xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Хидратираща система „Platypus Big Zip SL“

| 23 Comments

Това е една от последните ми придобивки – Хидратираща система „Platypus Big Zip SL“. За тези, които не са наясно – хидратираща система е системата, която ви позволява да носите незабележимо в своята раница сравнително голямо количество вода (в сравнение с манерки и шишета), което да ви е винаги под ръка, дори без да се налагате да спирате и да сваляте раницата си. Такива раници обикновенно се наричат „кемълбек“ и са масово използвани от военните при мисии и операции, защото им дават възможност да утолят жаждата си, без да свалят поглед от околността и да се разконцентрират.

Водата се съхранява в мек контейнер (найлон, гума и т.н.), който се поставя незабележимо в специален джоб на раницата. Към този контейнер е свързан гумен маркуч, който излиза от джоба и вървейки по една от презрамките на раницата, отвежда водата на необходимото разстояние, за да я достигнете с уста и да се напиете. Маркучът завършва със специален вентил, който пропуска вода само когато се стисне със зъби.

А сега конкретно за този модел хидратираща система.
Тя е сравнително евтина (като се замисля колко биха ви оскубали за един „кемълбек“ в България), но достатъчно ефективна. Цената й (посочената на сайта производител) е $26.95, което мисля че не е много.

Моята е с вместимост 2 литра, но има и такива с обем 1,8 и 3.0 литра. Размерите на контейнера са: ширина – 16 см и дължина – 43 см. Теглото й е 120 гр.

Предимствата й, които ме накараха да я избера пред останалите продукти на фирмата, са:

 • Хидратираща система Platypus Big Zip SLШирокият горен отвор на контейнера, който се затваря по системата „SlideLock“ и има допълнителна подсигуровка (под формата на пластмасов плъзгач), който гарантира сигурно затваряне. Предимството на този широк отвор е лесното почистване на контейнера.
 • Хидратираща система PlatypusСпециалната подвижна свръзка на маркуча с контейнера, която позволява лесното им разделяне. Това е много удобно и позволява контейнера да се извади от раницата, почисти и напълни, без да се налага да прокарвате всеки път маркуча наново.

Други характеристики на хидратиращата система Platypus Big Zip SL са:

 • Нови специални материали, които повишават гъвкавостта и издръжливостта на системата.
 • Хидратираща система Platypus Big Zip SLАнтибактериално покритие „SlimeGuard“, което запазва водата чиста и с добър вкус.
 • Вентил „HyperFlow“, който има най-голям дебит сред продаваните на пазара.
 • Хидратираща система Platypus Big Zip SLЕргономичен вентил, който е разположен под ъгъл 90 градуса, осигуряващ лесна „хендсфри“ хидрация. Вентилът също така може да се „затваря“.

Естественно за хидратиращата система са нужни специални раници (но при повече желание можете да я сложите в каквато и да е). За целта аз си купих от един армейски магазин една малка раница тип „кемълбек“. Тя ще е обект на някоя от следващите ми публикации. Само едно малко отклонение – същата раничка можеше да се закупи и заедно с хидратираща система. Цената й обаче ставаше с около 200 лв повече!

Системата пасва идеално към размерите й, и ще ми върши идеална работа при летните ми (а и не само) походи, когато водата никога не е в достатъчно количество 🙂

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

[wp:svejo-net]

23 Comments

 1. Представяш ли си с 2 литра бира как може да се „нацокаш“ през това маркуче, все едно си изпил два пъти повече 🙂

 2. А ти представяш ли си как „нацокан“ ходиш по баирите. 🙂
  Май ще идват да те търсят 😛

 3. Супер е! Много полезна статия! А дали може сайта на производителя. То може човек и да порови, но…

 4. Здравей отново!Честита Нова Година и за много години!Здраве,Късмет и Любов!Интересува ме тази „ХИДРАТИРАЩА СИСТЕМА“от България ли е купена или от чужбина?Ако е от България,от къде точно,а ако е от чужбина от коя държава?Поздрави.Борислав.

  • Здрасти! Честита Нова Година и на теб!
   Тази хидратираща система е купена от Англия през amazon.co.uk. Може да се потърси и в ebay.co.uk.
   От там ми я донесе приятел, който се върна за празниците. Със сигурност обаче може да се достави и в България. Естественно с малко по-високи пощенски разходи.

 5. Pingback: Раница тип “Кемълбек” | xenos::life

 6. Здравей Стояне. Тази хидратираща система е супер. Прави те напълно независим и не е нужно да свалящ раницата всеки път, когато ожаднееш. Лошото е, че неможе да нсиш в нея топли напитки. За да се запази температурата на водата трябва да сложиш системата в раница или в специална за тази цел изолациона торба. Аз имам подобна система от 2 литра и към нея се продава специално изолиращо маркуча калъфче и изолираща торба. тя е на фирмата Ферино и съм я купил от туристически магазин – Стената. Много е яка.

 7. Подобни модели на Platypus има в София – Макалу спорт. В почти всеки др. тур. магазин има подобни, на др. марки.

  Този вид системи имат няколко недостатъка и ако човек ги преодолее ще е мого щастлив:
  1. Не виждаш колко течност имаш още
  2. Обикновено за да я напълниш губиш доста време за разопаковане на част от разницата (обикновено стои права към гърба)
  3. Зимата задължително трябва да се използва изолация за маркича и накрайника. В противен слчуай замръзва и първо се разваля мундщука.

  Топли напитки можеш да слагаш в подобна система, но с твърд, заменим контейнер. Към комплекта имаше 3 вида капачки за бутилки, едната от които е като за безаолкохолни напитки. Аз лично ползвам бутилко от Кока кола – най-издръжлива пластмаса и избягваш неприятното вмирисване на водата от мекия контейнер. Такава си взех от района на Шамони (Франция), за съжаление още в БГ не съм намерил. На маркуча пише Source. Абсолютно същият маркуч и накрайник използват и Deuter, но с мек (вмирисващ) контейнер.

 8. Свилка, за мен лично тия недостатъци не са особенно тежки:

  1. Аз и в манерката си трудно преценявам колко вода има.
  2. Мекият контейнер стои в отделен джоб на раницата и лесно се откача от маркуча, така че пълненето му не е по-трудно от това на една бутилка.
  3. За зимата съм съгласен. Изолацията е важна.

  За вмирисването – незнам. Това лято ще разбера. Производителя обещава, че вкусът на водата ще се запази добър. Аз обаче няма да го занемаря и да чакам да видя дали ще е така. Имам специални хлорни таблетки за дизинфекция на такива контейнери.

 9. Бутилките, които ползвам ги сплесквам предварително по идея на първите меки самостоящи бутилки Платипус. Така пак ползвам джоба на раницата към предвиден за водния контейнер. Другите бутилки освен споменатите не издържат достъчно на брой сгъвания. В това състояние изкарвам въздуха и вече няма досадното шляпуркане на водата, което в дадени технични моменти разваля равновесието. Тези бутилки са мого по-леки , евтини и заменими в сравнение с манерките.

  Вмирисването на водата обикновено се получава от използваните полимери на цялата система, като при ниско качествените може да развали вкуса на водата дори и само за няколко часа. При Дойтер – за 1-2 дена. При старите бутилки на Platypus – няколко часа до 1 ден, въпреки, че обещават да не се получава така. Дано на тези новите са избегнали това.

  Сигурен ли си, че тези хлорни таблетки се пропоръчват за такива мехове? Аз не бих рискувал, по скоро бих пробвал с добре хлорирана чешмянка в 24:00 часа примерно 🙂 (вечерта концетрацията е по-голяма).

 10. Ами таблетките са предназначени за дезинфекция на бебешки шишета, беберони и аксесоари. Явно са достатъчно безопасни. Продават се в детските магазини. Разтваряш ги във водата, оставяш известно време и после изплакваш с вода. Нищо особенно.

  Видях че съставът им и активното вещество в тях е абсолютно същото, което е в специализираните таблетки за кемълбеци, които се продават зад граница. Ефективността логично е същата 🙂

 11. Мой познат твърди че има зимен кемъл бек с уплътнение на тръбичката която минава през презрамката, и отделно някаква система която връща водата от тръбичката обратно в мяха. Аз лично не съм го виждал още, така че не мога да дам по точно описание.

  П.С. На моя кемъл бек има една допълнителна пластмасова капачка, която се слага върху вентила (който се захапва). Освен че пази от полепване на прахоляк, е доста практична когато свалиш раницата и я метнеш на земята, да не се мърля вентила.

 12. От макалуспорт до министерството на земеделието в софия може да си го купиш абсолютмо същото , че и за доста по малко парици

 13. от каде мога да си я закупа

 14. Стояне, каня се да те питам от известно време – как го сушиш това чудо.. имам предвид като го прибираш в къщи – в моето все остава вода, незнам дали е проблем.. е сигурно ако го изкарам малко на слънце с отворена капачка (мойто е с голяма винтова капачка горе) и ще изсъхне, ма знам ли да не му стане нещо от слънцето

  • @joy_boy: Истината е, че моята още не съм я ползвал. 🙂 Все няма подходящи случаи. Но при положение, че се отваря по цялата горна част, едва ли ще имам проблем със сушенето. Просто го закачам да виси с отвора надолу известно време и готово…
   Ако остава вода вътре наистина е проблем. Завъждат се разни водорасли, плесени и т.н., а и вероятно ще хване някакъв мирис. Не е задължително да го оставиш на слънце. Пробвай да го овесиш някъде на сенчесто и проветриво с отворена капачка, като отвора да сочи надолу. Може да пъхнеш и няколко пръчици вътре, да го държат разтворено. Ще изсъхне.

 15. ного е тарикатско заклевам се 😛

 16. Още няколко идеи:

  В един западен сайт попаднах на хапчета за почистване на подобни хидратиращи системи:

  http://www.asmc.de/en/Outdoor-Survival/Canteens-water-container/Camelbak-Cleaning-Tablets-p.html

  Доколкото успявам да разчета на снимката, хапчето е на основата на натриев хлорид. Ако правилно си спомням неорганичната химия, това си е сол, т.е. би трябвало със слаб разтвор на готварска сол да постигнем горе – долу същият ефект ?

  Също там попаднах и на походен комплект за почистване на такива системи:

  http://www.asmc.de/en/Outdoor-Survival/Canteens-water-container/Camelbak-Field-Cleaning-Kit-p.html

  Според мен – доста добра идея. Калъфчето човек може да си го ушие сам, или да използва платнено калъфче за мобилен телефон (продават ги за няколко лева във всеки магазин за GSM-и). Хапчетата могат да бъдат заместени с няколко кристалчета сол в походящ контейнер. Шомполчето може да се направи от походяща четчица (напр. от дамски туш за мигли) прикрепена към струна от китара или велоспедно жило. Само ми е чудно джаджата долу в дясно на снимката за какво служи ?

  • Сигурно си се подвел по близкото звучене на двете думи – „натриев хлорид“ и „натриев хлориТ„. Ако видиш и химичните им формули, още по-добре ще забележиш разликата – NaCl и NaClO2. Натриевият хлорит има свойства, които го правят подходящ за дезинфекция. Натриевия хлорид (готварска сол) не е подходящ за целта.

   „Джаждата“ в долният десен ъгъл на втория линк вероятно е ръкавица за миене на вътрешността на кемълбека.

 17. Най-вероятно е така, все пак спомените ми от неорганичната химия са с близо 20-годишна давност 🙂

  Още една идея взаимствана от горният сайт:

  Повечето раници които са пригодени за хидратиращи системи, освен специален джоб, имат и една „закачалка“ – в повечето случаи лента с велкро, на която да се закачи мехура, за да не се сплесква под тежеста си. В някои от раниците обаче такава закачалка липсва, независмо от това че са пригодени за хидратиращи системи (новият Кентавър 60 на Ташев например). В такъв случай може да се използва пластмасова закопчалка от бадж, която според мен е напълно идентична със „специалната“ закачалка за Кемъл бек :

  http://www.asmc.de/en/Outdoor-Survival/Canteens-water-container/Camelbak-clip-p.html

 18. Ще си позволя да ви дам една идея за дезинфекцията на водата която неминуемо остава и след време замирисва гадно.Изплаквайте добре преди съхранение цялата система с вода обработена със сребро.В къщи така винаги държим 10л.вода за пиене с помпичка защото ,често съвсем внезапно ни спират водата .Изобщо не замирисва и е винаги добра за пиене.На дъното на шишето постоянно лежи една гривничка от сребро.Може да е всякакъв сребърен предмет стига да може да влезе вътре и да не са налага да се вади и използва често.Добре е при възможност цялата система да е напълнена с такава вода още от къщи защото може да се съхранява дълго и помага при разтройства.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.