xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Сламка-воден филтър

| 21 Comments

Сламка-воден филтър

Продължавам с полезните, и в някои случаи дори животоспасяващи елементи на походната екипировка. Един такъв практичен предмет може да се окаже сламката-воден филтър (Water Purifying Straw), с чиято помощ можете да утолите жаждата си от ненадеждни водни източници, без да преварявате водата и да използвате пречистващи таблетки.

Уредът има много просто устройство и представлява дълга 10-12 см пластмасова тръбичка, в която са обособени две отделения: едното е пълно с йодни кристали, а другото с гранули активен въглен. Те са разделени с помоща на прегради от порьозен материал, за да не могат да се смесват едно с друго, като в същото време водата може безпрепяствено да минава през тях. На снимката в началото на публикацията отделението с активният въглен (което е по-малко) се намира в десният край на сламката. Когато сламката не се използва, краищата й се затварят с пластмасови тапи (на снимката са с червен цвят). Те се махат непосредствено преди да изполвате уреда.

Принципът на действие е следният: Сламката се потапя във водата откъм краят, в който се намират йодните кристали. За да не стават грешки, върху сламката има обозначение кой е този край (със стрелка). Засмуканата вода преминава първо през отделението с йодните кристали. Йодът е силен антисептик и унищожава всички микроорганизми. На практика водата, третирана по този начин се оказва „мъртва“. Унищожава всички видове бактерии и вируси, особенно тези, които причиняват стомашно-чревни заболявания, диария и дизинтерия.

Няма опасност концентрацията на йод във водата да стане прекалено висока и да предизвика някакви проблеми при поглъщане – водният разтвор на йод бързо се насища, като получената концентрация е абсолютно безопасна. Единствените противопоказания са  да не се използва от бременни и хора с проблемна щитовидна жлеза, освен в изключителни случаи.

След това вече пречистената вода преминава през гранулите активен въглен. Неговото предназначение е главно да премахне неприятният за някои хора вкус на йод от водата.

Сламката-филтър е приложима само при биологично замърсени водоизточници. Това се отнася и за другите начини за пречистване на вода, като изключим няколко специални филтри. С други думи – ако водоемът е замърсен с химическо вещество, нито този филтър, нито пречистващи таблетки и преваряване няма да ви помогнат. Затова е добре да подбирате внимателно източникът, където смятате да ги ползвате.

Тази сламка е идеална, когато трябва да утолите жаждата си от ненадежден воден източник, в случай че:

  • бързате
  • нямате пречистващи водата таблетки
  • не можете да запалите огън, с който да преварите водата

Много фирми произвеждат този тип филтри. Моята е на BCB International Ltd. Достатъчна е за пречистването на най-малко 120 литра вода. Цената й е около 9-10 лева. Краят на „живота“ на сламката се разбира по това, че тя практически ще се запуши, когато той свърши.

Сламката-воден филтър се използва масово от от специални военни части, туристи, пътешественици и експедиции в региони, където единствените водни източници са със съмнително качество.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

[wp:svejo-net]

21 Comments

  1. Pingback: Кои са 15-те задължителни елемента в походната екипировка? | xenos::life

  2. Pingback: 12-те “горски знания” на Рей Миърс | xenos::life

  3. Pingback: Lifehacker.bg Кои са 15-те задължителни елемента в походната екипировка? |

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: