xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Колко дълго можем да преживеем без вода?

| 20 Comments

Нуждата от достатъчно питейна вода

Когато се намирате в ситуация на оцеляване, чистата питейна вода е може би най-важното нещо, което трябва да си осигурите. Хора са оцелявали без храна седмици и дори месеци, но да изкарате без вода дори един-единствен ден е едно истинско изпитание.

Знаейки, че водатa е най-необходимата за живота съставка (като изключим кислорода), и това, че в ситуация на оцеляване е много трудно да намериш питейна вода, логически възниква въпроса – колко дълго може човешкото тяло да преживее без вода?

За да се намирате в добро физическо състояние и ефективност, дори при идеални условия, минимумът вода, необходим за един ден на един човек е 2 литра. Във много горещи, много студени или много влажни райони, или ако подържате висока физическа активност, два литра вода на ден могат да се окажат недостатъчни за подържането на живота повече от няколко дни или седмици.

Водата, загубена чрез отделената пот и дишането, трябва да бъде възстановена, за да можете да се намирате в добро физическо състояние и ефективност. Водата също така е нужна и за разграждането и усвояването на храната, особенно ако тя е по-солена или се храните с тежки храни като месото например.

Обкръжаващата среда и нуждата от вода

По принцип колкото е по-висока температурата, толкова по-голяма трябва да бъде консумацията на вода. Ако сте по-активни или сте изложени на горещи слънчеви лъчи, може да се наложи да приемате повече от 4 литра вода на ден, за да се подържате в нормална форма.

Може да ви изненада, но прекалено студеният климат може да е също толкова сух, колкото и в най-сухата пустиня. Причината за това е, че студеният въздух не може да задържа много влага. Този студен сух въздух ви обезводнява буквално със всяко вдишване. Студеният сух въздух може да извлече влагата от тялото ви и през изложената на него незащитена кожа. Това е причината, по която вашите устни могат да заприличат на суха нацепена хартия. В крайна сметка, намирайки се в район със много студен и сух въздух, където дори не се потите, както ако беше горещо, може да изпаднете в тежка степен на обезводняване, без дори да си представяте, че тази опасност съществува.

Вятърът също е определящ фактор за това, колко е дневната ви нужда от вода. Сухият вятър може „изсмуче“ влагата от човешкото тяло директно през откритите участъци кожа. Действително останки от мумифицирани животни, и дори хора, се намират често в пустинните райони. Техните тела са напълно изсушени.

Последиците от обезводняването

Въпреки, че две-трети от човешкото тяло са съставени от вода, тази вода е нужна за циркулацията на течностите в тялото и за други жизнено важни процеси, като дишането и преобразуването на храната в енергия. Ако загубвате повече вода, отколкото поемате – ще се обезводните.

Доказано е, че ако загубите само 2.5% от вашето тегло, за сметка на водата, то вие ще загубите 25% от своята ефективност. За човек с тегло около 78 кг това са само малко повече от 2 литра. Колкото повече се обезводнява един оцеляващ, толкова кръвта му става по-гъста и губи обем. Това кара сърцето да работи по-натоварено и циркулацията на кръвта да бъде по-неефективна. В една ситуация на оцеляване, загубата на физически и психически възможности може да ви струва живота. Поради тази причина е много важно,при възможност да поемате много течности, независимо дали се чувствате жадни или не, за да подържате висока своята ефективност.

Периоди на преживяване без вода

Лошото здраве, излагането на стихиите, шока и паниката могат да съкратят периода на преживяване във всяка една ситуация. Важно уточнение, което трябва да допълним е, дали приемате храна или не в периода на липса на питейна вода. Безспорно храните, които съдържат голямо количество течности, като различните плодове, ягоди и други растителни части, могат всъщност да помогнат на оцеляващия да си набави необходимите количества вода. Месото, сухите и солени храни трябва да бъдат избягвани, тъй като те се нуждаят от вода, която се набавя от вашето тяло, за да бъдат преработени, и бавно ще ви доведат до състояние на обезводняване.

Оцеляващият, който е в добро здраве, който използва разума си и разпределя правилно порциите от наличната му вода, може да очаква да оцелее период от време, характеризиран в следващата таблица. Разбира се, има много допълнителни фактори, които могат да повлияят на ситуацията, така че продължителността на преживяването може да варира:

Колко дълго можете да преживеете без вода?
Максимална дневна температура Брой дни
Без вода 0.95 Литра 1.90 Литра 3.79 Литра 9.46 Литра 18.93 Литра
48.9 C 2 дни 2 2 2.5 3 4.5
43.3 C 3 3 3.5 4 5 7
37.8 C 5 5.5 6 7 9.5 13.5
32.2 C 7 8 9 10.5 15 23
26.7 C 9 10 11 13 19 29
21.1 C 10 11 12 14 20.5 32
15.6 C 10 11 12 14 21 32
10.0 C 10 11 12 14.5 21 32

Възстановяване след Обезводняване

Добрите новини са, че можете да изгубите почти 10% от телесното си тегло за сметка на загубената вода, и да не страдате от особенно силни странични ефекти. С простото поемане на няколко литра течност, вие ще се възстановите за много кратко време. Все пак оцеляващият, който е загубил такова голямо количество вода от своето тяло, едва ли ще е в състояние да намери вода, с която да го възстанови.

При ниски температури, загубата на 25% от вашето тегло, за сметка на водата, много вероятно би довело до смърт. Ако обаче температурите са над 32С, то вероятно няма да можете да достигнете дори до 15% загуба.

По материали от www.survivaltopics.com.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

[wp:svejo-net]

20 Comments

  1. Pingback: Правила за облеклото при екстремни зимни условия | xenos::life

  2. Pingback: Кои са 15-те задължителни елемента в походната екипировка? | xenos::life

  3. Pingback: Водата – Откриване, добиване и съхранение (Първа част) | xenos::life

  4. Pingback: Lifehacker.bg Кои са 15-те задължителни елемента в походната екипировка? |

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: