xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Спален чувал: Видове, избор и грижи

| 75 Comments

Изборът на спален чувал има много общо с избора на дрехи за походи сред природата. Той трябва да е с правилният размер (дължина и ширина), да има подходящото количество изолационен материал за най-ниските очаквани температури, да е направен от материя, която диша и не задържа влага, както и да има качествен цип.

Конструкция на спалният чувал

Частите на спалният чувал най-общо са:

 • външна обвивка – направена от лека тъкан, най-често найлон или полиестер. Трябва да е достатъчно дебела и качествена, за да предпазва следващият изолиращ слой.
 • изолация – изолиращият материал на спалните чували основно е два типа: естествен и изкуствен. Естествените материали обикновенно са събирани от водоплаващи птици – пух от патици и гъски, който изолира тялото им в студеното време. Качеството на пуха, както и методите за поставянето му между външната и вътрешната обвивка силно варират. Търсете спални чували с висококачествен пух, който е фиксиран чрез „прегради“ – шевове между двете обвивки, които пречат на материала да се размества. Птичият пух е най-топлият и лек материал за изолация, който може да се използва за спални чували, но това е така само когато е сух. Когато се намокри или дори само овлажни, той губи почти всичките си изолационни свойства, и по-лошото – много е трудно да бъде изсушен в полеви условия. Синтетичната изолация се поставя на слоеве и е стабилно закрепена на мястото си. Проверете колко слоя изолация са използвани и как са закрепени. Някои спални чували предлагат повече изолация в горната си половина, отколкото в долната. Избягвайте спални чували, в които изолацията е закрепена на мястото си с помоща на шевове, които образуват участъци без изолация. Повечето синтетични материали запазват изолационните си качества дори когато са влажни. Някои синтетики са много леки и топли – те са най-добрият избор, който можете да направита, ако се нуждаете от качествен спален чувал, подходящ за всякакви условия.
 • вътрешна обвивка – направена от лека материя. Не трябва да абсорбира и задържа влага. Много евтини спални чували използват памучни или бархетни материи за вътрешна обвивка. Те предлагат комфорт, но са неподходящи за дълги преходи и експедиции, където ще са изложени дълго на влага.
 • качулка – част от основният спален чувал, която можете да издърпвате над главата си, ако времето е прекалено студено. Тя предпазва главата ви топла без издишаният въздух да овлажни вътрешността на чувала.
 • подплата – тънка торба с формата на чувала, която се поставя в основния спален чувал. Предназначението й е да пази вътрешната обвивка чиста и да добави още малко изолация.
 • калъф – чувал от здрава материя, който се поставя върху основния спален чувал, за да предпазва външната обвивка и  да добавя още изолация. Калъфите се правят от водоустойчиви и дишащи материи и могат да бъдат използвани като мини-убежище. Има множество добре проектирани „чували-биваци„, които дори имат мрежести отвори, които да предпазват лицето ви от насекоми и да позволяват някаква вентилация при по-топло време.
 • бариера за изпаренията – непромокаема мембрана, проектирана да задържа топлия и влажен въздух, създаден от тялото, вътре в слоевете на чувала. Тя се ползва само при температури под О градуса (Целзий).

Избор на спален чувал

Изпробвайте спалният чувал като влезете и се раздвижите малко в него. Нужно ви е малко пространство за подплатата и за повечко дрехи, когато времето е по-студено. Уверете се, че имате достатъчно място да движите ръцете си, когато го закопчавате и откопчавате отвътре, както и достатъчно място за краката си, за да могат да си почиват в комфортна позиция.

Спалните чували се изготвят в три основни стила, всеки от които има свои собствени предимства:

 • правоъгълен спален чувал – най-икономичния и разпространен тип. Ципът му го отваря напълно и го превръща в двойно по големина одеало. Този тип е широк и е много подходящ за топло време или в затворени помещения. Недостатъците му като чувал за преходи и експедиции са много. Големите пространства около торса, краката и ходилата означават, че ще ви трябва повече топлина (респективно енергия) за да ги подържате затоплени. Излишъкът от материал прави чувала по-голям и тежък. Няма защита за главата ви при студено време.
 • спален чувал тип „Мумия“ – името му произлиза от формата, която придобивате, когато влезете в него! Той следва много плътно извивките на тялото ви. Има много малко излишни пространства въздух, след като влезете вътре. Ципът може да достига само до половината разстояние надолу по чувала, така че се образува добре затворен и изолиран „джоб“, в който да поставите краката си. Отворът на чувала образува добре изолирана качулка, която с помощта на издърпващ се шнур приляга плътно около лицето ви, за да запази топлият въздух вътре. Спалните чували тип „Мумия“ за екстремно студено време могат да са съставени от два независими чувала – вътрешен и външен, които се използват заедно. Чувалите „Мумия“ са без съмнение най-топлият от всичките стилове спални чували. Тяхното тегло се определя от количеството и типа на използваните изолационни материали.
 • цилиндричен спален чувал – това е компромис между ефективността на чувалът „Мумия“ и икономичността на правоъгълния чувал. Очертанията му следват тези на тялото, но ве пак има доста повече свободно пространство, отколкото при „Мумията“. Също така може да има и качулка с пристягащ шнур, или поне някакво продължение, което да предоставя някаква защита и изолация за главата. В зависимост от количеството на изолацията, този чувал е добър избор за бивакуване през пролетта, лятото и есента.

Грижи за спалният чувал

 • Пазете спалният си чувал чист!
 • Не яжте докато лежите или седите в него.
 • Поправяйте повредите и разкъсванията колкото се може по-скоро, след като се появят.
 • Пазете го от влагата – вода отвън и влага отделена от тялото ви.
 • Проветрявайте го добре след всяка нощувка и не спете с глава завита в него.
 • Когато съхранявате спалният си чувал, просто го приберете без да го навивате и нагъвате излишно.
Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

[wp:svejo-net]

75 Comments

 1. Благодарско за бъзрия отговор! Спането ще е предимно в палатка. Планирам и двата варианта – с кола и с мъкнене на багажа. Темп трябва да е ткава, че да мога след навличане на повечето си дрехи да спя споконо, въпреки натрупана умора (която прави нощта да изглежда по-студена от действителното). Междувременно се спрях на още два модела на малко по-реномирани марки :
  CAVEREY: http://www.stenata.com/spalni-chuvali/spalni-chuvali-trisezonni/produkti/explorer-1 малко по тежичък нo по-топъл

  LOAP: http://www.redrockbg.com/product.php?id=316
  Разликата в теглата е половин кило, а темп 3 градуса

  Марката CAVERY ми звучи известно и си мисля, че биха държали на верния диапазон

 2. Една от най-добрите фирми за спални чували е малко известната австрийска Carinthia. Имат огромна гама от синтетични и пухени чували за военни и цивилни нужди, в голям ценови диапазон.
  Те предлагат и система 3в1, с пухен вътрешен чувал (някой от цялата гама), външен синтетичен чувал с голям обем и интегрирано шалте. Предимствата на тази система са:
  – гъвкавост – имате един топъл пухен зимен и един хубав летен чувал
  – пухеният чувал не се мокри защото конденза остава върху синтетичния
  – имате на практика 3 различни конфигурации в зависимост от температурата

  Чувалите са в диапазон от 100 до 500 евро, може би над 30 модела – наистина богата гама.

  Страницата с военни модели е на английски, за цивилни само на немски. Цени няма, но ако потърсите онлайн магазини – намират се в немски и дори американски сайтове.

  http://www.military-sleeping-bags.com/home.htm
  http://www.carinthia-bags.com/
  http://www.carinthia-bags.com/schlafsack/expeditionen/25.html

 3. Олеле, а аз моя спален чувал още като си го купих го изпрах старателно в пералнята, че и с центрофуга. И оттогава за около година съм го прала още 5 пъти. Все така душмански. Осъзнах че нещо не е наред, като взе да се събира много лесно в калъфа и да не топли много-много.
  Тук за пръв път прочетох, че има нещо като чаршаф за вътрешността, който мога да си пера на воля. Иначе познатите ми „спящи в чували“ са все мъже и за тях прането на спални чували е загуба на време.
  Също така разбрах и че няма смисъл да събирам пари за чувал с пух, което ще ми облекчи бюджета и ще ми спести нови разочарования:)
  Освен това още като се прибера ще си извадя чувала от калъфа му, както съветват по-горе.
  Не знам как е с палатките, Ще поразгледам по-подробно в сайта дали има правила за тяхното съхранение.
  Благодаря още веднъж на всички писали тук!
  И… да ви кажа, свиквайте, май вече трудно ще се оттървете от мен:)

 4. Pingback: Duvi`s life » Какво да носим със себеси

 5. хубава статийка и полезни комантари. имам само две забележки.
  1. в графата Грижи за чувала една от точките съветва: „…не спете с глава завита в него“. което си е смешно особено за мумиите. като не искате да се цапа много носете си чаршафчета или спете с шапки, но да си оставиш главата вън от чувала е просто без коментар за всеки, който някога изобщо е спал в чувал в реални планински условия.
  2. относно сгъването на чувала. това че като се навие на руло се побира по-лесно в торбата си е чиста заблуда, с която аз се разделих веднага след като не успях да прибера моя веднага след като си го купих. натъпкването с последователни завъртания на торбата е много по-лесно и както вече бе казано чувалът се нагъва хаотично всеки път, което го предпазва от степване по ръбовете от сгъването. материалът, от който е направен чувала реално е много по-малко от обема на торбата. това, което прави чувала обемен е въздухът. за това чувалът се натъпква от краката към качулката като гледаш да не му позволяваш да се надуе след като си „му изкарал въздуха“.

  Приятни скитания

 6. @Igor: Извинявай, ама за завиването през глава не мога да се съглася. Може би не си разбрал какво точно съм имал предвид. Става въпрос за дишането вътре в чувала. Гледал съм специални предавания, и то не само за реални планински, а за реални антарктически условия дори, където изрично казаха, че каквото и да правиш, не дишай в чувала!

  Чувалите тип мумия завиват главата, но носът и устата ти поне трябва да са навън. При наистина студени условия дъхът ти така ще кондензира вътре, че опасността от хипотермия и измръзване си става напълно реална.

 7. Да явно въпросът е терминологичен.
  Понеже поръчението за главата е в точката „Проветрявайте го добре след всяка нощувка и не спете с глава завита в него.“ реших че това е продиктувано от съображения за чистота. Това породи протеста ми. защото аз си спя в мумията като в някои по критични случаи отворът е точно колкото носът ми да стърчи навън. Е признавам, че критичното в онзи случай бяха комарите, а не студът, така че не съм се замислял дали ако дишаш вътре ще е по-добре за теб. Кондензът си е гадна работа, така че има логика в това което казваш. Но да не си завия главата означава да изгубя адски много топлина, така че дори и да използвах квадратен чувал пак бих направил някаква хватка, че главата ми да е вътре, с малък отвор, през който да дишам.

 8. Наистина ставаше въпрос за завиване „през глава“.. То в мумията като легнеш и като стехнеш връзките се получава точно каквото е замислено, малко отворче от което ти стърчат носът и малка част от лицето :).. Незнам дали беше пояснено в статията, но мисля в коментарите после го говорехме..

 9. От 9 години ползвам пухена мумия с комфортна температура – 1 градус.
  Извода за мен е, че в комбинация с двуслойна палатка и две двойни шалтета на равна поляна спя като къпан.
  За жената купих пухена мумия с комфортна температура – 5 градуса, надуваем дюшек за спане, и възглавницата с която си спи в къщи :).
  Който, иска комфорт и сладки сънища е добре да разгледа пухените мумии.
  Чувалите си имат торби и поради липса на място са в компресрано състояние.
  9 годишния чувал е поизтънял 🙁 така, че моя съвет е, ако имате място не го дръжте на тясно ;(

 10. Имам цели пет спални чувала – не е като да нямам…;-).Като купувам такова нещо се водя от няколко принципа:1.цена 2.тегло 3.обем 4.температурна граница.Виждате последното нещо накрая,защото предпочитам да се легна с всичките дрехи и да зъзна отколкото да мъкна.Първият си чувал купих в „древността“,когато имаше само чешки,които са големи и тежки и стават на юрганче.Не стават за носене в раница. След това един български боклук пълен с вата(коята смених със синтетична),после един One kg (така пише на калъфката)произведен в „Далечния изток“50 лв – пълно менте. След това Dazzlers (1,65 кг),топъл,но доста обемен.
  И ето накрая късмет с Mсkinly – точно като за мен-1.2 кг,много стегнат обем,плюсови температури над +7.Цена в края на сезона в Mall около 70 лв.Мумия.Препоръчвам го на хора,които нямат много пари и не правят зимни преходи.
  На този/тази , който казва,че чувалът е дълъг – да го отреже и зашие отново отдолу.Така направих с моя Dazzlers.
  И още нещо – имам и т.н.биви чувал на Salewа – 270 гр.Изръсих се със солидна сума,за да си осигуря студена сауна от собствените си изпарения.

 11. Да се влиза с дрехите в спалния чувал определено не е добра идея. Проверено е. 😉
  Никой чувал не е толкова тежък, та да бъде „проблем“.

  • Black Wolf, може пък и да не е задължително да събличаме дрехите като влизаме в чувала. Аз като е студено мисля примерно да процедирам така: Да речем, че съм облечен с ветровка, отдолу термояке, полар и нещо си, както и поларен клин под панталона. Като влизам в чувала смятам да сваля само ветровката и панталона. С останалото би ли трябвало да има проблем? Ако имаш някакви конкретни наблюдения – ще се радвам да ги споделиш! 😉

 12. Ами ако чувалът ти е добър, ще се събудиш заврял. Ама пък ако е много студено, дълго няма да можеш да заспиш ако се разхвърляш (е сега, ако чувалът е пухен за -35, а вън е -10-15 си се събличай без да му мислиш – не знам как, ама пухът стопля супербързо). Така че, уви, ще ти се наложи да се разбудиш за малко по някое време, колкото да изхвърлиш всичко освен гащите и фанелката…

  • @Сандо: Ами работата е там, че още не съм сигурен за каква минимална температура е моя спален чувал. Той е военен със синтетични влакна. Казват, че е за до -10, но още не съм го изпробвал при такива температури. Ето какъв е -> http://www.militaerbestaende.de/Field-Cots-Sleeping-Mats/Sleeping-Bags/BW-Sleeping-Bag-used::2854.html

   Досега най-ниската температура, на която съм спал с него е 4 градуса, като бях облечен с обикновен полар, фланелка и памучен панталон. Нито ми беше топло, нито студено. Хлад някакъв само почнах да усещам по някое време. Но пък нямах подложка и лежах направо на земята върху много тънък слой клонки и трева. Та от тая гледна точка не знам какво ще е ако е с още 15 градуса по-студено. Със сигурност няма да мога да спя пак със същите си дрехи 🙂

 13. Стояне, ако си с полари, термоякета, ватени гащи и пр., не ти требе изобщо чувалче… Тургаш си краката към огъна, завиваш се с якето и това е.
  Още по-добре да си направиш огън нодья и „кочинка“ и туй то…

  P.S. „Кочинките“ да едни колибки от клони, които един наш другар прави – може на някоя снимка в галерията ни даже да се вижда някоя. 😛

  • Бе то ако ще гори цяла нощ огън не ме е страх мене, ама нали знаеш, че обичам да ходя сам из горите, а да спиш и да оставиш голям огън да гори ми изглежда малко рисковано. Не знам от какво ще се събудя. 🙂 По тая причина през нощта спя без огън. Предпочитам да се заровя като глиган в шумата и да си спя цяла нощ, отколкото да се тревожа за някакъв огън. 🙂

 14. Black Wolf , и аз съм проверявал с всичките тия чували с дрехи,без дрехи.Случвало се е да си легна по слип и тениска и да се събудя с панталон и пуловер . Когато посред лято на Урдините езера сутрин палатката хваща отвън един пръст скреж,няма как иначе. Между другото бельото,с което ходя е различно от това,с което спя.Не съм чак такъв мърляч 🙂 А теглото на багажа си го меря до грам,защото не съм с хамалско телосложение.

 15. Цветане, носиш си друго бельо у горъта?!?… Стига бе! 😉

 16. в еднин магазин втора ръка в пловдив видях стар немски военен чувал с ръкави лева. беше навит и на пръв поглед ми заприлича на яке . нямах пари в себе си и докато взема и се върна беше изчезнал
  ако някой има такъв и иска да се раздели с него ?

 17. Да попитам аз виждам че тук му е мястото.Искам да си купя спален чувал проблемат е ,че ми трябват 2 а и финанси няма много.Та спрях се на едни евтинки но незнам дали ще ми вършат работа и дали ще топлят,ще се ползват лятото.Ето за това става дума http://www.pazaruvaj.com/turisticheski-prinadlezhnosti-c3956/vidrax/spalen-chuval-400032-p35648215/ Какво ще кажете.

 18. За топла нощ в палатка през лятото би свършил работа

 19. Не ми вдъхва много доверие. Пише плънката колко грама е на кв.м, но няма данни от какво е. Дали са кухи влъкна или някаква обикновена синтетична вата. Като гледам фирмата, не се набутвай. Със сигурност ще стане за къмпинг на море през лятото. За планина не се знае.

  Между другото миналия август от магазин Jusk в София успяхме да купим за 25лв истински три сезонен чивал с пълнеж от кухи влакна за планина. Още ме е яд що не взехме два. 🙂

  Имаше летни чували за по 5лв. Така, че търси по магазините в края на летния сезон. Всички търговски вериги здраво намалят цените. Вярно много боклуци продават, но има и читава стока. Трябва да се дебне.

 20. Мои приятели си взеха много добри чували (зини и летни) втора ръка за съвсем евтини цени. Обаче наистина трабва да се обикаля постоянно.

 21. Абе и на мен ми се струва,че няма да топли много тоя спален чувал.Като му доиде времето да си взимам наистина ще трябва малко повече да се полутам по София.Това е че сега нямам време още сесията не е свършила,после семестъра почва няма време да мрадна от работа.И докато се завъртиш и лятото дошло,време за разходки.Ей нямам търпение да доиде щото откачам вече над тия учебници.
  В един саит намерих същия чувал като на Стоян за 35 лв. но е втора ръка и малко ме самнява колко ще е запазен а немога да го огледам защото магазина е на другия краи на Бг. и ще трябва по нета да го поръчам.Всичките чували дето ги гледам сега в нета са на безумни цени просто и незнам ще взема първо да отида в Метро да видя пък там.
  Ако знаете в София някои магазин дори и за втора ръка.

 22. Казах ти, в Jusk. Това е Младост 3/4, щото не съм сугурен коя 🙂 . До Кауфланд, залепени са сграда до сграда.. И в Люлин има Jusk, но там няма спортни стоки докато в Младост щанда е огромен. Често правят промоции и специално спални чували съм видял вече няколко читави модела за по 20-30 лв. Естествено има и боклуци. Но всички са чисто нови.

  Относно чувала на Стоян. Добър е! Обаче имай в предвид, че се предлага в няколко размера. Доколкото разбрах от Стоян, има три дължини, за ниски, средни и високи. Та или на място купувай, или предварително уточни с магазина какво точно ти трябва.

  Третия вариант е този препоръчан от Black Wolf. Втора ръка. Обаче трябва да обикаляш и да дебнеш. Аз лично нямам притеснения от чували втора ръка, защото съм убеден, че повечето са купени от бившите си собственици от мерак и после не са ползвани. Събирали са прах докато съпругите са ги изхвърлили. Виждал съм втора ръка маркови с всички етикети. Неотваряни!

 23. Привет! Хубава тема. Нищо не отбирам от екипировка, дори не съм спал на открито досега. (Срам…) Но попаднах в един секънд хенд на норвежки чувал мумия с моя размер (голям съм 1.89). Излиза 20 кинта. Мисля че температурите му бяха +15 / -5 (-10 екстремна). Тежи 2 кила и изглежда добре. Забравих марката. Ама е норвежка, което, нали, вдъхва доверие. Та, да се колебая ли, или да грабвам за 20 кинта? (Името на марката започваше с i, ако не се лъжа.) Благодаря на отзовалите се! Вие сте пичове…

 24. А, сетих се – Ajungilak е марката.

  • Стефане, що се чудиш въобще?! Виж какво са написали във един планинарски форум:

   „Ajungilak-a е наистина номер едно в спалните чували. Все едно да си вземеш дрехи Mammut или обувки Raichle – това са все марки на Mammut Sports Group.“

 25. Мерси, Стоян. Този съвет чаках. 🙂 Дано не съм го изпуснал…

 26. Вчера струваше 30, а магазинът затваряше след 15 минути. Прецених, че едва ли ще го грабне някой. Днес го намерих да ме чака – 20 кинта без стотинки. Ajungilak Igloo Classic. Мумия в много добро състояние, дори и цветово ми отърва. 15 до минус 5 (минус 10 екстрем). За дилетант, който никога няма да спи през зимата на открито, ми се вижда отлична сделка. Благодаря за компетентния съвет! (Прочее, в магазина има още един черен Ajungilak, но е за хора с ръст до 150 сантиметра. Ако на някой му трябва…ще споделя адреса.)

 27. Стефан, дай адреса на този магазин, да видим дали спалния чувал Ajingilak за „малки хора“ ме чака 🙂

 28. Съмнявам се за Аджунгилака. 🙂 Магазинът е Зиг-Заг на бул. Йерусалим (Младост 1) точно зад една тролейбусна спирка. Упътване: http://zigzag-bg.com/bg/news/read/%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%B8-%D0%B2-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F
  Днес беше зареден с нова стока магазинът, не вярвам чувалът да е останал. 🙁 Но, с дебнене ще се намери пак, сигурен съм. Успех!

 29. Здравейте,
  Не съм писал отдавна, но много искам да споделя с хора които могат да я оценят последната си покупка:
  http://www.stayaliveshop.com/item.php?id=416
  Много се радвам, че продуктите на Carinthia Military Sleeping Sistems вече са налични в БГ. Уникален продукт. Пожелавам на всеки такъв.

 30. Абе аз гледах и намерих един правоъгълен в килера ма не е много дебел 6те обиколя магзините за дрехи 2 ръка там трябва да има

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.