xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Раница тип „Кемълбек“

| 6 Comments

Раница тип "Кемълбек"

Продължавам с новостите в екипировката ми. Това е раничката тип „Кемълбек“. Всъщност тя не е толкова нова (имам я от 2-3 месеца), но не се сетих досега да пиша за нея. 🙂

Както писах в предишният пост, „кемълбек“ са раниците, които имат специален джоб, в който се поставя хидратираща система, чието устройство и предназначение е да осигурява лесен начин за утоляване на жаждата. Самият строеж на раницата е съобразен с тази хидратираща система.

Раница тип "Кемълбек"

Моята раничка не е типичен (и доста скъп) кемълбек, но пък върши същата работа. Както казваше един известен експерт по оцеляване – „I’m a cheap guy…„. 🙂 Купих я от един оръжеен магазин. Привлече ме интересната конструкция, удобните за леки разходки размери, както и приятният камофлажен десен.

Раница тип "Кемълбек"

Интересното при раничката е, че тя всъщност е сбор от три независими части – основна, включваща помещението за хидратиращата система и ремъците; малък джоб и голям джоб. Тези три части се сглобяват една с друга посредством интересно съчетание от капси, лепнещи ленти и метални скоби.

Раница тип "Кемълбек" Раница тип "Кемълбек"

На пръв поглед джобовете изглеждат малки, но се уверих, че побират без проблем всички вещи, които бих искал да взема за една лека (а и не чак толкова) разходка. Не съм измервал обема им, но по моя преценка е поне 5-6 литра.

Ако се чудите каква полза има от разглобяването на раничката, аз ще ви дам две идеи:

  1. Без джобовете раничката става доста плоска и може да се носи под друга по-голяма такава. Също така ако се притеснявате, че теглото на другата раница е прекалено голямо и може да повреди хидратиращата система – може да поставите така олекотената раничка в по-голямата. Няма да има никакъв проблем.
  2. Премахнатите джобове могат да се прикрепят към друга раница, ако разбира се намерите подходящо за това място. Мисля, че няма да има и проблем да се закрепят към колана ви или някой друг ремък на екипировката ви.

Въпреки леката си конструкция и малките размери, раничката има и кръстен колан (вижда се на снимката). Той не е за пренасяна на тежестта към кръста, а за по доброто фиксиране на раницата към тялото и пречи за дразнещото й „хлопане“ и разместване при различни движения.

На снимките може би забелязвате и маркуча на хидтатиращата система, за която писах в предходния пост. По презрамките има удобни гайки, през които той да се промуши и да бъде фиксиран добре.

Ами това е най-общо. Надявам се инвестицията да ми се отблагодари! 🙂

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
6 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: