xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Екипировка: Работни обувки

| коментара 93

Работни обувки

Дълго време прекарах по форумите и сайтовете за туристическа екипировка, в търсене на добри туристически обувки, с които да обикалям „по поля и гори“.

Тъкмо да си харесам някои, и в следващият пост ги гледам оплюти. Тези, които бяха обявени за добри, обикновенно имаха цени от порядъка на 300+ лева. Някак не съм чак такъв „газар“.

Тъй като сезона, в който едни леки кецове вече не са достатъчни наближи, реших да не се занимавам поне засега с глупости и да си взема нещо, което хем ще е евтино, хем ще има подобаващо качество. Затова си взех едни работни обувки от Хипермаркета. За 50 лв.

Италиянски са, от естествена кожа, с метално бобме, лепени шевове, езикът е зашит за обувката, подметката е доста стабилна, не се плъзгат много на мазни повърхности, антибактериални стелки и антишоков ток.

Първото им бойно кръщение беше преди около две седмици – една разходка по Платото. Много добро представяне, въпреки че нямах кой знае какви очаквания. Едно често цитирано правило на туриста гласи: „Не тръгвай в планината с чисто нови обувки!„. Новите обувки имат лошото свойство да покриват ходилата ти с пришки и да те карат да ти се иска да ги захвърлиш в близкия храсталак и да си тръгнеш бос. В моят случай нищо такова не се случи, въпреки че изминах около 14-15 километра през пресечена местност, половината от които директно през гората, извън пътеките. Обувките сякаш се бяха срастнали с краката ми и почти не ги усещах. След като се прибрах и ги събух, се учудих, че краката ми не са чак толкова изморени, както ми се е случвало с други обувки.

Та това е първото ми впечатление от тях. Дано не ме разочароват по-нататък.

П.С – Между другото – приемам предложенията ви за качествени и проверени туристически обувки. Все още не съм си избрал 🙂

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
93 коментара

 1. Къде се намира това Хипермаркета?
  Имат ли си онлайн магазин. Събмитни го в http://www.cenite.com, че ми се иска да обходя малко сайтчета на off-road тематика

 2. Ами става въпрос за Кауфланд – веригата хипермаркети. Този е в Шумен, но предполагам, че и в други градове асортимента е същия.

 3. Работните обувки са култ! Баща ми има едни с толкова метал по тях, но толкова добре разпределен, че хем не ти убива, хем нищо не може да ти пробие подметката или да ти счупи пръстите. Минавал му е циментовоз през пръстите и са цели, само бомбето леко хлътна. Така, че твърдо подкрепям тези обувки.

 4. Не знам дали си се замислял, на тези обувки имаи един обромен недостатък -металното бомбе. Знаеш какво става при една гръмотевична буря – хвърляш всичко метално от теб и се спасяваш, а с тези обувки няма как. Носиш си метала с теб. Иначе звучи супер, хубави обувки за 50лв.

 5. Да, прав си. Но метала в бомбето е последното метално нещо от което трябва да се отърва. И в такава ситуация въобще не бих се замислил 🙂 Въпреки, че има и други тънкости, които ти спасяват живота при гръмотевична буря, които може да ти спестят изхвърлянето на всичко метално от теб. А и да те удари гръм в началото на обувката мисля че е най-големия късмет, които може да имаш, ако недай си боже наистина те удари. От там електричеството минава директно в земята с много малка вероятност за сериозни поражения.
  Абе като обобщение – ще му мислим, ако недай си боже се случи нещо подобно 🙂

 6. @hobit – металът в обувките щеше да е по-опасен, ако носиш и метална каска 😉

  Тогава щеше да се получи едно хубаво заземяване.

  А така даже и да се получи разряд между област във въздуха и обувките, което е малко вероятно, опасността е много по-малка.

  Всъщност ако няма дъжд обувките имат потенциала на земята – все едно че си стъпил бос и тогава наистина опасността е по-голяма. Но ако вали дали си с метални обувки или не е все тя – целият си залят реално с електролит – вода и разтворен прах и боклуци и представляваш една хубава антена.

 7. При една такава буря човек е като ходеща антена, така че гръмотевицата надали ще се цели в обувките след като над тях стърчи нещо от порядъка на 1,7 – 1,8 м. Но както и да е. Видях ги днес тези обувки и на пръв поглед не са лоши, но зависи за какво ще се използват все пак. Аз ходя с едни Джак Волфскин за 100лв/явно са от българските, а не английски/ и вече 4 години зверско носене зиме и лете, на планина и в града, и все още са абсолютно здрави. Аз се бях ориентирал към обувки за 300+, за момента съм се спрял, пък и попаднах на нещо интересно: http://www.safari.bg/product/b/bg/523 – за България
  и
  ТОВА за САЩ. Не знам обаче каква ще е крайната цена с доставката. В сайта на Cabelas има разбира се и още по-хубави и по-скъпи обувки.

 8. Мда hobit, обувките които си показал са хубави, но на една разпродажба в Англия може да ги намериш и за 30-40 паунда. Тук разпродажба на такива стоки, и особенно в такива измерения, едва ли скоро ще видим.
  Иначе ако поразгледаш http://amazon.co.uk в раздела за туристическа екипировка, ще забележиш много хубави туристически обувки на цени, за които тук си купуваш едни обкновенни булдозерки, дето на следващата година са баница.
  А хората там имат пари. Тука все се опитват 15 кожи да ти свалят ако могат.
  Туристически обувки от България смятам да не си купувам.

  П.П Виж какво ще ми донесат след 20-тина дни от Англия LINK
  Взето е от разпродажба за 40 паунда, намалено от 120. Ха познай колко ще струва тук 🙂

 9. Стояне, честито. Да си ги носиш със здраве. Ценно е като си имаш кой да ти носи качествени неща отвън. А обувките които ти показах и в България са 320лв., всъщност на едро пак тук са 180лв. Като се има впредвид, че шефа и тук си е заложил печалба, излиза че добри парички ще спечели. Ама кво ли им се чудя на търговците – един велосипед внесен от Китай/внася се цял контейнер/, след обмитяване и прочие има себестойност 10/десет/лв/бр, а по магазините за по-малко от 120лв не съм виждал. Както се казва – да си станал търговец като се правиш на разбирач

 10. Както наскро установих, магазините за специализирано работно облекло са добро място и за пазаруване на евтини, качествени и здрави дрехи, много подходящи за трекинг. Преди 1 месец от такъв нагазин се сдобих с много добри зимни панталони, промазан камуфлаж, ватирани, за крупната сума от 27 лева. По принцип си струваха 25, но ми взеха 2 лева отгоре защото помолих да ми преработят малко кройката на външните джобове. Вече ги тествах, даже успях от заплес да ги прогоря с цигара, но панталона си е супер, а за тази цена е направо без пари.

  П.С. Под специализирано облекло разбирам фирми които шият дрехи за строители, монтьори и т.н.

 11. Преди 2-3 дни ходих до магазина на Каммартон (дистрибутор на Мора), видях 3-4 модела работни обувки на цена 35-40 лв. Изглеждат доста здрави (имат метални вложки). Малко са тежички обаче…
  Ама като се има предвид, че в годините на вманиачаването ме по БИ ходех с тежести по 1 кг. на краката, това е нищо… )))

 12. Първо – поздрави за чудесния блог! Имаше нужда от тази информация на български.
  Относно обувките – работните обувки имат един недостатък- липсата на мембрана. Фактически стойността на добрата мембрана прави туристическите обувки толкова скъпи. До сега съм пробвал два вида обувки с Гортекс – Асоло GTX 95 и Бестард Адванс К. Първите пропуснаха вода на третата година заради забил се в мембраната осил, а вторите вече втора година нямат и помисъл за пропускане на вода. В същото време с подходящи чорапи краката ми с практически сухи след 6-7 часово ходене в планината.

 13. работните обувки – за работа.. или най много за риба да идеш.. тежки и неудбни за туризъм, да не говорим за спарване и мембрани :)..

  • Е, joy_boy… не съм напълно съгласен. С моите работни обувки доста път съм видял. Промазал съм ги хубаво с една вакса на „Nik wax“ (така ли се пишеше не ми се проверява сега), така че проблеми с вода нямам. На Дунава бях влязъл с тях във водата, която беше малко над кокалчето, и постоях така около минута. Нямаше и помен от влага. Освен това ги нося в комбинация „тънък найлонов чорап – дебел вълнен“, така че избягвам и ефекта „запотяване“, дори в жегата.

   Не отричам, че специализираните туристически обувки са много по-подходящи, но правилно подбрани и използвани и тези не са за изхвърляне. Освен това ако се върна вкъщи с обувки за 300-400 лв. не знам как ще погледна жената и детето в очите. 🙂

 14. Мда, тва с жената и децата е сериозна причина. Аз за тва купих и на жената, та да не мрънка.

 15. Сега ако кажеш и каква техника си използвал за да я убедиш да и ги купиш … ще съм ти благодарен много. Мойто жена ако и купя такива патъчки ще ме бие с тях до магазина и обратно ;(

 16. Дуви, изпани я веднъж да ходи 20 километра пресечено с токчета и после сама ще подпитва няма ли да и купиш като твойте патъци :Р

 17. Или поставяш въпроса – Аз не ти правя проблем за чантите и обувките, ти не ми правиш проблем за екипировката. Всеки с хобитата си 🙂 Поне при мен работи, засега. Естествено, ако имате и деца, нещата вече малко се променят…

 18. Това с ходенето го пробвах пуснах я от Железница през баирчето до спортната хижа и от там до х. Алеко. Беше с маратонки (верно заспа на момента в който спряхме на спортната хижа.. ) но не се оплаква от обувките… по нова година бях скътал някой друг лев и исках да и взема такива обувки … орева орталъка и в крайна сметка си купи ботушки и некво скъпо яке (което не става за нищо друго освен от колата в офиса и обратно) А за екипировката е друга тема … всеки път са едни разправии едно викане как да и обясня, че спалните чували в метро по 20 лв. не стават да спиш на открито с тях.. идеални за палатка с надуваема постелка и 2 ката одеала отгоре ;))

 19. Ми дай й да почете малко

 20. Duvi в метро има и скъпи бе, по 80-100 :)..
  Ама то с жена на глава не се излиза :).

 21. Жената не е като човека доказано аксиома и т н

 22. Много пъти съм се изкушавала и аз да пробвам какво ще е с едни такива работни обувки.

  А иначе, ако нямах финансови лимити, сигурно щях да дам най-много и щедро пари за обувки. Хубавите обувки правят деня ведър:)

  Чета тая работа за жените ви и си мисля, че явно противоположностите се привличат, защото моят бивш съпруг пък мечтаеше да започна да харча пари за обувки с токченца , вместо за маратонки, якета за дъжд и волейболни топки.

  Живко, много се опитвам, но никога не мога да остана безразлична към подобни изказвания. Дори и на шега, това е много тъпо. А още по-тъпо го прави фактът, че явно не знаеш, че аксиомите не се доказват.

 23. е Случке, то това наистина си беше в рамките на шегата :). а и той нямаше предвид мисля „доказана аксиома“ ами просто изреждаше – „доказано, аксиома, факт, и тн“ 🙂

 24. Случайна знам че аксиомите не се доказват това съм го написал визирайки съпругите на моите приятели и познати както и 99 процента от жените които познавам.Иначе относно моята съпруга за нея това не важи по порстата причина че снощи беше смен до 23 часа за риба а утре си планираме малка разходчица с преспиване в палатка де щото вече е хладно. И в този ред на мисли се сещам че жена ми почти няма приятелки. А относно работните обувки за тях мога да кажа само хубави неща наи важното е че добре предпазват особенно през сечище и остри камъни пробвано лично

 25. абе за обувките.. един приятел от англия за има няма 20тина паунда се похвали че си взел някви много добри ,с гортекс, непромукаеми незнам още кви. та човек просто трябва да се оглежда за хубави неща на промоцийка :). инак аз продължавам да си твърдя, че работните не са много удобни за туризъм.. но бих тръгнал с чифт добри работни обувки, от колкото с чифт каквито и да е гуменки или маратонки..

 26. Живко, ами в такъв случай, по-добре да беше дал пример с твоята жена, която явно заслужава обич и уважение.
  Обидното и насмешливо отношение към жените е лош навик, който е добре да бъде избягван.

 27. @joy_boy без да съм прекалено критичен, едва ли качествена обувка, колкото и да е на промоция, може да и падне цената до 20 паунда. Еле пък ако е с истински гортекс. Хубавата обувка си струва пари, но си заслужава човек да инвестира, щото после мазолите не са никак приятни.

  И малко в страни от темата, за спора мъже vs. жени – днес се връщам от 3 дена в Централен Балкан, една колежка направо ми събра очите. Първият ден след 2 часа бъхтане по ждрелото на Стара река, стигаме до хижа Балкански рози. Всичките баш планинари – мъжаги се натръшкахме изнемощели по пейките, а тя си свали 10-килограмовата раница (тя тежи 40 килограма със все дрехите и обувките) и започна да си тропка хорце на поляната, под звуците на музиката която се чуваше от хижата. На по-следващия ден слезе съвсем сама от х. Левски до Карлово за 3 часа и 5 минути – който го е ходил знае за какво става въпрос. Желязно момиче – само респект пред такива жени !

 28. Работните обувки, особено тези със стоманено бомбе и ходило едва ли са много подходящи. не знам и как стои въпроса с пропускането на вода…
  Последния дъжд на Витоша го прекарах съвсем комфортно в колибата, но последвалото джвакане в калта по пътя към София ме накара да се замисля за пореден път за обувките. :mrgreen:
  Има едни работни обувки (забравих името на фирмата, но са френски), които не са с метални вложки, а с кевлар. Те са значително по-леки и вероятно доста по-подходящи. Не знам как са с пропускането на вода обаче.

 29. Ами нормално – работните обувки се правят да отговарят на съвсем други изисквания – най-вече да са евтини, здрави и да пазят от контузии (металното бомбе). Към тях няма изисквания за олекотеност, непромокаемост, ергономичност – все неща които са от огромно значение за туристическата обувка. Така че работната обувка наистина е бюджетно но пък за сметка на това палиативно решение. От тук нататък всичко опира до финансови възможности. Аз за себе си съм преценил че с 2 неща от екипировката няма да правя компромиси – обувките и раницата.

  • Аз пък си карам навсякъде с работните обувки от снимката. Промазани са добре с waterproof вакса, така че не ме е страх от водата. Дали са добре или зле – не знам… засега се справям! Може би ще го разбера, когато ми останат излишни 300-400 лв. (минимум), та да се обзаведа с някои от така хвалените специални туристически обувки, с които да направя сравнението. 🙂

 30. Има си работни обувки за всякакви условия, само трябва да се потърси добре .
  Има с метални или карбонови бомбета, с или без пластини в ходилото, леки и тежки, ниски и високи, някои са без предпазни вложки – всичко опира до предназначението им.
  Асортимента у нас не е много богат, за съжаление, а вносителите са няколко монополисти и не се предлага голям избор, защото сме малък пазар …
  Учавствам в подбора на работни обувки в нашата компания и знам за к’во иде реч, понякога се натъкваме на странни обувки.
  Предлагат се и работни маратонки, но са доста по-скъпи от обувките.
  Вече има достатъчно евтини вакси за водоустойчивост , като материите, третирани с тях, продължават да „дишат“.
  Аз също ходя с работни обувки на риболов, не съм правил дълги преходи, много са ми удобни.
  Моите колеги, които постояно са в движение и често се качват и слизат по многобройни стъпала ми дават подробна информация за качествата на работните обувки, а те са по 12 ч. обути в тях !
  Сега сме с едни за 35 лв. чифта и са супер удобни с карбонови бомбета, леки, с антибактериални вложки, с шокабсорбери в токовете, но за сега се предлагат само на едро за фирми, така ни отговориха от фирмата вносител …

 31. @Black Wolf препоръчвам ти http://www.palltex.com/index.php?id=46.
  Добър асортимент и цени.
  От две години съм с работни обувки (като тези на Стоян), а като се замисля преди това носих „кубинки“ цели 16 години (които са класика в жанра). Предлаганите обувки са с много добро съотношение цена/качество.
  @Георги Николов – на работното място, там където са необходими такива обувки, дейностите които извършва човек са по-динамични и рискови, отколкото излизането сред природата. За нуждите на 90% от туристите това е най-ефективното решение.

 32. Миро, не съм съгласен много за динамиката.. Хората предписват метални бомбета и вложки за да не ти премаже пръстите някое блокче бетон или да настъпиш някакъв пирон.. (няма да коментирам общаците по джапанки..).. При работните наистина се набляга повече на здравината и да пазят от контузии (но съвсем различни от тези в планината..). туристическите пък трябва да са по леки и съобразени с голямото разстояние (не с времето – 8 часа смяна на строежа). подметките обикновенно имат разни антишок системи които свалят натоварване от коленете и глезените.. да са водоустойчиви и да дишат и ала бала.. с две думи – туристическите и работните имат допирни точки, но все пак са с различно предназначение. а колкото до кубинките – те са в една трета категория.. „военни“.. което за нашата армия май не е значело съвсем „перфектни удобни идеални“ а по скоро здрави (да издържат поне няколко набора войници).. което ми напомня за едни спорове в един друг форум.. на тема ножове.. и съответно за армейските :).. ама тва е друга тема

 33. Изискването за водоустойчивост според мен е доста актулано за повечето строителни обекти. 😉 А също за лекота и удобство, защото с работните обувки се ходи доста.
  Кубинките… Виждал съм бундесверски и американски за морската пехота – нямат нищо общо с българските, разбира се.
  Германските, които един приятел имаше, бяха достатъчно надежно непромокаеми, докато върху едната не попадна капка кореселин. 😀 И от това място започна да пропуска.

 34. Хора, не ме разбирайте погрешно. И аз над 10 години обикалях чукарите с офицерски кубинки и не мога да кажа че чак толкова много са ми пречели… докато не си купих наистина качествени туристически обувки. Това е малко като джиесемите – не разбираш колко си зависим от него, преди да започнеш да го ползваш активно. Веднъж обаче като стъпиш в качествена обувка – връщане назад няма. Дето се вика, дядо ми е качвал Мусала с цинтарки, което не значи че и аз задължително трябва да се подлагам на същите мъчения 🙂

  Пак казвам – работните обувки са наистина бюджетно решение за кратки преходи, същото важи и за кубинките от всякакъв тип. Виждал съм и BW, и амеркански, и руски и обувки за скачане – кубинката си е военна обувка – максимум здравина и унификация при минимум цена. Както казах и по-нагоре работните обувки са перфектни – за целта за която са създадени – безопасност, здравина, цена. Пробвайте се обаче да направите 7-дневен траверс по билото на Стара планина с работни обувки или военни кубинки – гарантирам ви незабравимо преживяване 🙂 Едно момче от моята група само преди 2 дни научи този урок по трудния начин – със собствените си крака. За следващият преход съм сигурен че вече няма да е с кубинки 🙂

  За съжаление, както каза и Стоян, цената на нормални туристически обувки е непосилна за голяма част от планинарите, още повече за тези които разполагат с ограничен бюджет и хранят семейства. Като вариант мога да ви предложа да се оглеждате за сезонни намаления на миналогодишни модели – понякога изпадат добри оферти.

 35. Съгласен съм с Георги Николов.. но има разлика от кубинка до кубинка и работна обувка. Лично 2 години кръстосвах поляните и горите около София на еърсофт игрите всяка неделя с кубинка на фирмата 5.11 с цена около 120 лв. ако ги докарат от Щатите. Кумът ми е ВП и по цял ден кръстосва с кубинки на Адидас модела е GSG9 няма толкова удобна и здрава обувка … Не говорим за „мега удобните“ БГ кубинки… та така за всеки има избор :))

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: