xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Кой е Рей Миърс?

| 24 Comments

Реймънд Пол „Рей“ Миърс (роден на 7 февруари 1964) е английски приключенец, автор и водещ на телевизионни програми на тема „техники и умения за оцеляване в дивата природа“, повече известни като Ray Mears’ Bushcraft, World of Survival и Extreme Survival.

През последните 10-тина години името на Рей Миърс (Ray Mears) става известно по цял свят като авторитет в областта на Оцеляването в Дивата природа. То присъства и в заглавията на много телевизионни сериали, като „Tracks“, „World of Survival“, „The Essential Guide to Rocks“, „Extreme Survival“, „Trips Money Can’t Buy с Ewan McGregor“, „The Real Heroes of Telemark“, „Bushcraft Survival“ и „Wild Food“.

Тези предавания достигат и докосват сърцето на всеки зрител – от малкото дете, до неговият дядо. Те са запленени от любовта му към всичко, което прави, от близоста му със Природата и уважението, с което се отнася към различните народи и тяхната култура.

Биография

Рей израства в Норт Даунс (North Downs), Северна Англия. Там той открива една природа изпълнена с диви животни. Развивайки уникални познания за обкръжаващата го среда, той се научава да проследява лисици в гората, не подозирайки дори, че това е началото на пътешествие, което ще се окаже неговата мисия в живота. Има голямо желание да прекарва нощите на открито, но няма необходимата екипировка, за да го прави. Това го кара да подхожда Робинзоновски към решаването на този проблем.

Учителят му по джудо (Кингсли) е този, който разпалва въображението му и го окуражава да гледа на света по различен начин. Кинглси е невероятен човек. Бил се е в тила на врага в Бирма, по времето на Втората Световна война и учи Рей да използва традиционни умения и познания. „Ти не се нуждаеш от екипировка! Нуждаеш се от знания за това, как да оцелееш в пустошта!“ – му казва той. „Максимум ефективност при мининум усилия.“ е друг негов любим израз. Тези два прости принципа са основата на философските възгледи на Рей за Оцеляването.

Систематизирайки всяко късче информация свързана с Оцеляването, която успява да намери в местната библиотека, Рей скоро научава умения, които не са използвани в Норт Даунс от преди може би десет хиляди години. Още от тези ранни години Рей разширява своите хоризонти, като литературно обикаля света отново и отново. Разговарайки на универсалният език на Древните умения, той спечелва приятелството на много от древните племена и нации, и има привилегията да ги придружава когато те ловуват, пътуват и търсят диви растения за храна и лекарства.

През 1983-та Рей Миърс основава училището „Woodlore“ и през последните 25 години преподава в него с една единствена цел – „да позволи и на други хора да пият от кладенеца на Уменията за живот сред дивата природа“. Когато започва в началото има само още няколко човека в Англия, които водят курсове по Оцеляване. Но Оцеляването е само една глава от историята на Уменията за живот сред Дивата природа. То е само една кратка версия, едно кратко ръководство.

За Рей Миърс Уменията за живот сред дивата природа дават свобода и сила. Те връщат човека към Природата и корените му и осигуряват бягство от оковите на Модерният живот. Тези умения са практични и находчиви. Вместо да научи хората на десет неща, той предпочита да им покаже едно, което може да се използва в най-голям брой ситуации и географски зони. Уменията за живот сред дивата природа не са сантиментално връщане към миналото, възкресяване на Първобитния начин на живот. Не са и тренировки в стил „Рамбо“ за мачовци, или духовно изживяване издигнато като култ. Те учат, но не проповядват! Те подканват хората да отворят очите си и да се опознаят. Да изпитат и да се насладят на чувството на удивление и откривателство.

Неговият ентусиазъм, комбиниран с огромните му познания в областта на Оцеляването и приложенията на тревите, дърветата и другите естествени материали, които могат да се намерят в степите, горите и пустините, го прави популярна фигура в телевизионните предавания в Англия и му печели любовта на поколения любители на Дивата природа. В своите сериали той пътува активно по целия свят и с желание изучава техниките за оцеляване на различните местни племена, които среща.

Познанията и опитът му в Дивото, както и умението му да учи останалите как да намират храна между различните семена, плодове, корени и други диворастящи растения, да оцеляват като изготвят временни убежища и да палят огън с подръчни материали, спечелват на неговите предавания голяма аудитория зрители и го издигат в очите на някои дори като култова личност.

През септември 2007-ма той е награден със степен почетен доктор на Oxford Brookes University и по късно през същата година изнася серия от лекции за своят опит във и извън обектива, из цяла Англия.

Цитати от Рей Миърс

„Уменията за живот сред дивата природа са това, което носите във главата и мускулите си.“
„Мачетето е основен инструмент при оцеляването в екстремни условия.“
„Великото предимство на уменията за живот сред дивата природа е, че където и да отидеш – те идват с теб!“

Телевизионни програми:

 • Wild Tracks – BBC (1994)
 • Tracks – BBC (1994 – 1997)
 • Ray Mears’ World of Survival – BBC and Discovery Civilization Channel (1997 – 2002)
 • Country Tracks – BBC (1998)
 • The Essential Guide to Rocks – BBC Education (1998)
 • Ray Mears’ Extreme Survival – BBC (1999 – 2002)
 • Ray Mears’ Country Tracks – BBC (2002 – 2003)
 • Ray Mears’ Real Heroes of Telemark – BBC (2003)
 • Ray Mears’ Bushcraft – BBC (2004 – 2005)
 • Ray Mears’ Wild Food – BBC (2007)
 • Ray Mears Goes Walkabout – BBC (2008)

Книги:

 • The Survival Handbook (1990)
 • The Outdoor Survival Handbook (1992)
 • Ray Mears’ World of Survival (1997)
 • Bushcraft (2002)
 • Essential Bushcraft (2003)
 • The Real Heroes of Telemark: The True Story of the Secret Mission to Stop Hitler’s Atomic Bomb (2003)
 • Ray Mears Bushcraft Survival (2005)
 • Ray Mears Wild Food (2007)
 • Ray Mears Goes Walkabout (2008)
 • Ray Mears Vanishing World (2008)

По материали от: www.raymears.com и Wikipedia

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

[wp:svejo-net]

24 Comments

 1. Pingback: 12-те “горски знания” на Рей Миърс | xenos::life

 2. Pingback: Какво е Бушкрафт? | xenos::life

 3. Pingback: Кой е Морс Кочански? | xenos::life

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: