xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Магнезиева запалка (Magnesium Firestarter)

| 100 Comments

Магнезиева запалка (Magnesium Firestarter)

Понякога е трудно да запалите огън, когато екипировката ви за оцеляване се окаже мокра или повредена по стотици различни причини, предизвикани от условията, в които ви поставя една екстремна ситуация. Водоустойчивият кибрит и газовите запалки могат да ви провалят. Това е доказано десетки пъти от хора, успели да оцелеят и разкажат своята история, в която споменават колко им е било трудно да запалят огън.
Кибрита и газовата запалка са чудесни инструменти, които можете да носите със себе си, но никога не трябва да разчитате изцяло и само на тях.

За щастие съществува инструмент, на който можете да разчитате да запали огън, независимо от метеорологичните условия на средата, в която сте попаднали. Той не само произвежда винаги пламък с висока температура, но също така няма ненадеждни или чупливи части, и разполага със свои собствени разпалки (прахан)!

Това, за което ви пиша, е инструментът известен като „Магнезиева запалка“ (magnesium firestarter). Сам по себе си той представлява едно просто блокче от мек магнезиев метал, на една от страните на което има вградена пръчка от сплав, която при триене произвежда искри (ferrocerium rod). Магнезиевата запалка е евтина, малка, много лека и нейната форма на паралелепипед я прави много удобна и лесна за опаковане с други вещи. Най-доброто, което може един оцеляващ да има в джоба си, когато реши да запали огън.

Магнезиева запалка (Magnesium Firestarter)

Най-добре изработените магнезиеви запалки са тези на компанията „The Doan Machinery and Equipment Company“. Снимките и клипа към тази публикация са направени точно с този модел. Те лесно могат да бъдат разпознати от останалите, които пазара предлага, по щампите с името на компанията, партидния номер, обозначения на страните и друга информация по тях (Вижда се на снимката).

Запалките на „Doan Mach. and Equip.“ са независимо тествани от различни експерти, за да се докажат като най-добрите, предлагани на пазара. Основен проблем при другите „евтини“ изпъления е, че при ниски или високи температури, механичен удар или въздействие на химични вещества, пръчката от материал даващ искри може да се отдели от магнезиевия блок и да бъде загубена. Това прави запалката неизползваема.

Тестовете, на които запалките на Doan са били подложени, включват:

 • механични удари – падане на запалката от високо, като се удрят всички възможни ъгли. Това се повтаря стотици пъти.Тестовете включват дори удари с чук. Резултат: Нито един случай на изпадане на пръчката.
 • Температурни аномалии – Замразяване до -20, загряване на пламък и последващо охлаждане във студена вода. Резултат: Нито един случай на отделяне на пръчката.
 • Химични агенти – репелентите (за борба с комари и други насекоми) съдържащи съставката DEET имат лошото свойство да разграждат почти всичко. Много ножове, дръжки и други инструменти са били похабени, когато са влезли в случаен досег с тях. Запалките на Doan са държани повече от една нощ изцяло потопени в DEET. Използвани са и различни почистващи препарати за оръжие, както и домакински такива. Резултат: Пръчката от материал даващ иски остава на мястото си.

Експертите гарантират, че при нормално ползване, пръчката даваща искри никога няма да се отдели от магнезиовето блокче. Останалите магнезиеви запалки на пазара не могат да се похвалят с такива резултати. За тях се препоръчва внимателно отделяне на пръчката от блокчето, и след това повторното й залепяне с възможно най-доброто лепило.

Неслучайно магнезиевите запалки на „Doan Machinery and Equipment Company“ са избрани за стандарт от Американските Военни Сили и влизат в състава на комплектите за оцеляване на техните войници.

Как работи Магнезиевата запалка

 1. За да използваме магнезиевата запалка е достатъчно да знаем основните физични закономерности при паленето на огън. Първо трябва да разполагаме с някакви разпалки. Подходящи за целта са парченца дървесна кора, сухи треви, овъглен плат, дървесни стърготини и какъвто и да е друг наистина сух материал.
 2. Магнезиева запалка (Magnesium Firestarter)След това внимателно, с помоща на ножче, остъргваме малко метал от магнезиевото блокче. Правим го откъм страната, противоположна на тази, която произвежда искри (обозначена е като „SHAVING EDGE„). Правим малка купчинка от стърготините, с големина на монета от 1 стотинка (колкото по-голяма – толкова по-продължителен и силен пламък). Поставяме я в единия край или върху купчинката разпалки. Тъй като водата не може да се просмуква в метала, то получената купчинка от магнезиеви стружки задължително е суха.
 3. Магнезиева запалка (Magnesium Firestarter)Обръщаме запалката от другата страна (обозначена като „SPARKING INSERT„) и я поставяме под ъгъл от 45 градуса, на 2-3 сантиметра от купчинката магнезиеви стружки. С обратната страна на ножа (или с камък, ключ, стъкло или друг твърд предмет с изразен и твърд ръб) правим бързо стържещо движение надолу по цялата дължина на пръчката, за да получим „дъжд“ от горещи искри.
 4. Магнезиева запалка (Magnesium Firestarter)Ако са добре насочени към магнезиевите стружки, те моментално ще ги запалят. Резултатът от това ще е силен и горещ пламък, който не се нуждае от раздухване, за да запали разпалките. Температурата на пламъка е над 600 градуса (по Целзиий) и е достатъчна да прогори плътта ви до кокал, ако имате неблагоразумието да го запалите в ръката си.

Тъй като магнезият гори толкова силно, той може да запали огън дори с леко влажни разпалки в ръцете на не толкова опитен човек. Ако все пак първият ви опит е неуспешен – не се притеснявайте! Блокчето е достатъчно голямо за да запалите хиляди огньове.

Следващото клипче заснех, за да покажа нагледно техниката за палене на огън с магнезиевата запалка:

Още след като я извадих от пощенския плик не можах да устоя на желанието да я изпробвам. Настъргах малко магнезиеви стружки с джобното си ножче върху масата в стаята  (на работното ми място) и драснах по пръчката от другата страна. Стружките се запалиха веднага щом искрата ги докосна. Не можеше да не се отдръпна от ярката светлина и саждите, които се разлетяха. Когато раздухах останалият сив прах установих, че масата е доста обгоряла, като че е била горена няколко минути с газова запалка.

На снимките и клипчето се вижда, че подложката, върху която правя демонстрации, е парче ламиниран паркет, който според производителя издържа на високи температури (като например изгаряне с горещи предмети и цигари). Магнезият успя да го овъгли стабилно за по-малко от секунда.

Използвал съм и друг тип запалки – т.нар. Ferrocerium Rod (ferro rod). Мисля, че с магнезиевата запалка паленето на огън е по-лесно и бързо.

Все пак смятам, че и двата типа запалки са достатъчно добри, и че в ръцете на експерт показват отлични резултати.

Като заключение

Препоръчително е винаги да имате магнезиева запалка в себе си, като част от вашият комплект за оцеляване, независимо къде смятате да ходите.
Когато попаднете в трудна ситуация и се нуждаете от надежден инструмент за палене на огън, тя със сигурност може да спаси вашият живот.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
[wp:svejo-net]

100 Comments

 1. Простаци как могат да ги продават

 2. Искам да попитам дали блок4ето на http://stayaliveshop.com/item.php?id=37 ще издаржи поне 1000 запалвания и дали ако ида в гората и нямам кибрит мога да разчитам, че с тази запалка ще си запаля оганя и най важното заслужават ли си парите?

 3. Блокчето магнезий със сигурност ще надживее ферородната пръчка, която дава искрите. Ако си усвоил правилно техниката, би трябвало да издържи и над 1000 паления, и ще запалиш огън не по-зле, отколкото със запалка или кибрит. За мен лично си заслужава парите.

 4. Мерси много още сега ще си я поръчам!!

 5. Значи искам да питам на какво се дължи това че хич не мога да запаля огън с магнезиева запалка . Преди 10 дена си купих магнезиева запалка на Mil-Com ето линк http://www.stayaliveshop.com/item.php?id=241 … проблема е че хвърля искри но не може да докара до огън дори не пали металните стружки , и за да запаля огън ми трябва капка спирт. Ако някои знае проблема да каже 🙂

 6. Woozercho, ето какво гласи инфото за тази запалка в линка, който си дал:

  Магнезиева запалка на Mil-Com. Блокче от сплав без съдържание на магнезий*, с едностранно вграден кръгъл профил изхвърляща искри при надиране. Не се влияе от вятър и вода.

  *Блокчето не може да се използва за разпалка.

  Не съм попадал досега на такава запалка, но явно това е проблема. Иначе при нормална магнезиева запалка обяснението би било или слаба искра, или стружките лежат върху студена метална повърхност.

 7. кои магнезиеви запалки са по добри тези или които са само пръчка изхвърляща искри

  • Това са два различни типа запалки. Тези, които са само пръчка, се наричат ferro rod. Казал съм си мнението по-горе в публикацията.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.