xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Хидратираща система „Platypus Big Zip SL“

| 23 Comments

Това е една от последните ми придобивки – Хидратираща система „Platypus Big Zip SL“. За тези, които не са наясно – хидратираща система е системата, която ви позволява да носите незабележимо в своята раница сравнително голямо количество вода (в сравнение с манерки и шишета), което да ви е винаги под ръка, дори без да се налагате да спирате и да сваляте раницата си. Такива раници обикновенно се наричат „кемълбек“ и са масово използвани от военните при мисии и операции, защото им дават възможност да утолят жаждата си, без да свалят поглед от околността и да се разконцентрират.

Водата се съхранява в мек контейнер (найлон, гума и т.н.), който се поставя незабележимо в специален джоб на раницата. Към този контейнер е свързан гумен маркуч, който излиза от джоба и вървейки по една от презрамките на раницата, отвежда водата на необходимото разстояние, за да я достигнете с уста и да се напиете. Маркучът завършва със специален вентил, който пропуска вода само когато се стисне със зъби.

А сега конкретно за този модел хидратираща система.
Тя е сравнително евтина (като се замисля колко биха ви оскубали за един „кемълбек“ в България), но достатъчно ефективна. Цената й (посочената на сайта производител) е $26.95, което мисля че не е много.

Моята е с вместимост 2 литра, но има и такива с обем 1,8 и 3.0 литра. Размерите на контейнера са: ширина – 16 см и дължина – 43 см. Теглото й е 120 гр.

Предимствата й, които ме накараха да я избера пред останалите продукти на фирмата, са:

  • Хидратираща система Platypus Big Zip SLШирокият горен отвор на контейнера, който се затваря по системата „SlideLock“ и има допълнителна подсигуровка (под формата на пластмасов плъзгач), който гарантира сигурно затваряне. Предимството на този широк отвор е лесното почистване на контейнера.
  • Хидратираща система PlatypusСпециалната подвижна свръзка на маркуча с контейнера, която позволява лесното им разделяне. Това е много удобно и позволява контейнера да се извади от раницата, почисти и напълни, без да се налага да прокарвате всеки път маркуча наново.

Други характеристики на хидратиращата система Platypus Big Zip SL са:

  • Нови специални материали, които повишават гъвкавостта и издръжливостта на системата.
  • Хидратираща система Platypus Big Zip SLАнтибактериално покритие „SlimeGuard“, което запазва водата чиста и с добър вкус.
  • Вентил „HyperFlow“, който има най-голям дебит сред продаваните на пазара.
  • Хидратираща система Platypus Big Zip SLЕргономичен вентил, който е разположен под ъгъл 90 градуса, осигуряващ лесна „хендсфри“ хидрация. Вентилът също така може да се „затваря“.

Естественно за хидратиращата система са нужни специални раници (но при повече желание можете да я сложите в каквато и да е). За целта аз си купих от един армейски магазин една малка раница тип „кемълбек“. Тя ще е обект на някоя от следващите ми публикации. Само едно малко отклонение – същата раничка можеше да се закупи и заедно с хидратираща система. Цената й обаче ставаше с около 200 лв повече!

Системата пасва идеално към размерите й, и ще ми върши идеална работа при летните ми (а и не само) походи, когато водата никога не е в достатъчно количество 🙂

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

[wp:svejo-net]

23 Comments

  1. Pingback: Раница тип “Кемълбек” | xenos::life

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: