xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Кои са 15-те задължителни елемента в походната екипировка?

| 23 Comments

Има петнадесет предмета от първа необходимост, които трябва винаги да вземете със себе си, когато планирате пътуване сред природата. Те са вашата „застраховка“ срещу голямото разнообразие от трудни ситуации, в които ще попаднете по свое желание или при неочакван инцидент.

Екипировката и уменията, които ще вземете със себе си, ще ви послужат добре. Да останете топъл, сух, добре нахранен, добре хидратиран и в добро здраве ще ви помогне много в усилията ви да оцелеете, независимо от условията на обкръжаващата ви среда. Когато всичките ви физически нужди са задоволени, вашият дух ще се задържи достатъчно висок и ще се намирате в отлична позиция при намирането на начина, по който да се измъкнете от ситуацията, или да се свържете със спасителните групи.

Уверете се, че винаги носите със себе си необходимите неща, за да преживеете първата нощ в бедствие. Ако успеете да оцелеете цял ден и цяла нощ, то шансовете ви да оцелеете няколко дни са напълно реалистични. Ако преминете успешно през първите 72 часа, може да смятате, че измъкването ви жив от създалата се ситуация е почти 100% сигурно.

Нека видим кои са тези 15 основни елемента от първа необходимост, които трябва винаги да носите със себе си:

Елемент номер 1 – Карта и Компас

Винаги взимайте със себе си карта на района, в който смятате да пътувате, добър компас и ако имате възможност – GPS приемник. И се научете как да ги ползвате!

Карта и компасДобрата карта съдържа достатъчно детайлна информация за желаният район. За предпочитане са топографските карти, които показват промяната на релефа чрез контурни линии (хоризонтали), ориентири и други географски обекти. Пътеки, потоци, водни площи, блата, пътища, населени места, хълмове и планини трябва да са ясно означени. Картата трябва да има и ясен знак за правилното й ориентиране чрез компас. Най-добрите и широкоизползвани мащаби за такива карти са 1:25 000 и 1:50 000 (един сантиметър от картата е равен съответно на 250 и 500 метра от местността).

Картата е изключително полезна при взимането на решения, не само при планирането на вашия преход, но и при намирането на евентуален изход, когато се случи неочакваното. Знаейки своето местоположение, Вие лесно ще избягвате препятствията като например стръмен терен, отвесни скали или блата. Ако се загубите, картата ще ви помогне да разберете къде се намирате и ще ви даде информация къде да търсите помощ.

GPS приемниците стават все по-популярни и достъпни. Добра идея е да запишете началната си позиция. Така ако се объркате, използвайки тези координати, ще можете да намерите своят път обратно.

Дори да имате GPS апарат, винаги взимайте със себе си компас. GPS-ът винаги може да се повреди или да остане без батерии, но компасът винаги ще работи и ще ви предпази от лутането и обикалянето в кръг.

Дори да нямате компас, винаги можете да си направите импровизиран такъв. Има много начини за това, но това не е тема на тази публикация.

Елемент номер 2 – Фенерче или Челник

Винаги носете със себе си фенерче или челник с резервни крушки и батерии. Дори планираната няколкочасова разходка сред природата може неочаквано да се превърне в нощувка на открито, в резултат от нараняване, загубване или неправилно изчисление на времето, което отнема придвижването от една точка до друга. Ако останете на открито през нощта, може да ви е нужен източник на изкуствена светлина, за да намерите пътя си напред. Без източник на светлина е много лесно да се нараните, когато се лутате в тъмнината.

Ако не смятате да се движите през нощта, вашият източник на светлина може да ви помогне при изготвянето на подслон, събирането на гориво за огъня и изготвянето на легло за пренощуване. Фенерчето и челникът могат да бъдат използвани в ролята на отлични сигнални средства през нощта, когато светлината от тях може да бъде забелязана от много километри.

Добрият челник има предимство, защото оставя ръцете ви свободни и премахва опасността от изтърване и счупване на източника на светлина.

Елемент номер 3 – Вода и храна

Винаги носете допълнителни количества храна и вода. Основно правило е да вземете със себе си допълнително храна и вода за няколко дни повече, отколкото смятате да продължи походът ви сред природата. Като минимум взимайте винаги достатъчно количество, за да изкарате един пълен ден.

Дори за няколко-часова разходка вземете със себе си провизии, достатъчни за цял ден. В една непредвидена ситуация тe ще ви заредят с енергията, необходима за да си помогнете сам. Калориите, добити от тези запаси ще ви помогнат да избегнете хипотермията или изтощението. Допълнителните ви запаси от чиста вода ще предотвратят обезводняването. Взети заедно, допълнителните количества храна и вода ще запазят разсъдъка ви по-бистър и ще ви предпазят от вероятността да изпаднете в паника.

От двете неща обаче, по-важна е водата. Можете да преживеете много дни и дори седмици без храна, но няма да издържите много дълго без достатъчно количество вода. Тъй като водата е обемиста и тежка, ако планирате дълъг поход ще трябва да намирате допълнителни източници на вода и да се научите как да я правите годна за пиене.

Добра практика е в раницата си винаги да носите еднодневен запас от дехидтатирана храна, като например сушени плодове, ядки и шоколад, както и запас от чиста вода (около половин литър). Това е запасът ви за спешни случаи и Вие не трябва да го пипате. Когато планирате похода, просто добавете храната и водата, която смятате, че ще ви е нужна за него. Използвайте запаса само в спешни случаи!

На пазара се намират и специализирани храни за спешни случаи, които са много практични заради минималното си тегло и дългият гаранционен срок. Подходящи са дори всякакъв вид инстантни супи, бульони и други продукти. Всяко нещо е по-добро от нищо!

Елемент номер 4 –  Топли дрехи

Винаги носете в раницата си допълнителни топли дрехи. В много райони метеорологичните условия могат драстично да се променят за много кратък интервал от време. Дори в приятен слънчев ден може неочаквано да се разрази буря. Непредвидените проблеми, като например нараняване или тръгване по грешна пътека, може да ви накарат да прекарате нощта на открито.

Дрехите, които носите, могат да се окажат мокри от дъжд, сняг, пот или падане във вода. Допълнителните ви дрехи трябва да включват непромокаемо яке и панталони. Също така дъждобранът може да ви предложи и защита от вятъра.

Допълнителните дрехи могат да послужат и за много други цели. Защита от насекоми, защита от отровни и дразнещи кожата растения, тръни и шубраци, защита от слънцето и от вятъра. Те могат да се използват и при направата на турникети, превръзки, торби и възглавници. Допълнителните чорапи могат да са идеални импровизирани ръкавици.

Ако трябва да прекарате нощта на открито, изградете подслон и поставете в него всичките си дрехи. Можете дори да ги напълните със сухи листа, трева или пух от папур или тръстика, които да играят ролята на допълнителна изолация.

Избягвайте памукът, защото той лесно се овлажнява и става безполезен. Вълната е отличен избор, тъй като тя продължава да топли дори след като е мокра. Има множество нови синтетични материи, които лесно се изсушават и отвеждат влагата във въздуха.

Най-добре е да практикувате трислойната система за носене на дрехите, за да останете сух и затоплен. Тя ви позволява най-голяма адаптивност към метеорологичните условия на средата, в която се намирате.

Зима или лято, една част от облеклото, която никога не трябва да забравяте е топлата вълнена шапка. Ако съпоставяме теглото, вълнената шапка е най-топлата дреха, която можете да имате. Над 30% от топлината на тялото се губи от главата, така че добрата вълнена шапка ще ви помогне много в усилията ви да се стоплите. Ако стане така, че трябва да прекарате нощта на открито, поставянето на шапката ще ви гарантира един по-топъл и комфортен сън.

Елемент номер 5 – Дъждобран

Носете нещо, което да ви предпази от дъжда. Дори да нямате дъждобран, няколко найлонови торби за смет могат да свършат прекрасна работа. Ако дрехите ви се намокрят, техните изолационни качества драстично намаляват. Дори в умерените климатични зони хипотермията е един от най-големите врагове на оцеляващия.

Екипировката против дъжд може също така да послужи за добра постелка, която предпазва дрехите ви от навлажняване, докато почивате върху влажна земя.

Елемент номер 6 – Слънчеви очила и шапка с широка периферия

Добрите слънчеви очила и шапка с широка периферия също не са за подценяване. Прекомерното излагане на слънчева светлина може да предизвика слънчево изгаряне, което да доведе до дехидратация или дори рак на кожата. Можете неочаквано да се окажете изложен на повече слънчева светлина, отколкото сте очаквали. Това може да бъде предизвикано от рефлектирането на слънчевите лъчи от пясък, сняг, мъгла или водна повърхност. Ако очите ви получат слънчево изгаряне или „снежна слепота“, то ситуацията може да стане дори критична.

Слънчевите очила трябва да бъдат с ултравиолетова защита (UV филтър) и да имат странични панели, които да спират проникването на светлината отстрани.
Ако не разполагате с очила, винаги можете да си направите импровизирани такива от материали като плат или дървесна кора.

Елемент номер 7 – Походна аптечка

Винаги взимайте със себе си походна аптечка или пакет с материали за първа медицинска помощ. Тя трябва да ви е от помощ при третирането на порязвания, изгаряния, рани, пробождания, разкъсвания и пришки. В някои райони може да ви се наложи да се справяте и с ухапвания от змии и алергични реакции.

Походният пакет за първа медицинска помощ за по-големи групи от хора трябва да предлага и средства за третиране на счупени крайници и пръсти, кардиологични проблеми, хипотермия и други специфични за района наранявания.

Елемент номер 8 – Нож или мултитул

Носете в себе си нож или мултитул. Добрият нож е универсален инструмент и може да бъде използван за направата на други инструменти. Подходящ е за изготвянето на подслон, паленето на огън, поправката на дрехите, леки операции, направа на оръжия и за самозащита.

Мултитулът е дори нещо повече. Множеството вградени в него инструменти могат да се използват успешно за всякакви задачи.

Елемент номер 9 – Инструменти за палене на огън

Магнезиева запалка (Magnesium Firestarter)Винаги имайте поне 2 различни варианта за палене на огън. Знанието как да запалите огън е едно от основните умения за оцеляване. Водоусточив кибрит, запалка и някакъв вид прахан е задължителният минимум. Магнезиевите запалки са отличен избор, тъй като са едновременно леки и водоустойчиви. След като веднъж запалите огъня, може да използвате и зелени и мокри дърва, след като ги изсушите около него.

Огънят предпазва от хипотермия, изсушава дрехите ви, прави водата годна за пиене, държи дивите животни далеч и е добра сигнализация. Добрият огън ще ви стопли във всякакви метеорологични условия и ще повдигне духът ви. Можете също така да използвате огъня за да готвите и да преварявате водата, като по този начин унищожавате патогенните организми.

Елемент номер 10 – Дезинфекция на водата

Трябва задължително да имате средство или начин за дезинфекция на водата и правенето й годна за пиене. В едно по-продължително пътуване не можете да носите всичката необходима вода със себе си. Тя е обемиста и тежка. Рано или късно ще ви се наложи да потърсите локален източик на вода.

Сламка-воден филтърПроблемът е, че водните източници по принцип трябва да се смятат за ненадеждни. Дори бистрият студен планински поток може да бъде развъдник на цял куп болестотворни микроорганизми. Дори да не виждате никакви признаци за замърсяване, може да се окаже, че на стотина метра по нагоре по течението има труп на умряло животно.

Има множество евтини водни филтри, които можете лесно да поберете в своята раница. Можете също така да използвате химически средства за пречистване на водата, както и да я преварите. Ако планирате да остенете по-дълго време в един и същ район, можете да използвате слънчеви дестилатори, за да получите по-големи количества вода годна за пиене.

Елемент номер 11 – Сигнална свирка

Носете сигнална свирка. Този малък инструмент е лек и евтин. С нейна помощ можете да подавате силен звуков сигнал сравнително голям период от време, дори ако сте ранени или изтощени. Ако сте изградили убежище, може да бъдете труднозабележим за спасителните екипи, но сигналът от свирката ще ги насочва безпогрешно към вашето местоположение.

Елемент номер 12 – Авариен подслон

Винаги носете материали за изготвяне на авариен подслон. Водонепромокаем брезент, полиетиленово платнище или просто парче дебел найлон с размери около 150 см на 210 см е достатъчно, за да се направи задовлолителен подслон в спешен случай. Той трябва да ви предпазва от дъжд, студ, жега, слънце или сняг.

Брезентът или платнището трябва да представлява основната ви линия на защита, като към нея можете да добавяте всякакви подходящи материали, които намирате около себе си. Пръчки, листа, клони и други растителни материали могат да бъдат използвани в качеството си на допълнителен изолационен материал, който да ви помогне да оцелеете в места с горещ или студен климат.

Елемент номер 13 – Въже

550 ParacordНосете в себе си поне 7-8 метра въже. 15 метра е най-добре. Добър избор е парашутната връв (паракорд). 550 Паракорд може да бъде използван за голям брой задачи, между които са конструкцията на авариен подслон, катерене, привързване на различни предмети, ловене на риба и дребен дивеч и много други.

Добра идея е също така да вземете няколко метра тънка стоманена жица и ролка лепнеща лента. Жицата служи за поправка на екипировката, както и за улова на дребен дивеч. Лепнещата лента също е незаменима за бързата поправка на походната екипировка.

Елемент номер 14 – Репелент за борба с насекоми

<b>Випразин</b> - Препоръчван от много места репелент, за предпазване от ухапвания на кърлежи, комари, оси и папатаци. Ще го изпробвам при следващия ми поход.Ако сезона го изисква, винаги взимайте със себе си добър репелент против насекоми. Техните ухапвания не само са досадни, но могат да се превърнат и в заплаха за оцеляването.

Насекомите пренасят огромен брой болести и са една от най-големите заплахи за живота на хората по цял свят. Бълхи, кърлежи и комари са само част вредителите, от които трябва да се пазите.

Елемент номер 15 – Нагласата за оцеляване

Последна в списъка, но може би първа по важност – това е нагласата да оцелееш. Заедно със вашите умения и екипировка, тя ще ви помогне да преживеете практически всяка ситуация. Загубен в пустошта, ранен, в неблагоприятни метеорологични условия – оцеляващият трябва винаги да бъде подготвен.

Волята да оцелееш е най-важното от всички качества, които можете да притежавате.

И така, загубени в пустошта или просто наслаждаващи се на великолепната природа, 15-те задължителни елемента на вашата екипировка ще ви позволят да го направите в един относителен комфорт. А може дори да ви дадат шанса да оцелеете!

По материали от www.survivaltopics.com
Превод: Стоян Стоянов

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

[wp:svejo-net]

23 Comments

 1. Много добро! Както винаги :).

 2. Много добре казано. Към комплекта за ориентиране може да се добави и висотомер, кривомер, крачкомер (най-добре механични), транспортир, милиметрова линийка и водонепромокаем калъф за карта. Компасите е добре да са два – един ръчен (за работа на местността – напр. кампаса на щабс капитан Адрянов) и един джобен с прозрачно дъно (за работа по карта). На същото мнение съм относно GPS-приемника. Наистина той не замества картата, висотомера и компаса, а просто ги допълва. Ако разчиташ само на него спукана ти е работата. За премахване на ограничната енергийна автономност (за батериите говоря) е добре човек да има джобно слънчево зарядно устройство. Фирмата BCB International предлага страхотни сгъваеми слънчеви панели, но още не съм ги виждал у нас. Поздрави и до скоро.

 3. Хубава статия!
  Предлагам на вниманието ви ПРЕНОСИМО СОЛАРНО ЗАРЯДНО УСТРОЙСТВО – OYAMA APOLO, интересно допълнение към екипировката.
  http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09036061

 4. ето една соларна джаджа на BCB 🙂 http://shop.oragie.com/product_info.php?products_id=1078&osCsid=cd241a2d205059e99476390817864ca4 П.С. страхотен глог си спретнал,много полезен!!!случаино попаднах на него преди няколко дни и изчетох всичко с кеф 🙂

 5. Ето още едно соларно зарядно, специално пригодено за закрепване отвън на раницата. Непромокаемо. Идеално за зареждане на GSM, PDA, GPS и др. докато сте сред природата.
  http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=280289470456

 6. Pingback: Как да изберем най-добрият нож за Оцеляване? | xenos::life

 7. Зависи от човека. Доста неща може да ти помогне и природата, ако знаеш естественно къде да търсиш.

 8. Много яко,всичко е точно и ясно описано,БРАВО!!!

 9. Многото години опит из планините,четенето на литература,гледането на филми за оцеляване ме научиха на някои неща.Независимо за колко дни излизам,с каква раница съм,нося малка чантичка за оцеляване(от тези,които могат да се слагат на колана).Ето какво има в нея:малко ножче(допълнително,резервно),сгъваема ножичка, запалка,шведска запалка(огниво),фенерче,свирка с компас,шнур тънък,шнур дебел, парче тебешир,парче цветна креда,въдички с корда,огледало в спец.захлупващо калъфче,безопасни игли,кламери,копчета,игли,дебел канап,конец,моливче = 270 гр.(Аптечката е отделно).
  Всички тези вещи са ми служили в даден момент,с изключение на огледалцето,което служи за сигнализиране на спасителни самолети и хеликоптери.При по-дълги преходи взимам по-голям компас,челник,мачете(40 см),бастун-щека с фенерче , компас, няколко изрезки от вътрешна автомобилна гума(разпалки),няколко парчета борина и ако сме повече хора за по-дълго – малка елеганта градинска лопатка.Защо последното?Защото около лагера се ходи по нужда и става … Така,който тръгва да се облекчава,грабва лопатката!Имам и комплект електронен компас-висотомер- термометър и т.н.,но не го ползвам.
  Защо тебешир и креда – така съм маркирал пътя по камъни и дървета на следващ ни приятел.Не забравям и един вестник-става за всичко…
  Естествено и другите неща си вървят.Заб.Ако сте решили да ползвате за авариен подслон шушляков биви-чувал,да знаете,че ще станете вир-вода от кондензата.Това ви го казва бате Цецо – 71 год.

 10. Допълвам и редактирам с няколко думи първия си постинг. Бастунът-щека е с фенерче И компас.Той е „сгъваем“ като частите влизат една в друга телескопично. Горещо го препоръчвам при дълги преходи със стръмни денивелации с опита на човек,който е късал менискус на слизане към Поповото езеро и едва не е разкъсън от кучета под вр.Булова глава(между Заселе и Искрец).Продават такива бастуни в София на Женски пазар 12-15 лв.Ако нямате,пътьом отрежете тояга до към подмишницата.Някой път може да я целувате …

  • Добри съвети бате Цецо! 🙂 Радвам се да ги чуя от някой, който има такъв дълъг стаж в планинарството. Щото са се навъдили едни млади разбирачи, дето все повтарят, че в нашите гори нямало нужда да носиш почти нищо, камо ли комплекти за оцеляване. В България оцеляване не можело да има.

 11. Бат Цецо, евала за щеката :). Аз това лято си взех (само че комплект) и се отразяват много добре на коленете при дълго спускане.

 12. Аз също имам предложение за планината което може да е доста от полза. Това са зарядните устроства които ползват слънчева енергия. Ако вашият телефон е като моя например и батерията му пада на всеки 3 дни, едно такова нещо би ми било доста от полза:
  http://sunbg.com/12/13/8.html

 13. Здравейте, първо да поздравя автора на блога за добрите материали. Искам да направя няколко забележки относно необходимия минимум „аварина“ екипировка. Всичко трябва да започне с телефон. Само в рамките на една година изчезнаха двама възрастни души на Витоша. И двамата добре познаващи района в който отива. Общото е и че и двамата не ползват мобилен телефон. Колкото и да си бедстващ, ако не можеш да се движиш, заради някаква травма, нямаш шансове да отцелеш, ако няма кой да те потърси. Няма да коментирам основното правило да не тръгвате сами. Това е друга история. Та започнете от телефона със заредени батерии. Относно компаса, не се вталявайте. Хубаво е да си имате добър компас, но ви стига и един бутон. За тридесет и кусур години обикаляне по планини досега не съм мерил азимут, а бях и състезател по ориентиране. Ако имате притеснения вземете си два такива. Относно фенерите, моето мнение е че ви трябват два. Единия примерно челник или обикновен фенер, въпрос на предпочитания и пари, втория някаква мини светулка, най-добре с диоди. Нито тежи, нито пречи, а винаги ще имате допълнителна светлина за да си оправите големия фенер ако се наложи. За филтрите за водата съвсем не съм съгласен. Ако ходите по българските планини, смятам че не ви е нужен.
  И за накрая една мисъл за размисъл, един човек изпада в бедстващо положение когато не може да се грижи сам за себе си. За да отелете ви трябва не толкова екипировка, колкото желание за това. Мога да дам много примери за отцелели в ужасни условия, само защото не са паникьосали. Преди да почнете да викате за помощ, помислете какво ще извикате, там са отговора на повечето въпроси и може да не се налочи да викате.

 14. От къде мога да си сваля топографски карти?????

 15. Много много БЛАГОДАРЯ!!!

 16. pti, при цялото ми уважение, ще продължавам да трия коментарите, докато те не отговарят на Правилата, които съм написал много преди ти да се появиш! Съжалявам!

 17. стояне супер са тези неща.и аз се запалих много да обикалям.комлект за оцеляване вече имам ама сега чакам да излезе на беър грилс ножа март месец.дано не е много.купих си и един часовник ама не знам дали ще е верен.canyon weather master 7.поздрави на всички и безаварийни разходки по горите.

 18. тая щека (или комплект щеки)…според мен е голяма простотия…ще ме прощавате…4итав комплект струва около 200 кинта…под 4итав се разбира карбонови сплави и нам си кво…били леки…ама не казват 4е може да те тресне гръмотевица …аз ли4но си вземам някоя суха гьостерица от гората тип … http://kol4o75.snimka.bg/bulgaria/kupena.569894.22363091 и като се прибирам пак си я оставям в гората…

 19. кол4ооо….читав комплект можеш и за 30 лв да намериш,под Читав разбирам какъвто и да е-всъщност става въпрос за хилядолетна технология,подпомагаща ходенето.Доста по удобни са от гьостериците,уверявам те.А те уверявам,щото и аз преди 10 г се смеех на чужденците с щеки из Пирин.Не на тях,на нас трябва….

 20. Абе то че в България няма къде да се оцелява, е съвсем вярно. Няма място в БГ, където здрав човек след 2-3 часа ходене да не достигне до населено място или поне някакъв път, водещ към такова…да не говорим, че почти всеки носи работещ телефон с поне 2 СИМ карти. Така че, загубването на здрав човек където и да е в България не е никакъв проблем. За такова оцеляване от едрите неща са нужни вероятно само нож, въже и фенерче… Е, освен ако не решим да се правим на загубени и оцеляващи…

  Виж, друг въпрос е, ако се контузим, изпаднем за кратко в безсъзнание от падане, счупим крак или друга кост, накратко, ако изпаднем в състояние в което да не можем да се движим нормално. Ако това се случи и на отдалечено място, в планината, и където телефоните нямат обхват, вече наистина ситуацията става по-сериозна.

  В такава ситуация, за мен най-важни са добрия нож с магнезиева запалка, поне 20 м. професионално въже (което да издържа минимум 2-3 пъти теглото ни), фенерчето, дребни неща като водоусточив кибрит, свирка с компас, таблетки за пречистване на вода, пакетче с материали за първа медицинска помощ….

  Разбира се, топли дрехи, храна и вода, дъждобран, брезент или платнище също ще са от полза, но обикновено (да не кажа никога) в такива случай не носим подобни неща. Пък и какво оцеляване ще е, ако наистина имаме всичко това…?!
  Ножа, въжето и запаления огън ще са достатъчни да се устроим сравнително удобно, и да прекараме нощта без да замръзнем. Ако е необходимо, може да си направим и шина за счупена кост.

  И на другия ден ще ни намерят…щот` то вече не остана място, където да се уединиш с гаджето за една еко кърска любов, тъкмо зхванете и отвсякъде занадничат незнайно как озовали се там любопитковци :-))

 21. Така! Според легендарния български планинар Павел Делирадев, в основата на планинският туризъм стоят удобните обувки според сезона!!! И наистина, помислете, за какви сиджимки и компаси става въпрос, когато чепиците ви са тесни, правят ви мазоли и пликове по ходилата и още на първият час от прехода започвате да се клекавите:)!!!

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.