xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Термоизолиращо фолио за спешни случаи

| 14 Comments

В сезона на минусовите температури, когато много хора избират почивката в планината и по снежните писти, има нещо, което ще бъдете щастливи да имате в раницата, ако нещата тръгнат зле. Това е термоизолиращото фолио за спешни случаи (Mylar emergency blanket).

То представлява тънко алуминизирано фолио от издръжлив материал (mylar), което има свойството да отразява до 90% от топлината, която се опитва да премине през него. Обвито около тялото ви, то ще върне обратно 90% от телесната топлина, спасявайки ви евентуално от хипотермия. Вероятно сте виждали това фолио да се използва от спасителни екипи и парамедици по време на спасителни акции.

Въпреки, че фолиото е много тънко, неговата здравина е достатъчна, за да се борави с него напълно свободно. Ето някои от приложенията му:

  • Изолационен материал, използван в случаи на преохлаждане и хипотермия. Пострадалият се увива във фолиото, за да се избегне по-нататъшна загуба на телесна топлина и евентуалното му затопляне. Фолиото може да се използва над дрехите, но ефекта му е най-голям, когато се постави на голо.
  • Направа на различни убежища, които поради термоизолационните свойства на материала, могат да ви предпазят от студ, вятър, сняг, дъжд и силни слънчеви лъчи.
  • Огледалната повърхност на фолиото може да бъде използвана за направата на различни светлоотразителни повърхности (като например рефлектори за фенери), както и за сигнализация за бедствие.
  • Превенция на хипотермия, като фолиото може да бъде поствено между някой от пластовете на дрехите, в качеството си на допълнителна изолация. Поставено като шапка върху главата, то предпазва от силните слънчеви лъчи и евентуален слънчев удар.
  • Фолиото е полупрозрачно и може да бъде използвано като импровизирани слънчеви очила.

Могат да бъдат намерени и допълнителни приложения на продукта, но смятам, че и тия са достатъчни, за да го направят полезен и задължителен компонент на вашия персонален комплект за оцеляване в зимни условия. Експертите го посочват като задължително за условия, в които хипотермията е потенциален риск. Още повече, че размерите на един стандартен лист в сгънато състояние не са по-големи от джоба на панталона ви.

Фолиото, което аз си закупих е на фирмата „BCB International Ltd.„. Размерите му са 213 cm x 137 cm, а теглото – 60 гр. Цената му в български лева е около 3 лв (купено е от Англия). В нашите магазини мисля, че цените са около 5 лв на брой.

Термоизолационно фолио за спешни случаи

Както се вижда, размерът на пакета е долу-горе колкото дланта ми. Смятам този полезен продукт да е винаги в раницата ми, независимо от условията, в които смятам да проведа похода си!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
[wp:svejo-net]

14 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: