xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Колко дълго можем да преживеем без вода?

| 20 Comments

Нуждата от достатъчно питейна вода

Когато се намирате в ситуация на оцеляване, чистата питейна вода е може би най-важното нещо, което трябва да си осигурите. Хора са оцелявали без храна седмици и дори месеци, но да изкарате без вода дори един-единствен ден е едно истинско изпитание.

Знаейки, че водатa е най-необходимата за живота съставка (като изключим кислорода), и това, че в ситуация на оцеляване е много трудно да намериш питейна вода, логически възниква въпроса – колко дълго може човешкото тяло да преживее без вода?

За да се намирате в добро физическо състояние и ефективност, дори при идеални условия, минимумът вода, необходим за един ден на един човек е 2 литра. Във много горещи, много студени или много влажни райони, или ако подържате висока физическа активност, два литра вода на ден могат да се окажат недостатъчни за подържането на живота повече от няколко дни или седмици.

Водата, загубена чрез отделената пот и дишането, трябва да бъде възстановена, за да можете да се намирате в добро физическо състояние и ефективност. Водата също така е нужна и за разграждането и усвояването на храната, особенно ако тя е по-солена или се храните с тежки храни като месото например.

Обкръжаващата среда и нуждата от вода

По принцип колкото е по-висока температурата, толкова по-голяма трябва да бъде консумацията на вода. Ако сте по-активни или сте изложени на горещи слънчеви лъчи, може да се наложи да приемате повече от 4 литра вода на ден, за да се подържате в нормална форма.

Може да ви изненада, но прекалено студеният климат може да е също толкова сух, колкото и в най-сухата пустиня. Причината за това е, че студеният въздух не може да задържа много влага. Този студен сух въздух ви обезводнява буквално със всяко вдишване. Студеният сух въздух може да извлече влагата от тялото ви и през изложената на него незащитена кожа. Това е причината, по която вашите устни могат да заприличат на суха нацепена хартия. В крайна сметка, намирайки се в район със много студен и сух въздух, където дори не се потите, както ако беше горещо, може да изпаднете в тежка степен на обезводняване, без дори да си представяте, че тази опасност съществува.

Вятърът също е определящ фактор за това, колко е дневната ви нужда от вода. Сухият вятър може „изсмуче“ влагата от човешкото тяло директно през откритите участъци кожа. Действително останки от мумифицирани животни, и дори хора, се намират често в пустинните райони. Техните тела са напълно изсушени.

Последиците от обезводняването

Въпреки, че две-трети от човешкото тяло са съставени от вода, тази вода е нужна за циркулацията на течностите в тялото и за други жизнено важни процеси, като дишането и преобразуването на храната в енергия. Ако загубвате повече вода, отколкото поемате – ще се обезводните.

Доказано е, че ако загубите само 2.5% от вашето тегло, за сметка на водата, то вие ще загубите 25% от своята ефективност. За човек с тегло около 78 кг това са само малко повече от 2 литра. Колкото повече се обезводнява един оцеляващ, толкова кръвта му става по-гъста и губи обем. Това кара сърцето да работи по-натоварено и циркулацията на кръвта да бъде по-неефективна. В една ситуация на оцеляване, загубата на физически и психически възможности може да ви струва живота. Поради тази причина е много важно,при възможност да поемате много течности, независимо дали се чувствате жадни или не, за да подържате висока своята ефективност.

Периоди на преживяване без вода

Лошото здраве, излагането на стихиите, шока и паниката могат да съкратят периода на преживяване във всяка една ситуация. Важно уточнение, което трябва да допълним е, дали приемате храна или не в периода на липса на питейна вода. Безспорно храните, които съдържат голямо количество течности, като различните плодове, ягоди и други растителни части, могат всъщност да помогнат на оцеляващия да си набави необходимите количества вода. Месото, сухите и солени храни трябва да бъдат избягвани, тъй като те се нуждаят от вода, която се набавя от вашето тяло, за да бъдат преработени, и бавно ще ви доведат до състояние на обезводняване.

Оцеляващият, който е в добро здраве, който използва разума си и разпределя правилно порциите от наличната му вода, може да очаква да оцелее период от време, характеризиран в следващата таблица. Разбира се, има много допълнителни фактори, които могат да повлияят на ситуацията, така че продължителността на преживяването може да варира:

Колко дълго можете да преживеете без вода?
Максимална дневна температура Брой дни
Без вода 0.95 Литра 1.90 Литра 3.79 Литра 9.46 Литра 18.93 Литра
48.9 C 2 дни 2 2 2.5 3 4.5
43.3 C 3 3 3.5 4 5 7
37.8 C 5 5.5 6 7 9.5 13.5
32.2 C 7 8 9 10.5 15 23
26.7 C 9 10 11 13 19 29
21.1 C 10 11 12 14 20.5 32
15.6 C 10 11 12 14 21 32
10.0 C 10 11 12 14.5 21 32

Възстановяване след Обезводняване

Добрите новини са, че можете да изгубите почти 10% от телесното си тегло за сметка на загубената вода, и да не страдате от особенно силни странични ефекти. С простото поемане на няколко литра течност, вие ще се възстановите за много кратко време. Все пак оцеляващият, който е загубил такова голямо количество вода от своето тяло, едва ли ще е в състояние да намери вода, с която да го възстанови.

При ниски температури, загубата на 25% от вашето тегло, за сметка на водата, много вероятно би довело до смърт. Ако обаче температурите са над 32С, то вероятно няма да можете да достигнете дори до 15% загуба.

По материали от www.survivaltopics.com.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

[wp:svejo-net]

20 Comments

 1. Не само вода – губят се и соли. Като допълнение към изключително полезната статия – на БГ книжен пазар има две книги на Д-р Ф. Батманжелидж – „Тялото жадува за вода“ и „Водата лекува, лекарствата убиват“ – може да се свали от тук – http://www.spiralata.net/booklist.php?LangID=0&Letter=%C1
  Един малък цитат от авторското предисловие: „Намерението на автора е само, опирайки се на най-последните знания в област¬та на микроанатомията и молекулярната физиология, да изложи възгледите си за ролята на водата за поддържане на здравето и да информира широката общественост за разрушителното действие на хроничното обезводнявате върху човешкия организъм — от детство до дълбока старост.“

 2. Американските индианци имат един ритуал, който се нарича Vision quest – 4 (или повече) денонощия човек остава на някое пусто място, най-често в планината, без храна и вода. И гол. )))
  Известен брой хора са го правили и в България, и то многократно. Не съм чувал някой от тях да е имал някакви проблеми. ))

 3. @Black Wolf: А разгледа ли внимателно приложената таблица? Как мислиш, в какви условия са били тези хора и колко денонощия е можело да изкарат без вода? 🙂
  Не мисля, че могат да го направят без АБСОЛЮТНО никакви проблеми. Пробвай и ще знаеш. 🙂
  Също така много зависи и дали стоиш и не правиш нищо, или извършваш някаква физическа активност.

  Между другото, тоя vision quest май се опитаха да го направят и в Сървайвъра със Силвия и Николай Мартинов. Само дето те не издържаха толкова, а и не бяха голи 🙂

 4. Хмм, мислех си че е по-страшно… примерно че дори и 2 дни не може да се издържи без вода. Явно може при по-нормална температура.
  Все пак водата е жизненоважна.

 5. Лятото при температура +35… проблемите са абсолютно поносими. Както вече подчертах, пробвано е от няколко човека, и то не по един път… )))
  Даже някои, правещи го в градски условия (което е модернизиран вариант), продържаваха тренировките си по бойни изкуства. )))
  Подчертавам, чез НИКАКВА храна и вода.

 6. @Black Wolf: Хм… интересно. Трябва да се опита. Аз по принцип винаги съм се стремял да бъда добре хидратиран, за да съм в добра форма. Никога не ми се е случвало да остана без вода повече от 24 часа.
  Може би е добре да опитам, че да зная какво е 🙂

  Иначе се радвам, че сте проверили факта, че 4-5 дни без вода могат да се понесат почти безпроблемно. Все пак и в статията пише, че „можете да изгубите почти 10% от телесното си тегло за сметка на загубената вода, и да не страдате от особенно силни странични ефекти.“

  П.П. Може и да не пишеш в трето лице. Предполагам, че си един от „пробвалите“. 😉

 7. Pingback: Правила за облеклото при екстремни зимни условия | xenos::life

 8. Не казвам, че е голямо удоволствие – напротов, тежко е, но е поносимо. ))) Никой не е имал някакви проблеми след това, пък и по време – нито е припадал, нито нещо друго. Жегата е жаждата не са най-лошото – най-лошото е студът нощем. Защото гол в планината – нали се сещаш… ))
  Най-важно според мен каква е психическата нагласа на човека и как подхожда към всичко това. Затова човек без необходимата вътрешна нагласа не бива да се подлага на такова нещо.
  Така или иначе, целта е да човек да достигне до единение с всичко около себе си, с Природата, с Космоса… )

  Възможностите на човешкото тяло са многократно по-големи от това, което ние мислим. Стига да успее човек да ги „отключи“.

  • Да, прав си , че нагласата е много важна. Аз й викам воля – волята да оцелееш, волята да продължиш. Писал съм за това тук „Психология на оцеляването“, както и вероятно съм я споменавал и в други публикации.

   В екстремни ситуации човешкото тяло показва неподозирани възможности, но все пак понякога малко предпазливост не е излишна. 🙂

  • Ти да не тренираш винг Чун е 🙂

 9. Pingback: Кои са 15-те задължителни елемента в походната екипировка? | xenos::life

 10. Лятото при температура +35… проблемите са абсолютно поносими. Както вече подчертах, пробвано е от няколко човека, и то не по един път

  🙂

 11. Друг проблем,който лично съм изпитвал за щастие само веднъж е така наречената загуба на солеви баланс.При голямо физическо натоварване в жега и поемане на големи количества вода тялото губи минерали чрез кожата,а поема само вода.Поради липсата на сол се проявява главозамайване и е възможен припадък.Затова винаги носете и сол със себе си.Мои познати са ми казвали,че когато са колоездили в Мароко например вместо Системата „Camelbak“ ползвали банки с физиологичен разтвор.

  • Какво ще напишете за вредата от хлора във водата защото повечето вода е хлорирана в България ?

 12. Pingback: Водата – Откриване, добиване и съхранение (Първа част) | xenos::life

 13. Pingback: Lifehacker.bg Кои са 15-те задължителни елемента в походната екипировка? |

 14. Не го пожелавам на никого. В края на януари бях хоспитализирана тъкмо поради дехидратация на организма поради невъзможност да приемам храни и течности, тъй като след химическо изгаряне в детска възраст, периодично правя спазми на хранопровода. Този път беше само седмица, но при предишни подобни ситуации съм издържала до две седмици. Последицата е: спешно постъпване в ИСУЛ.
  Преди много, много години гледах филм, направен по действителен случай, за корабокрушенци, които оцеляват след като не са пили вода 30 дни.
  Ами затрупаните при земетресения?
  Лошото е, че след това се разстройва дейността на целия организъм. Голям стрес е.

 15. Добре е човек, когато пише статии да се образова малко. Престанете само да плашите хората, моля ви! Практикувам сух пост от 2010 г. и съм стигал до 5 деноннощия, познавам хора, които са били без храна и вода 14 дни. https://www.youtube.com/watch?v=sa_0sGmpPww

  • Престанете да се „образовате“, и се научете да четете статиите до края! Но да, един от ефектите на обезводняването (временно или хронично) е лесната загуба на внимание и затруднената оценка на постъпващата информация. Та в края на тая статия се вижда една таблица, която трябва внимателно да бъде анализирана!
   Аз също познавам екстремисти, подлагащи тялото си и на по-големи извращения, но като биолог и естественик, обичам да се придържам към общоустановените норми в органичният свят. А там водата има мнооооого специално място, повярвайте ми! 😉

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: