xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Правила за облеклото при екстремни зимни условия

| 7 Comments

Едно от основните умения, които биха ви били от полза, когато става дума за оцеляване, или дори само за поход сред природата, е умението да се обличате правилно за случая. Най-практичният метод за носене на дрехите, който някога е измислян, е т.нар. „трислойна система“. Използвана с векове от планинари, изследователи и природолюбители, трислойната система за носене на дрехи е доказал се начин да запазите върховата си ефективност, независимо от метеорологичните условия. Трислойната система за носене на дрехи е особенно важна и ефективна при екстремни зимни условия.

Веднъж разбрали принципите, които ви помагат да останете топъл и сух използвайки трислойната система за обличане, Вие ще се чувствате много по-комфортно при справянето си с трудностите, които условията на средата ще ви предложат.
Наслояването на дрехите ви позволява да комбинирате и напасвате нещата от гардероба си така, че да предпазите по най-добър начин тялото си от стихиите, като едновременно с това регулирате и телесната си температура.

Типичните ситуации на оцеляване изискват дрехите ви да ви предпазват от:

 • Вятър
 • Намокряне от дъжд, мъгла, роса, сняг или пот
 • Студ или жега
 • Слънцето

Регулирането на телесната температура е важно

Всеки слой от трислойната система за обличане на дрехите има своята специфична функция, но може да бъде премахван, ако обстоятелствата го налагат. Това комбиниране и напасване в зависимост от условията, за да се получи оптимален комфорт и регулиране на телесната температура, е ключът към ефективността на трислойната система за обличане.

Например прекомерните физически усилия, дори в екстремно студени условия, могат да доведат до прегряване и прекомерно изпотяване, което да намокри дрехите ви. Влажните дрехи драстично намаляват ефективността си за задържане на топлина. След като физическото усилие се прекрати, тялото ви ще започне да се охлажда, но влажните ви дрехи вече няма да имат необходимите качества, да ви изолират от студа и да ви подържат топъл.

Премахването на някой от слоевете дрехи, когато се почувствате прекалено затоплен, и добавянето на слой, когато ви е студено, ще ви помогне да регулирате телесната си топлина за постигане на комфорт и безопасност.

Опитният турист в студено време би носил по-малко дрехи, докато извършва големи физически усилия. Той дори може да подържа темпо, което ограничава изпотяването така, че материите, които носи да не могат да се овлажнят. Опитът му подсказва да подържа тялото си малко „по-хладно“, за да избегне изпотяването.

Новаците от своя страна почти винаги носят върху себе си всички дрехи, които имат, и се потят обилно заради това. Тъй като са неопитни, те не отчитат топлината, която движещото се тяло произвежда, както и опасността от изпотяването. Те са първите, които се обезводняват, първите, които са изтощени, мокри, треперещи и дори изпаднали в хипотермия.

Запомнете правилото: „Хладен и сух – Оставаш жив!“. Опитвайте се да държите тялото си малко по-охладено и да ограничите количеството отделена пот чрез регулиране на телесната температура, използвайки пластовете на своята система за обличане.

Слоеве на трислойната система за обличане

След като разкрихме някои от основните аргументи за използването на трислойната система за носене на дрехи, можем да разгледаме по-отблизо строежа на всеки един от тези слоеве.

Основен слой

Основният слой е познат още като вътрешен слой. Това са дрехите, които носите директно върху кожата си.

Главното предназначение на основният слой е да отвежда влагата далеч от тялото ви и да я прехвърли към по-външните слоеве, откъдето евентуално да се изпари. За да става това по-ефективно, основният слой трябва да приляга плътно към кожата ви, за да бъде в контакт с влагата още в момента, в който тя се появи.

Другото предназначение на вътрешния слой е да осигури известна изолация от студа. Въпреки, че това не е основното му предназначение, в екстремно студени условия основният слой помага на останалите слоеве да ви запазят топъл.

Материята на основния слой трябва да абсорбира по-малко от един процент от теглото си във влага, за да могат да изсъхват бързо. Съвременните синтетични материи, които се използват за направата на основния слой, включват полипропилен и капилайн (capiline). За тези, които предпочитат естествените материи, подходяща е коприната. Тези материи задържат толкова малко вода, че излеждат почти сухи, дори след като са били току-що извадени от водата.

Други използвани материи са комбинациите от полиестер и вълна. Основно те се използват когато е нужна максимална изолация от студа, в допълнение към отвеждащата влагата функция.

В зависимост от метеорологичните условия, които очаквате, основният слой може да има различна дебелина:

 • Лекият основен слой се използва в периоди на интензивно физическо натоварване, когато изискването да останеш охладен и да се отведе влагата далеч от тялото е от особенна важност.
 • Средно дебелите основни слоеве са малко по-плътни и тежки. Освен че могат да отвеждат влагата далеч от тялото, те предлагат и по-добра изолация от леките материали.
 • Тежките основни слоеве се използват в условия на екстремен студ.

Препоръчително и практично е да вземете един лек и един средно дебел основен слой, отколкото едно тежко и дебело вътрешно облекло. Това е по-удобно, тъй като според обстоятелствата може да носите или едното, или двете едновременно.

Среден слой

Средният (или междинен) слой се състои от една или повече дрехи, поставени над отвеждащия влагата основен слой.

Основното предназначение на този слой е осигуряването на изолация. Той е проектиран да задържа телесната топлина, чрез образуването на затворен въздушен джоб около вас. Този неподвижен въздух ограничава топлообмена между тялото ви и обкръжаващия ви студ, като по този начин ви изолира от него.

Като допълнение към осигуряването на по-голяма изолация, междинният слой трябва също така да има и свойството да отвежда влагата, която получава от основният слой. Тази влага трябва да бъде прехвърлена към външният слой, откъдето да бъде отделена в пространството.

Средният слой обикновенно включва една или повече дрехи, направени от материи като вълна, полиестер или пух. Препоръчително е да избягвате дрехите с пух, защото той губи почти всичките си изолационни качества, когато се намокри. Това може да се окаже истинска катастрофа, ако се намирате в много студени условия.

Вълната има невероятното качество да продължава да топли, дори след като е мокра, но за сметка на това пък съхне твърде бавно. Памучните материи трябва да се избягват, защото губят изолационните си качества когато се намокрят, а и съхнат много трудно.

Вместо една тежка дреха, която да ви служи за среден слой, по-добре е да вземете няколко леки или средно дебели такива. Например това може да са поларено яке, вълнен пуловер и синтетична блуза. Предимството на тази комбинация е възможността да ги комбинирате според нуждите. Например в по-топъл ден може върху основният слой да носите само полареното си яке. Когато започне да застудява, можете да облечете и вълненият си пуловер или блуза, за да увеличите изолацията.

Външен слой

Външният слой играе ролята на обвивка. Той има няколко много важни функции:

 • Отблъсква водата под формата на дъжд, сняг, мъгла и роса
 • Предпазва от вятъра
 • Отделяне на влагата, постъпваща от тялото
 • Щит против ожулвания, драскотини и други повреди

Правилният избор на материите за външния слой е много важен. Съвременните материи, като например Goretex, са идеални, тъй като едновременно са непромокаеми и отвеждат навън влагата, постъпваща от тялото.

Често при висока физическа активност външният слой не се облича, защото тялото успява да произведе достатъчно топлина, дори в студени и ветровити условия. Ако вали дъжд, сняг или е прекалено ветровито, външният слой може да се облече директно върху основния, като по този начин ви позволява да регулирате телесната си температура, като едновременно с това останете сухи.

Пример за обличане по трислойната система, подходящо за зимни условия с ниски температури

 • Основен слой – шапка от материала „Thinsulate“, блуза от капилен, термобельо и полипропиленови чорапи
 • Среден слой – вълнена шапка, полар, вълнени панталони, вълнени чорапи и вълнени ръкавици
 • Външен слой – Парка (вид анорак) от Gortex (с гугла), найлонови панталони, зимни обувки и кожени ръкавици

Облечени по този начин, можете да подържате нормална физическа дейност при температури около -20 – -25 градуса (Целзий). Ако добавите още някой вълнен пуловер, то можете да се чувствате комфортно и при температури около -30 градуса.

Като обобщение

По-добре е вместо една тежка зимна дреха, да имате няколко по-леки, които да комбинирате в зависимост от обстоятелствата и активността си.

Основната функция на всеки слой от трислойната система за носене на дрехи е:

 • Първият слой отвежда влагата далеч от тялото ви
 • Вторият – задържа телесната топлина, за да ви държи топъл
 • Третият слой предпазва от водата и вятъра

Основната опасност, която трябва да избягвате, когато сте в каквито и да било метеорологични условия е потенето. Прегряването и обилното потооделяне ще намалят възможностите на дрехите ви да ви защитават от стихиите. Освен това, загубата на вода чрез потта може да се отрази зле на физическото ви състояние.

Правилният избор на системата, по която се обличате и умелото използване на предимствата й, са решаващи за вашето оцеляване. Правилното използване на трислойната система за носене на дрехите изисква активното добавяне или премахване на всеки един от слоевете, в зависимост от нуждите във всеки един момент. Това ви помага да останете комфортно охладен и сух. Запомнете: „Хладен и сух – Оставаш жив!“.

Материали: www.survivaltopics.com
Превод: Стоян Стоянов

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

[wp:svejo-net]

7 Comments

 1. Това е система на обличане, която практикувам отдавна и действа безотказно. Преди 2 дни по време на патешкия лов при -16/-18 градуса и вятър, единствените места, които ми измръзнаха бяха ръцете и носа. Ръцете, защото все още не съм открил ръкавици, които едновременно да изолират добре и да не пречат при боравене с оръжието и носа сигурно, защото е по-голям:).

 2. Pingback: Кои са 15-те задължителни елемента в походната екипировка? | xenos::life

 3. Pingback: Екипировка: Някои допълнения към зимното ми облекло | xenos::life

 4. Стояне! мислил ли си някога да купиш дреха от магазин на bear grylls?????

  • Не, не съм мислил. Въпреки, че понякога прави добри намаления. Дрехите там са основно Craghoppers, и си се продават и без неговото лого. Принципно са си добра марка, и аз лично имам едни панталони такива, от които съм доволен. Предпочитам обаче да си ги купувам от аукциони. Така ми излиза по-евтино. 😉

 5. Pingback: Lifehacker.bg Кои са 15-те задължителни елемента в походната екипировка? |

 6. Мисля, че най-качествената статия на тема основен (първи) слой е в следния сайт:http://www.carpbg.com/details.php?id=74

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: