xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Сгъваема походна мини-лопатка

| 15 Comments

Сгъваема походна мини-лопатка

Ето още една полезна дреболийка, с която се сдобих наскоро – сгъваема походна лопатка с джобен размер.

Изработена е от висококачествена неръждаема стомана.Дръжката се сгъва, за да я направи по-малка и безопасна, когато я прибирате в багажа си. Към нея има и удобен калъф с гайка за закрепяне към колан.

Сгъваема походна мини-лопаткаЛопатката е полезен инструмент, идеален за всеки лагер. Тя е изборът на инструктурите от Trueways (между които е и Джон Уайзман). Ако обичате пешеходният туризъм и носите цялата екипировка на гърба си (като мен), мисля, че това ще е и Вашият избор. Нека джобните й размери не ви поставят в съмнение относно здравината й – тя е доста издръжлива!

Сгъваема походна мини-лопаткаНякои от основните й приложения накратко:

 • окопаване на палатки
 • изготвяне на огнища (особенно полезна при огнището тип „Дакота“)
 • изготвяне на походни тоалетни
 • закопаване на органични отпадъци ( всичко неразградимо си го носете обратно вкъщи!)
 • полезна при изготвянето на укрития (дори изкопаване на укрития тип „снежна пещера“, ако нямате нищо по-голямо)

Сигурен съм, че могат да й се намерят още много приложения, но общото при почти всички ще е едно действие – копаене.

И всичко това на цена под 10 лв. (извън България)!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!








15 Comments

 1. Много приятна лопатка! В БГ не съм виждал с тези размери за съжаление, иначе веднага щях да си взема една. Поздравления!

 2. Това ще е полезно, и ми напомни за шанцовите инструменти в казармата 😉

 3. http://www.safari.bg/product/b/bg/719/gallery#info
  Аз си взех тази преди 2 седмици и съм много доволен. Размера е идентичен с тази, можеби е малко по широка, но дръжката е много по добра.

 4. Тази джаджа бива ама една по обла кост може да свърши същата работа, само дето ще се поизцапам … Хубава джаджа 🙂 !

 5. Да много полезен инструмент. Имам го от няколко години. Върши чудесна работа. Не тежи, компактен е и много функционален. Става да си окопаеш палатката, да изкопаеш огнище, да изгасиш огъня и за куп други неща. Много е яка.

 6. И аз си купих като лопатката на Васил. Наистина дръжката е удобна. Единственото ми притеснение е, че е направена от сравнително мек метал, но в крайна сметка – доста е функционална.

 7. хм, мен пък ми се струва доста малка за повечето описани действия(или дланта на човека дето я държи е много голяма :). сигурно върши работа, но наистина ми се струва много малка.. какви са реално размерите?

 8. За описаните действия най-добра ще е обикновенната права лопата, с която хората си прекопават дворовете. Уви, нито имам място, нито желание да я нося по 30 км на ден със себе си. 🙂

  При положение, че същите тия дейности съм ги вършил и с нож и заострено парче дърво, посочената лопатка си ми изглежда доста практична.

  Иначе размерите й са 15 см сгъната, 23 см разгъната и широчина 6.5 см.

 9. Здравей Стояне!
  Не съм се изразил правилно сигурно :). Наистина нормална лопата би била най удобна. Все пак аз предпочитам малко по големи, инак окопаването на палатката ми отнема време :). http://img13.imageshack.us/gal.php?g=dsc01259pzd.jpg това ми подари една позната наскоро (разчистваше склада).. едва ли струва повече от 10тина лева. почти 2 пъти по широка е. като цяло комплекта има добър замисъл, ама ми се струва, че изработката не е много добра. и разбира се тежи доста повече от твоята лопатка. но вярвам, че ако счупя бързо ножа и триона и прецакам бързо брадвето, ще се олекоти достатъчно и ще го нося само като лопата 🙂

 10. Аз си купих подобна но моита става и на копач много е практична…….

 11. Още едно приложение на лопатката:загребваш жар от огъня и организираш встрани барбекю……

 12. Лопатката изглежда много хубава.Аз имам една градинска на фирмата Gardena.Доста по-дълга е – 32 см с несгъваща се дръжка – 8 лв.Тежи 160 гр.Нося я ,когато сме повече хора,за да се ползва за копаене на…ами отходни ямки.Защото при неколкодневно лагеруване просто се налага.Още Моисей е наредил на скитащите из пустинятя евреи да го правят.Доста отдавна,когато съм сам ми се случваше да нося яка шпакла(80гр)и различни други под.неща,но сега вече не го правя.На Седемте езера веднъж ползвах (на заем от един дъновист,аз не съм) за окопаване тесла.Става.

 13. Аз имам една като се сгъне е като тази с калъф опъната е доста по голяма и по дълга но дръжката е кръгла и се развива на 2 има компас на дръжката отгоре има и мотичка и лопатка

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.