xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Раница тип „Кемълбек“

| 6 Comments

Раница тип "Кемълбек"

Продължавам с новостите в екипировката ми. Това е раничката тип „Кемълбек“. Всъщност тя не е толкова нова (имам я от 2-3 месеца), но не се сетих досега да пиша за нея. 🙂

Както писах в предишният пост, „кемълбек“ са раниците, които имат специален джоб, в който се поставя хидратираща система, чието устройство и предназначение е да осигурява лесен начин за утоляване на жаждата. Самият строеж на раницата е съобразен с тази хидратираща система.

Раница тип "Кемълбек"

Моята раничка не е типичен (и доста скъп) кемълбек, но пък върши същата работа. Както казваше един известен експерт по оцеляване – „I’m a cheap guy…„. 🙂 Купих я от един оръжеен магазин. Привлече ме интересната конструкция, удобните за леки разходки размери, както и приятният камофлажен десен.

Раница тип "Кемълбек"

Интересното при раничката е, че тя всъщност е сбор от три независими части – основна, включваща помещението за хидратиращата система и ремъците; малък джоб и голям джоб. Тези три части се сглобяват една с друга посредством интересно съчетание от капси, лепнещи ленти и метални скоби.

Раница тип "Кемълбек" Раница тип "Кемълбек"

На пръв поглед джобовете изглеждат малки, но се уверих, че побират без проблем всички вещи, които бих искал да взема за една лека (а и не чак толкова) разходка. Не съм измервал обема им, но по моя преценка е поне 5-6 литра.

Ако се чудите каква полза има от разглобяването на раничката, аз ще ви дам две идеи:

 1. Без джобовете раничката става доста плоска и може да се носи под друга по-голяма такава. Също така ако се притеснявате, че теглото на другата раница е прекалено голямо и може да повреди хидратиращата система – може да поставите така олекотената раничка в по-голямата. Няма да има никакъв проблем.
 2. Премахнатите джобове могат да се прикрепят към друга раница, ако разбира се намерите подходящо за това място. Мисля, че няма да има и проблем да се закрепят към колана ви или някой друг ремък на екипировката ви.

Въпреки леката си конструкция и малките размери, раничката има и кръстен колан (вижда се на снимката). Той не е за пренасяна на тежестта към кръста, а за по доброто фиксиране на раницата към тялото и пречи за дразнещото й „хлопане“ и разместване при различни движения.

На снимките може би забелязвате и маркуча на хидтатиращата система, за която писах в предходния пост. По презрамките има удобни гайки, през които той да се промуши и да бъде фиксиран добре.

Ами това е най-общо. Надявам се инвестицията да ми се отблагодари! 🙂

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
6 Comments

 1. Здравей,

  Първо – поздравления за страхотния блог, съвсем наскоро го открих, но вече съм изчел по голямата част от раздела Екипировка/Survival.

  Твоят КемълБек мисля че е военен натовски вариант, гледах го наскоро на сайта на една БГ фирма която продава армейска екипировка (вкл. и втора ръка натовска).

  Аз лично реших да се метна на марковото, респ. по скъпото. Оборудвах се е една 26 литрова щурмова раница Deuter и КемълБек към нея. Лично според мен е по-удобна за еднодневен преход, най вече щурмуване на върхове защото можеш да натъпчеш повече храна/екипировка + някоя дреха в нея. Така или иначе в началото на май ще го пробвам на Осоговската планина, и мога да дам отзиви, стига на някой да му е интересно.

 2. Ами този уикенд беше въпросният преход. КемълБек-а се представи доста добре, след 3 дена ползване (без доливане на вода) все още не се усеща да се е вмирисал (имах големи притеснения за това, защото в една друга тема някой беше написал че на Дойтер не са качествени и се вмирисват след 1-2 дена ползване). Понеже ми хартиса около 1 литър вода в него, смятам да го оставя и тази вечер и утре да видя дали ще има поражения.

  От раницата останах изключително доволен – освен 3 литров (пълен с вода) мехур, успя да побере още: газов котлон, бутилка към него, кутия с нес кафе, канче, 2 доста големи сандвича, фотоапарат, 2 компаса, сървайвал комплект, уиндстопер, полар, 15 метра въже, примка, щеки и определено имаше място за още багаж 🙂

 3. Стояне, честита придобивка. Много полезна вещ. Имам две военни на Blackhawk и няколко спортни Deuther . Това е отличен избор за еднодневни преходи или когато спортувате и скоростта на придвижване е от значение. Показаната от теб е подобна на военните аналози, но е далеч от истински качествените военни хидропакове. Приемам, че за целите на бушкрафта е ОК, но по отношение на „върши същата работа”, няма как да се съглася. Не случайно компании като Deuther, Camelbac и Blackhawk имат отделни линии за спортни и военни артикули. Ще споделя моят опит в използването им. Направо са супер за бързи и дълги преходи. Не трябва да спираш и ръцете са ти свободни. Можеш да ги носиш отзад на гърба или отпред на гърдите в зависимост от обстоятелствата, както и да ги прикачваш към по голяма раница. Военните раници имат специални клипове за закачане на хидропак. Носи се върху или в раницата, а не под нея, както Стоян е описал. Носенето под раницата е неудобно, тъй като променя центъра на тежестта назад и не позволява кръстният колан на раницата да изпълни предназначението си. Най-универсален е 3 литровия вариант, защото побира и 1 и 2 и 3 литра. Колкото ти е нужно за „мисията”. Според мен 1 литър е малко, а 2 литра е на ръба. Да не забравяме, че вода, трябва не само за пиене, но и за евентуални медицински манипулации, освежаване и други. Винаги можеш да отлееш на хората в нужда или да преживееш още една нощ сред природата без до зареждане. Трудно се пълнят и чистят в полеви условия. В зимни условия с измръзнали ръце е още по-трудно. Не случайно в Ирак и Афганистан войниците носят и една до две манерки с вода, за да дозареждат хидропаковете си. В полеви условия дозареждат от стандартни 0,5 литра бутилки. Затова си налейте от вкъщи колкото ви е нужно за целия ден. Ако е много топло. Добавете лед. Не разчитайте на зареждане сред природата. Това може да се направи, но е краен случай. Разбира се трябва да спазвате нужната хигиена. Хидропаковете се контаминират и хич не е лесно да се почистят. Ако ги пълните с вода, в която има хлор или използвате таблетки за пречистване, започват неприятно да миришат. Това е валидно за всички BPA free продукти. Те са за вода! Не препоръчвам използването им с други продукти, като газирани напитки, студени чайове или мляко. Това направо ги съсипва. Не е препоръчително да ги ползвате повече от година тъй като натрупват спори и плесени. След почистване е добре да ги поставите в хладилната камера за до очистване и премахване на миризмата. Няма им нищо. Моят стоя 3 месеца, защото го бях забравил. Ако ги контаминирате сериозно е по добре да ги подмените. За себе си още не съм решил, кое е най-удобно бутилката с вода, съвременната манерка или хидропак. Във всеки случай при многодневни преходи винаги взимам и манерка. Вече знаете защо.

 4. Здравей.
  Раничката е наистина средно лошо копие на военните раници. Ясно е, че бидейки cheap guy 😉 няма да си вземеш Store или Cammelbacк, но моят опит с такива евтини имитации не е особено добър. Това което мисля да си вземам сега е пак военна раница но на Begadi.
  Ей този модел
  http://begadishop.com/catalog/product_info.php?cPath=316_333&products_id=3459
  Прегледай това клипче
  http://www.youtube.com/watch?v=7Zx4Xf4gOtA

  А докато това стане ще продължавам да ползвам хидрапак напъхан в градския ми Deuther :).
  Поздравления за хубавия блог! Много неща научих от тук.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: