xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Паракорд (550 Paracord): Въжето за всичко!

| 62 Comments

550 Paracord

Паракордът, или парашутната връв (paracord, 550 cord), е леко найлоново въже от типа „сърцевина с обшивка“. Първоначално е проектирано и използвано за направата на такелажа на парашутите, използвани от Американската армия по време на Втората Световна война. Попаднали на бойното поле, парашутистите бързо разбират, че това въже може да има десетки други приложения. В днешни дни то се използва както от военни, така и от цивилни в качеството си на основно многоцелево въже. Паракордът дори е бил използван от астронавтите при поправката на орбиталният телескоп Хъбъл! Безспорно това е едно от основните и задължителни неща, които всеки ентусиаст трябва да има в походната си екипировка и комплекта за оцеляване.

Плетената обшивка се състои от голям брой преплетени нишки, които й придават сравнително гладки очертания. Нишките са поставени съвсем своборно в сърцевината и могат да бъдат извадени от нея. От своя страна всяка от нишките на сърцевината може да се раздели на по-тънки нишки. Конструкцията на въжето е изцяло от материала найлон, който прави паракорда умерено еластичен. В зависимост от приложението, това може да се окаже едновременно и предимство, и недостатък.

Военно приложение

Въпреки историческата асоциация на паракорда с Военно-Въздушните сили, практически всички подразделения на Американската армия са имали достъп до това въже. Той е използван в почти всички ситуации, където е имало нужда от тънка и лека връв. Примерни приложения са прикрепване на екипировката към облеклото, подръчно въже за закрепване на малки и важни предмети с цел да не се загубят, прикрепване на раниците към каросерията на камионите, подсигуряване на камофлажните мрежи опънати над дърветата или машините и така нататък. Когато на него се нанижат мъниста, паракордът може да се използва като импровизиран крачкомер, с чиято помощ да се измерва изминатото разстояние в крачки.

Когато се нуждаете от тънка връв, например за шиене или в качеството на рибарска корда, можете да измъкнете нишките от сърцевината. Найлоновата обшивка може да се използва дори и без сърцевината. Така се получава достатъчно здраво, тънко и малко по-слабоеластично въже. Краищата на въжето трябва винаги да се разтопят и притиснат, за да се избегне разплитането им.

Като допълнение към чисто практичните му приложения, паракорда може да се използва и за направата на ефектни възли, плетени дръжки и колани, както и други декоративни предмети.

Типове

Американската армия класифицира паракорда в шест типа: I, IA, II, IIA, III и IV. Типовете IA и IIA са съставени само от обшивка без сърцевина. Най-широко използван е тип III, за който е посочена минимална сила, необходима за скъсване – 550 паунда (249 кг), откъдето идва и името „550 cord„.

Спецификацията на паракорда изисква крайният продукт да отговаря на сбор от няколко параметъра. Въпреки че това включва специфичен вид на оплитане на обшивката и нишките на сърцевината, няма фиксирани изисквания към диаметъра на самото въже. Следващата таблица показва стойностите на подбраните елементи от спецификацията, за всеки един тип паракорд:

Тип Минимална сила на скъсване Минимална разтегливост Минимална дължина на паунд Нишки на сърцевината Структура на обшивката
I 43 kg 30% 290 m 4-7 32/1 или 16/2
IA 45 kg 30% 320 m няма сърцевина 16/1
II 181 kg 30% 81 m 4 до 7 32/1 или 36/1
IIA 102 kg 30% 151 m няма сърцевина 32/1 или 36/1
III 249 kg 30% 69 m 7 до 9 32/1 или 36/1
IV 340 kg 30% 50 m 11 32/1, 36/1 или 44/1

Достъпност за цивилни

Същите качества, които военните откриват в паракорда, се оказват приложими и за нуждите на цивилните. След Втората Световна война парашутната връв става достъпна и за обикновенните граждани, първо като излишък от военните складове, а след това и като обикновен продукт за продажба на дребно. Въпреки, че някои комерсиални изпълнения на паракорда са правени по спецификацията и са наречени така, всъщност може да се окаже, че не отговарят напълно на първоначалният военен тип връв и могат да имат различна конструкция, качество и здравина.
Обикновенно такива нискокачествени примери могат да се разпознаят по по-малкият брой влакна в обшивката или сърцевината, сърцевина изградена от неоплетени нишки или включването на материали различни от найлон.

Приложения

По отношение на Оцеляването, паракордът заема много специално място в комплекта на всеки един оцеляващ или практикуващ уменията и методите си за оцеляване човек. Тъй като сърцевината и обшивката могат да се разглеждат като независими една от друга части на въжето, които да комбинирате по свой собствен начин, това малко въже може да се окаже с широка вариация от приложения. Те могат да бъдат:

 • изготвяне на капани
 • закрепване на екипировката
 • връзки за обувки
 • вдигане на храната нависоко, за да не бъде достигната от мечки
 • пришиване на плат
 • поправка на екипировката
 • палене на огън по метода „Bow Drill“
 • рибарска корда
 • тетива за лък
 • направа на подслон
 • риболовни мрежи
 • примки за лов
 • шнурове за облеклото
 • ремъци и дръжки за оборудването
 • въже за котва
 • привързване и притягане на багаж
 • каишки за животни
 • конци за почистване на зъби
 • турникети
 • плетива

Колко паракорд трябва да носим в себе си?

Всъщност колкото повече паракорд – толкова по-добре. В условията на дълготрайно оцеляване 550 паракорд се явява отличен мултифункционален продукт. Препоръчително е да имате под ръка 100-150 метра, тъй като той е приложим за много цели.

Когато пътувате пеш, обемът и теглото имат особенно значение. В такъв случай е добре да имате 15-20 метра паракорд в своя комплект за оцеляване. Това е достатъчно количество, за да си направите подслон и да ви остане достатъчно за други полезни неща.

Грижи за 550 Паракорд

За да предотвратите разплитането на въжето, можете да разтопите всеки от краищата му, държейки ги на малък пламък за няколко секунди. Преди всяка употреба добре огледайте въжето за резки, разплитания и други потенциално слаби места.

Винаги взимайте в екипировката си цяло въже с препоръчаната дължина. Ако се наложи да отрежете парчета от него – заменете го с ново веднага щом имате възможност. В ситуация на оцеляване няма да ви бъде приятно да свързвате парчетата едно за друго, за да получите по-дълго парче.

По материали от: Wikipedia и www.survivaltopics.com
Превод: Стоян Стоянов

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

[wp:svejo-net]

62 Comments

 1. Shady, право да си кажа – нямам представа. Аз се сдобих с някакви количества в казармата, когато бракуваха старите парашути…

 2. ХОРА! как се прави тая гривна за оцеляване

 3. С Паракорд си опъвам хамака- от двете страни по 1 въженце и няма мърдане купувайте няма да съжалявате.

 4. Днес си направих кошничка от паракорд, верижка за часовника ключодържател и сървайвъл гривна 🙂

 5. И нашийник за кучето :D.

 6. Pingback: Изкуствено сухожилие: Влакно за занаятчии | xenos::bushcraft

 7. Pingback: Lifehacker.bg Кои са 15-те задължителни елемента в походната екипировка? |

 8. ot kade da si namera tova metalnoto na grivnite po nadolo v tozi sait – http://i20.photobucket.com/albums/b234/kurtiss/IMG_4298-1.jpg

 9. в всеки магазин за строителни материали

 10. Ок мерси,но как точно се нарича това нещо?

 11. ми не знам точно ама като им кажеш скоба за въже за дърпане на кола ще се сетят

 12. Казва се „шегел“ , но не знам дали новите продавачки ще го знаят.

 13. направих такава гривна , но от алпиниско важе и е доста добре получи се страхотно , но е малко по твърдо. Направих си една от една от 2 метра важе и една от 7 метра

 14. и аз направих една, но при дръпване става на възли – не трябва ли да се разгъне цялото въже?

 15. а такова въже продава ли се по магазините в Бългаия изобщо?

 16. http://arms-bg.com/vmchk/survival-tools/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4-550-bcb-paracord-550-bcb.html и от тук става малко по различен е но изглежда има същите качества на малко по ниска цена 😉

 17. Мога да предложа оригинален паракорд 550. Имам за продаване няколко различни на цвят с дължина 100 фута / 30,5 метра / Цената е 30 лева. Ако някой имаминтерес : 0888 376622 Борислав
  Тук съм качил снимка на наличните в моментана публикуването въжета:
  http://photo-forum.net/bg/index.php?APP_ACTION=GALLERY_IMAGE&IMAGE_ID=1514270&USER_ID=56

 18. мерси много 🙂

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.