), което е подходящо за изготвяне на примки и други приспособления.

Готово! Вече имате собствен джобен комплект за оцеляване. Но всичко не свършва до тук. За да имате полза от него, трябва да си изградите навика да го носите винаги в себе си. Освен това трябва периодично да го отваряте и да преглеждате съдържанието. Срока на годност на някои лекарства минава бързо а и може да се е случило нещо с някой от предметите.

Надявам се да съм ви бил полезен. Очаквам коментарите ви!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

[wp:svejo-net]

260 Comments

 1. Конеца за зъби е добро попълнение!Аз лично съм си сложила навивка от изкуствено сухожилие,вместо макара с обикнивен конец.
  За кафе,чай и бульони не ми остана място в кутията,хаххахаха!

 2. Една адски полезна дреболийка от мен – бонбонче! Според видях го в епизод на Man vs. Wild. Беър Грилз твърдеше, че смучейки го залъгвате мозъка, че поемате огромно количество захар и един вид борите чувството на глад. Не съм го пробвал, но и според мен работи!

 3. Оценям хората които наистина не си губят времето по кафенетата и правят такива неща и реализират идеи, а в България всеки е свикнъл да критикува вместо да положи усиля да направи нещо дори и да не е кой знае какво но да е градивно, а колко малко ни струва да поощрим и да похвалим някого. Ако не можеш да подкрепиш или да помогнеш по добре не критикувай. Въпрос на възпитание и образованост, Стояне аз искренно те поздравявам. Продължавай все така и знай, че поне един човек те е оценил и това е ангажимент към теб да продължиш.
  С поздрав Любо-Бургас
  фондация „Астика“

 4. Към комплекта може и да се добави парче гума,както и малко сух спирт

 5. ммм искам да питам някой дали е ползвал ей тва нещо „http://ep.yimg.com/ca/I/campingsurvival_2103_57246342“ и дали нещата които пише за него са поне на половина верни.
  Айде със здраве момци (и моми ако има)

 6. Страхотен е комплекта!
  Имам подобен, но благодарение на статията, ще го допълня с едно – две нещица 🙂
  Винаги е полезно да си го имаш под ръка. Аз бих помолил Стоянза подобни материали и за по-масово ползване, като автокомплект, понеже не смятам, че стандартната аптечка е достатъчна. И също така домашен комплект (не за домашна употреба), уточнявам: комплект от раница или друго удобно средство, което съдържа всичко крайно необходимо за екстремни ситуации и винаги е в готовност зад вратата на килера.
  В планинските градчета за съжаление също изчезва традицията да си подготвен за всичко, но не толкова отдавна, в почти всяка къща можеше да се намери поне една раница с приготвени в нея бельо, връхна дреха, нож и туристическа брадвичка, съдове за готвене и др. – оставям изготвянето на Стоян, ако има желание за това. А и отскоро открих блога му, та може да пропускам вече написана статия по въпроса, ако е така, поднасям извинения.
  Хубав ден на всички!

 7. Евала!
  Предлагам към комплекта да се добавят чаени свещи и парче вътрешна гума. Свещта сама си седи без да те ангажира да я държиш под съчките за огъня или под кутийката за топлене на вода, а гумата лесно се пали и поради високата си температура на горене пали и влажни клечки.
  А хапчетата аспирин могат да се заменят с аспирин с витамин Ц – на прах са, а прахообразните лекарства действат по-бързо.
  Някъде срещнах въпрос за светещите пръчици – пробвал съм ги – светят само на тях си!
  Резервиран съм към кукичките (не заради защитените видове) а заради успеха. Аз с прът, макара, захранка и всякви глезотийки успях да хвана само хрема, а какво остава само с влакно и кукичка?!
  Имам наум и още една добавка, но първо ще я пробвам и тогава ще пиша.

 8. Зависи къде си ловил риба 😉
  А и там където си ловил с пръчка и макара, комплект за оцеляване и кукичките от него не ти трябват.
  На местата където може да ти потрябват, смея да кажа, че малко корда + кукичка вършат чудесна работа дори с малко хлебец, да не споменавам с жива стръв. Пример: високо планинско езерце.

 9. Високопланинско? Звучи романтично…
  В предното мнение писах за едно нещо за добавяне към комплекта, но първо да го пробвам… е, пробвах го, но не можах да измисля начин хем да се събере в кутийка като на Стоян, хем да става за използване. Става въпрос за нож за прободен трион – няма да реже
  дървета, но става за стърготини за прахан. Може също да се добави парче шкурка, разстлана на дъното за заточване на ножа – по-удобно е, отколкото с камък.

 10. Метални кутийки с бонбони има в Кауфланд, Пикадили и Плюс (проверено). Само че са кръгли – диаметър 10см, 4см дълбоки. Цената е от 2 и до 5 лева с бонбонките. Не са толкова удобни като показаната, но се побира в джоба и за първи опит става.

 11. Може ли вече и аз да плювна по темата? Жилото за велосипед не струва, стоманено е и трудно се борави с него, заменете го с пчеларски тел, върши всичко описано и също е калайдисан. При тъкъмите ми има от преди 20-30 години, потъмнял е но не е корозирал, жило не би издържало повече от 5-6 год. Проверено! Кутийка прополисов вазелин по възможност с конски кестен (Само ако няма проблеми с пчелните продукти! Теста е мазване над китката от вътрешната страна на предмишницата – да няма зачервяване!) Тогава всички мазила и прочии за рани отпадат!. Прополиса е използван още в Египет при мумифициране, а конския кестен свива кръвоносните съдове. Защо обръщате толкова малко внимание на пчелните продукти? На тях дори Хобо би трябвало да сваля шапка, напълно натурални са! (Извинявай Хобо, че се шегувам за твоя сметка!)
  И сега нещо изключително важно (преди 2 седмици пилих на сина ми!) РАЗТВОРИМО КАФЕ!!! 3 пакетчета. По нашите земи няма отровница, която да убие зрял човек (отровата действа на килограм живо тегло), ще боли, но некрози от отровата не стават (действа по кръвен път), но на сърцето е добре да се помогне с кофеин, макар че той пречи малко на водния баланс.., а и друго си е да си кажеш „…хапеш не хапеш гадино, ама не ми пука и си пия кафето, твойта….“ Нескафетата много лесно се разтварят и в малко вода с тръскане в бутилка или дори само с разбъркване. Проверено безброй пъти!
  Пу да не се случва!!!
  Рибарската корда се връзва трудно (говоря за монофилната) и нестава за изготвяне на капани! Пробвано! Дори кукичка вързана с 0.30 и зрънце за стръв дори гълъб за десетина минути я отнася, за фазан или патица да не говорим! Пробвано! В детството си бях цар на подобни неща! Капрона е друго нещо! Става и за ловене на риба, а сега лесно се заменя с плетено влакно, вярно че е скъпичко, но и разплетения кафяв капрон не му отстъпва (но лесно се разнищва!)
  Малката лупа заменете с часовникарска, а черната цилиндрична част напълнете с каквото искате. С такава лупа дори слепок като мен разчита и най дребния щрифт по карти и договори с Мтел! Майтапа на страна, полезно нещо! Имам винаги както и прополисовия вазелин, отпада проблема и с дребните трънчета!
  Болкоуспокояващи? Какво ще кажете за малко точков масаж или ТЕС? Вярно хапчето го гълташ и разчиташ на помощта от труда на другите, но кое е по действено и универсално? Всеки има право на собствен избор относно своите отговорности! Вярно е също че трябва да се отдели малко време да се научат основите.
  Секретни игли! При наличието на пчеларски тел отпадат!
  Лопедиум? Нали има йод? 5-10 капки във вода и до там с рядкото щастие! С повечко вода след като го глътнете! (в къщи може и върху бучка захар, а и оцета върши същата работа – 1или 2 лъжици)
  Бих добавил и някоя кърфица (с метална главичка!) вместо големите рибарски кукички и 2-3 пирона все ще влязат в работа

 12. http://dox.bg/files/dw?a=2b7f3c237a
  Мисля че това може да е полезно.
  Компесирани кърпички.

 13. Стояне не се обиждай, но корда 0.20 е много тънка. С такова влакно може само попчета да ловиш. кордата ти трябва да е по дебела и по далга, в случай че времето е лошо и има вални, да пуснеш на дано, а за това ще ти трябва по дълго влакно и да е поне 0.30. И както каза Здравко преди мен, металното жило е безполезно, вместо него сложи нещо друго, аз например бих добавил Victorinox.

 14. В последно време се занимавам с изработването на различни херметични съдчета в които могат да се съхраняват различни по вид и предназначение комплекти.Безпорно е много удобно в раницата да се носят съхранени в херметични съдове например аптечка,разширен комплект за оцеляване,хранителни концентратии др.За целта използвам различни пласмасови упаковки от течности.От два еднакви съда на които отрязвам горните части и след това ги набивам една в друга ,като едната служи за капак на другата.При достатъчно припокриван и допълнително подсилване с няколко навивки тиксо ,херметичноста е гарантирана.За джобния комплект сега подготвям контейнерче от две плоски упаковки шампуан за кучета.

 15. Аз лично кибрита го държа в една от тези малки торбички с цип. Широко разпространени са и доста здрави, а с ципа се осигурява херметизация и възможност за многократно използване. Сол и други прахчета и подправки си държа в ампули от едно лекарство, Осцилококцинум или както там се казва, нещо такова. Малки са, но не прекалено, и може да се съберат няколко на доста малко място, като също са херметически затворени. Стават и за съхранение на Йодна тинктура.

 16. Добра и полезна статия. Аз мисля, че най-важното в добрия комплект за оцеляване е инструмента, който се намира между ушите на оцеляващия. На първо място са му необходими съответните знания, които могат да компенсират някои материални липси в действителна ситуация. На следващо място смятам, че коплекта за оцеляване може да се сведе до най-много 3-4 неща, които всеки може удобно да носи със себе си. Всичко останало може да се набави от околната среда /с малко повече късмет, разбира се/. Моят примерен комплект е Victorinox /по възможност моделите 111/, паракорд / за по удобно- на гривна, като тази http://www.stayaliveshop.com/item.php?id=330/, запалка /магнезиева или обикновенна, може и кибрит, чиито клечки са потопени в парафин или восък/, калиев перманганат, нещо обезболяващо/аулин, например/ и найлонова торбичка. Всичко това не е задължително да бъде в кутия, а може да е в торбичката или в подходящ калъф. А част от нещата- гривната от паракорд и Victorinox-а могат да се носят и отделно. За паракорда в този блог е писано достатъчно.Всички знаем, че от него могат да се извадят синтетични влакна, които са достатъчно здрави и могат да се ползват, като рибарска корда. Кукички за целта могат да се направят и от дърво. Има описание на някои методи за това в книгата на Джон Уайзман. Да не говорим, че риба може да се лови и с други методи- с ръце, с копие или лък, за изготвянето на който може да се използва джобния нож, , а тетивата- от паракорд-а, разбира се.Паракорда може да се използва и за капани, а и като средство за пристягане при нараняване. Във връзка с паленето на огън, за разпалка могат да се използват части от бельото, изрезки от подметките на обувките ви, дори косата ви / а има и окосмяване, което е много вероятно да остане сухо, щото е под някой и друг кат дрехи 🙂 /. Найлоновият плик е добър изолатор от влага, да не говорим, че при нужда може да се използва и, като контейнер за вода. За обезболяващите и перманганата е ясно. Перманганата освен дезифектант за рани е и средство за обеззаразяване на вода. А ако пиете такава и приготвяте храната си на огън, трудно ще ви хване разстройството.Въглен против отравяния ще си имате от огъня. Та така.

 17. И още едно малко допълнение. Аспирин не е нужен според мен, тъй като активната му компонента се съдържа в кората от върба, например.За превръзки може да се използват части от дрехите или бельото. Антиалергични медикаменти трябва да се носят, но само ако евентуалният оцеляващ е имал някакви алергични реакции в миналото. Все пак не е лошо да има някой и друг алергозан подръка, защото може да се наложи да се помогне на някой друг. Мисълта ми е, че евентуални липси в екипировката могат да се допълнят чрез импровизация и използване ресурсите на околната среда. И пак подчертавам- най- важният елемент от екипировката е това, което се намира между ушите на всеки.Така, че четете блога на г-н. Стоянов и литературата по въпроса и всеки да си избира как да направи комплекта си в съответствие с индивидуалните си предпочитания и познания.

 18. SECUTOR, ако те заболи глава какво предпочиташ – да тръгнеш да търсиш върба и да я загризеш или да бръкнеш в кутийката?

 19. И това всичкото се побира в тази кутийка

 20. gavra74, ако беше прочел и първото, което съм написал, щеше да видиш, че в моя примерен комплект има обезболяващи- аулин, който може да използваш и против главоболие. А ако изпаднеш в истинска ситуация на оцеляване, едва ли аспирина ще ти спаси живота. Главоболието не е болка за умирачка, все пак. Ще го преживееш. Аз съм писал за моя примерен комплект.А ти в твоя, ако искаш, си носи аспирин.Може и консерви да си вземеш. По-лесно е, бъркаш в комплекта, вадиш консервата и ядеш. Вместо да ровиш за дъждовни червеи . или да събираш охлюви… Не искам да те обидя, но не е коректно да вадиш отделни думи от контекста, в който са използвани и да ги тълкуваш по твой си начин. Това направих и аз преди малко с твоето становище и вероятно няма да ти е приятно.Просто прочети всичко, което съм написал. Идеята е, че в действителна ситуация на оцеляване ще те спасят знанията ти. Защото ще е голям късмет ако, когато изпаднеш в такава, имаш и 10 % от съдържанието на комплекта описан в статията на Стоян Стоянов. Не е задължително да си съгласен с мнението ми.

 21. SECUTOR, коментара ми беше във връзка с това, че според теб аспирина е излишен. Не съм искал да те засегна, извинявай. Тук в момента всеки си казва мнението, ако някой не е съгласен се завързва спор, а в спора се ражда истината.
  Аспирина не е само за главоболие, но и за температура, докато аулина незнам дали става за това. Лично мен главата ме боли така, че чак ми се повръща и два аспирина ме оправят. Но ако ме зачатка зъб или синузита само аулина ме спасява.

 22. gavra74, не съм се засегнал.Действително в спора се ражда истината.Комплекта за оцеляване трябва да е съобразен с личните предпочитания на всеки.Няма как да е абсолютно универсален. Според мен трябва да се сведе до един екзистенц минимум. Най-малкото за да е удобен за носене по всяко време. А липсите да се набавят чрез използване на ресурсите, които ни дава природата.В този смисъл съм писал за кората от върба и аспирина.Разбира се, ако за теб аспирина е важен- ок. За друг от жизнено значение може да е алергозана. Каква полза от комплект за оцеляване на алергичен към ужилване от пчела човек, ако в него няма алергозан? Като го жулне насекомото, в природата няма нещо, което да замести това лекарство. А с аспирина не е точно така.Но, както виждам, ти имаш специфична нужда и е нормално да носиш такъв със себе си. Колкото до температурата- хубаво е да знаеш, че тя е естествена реакция на организма при вирусна инфекция. Това е начина на организма да я унищожи. По тази причина напоследък лекарите препоръчват да не се бърза с прием на медикаменти против температурата.Опасна е само прекалено високата- над 38,5 градуса. Но едва ли в комплекта си някой ще носи термометър. В този смисъл, ако човек има или очаква да има по-сериозни здравословни проблеми, препоръчително е да носи по-широка гама от лекарства. Температурата обаче може да се свали и със студени компреси/вода, сняг/, както и с чай от някои билки, които могат да се намерят/стига да си в подходящия сезон/. Помагат трицветната теменуга, червената детелина, малиновите листа, както и кората от върба.Тъй като всички съдържат салицилова киселина. Като аспирина… :)))

 23. Само да кажа, че аспирина помага и при височинна болест – там уви няма цветя и върби обикновено 🙂

 24. Lucks, ако си ходил достатъчно по планините би трябвало да знаеш, че във високите части има малини например.а се среща и червената детелина.Стига да не си в най-високите части, където няма почти никаква растителност, а само скали и сняг. Но ако страдаш от височинна болест, не би следвало да се намираш там, нали? 😉

 25. а ако се изтърся от някоя скала и си потроша кра4ката да не дава Господ…как да го ползвам то4но комплекта?
  последно ходих до вр.Купена…и няма обхват и на телефоните там…за сметка на това имаше лед и сняг…риба ли да си наловя?…огин ли да си стъкна?
  надявам се схващате накъде бия 😉

  • Ако също така да не дава Господ, вместо краката си строшиш главата, тогава пък ‘ептен няма да ти трябва! Надявам се да схващате на къде бия! 😉

 26. хахахахаха разме4тахте се май

 27. кол4о, не си само ти, дето си забелязал тоя факт с липса на GSM покритие и „потрошени крайници“ (крака). В такъв случай можеш да се надяваш да имаш свирка на врата си, или в комплекта и да се молиш покрай теб да не се разхождат глухонеми туристи :D.

 28. имам свирка на раницата…ама кел файда…и да не са глухи ако няма никой…има да си свиркам… та не разбрах кво да правя с вълшебната кутийка???????????????
  тая дискусия май заприли4ва на оная..питам аз кво да правя ако срешна ме4ка и се по4ва един от друг по духовити отговори и един не става за свят…
  zoso, здравей 🙂
  тъй е то с бг операторите…и да ги питам тоя тел 911 за къф ми е като го няма баш дето ми трябва?????????

 29. Кол4о в България и в ЕС си звъни колкото искаш на 911 и чакай неволята да ти помогне.

 30. хубу де ти звъни на112 и пак тая

 31. кол4о, питаш за какво ти е вълшебната кутийка, ако си потрошиш краката? ами отваряш я, пиеш аулина, краката спират да те болят чак толкова, съответно можеш да се поизправиш и се мяташ отново, ама тоя път гледаш да си паднеш на главата. и тогава пиеш аспирина (помага за главоболие). след второто падане си си поразкъсал дрехите – тук влизат в действие иглите с конци. от падането наляво-надясно си се поожуил – вадиш пластирите, бинтовете, йода. и тъй нататък докато използваш всичко. а ако все още ти са дерт потрошените крака, можеш към твоя комплект да добавиш шини, бинт, гипс. както стоян писа в началото – това е примерен комплект, а не комплект за пример. използвай си въображението и го направи по-универсален. впрочем аз съм звънял на 112 след неуспешен опит да се свържа с бърза помощ и смея да твърдя, че на 10 – тата минута линейката дойде. и това при условие, че сигнала май се приема в София (наложи се да обеснявам надълго и нашироко какво е това „Тракия“, а в Шумен всеки я знае), оттам се обаждат в шумен и като се вземе в предвид че линейката идва от единия край до другия край на града.

 32. Много хубава статия и добри коментари след нея също.
  Аз още не съм се опитвал да си правя такъв комплект, но имам някои идеи, които бих реализирал за себе си, ако тръгна да си правя :

  – кибрита е ненужен – пиезо-запалка (за да пали и мокра) или дори пиезо-запалка вятъроустойчива. Все пак сме в 21 век, не виждам смисъл от кибрит или палене с търкане на съчки. Виж магнезиева „запалка“ има голям смисъл също.

  – Стоян е измислил нещо много хитроумно, но не се е възползвал максимално от него. Имам предвид идеята му за изрязване на хапчетата по контурите им кръгловидно. Това дава възможност те да заемат изключително малко място.

  Това добре, но защо списъка не е попълнен с още лекарства ? Те няма да заемат много място, спокойно ще се съберат, а биха могли да бъдат безценни в критична ситуация. Ако си правя такъв комплект бих се посъветвал с лекар затова какви лекарства да взема. Определено бих взел 2-3 вида антибиотици, защото ако ви се наложи няколко дни да сте в критична ситуация и недай си Боже има някаква инфекция (което не е никак изключено!) това може да ви спаси живота.

  Аулина, ако го взимам ще е на хапчета, защото се приема по-лесно, а при нужда може да се стрие на прах, докато сашето налага известно неудобство, ако нямате съд за вода под ръка. Лично аз бих се лишил от аулин, а бих сложил 2 ампули течен аналгин, които при висока температура/треска (40 градуса) или сепсис може да се окажат много по-полезни, а при силна болка са не по-слаби от аулин.

  – Ако има как бих взел и миниатурно съдче със 40 мл чист спирт 95%. Доста универсално средство за много ситуации – дезинфекция на рани, дезинфекция на остри предмети като ножове, остриета или игли, ако ви се налага да си правите някаква манипулация, може да се използва за разпалващо средство на огън, може да се разреди с 60 мл вода и така получавате 100 грама водка, която можете да използвате като по-слаб дезинфектант, или да изпиете ако ви е много студено или при болка, или пък да изпиете като успокоително (възможно е ситуацията да е стресова). Освен това тези 100 гр „водка“ могат да се използват и като антидот за много видове натравяния, незнам дали знаете, че при много видове производствени аварии първото, което се дава е именно водка.

  – Едно сгъваемо ножче определено бих носил със себе си, особено ако съчетава няколко функции в едно.

  – Нещо, което на някой ще му се стори смешно може би, но за себе си бих го направил – бих сложил 1-2-3 по-силни цигари в комплекта, тъй като съм пушач и… 🙂 Дори може би бих сложил и една тревка… :Р Последното по принцип не използвам такива неща, но в една критична ситуация е за предпочитане пред смазващ стрес (пред компа вкъщи е удобно и спокойно, но я си представете една реална такава ситуация – ще се благославяте после, че сте взели спирта, цигарите и тревата) :)))

  – Идеята кутийката да е метална е отлична. Така от кутийка става на съд за мини-готвене в критична ситуация или пък съд за преваряване на вода или дори приготвяне на чай или кафе. Някой горе бе споменал за разтворимо кафе – и аз определено бих го включил в комплекта. Бих сложил и 2-3 пакетчета чай (още не съм измислил какъв, може би мащерка, шипка и липа, а може и едно пакетче черен или пък мента).

  – Сол и сода бикарбонат. Две толкова обикновени и прости неща, но доста важни. Обезсоляването на организма може да доведе до дисбаланс на течностите в организма, както и на съставките на кръвта (електролитен баланс). Освен това солта помага на организма да не се обезводни, това е още по-важно ако пък сте успели да се сдобиете с диария, което при определени кризисни постановки е много вероятно.. Пък и каквото и да ви се наложи да ядете в такава ситуация солта със сигурност ще го направи с една идея по-приемливо за ядене 🙂 За содата – може да се промиват рани и мазоли, да се третират рани от ухапвания на насекоми, може да помогне при проблеми с киселини в стомаха (напр. в следствие на яденето на храна, която е единствено налична в дадения момент), а също така може да помогне като почистващо средство за много предмети. Със содата може да се обработи и някакво месо, което ви е попаднало за ядене, за допълнително почистване и дезинфекция.

  Горните неща са само отделни идеи, не казвам че непременно трябва да се вземат всичките.
  Със сигурност може да се измислят и други рационализации.

 33. v vruzka s fener4eto moje6 da izpolzva6 dc to dc booster ili po izvestniq joule thief taka 6te moje da zahrani6 10 puti pove4e svetodioda s edna 1,5V bateriq vmesto s 3V
  su6to taka ako go napravi6 s jole thief moje da vzeme6 slun4evata bateriq i s edin doiod da q svurje6 da ti zarejda bateriata 😉 moje da num pomognal moje i da ne sum vse pak samu samo na 15 Godini 😉

 34. Здравейте.

  Много хубав сайт, в който се намират много интересни и полезни неща.

  Поздравления, за Стоян!

  Конкретно по темата:
  Идеята да се изрежат хапчетата е много хитра, но има два леки бъга – може да се затрият името и срокът на годност. Примерно, ако отзад пише „ИН“ не е ясно дали е аналгин или аспирин. Вярно едното обикновено е зелено, а другото червено, ама в критична ситуация….
  затова мисля, че не е лоша идея да се надписва от едната страна името на медикамента, а от другата – срокът на годност. С тънък маркер например

  Също така бих сложил вътре и 5-10 лева. Не тежат, не заемат място, а човек никога не знае. Ако не друго – за подпалки стават.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: