xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Термоизолиращо фолио за спешни случаи

| 14 Comments

В сезона на минусовите температури, когато много хора избират почивката в планината и по снежните писти, има нещо, което ще бъдете щастливи да имате в раницата, ако нещата тръгнат зле. Това е термоизолиращото фолио за спешни случаи (Mylar emergency blanket).

То представлява тънко алуминизирано фолио от издръжлив материал (mylar), което има свойството да отразява до 90% от топлината, която се опитва да премине през него. Обвито около тялото ви, то ще върне обратно 90% от телесната топлина, спасявайки ви евентуално от хипотермия. Вероятно сте виждали това фолио да се използва от спасителни екипи и парамедици по време на спасителни акции.

Въпреки, че фолиото е много тънко, неговата здравина е достатъчна, за да се борави с него напълно свободно. Ето някои от приложенията му:

 • Изолационен материал, използван в случаи на преохлаждане и хипотермия. Пострадалият се увива във фолиото, за да се избегне по-нататъшна загуба на телесна топлина и евентуалното му затопляне. Фолиото може да се използва над дрехите, но ефекта му е най-голям, когато се постави на голо.
 • Направа на различни убежища, които поради термоизолационните свойства на материала, могат да ви предпазят от студ, вятър, сняг, дъжд и силни слънчеви лъчи.
 • Огледалната повърхност на фолиото може да бъде използвана за направата на различни светлоотразителни повърхности (като например рефлектори за фенери), както и за сигнализация за бедствие.
 • Превенция на хипотермия, като фолиото може да бъде поствено между някой от пластовете на дрехите, в качеството си на допълнителна изолация. Поставено като шапка върху главата, то предпазва от силните слънчеви лъчи и евентуален слънчев удар.
 • Фолиото е полупрозрачно и може да бъде използвано като импровизирани слънчеви очила.

Могат да бъдат намерени и допълнителни приложения на продукта, но смятам, че и тия са достатъчни, за да го направят полезен и задължителен компонент на вашия персонален комплект за оцеляване в зимни условия. Експертите го посочват като задължително за условия, в които хипотермията е потенциален риск. Още повече, че размерите на един стандартен лист в сгънато състояние не са по-големи от джоба на панталона ви.

Фолиото, което аз си закупих е на фирмата „BCB International Ltd.„. Размерите му са 213 cm x 137 cm, а теглото – 60 гр. Цената му в български лева е около 3 лв (купено е от Англия). В нашите магазини мисля, че цените са около 5 лв на брой.

Термоизолационно фолио за спешни случаи

Както се вижда, размерът на пакета е долу-горе колкото дланта ми. Смятам този полезен продукт да е винаги в раницата ми, независимо от условията, в които смятам да проведа похода си!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
[wp:svejo-net]

14 Comments

 1. Много полезна информация, благодаря!
  Между другото, това фолио залепено на стената зад радиаторите може да даде голям ефект.

 2. Напълно съм съгласен с тебе. Това е неоценима вещ, която трябва да бъде задължителен компонент на всеки персонален комплект за оцеляване в зимни условия. Има някои модели, които вършат работа и в горещи условия. Те имат две страни. Едната е сребристо бяла и трябва да бъде отвън на завития с фолиото човек при зимни условия. Другата е златисто жълта и трябва да е отвънка при летни условия. С това фолио можеш да даваш светлинни сигнали при нужда.

 3. 1. Фолиото е задължително за всяко време, не само за зимата. Човек изпаднал в шок (може да е след мълния, падане или др.) е с нарушен температурен баланс, поради недобро функциониране на центъра за температурата в мозъка. Това довежда до хипотермия и на човек му е студено, независимо от околната температура, която може и да е 25*С примерно.
  2. Относно поставянето фолиото на голо – може да се поспори, все пак зависи от индивидуалния случай и преценка. От практиката мога да споделя случай с човек след подхлъзване и падане от доста голяма височина над 200 м денивелация, първите 30-40 отвес с 3 прага. Пострадалият беше с множество наранявания, имахме сериозни съмнения за гръбначна травма, както и др. фрактури. След обездвижването, човекът беше завит със: спален чувал, след това фолио и най-отгоре с горната част на палатка, за оптимална термо изолация. В първия 1-2 часа пострадалият беше с хипотермия и трепереше (не само заради травмата, но и заради мокрите от снега дрехи и температура малко над 0*). След около 8 часа престой в това положение и температури вече под нулата, човекът почти се беше „сварил в собствен сос“. Всичко се беше навлажнило, а мога и спокойно да кажа намокрило от изпаренията, така че после при транспортирането всяко малко разместване на горните пластове предизвикваха неприятно усещане на охлаждане. Мога да си представя ситуацията, ако в случая нямаше други слоеве между тялото и фолиото. В случая решихме да е мокър но топъл, поради неизвестноста от това кога ще пристигне помощта.

 4. Когато избирате фолио, гледайте размерите! Колкото е по-широко, толкова по-лесно ще го използвате. Препоръчвам не по-малко от 155 х 210 см. В притувен случай дебелите дрехи и/или сп. чувал отдолу затрудняват сигурното завиване, особено ако трябва да го направите сами на себе си и при вятър.

  Гледайте и дебелината и материала. На пазара в БГ се бяха появили и по-дебели, макар и сътветно малко по-тежки варианти. Ако имате намерение да го ползвате целенасочено за спане на открито ви препоръчвам дебелия вариант.

 5. От къде мога да си купя такова фолио?Който знае нещо по въпроса ,моля да ми каже?!Благодаря!!!

 6. всъщност в почти всеки магазин за туристически екстри :).. що се отнася до Алпи-то, миналата седмица си поръчах мини хамак и подобно фолио (на ферино).. още ги чакам.. малко на сайта не пише кое е налично в момента.. инак пазарувам често от yakobg.com но на живо (имат в по големите градове магазини). предлагат също и он лайн така че.. магазини Стената също мисля имат сайт.

 7. Някой знае ли от къде мога да си намеря такова фолио? В Благоевград съм и тук няма такива туристически магазини. Мерси предварително.

 8. Има си онлайн магазини и доставки до всеки град. Погледни връзката в предпоследния ми коментар.

 9. Моето е 210см х 160см, сребристо от едната страна от другата жълто. На етикета пише, че сребристото се слага отвътре при студ, а жълтото отвътре при прегряване. Купил съм го от SportBG за 9лв, ако не ме лъже паметта. Досега не ми се е налагало да го ползвам (слава богу), така че не мога да коментирам относно качествата му. Магазинат има и интернет сайт.

 10. Чудесен отражател за топлината от огъня! Съжалявам, че не мога да го скицирам тук, но предполагам се сещате – човек застава между огъня и опънатото под наклон фолио.

 11. в магазина ми казаха ,че е за еднократна употреба,аз не им възразих. доволен съм от мулара ползвам го за изолаци над спалнич чувал ако духа много силен вятър ,и понякога за шалте като изолация.

 12. Гледах подобен пример – поставено на гърба на палатката, макар че огънят е пред входа, задържа топлината вътре. Използват го и за събиране на дъждовна вода или от листака на дърво след дъжд.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.