xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

„Представител“-на история

| 15 Comments

Преди около месец реших да си купя GPS приемник като добавка към походната ми екипировка. Спрях се на един туристически модел на хвалената като най-добра в сектора компания – Гармин. Той напълно покриваше изискванията ми и се ориентирах към намиране на най-изгодната оферта за него. Както се очакваше, най-добрите оферти не са в България и аз реших да си го купя от Англия през Ebay. Цената беше с около 1/3-та по-ниска от „нашенската“. Продавачът имаше логото на оторизиран дилър на марката, а и фийдбека му беше 99.8% положителен. Поръчах го и зачаках нетърпеливо доставката.

GPS-сът пристигна след 7 дни с куриер на FedEx. И тук започнаха проблемите

Отворих пакета вечерта, за да мога на спокойствие да се занимавам с апарата. Излязох навън и натиснах копчето за включване. Екранът светна в бяло и аз зачаках инициализацията. Само че след минута-две той продължаваше все така да си свети в бяло. След малко изгасна. Това май не беше нормално. Влязох вкъщи и зачетох по-подробно ръководството, да не би да съм пропуснал нещо. Не… правех всичко както трябва. Но резултатът не беше като описания. Явно апаратът беше повреден. Голям късметлия съм, няма що!

На следващата сутрин писах писмо до продавача, в което описах проблема. Чакането на отговора се проточи и следвайки съвета на „патили“ от Интернет търговия, отворих диспут в PayPal, през който беше извършено заплащането. Така продавачът трябваше да не се ослушва много-много и да отговори в кратки срокове, защото в противен случай PayPal щяха да върнат транзакцията.

До другата сутрин вече имах отговор, и той беше:

„Здравейте! Първо потърсете помоща на представителите на Гармин във вашата страна и вижте дали те могат да направят нещо. Ако не могат – потърсете ни на телефон 0845 ХХХ ХХ ХХ.“

Дотук добре. Писах на Представителите на Гармин в България (няма да пиша кои са – те са едни). Малко по-късно дори им се обадих. Изненада ме приятно желанието им да ми помогнат и подробните указания за това как трябва да действам оттук нататък. Като им описах проблема те изказаха съмнения, че става дума за изгорял процесор и/или дефектна памет, което са все непоправими щети, за които е предвидена замяна на дефектиралия апарат. Казаха, че ще ми заменят уреда, ако мога да докажа гаранция за него.

Малък проблем – в пакета нямаше гаранционна карта, а само фактура за извършената покупка. Вярно, че на нея нямаше сериен номер на апарата, но моделът, данните на продавача и данните на купувача бяха подробно написани. Нашите представители ме посъветваха да изискам от продавача гаранционната карта, или поне сканирано копие от нея, изпратено по е-мейл.

Писах отново до търговеца. Обясних, че имам нужда от гаранционна карта, за да може ремонтът да бъде извършен в България. Отговорът този път беше по-бърз и гласеше:

„Разговарях с офисът на Гармин, отговарящ за Европа, и те ми отговориха, че за изискване на гаранционно обслужване е напълно достатъчно копие от фактурата, която сте получили заедно с апарата, като доказателство за покупката.
Ако ви кажат, че това не е вярно, моля накарайте ги да се консултират с Главният офис на Гармин за Европа.“

Е, май се оправят нещата. Поне привидно…
Обадих се пак на представителите на Гармин в България и предадох отговора на продавача. Те ми казаха, че в такъв случай няма проблеми и ми посочиха адреса на сервиза, където да изпратя GPS-а. Поискаха също така и да им изпратя копието на фактурата по е-мейл. Направих го. Добре че не бях се обадил веднага на куриерите. Малко след като изпратих писмото с фактурата ми се обадиха от фирмата-представител за България. Фактурата нямала стойност като документ за доказване на гаранция.

И започнаха едни дълги обяснения какво точно представлявала гаранционната карта и как се издавала. Как имало некоректни търговци, които „стягали“ малко някои апарати, които предварително тествали и разбирали, че вероятно ще дадат дефект. След това ги продавали на по-ниска цена, вместо да ги върнат на Гармин, и така печелели, защото прехвърляли проблема на сервизите на Гармин. Как вероятно аз съм имал работа с точно такъв търговец, който лъже, че е разговарял с офиса на Гармин и че съвсем съзнателно не ми е издал гаранционна карта, просто защото вероятно не могат да го направят. С две думи – лъжлив оторизиран дилър.

Посъветван бях да притисна продавача и да настоявам за издаването на гаранционна карта, или да си искам парите обратно.
Така нахъсан написах до продавача писмо, което вече не беше в толкова учтив тон. В него изисквах гаранционната карта на апарата, както и изказвах съмнения относно лиценза им като дилър на Гармин. Писах, че в България ми се отказва гаранционен сервиз с тази фактура, която са ми изпратили. Също така поисках и връщане на парите, ако не могат да ми изпратят гаранционна карта.

Отговорът беше:

„Разговарях отново с Офисът на Гармин за Европа и те поискаха копие от е-мейла, който сте ми изпратили.
Те ми се извиниха за проблемите, които са предизвикали представителите им за България с грешната информация, която дават.
Бях попитан от Гармин за името и е-мейл адреса на преставителя, с който сте разговаряли, защото смятат, че той разпространява грешна информация.

Всичко което ви казвам е истина. Вскичко, което твърдим за нас, като оторизирани дилъри е вярно.
Проверете отзивите за работата ни в Интернет и ще видите, че нямаме причина да ви лъжем.
БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ГРЕШАТ! АКО ВСЕ ОЩЕ НЕ МИ ВЯРВАТЕ, МОЛЯ ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ ГЛАВНИЯТ ОФИС НА ГАРМИН И ДА СЕ УБЕДИТЕ САМИ…“

Препратих отговора на българските представители. Те ме увериха, че всичко, което са ми давали като информация е правилно и че вероятно този продавач увърта и иска да се измъкне. Посъветваха ме да събера всичко по случая в едно писмо и да го пратя до съпорта на Гармин с изискването да вземат становище по него.
Изпратих писмото и зачаках отговора. Само че той започна да се бави много. Прочетох в някои форуми, че можело да отнеме и месец, което въобще не ме зарадва. Трябваше да реша проблема по-бързо, защото нервите ми почнаха да не издържат.

Позачетох се в сайта на Гармин и ето какво прочетох за гаранцията на продуктите:

„All Garmin products are warranted to be free from defects in materials or workmanship for one year from the date of purchase. Within this period, Garmin International, Inc. will, at its sole option, repair or replace any components which fail in normal use. Such repairs or replacement will be made at no charge to the customer for parts or labor, provided that the customer shall be responsible for any transportation cost. This warranty does not cover failures due to abuse, misuse, accident or unauthorized alterations or repairs.

To obtain warranty service, an original or copy of the sales receipt from the original retailer is required.“

Най-общо: „Всички продукти на Гармин имат лимитирана едногодишна гаранция, считана от датата на продажбата. За да получите сервизно обслужване е нужен оригинал или копие от разписката за покупка от лицензиран продавач.“

Проверих фирмата-продавач в Англия и се оказа, че наистина е дългогодишен лицензиран дилър на Гармин в Англия. Гармин в Англия би трябвало да си е Гармин и във Франция, Тайван, Австралия и… България. Поне такава ми е логиката. Затова пратих писмо на нашите представители за да чуя тяхното мнение. Отговорът беше, че те приемали само специални гаранционни карти, които трябвало да се издават (и те издавали) при всяка продажба на GPS апарат. Т.е. международната гаранция на Гармин не важи в България. И естественно трябваше да чакам отговора от Гармин и да се оправям сам с тях.

Само че дори елементарната логика нещо не ми даваше покой. Какво значи „Представител“. Нашите посолства в чуждите държави не са ли Представители на България там? Посолството на България в коя да е държава не е ли всъщност България? Ако аз имам нещо за уреждане с България, но се намирам в друга държава, не е ли редно да отида в Посолството, откъдето да ми окажат съдействие и да решат проблема ми? Или ще ми кажат „Аааа… отивай да се оправяш в България? Говоря принципно. Знам от Новините, че нашите посолства не били от най-услужливите, но по принцип не би трябвало да е така.

Не важат ли същите принципи ако си представител на международна фирма? Разговаряйки с представител на Гармин не разговарям ли всъщност със самия Гармин? Като си поел името, трябва да поемеш и задълженията. Значи Гармин могат да ми приемат и подменят апарата в Англия, а в България, където имат представители, не могат?! Къде е логиката не мога да разбера?!

Поисках от нашите представители да се свържат с офиса на Гармин и да поискат становище по моя проблем, тъй като се очаква, че те като Представители имат по-директни и по-бързи връзки с тях, отколкото мога да имам аз. Отоворът беше:

„Вижте, тук не става дума за лични или служебни връзки с Гармин, а за строго определена процедура за гаранционен ремонт/подмяна на уред.“

Ами за какви връзки става дума? Явно Гармин имат някаква процедура за гаранционен ремонт, която не се спазва в България. В сайта им пише „Всички продукти…„. Без значение къде са продадени. Нужен е само серийният номер и разписка за извършената покупка от лицензиран дилър. И двете ги имам.
Ако имате съмнения, че това не е достатъчно, мисля че най-логичният ход е да се обърнете към централният си офис и да ги запитате, както на два пъти ме посъветва продавача? Що за представител е този, който не може да комуникира с централата си при възникнали проблеми и спорни въпроси?!

Или просто защото апарата не е купен в България, откъдето щеше да произтече и някаква облага за самите „Представители“, клиента е длъжен да се оправя сам? Ако Представителя не изпълнява политиката и задълженията на Компанията, която представя, то всъщност не е никакъв Представител, а е просто Търговец. Само с желание за оказване на помощ не става. Трябва и да се работи за това. Не да се оставя клиента да се оправя сам.

Като потвърждение на правотата ми за изискването на гаранционно обслужване дойде и отговорът на Съпорта на Гармин:

„Thank you for contacting Garmin Europe.

We can replace the unit for you as long as the serial number of the
device indicates that it is in warranty. If you can reply to this e-mail
with the serial number of the etrex, as well as your full name, full
address and a contact telephone number, we can help you from there.“

Превод: „Можем да заменим апарата ако серийният му номер показва че е в гаранционен срок. Отговорете на този мейл със серийният номер, своите имена и телефон за връзка, за да можем да ви помогнем.“

Отговорът дойде с много голямо закъснение – 17 дни. Колко щеше да отнеме, ако нашите Представители бяха се свързали с централата си? Сигурно е много трудно да се нарпави това.

Междувременно бях се отказал да чакам помощ и върнах GPS-а на продавача в Англия, който ми обеща пълно възстановяване на сумата по покупката, както и уверението, че ще занимае Централата на Гармин с неприятният случай. 10 дни след изпращането на пратката си получих и парите. Намерих мястото в България, откъдето мога да си купя същият GPS на най-ниска цена – Техномаркет, и си го поръчах. В края на краищата пак дадох парите, които щях да дам ако направо си го бях купил от България.

Плюсът в случая е, че получих ценен урок за закупуване на скъпа техника от чужбина и бонус – 2 години гаранция за апарата ми. Бланката, която се приема за гаранционна карта е отпечатана в България и е на фирмата-представител. Не виждам къде е стандартната бланка, която „Garmin издавали при всяка продажба на GPS апарат“.

Моят съвет: Внимавайте какво купувате от чужбина. Може всичко да си е наред, но като опрете до сервиз в България, можете да останете неприятно изненадани. Направете си сметка дали парите, които ще спестите, са достатъчно оправдание за нервите, които можете да потрошите при евентуален проблем.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
15 Comments

 1. Много неприятно наистина, но важното е, че си успял да си вземеш парите обратно. Мой приятел имаше подобен случай с неразбории с гаранции, сервизи и т.н. само че с дефектирал фотоапарат на Sony закупен от Техномаркет. Не си спомням какъв точно беше проблема, но от Sony го бяха обявили за фабричен и на официалната им страница пишеше, че се отстранява безплатно в цял свят. В България обаче безплатно означаваше 130лв.

 2. Значи има представители и „представители“.
  Имам наблюдения в Омнител – гаранционен сервиз на gsm-и на сименс и сони-ериксон.
  Щом дойде телефон за ремонт първо се проверява в база данни по серийния му номер. Ако има международна гаранция се обслужва гаранционно без да трябва документ.

  Може би тия „представители“ нямат лиценз а са просто вносители.

 3. Кофти работа… има и по- строги мерки за решаване на проблема- ето как още може да се постъпи. Преди да изпратя писмо до централния офис на Гармин щях да пратя първо до българскитя офис като поставя под съмнение позицията им като представители за България на Гармин, тъй като не изпълняват задълженията си. С уведомление, че изпращам мейл на централата на Гармин и че може да се направи антирекламна кампания срещу самата фирма заради некомпетентността и неразбирането от страна на представители в България, централата може да вземе мерки като направи преустройства в българското представителство(сетете се какви). И леко по леко заплахите да се превръщат в действия. Освен това има и комисия за защита на потребителите. Един GPS-a разбира се не е нещо, което да си заслужава усилията, всеки си решава сам как да подходи. Аз лично обичам да си изисквам правата и да се заяждам с нагълците… но от обстоятелствата зависи как бих постъпил изписаното е просто 1 от начините. Важното е че всичко е свършило с хепи енд 🙂 И пак – евала са хубавия сайт !

 4. Да, това наистина е добър вариант за действие, който да ти кажа честно и аз бях почнал да обмислям, но като видях че нещата започват да се понареждат и се отказах.

  А и да си призная, почти до последния момент имах голямо доверие в нашите Представители. Така подробно и с желание ми разясняваха нещата, че помислих че наистина са готови на всичко за да помогнат.

  Накрая просто нещо се разочаровах, защото действията им не се покриваха с политиката на фирмата, която представят. Те сигурно са на друго мнение, но…
  Ако пък наистина не знаят политиката и задълженията си като „Официален Представител“ – тогава още по-лошо.

 5. Честито за апаратчето. Сега чакаме статии, снимки и GPS track-ове от места които си заслужава да се посетят.
  🙂

 6. Тези от представителството с гаранционното обслужване са много зле. Наскоро моя GPS etrex който бе на по малко от година и пак беше закупен от Техномаркет се появи дефект в разлепяне на гумената лента. Така върнах го GPS в магазина за ремонт, приеха ми го хората без никакви проблеми. След 2 седмици ми се обадиха от магазина да си получа GPS-а от ремонт. Така взех си го но първото ми учудване беше че в сервиза в който е бил на гаранционната карта нямаше нищо отбелязано кога е приет апарата и въобще никакъв запис. Все едно не е бил на ремонт. Така прибрах се вкъщи и след два три дена забелязх че поставената нова лента на апарата е леко закъсана в единия край там дето се намира поставката за шнурче на корпуса (който има апарата може би ще се досети къде е това) и после ме беше яд че не бях огледал апарата още в магазина като го взех от ремонта. Мислех си го да го върна пак но като се замислих сигурно щяха да ме обвинят мен че аз съм го разкъсал леко и няма да ми признаят гаранцията. Та затова реших накрая да го залепя това малко парченце което беше почнало да се накъсва. Така че си правете изводи и колко са им кадърни работниците на тези от сервиза им. Аз ако имах резервните части отдавна щях да съм си го оправил поне разбирам от електроника. Надявам се автора на темата да няма повече ядове с „представителите“ на Гармин за България и да не стига до тяхното сервизно обслужване и да си ползва със здраве новата машинка.

  • Мерси!
   Да, наистина дано не се стига до гаранционен сервиз. Между другото и моят апарат е eTrex. 🙂 Знам, че гумената лента им е слабото място, и че вероятно рано или късно ще си имам този проблем.
   Поздрави!

 7. работата е че май се си купил от евтините-рециклирани апарати. т.е върнати от предишните им собственици за някакви проблеми с тях. в е-бай е пълно с такива.
  важното е ече си си бзел нов.
  и аз се набих за рецилиран/реставриран от тайгърдайрект но навигон. за5 дни не е дал признаци за проблеми. надявам се да е така докато не реша да го сменя.
  успех с ориентацията

  • @koko_boko: Работата е там, че си беше чисто нов. Не беше чак толкова евтин, просто в сравнение с цените в България беше така. В Amazon самата фирма Гармин ги продава на приблизително същата цена, на която го купих аз от този търговец, който (както написах вече в поста) си беше официален дилър на марката.

 8. Здравей Стояне. Ужасно съжалявам за твоята неприятна одисея с GPS-приемника. Това е още едно доказателство, че човек трябва да избягва интернет търговията, а да отиде накрак в магазина. Аз винаги държа на принципа око да види, ръка да пипне. Е понякога може да ти излезе малко по-скъпо, но както казваш дали някой и друг спестен лев си струва на нервите които би изхабил при подобен инцидент. Е историята е приключила успешно, щом са ти върнали парите. Щом вече имаш GPS-приемник ти редлагам да напишеш статия, в която да сравниш предимствата и недостатъците на класическото (с карта, компас и т.н) и модерното ориентиране (с GPS). Ще бъде от голяма полза. До скоро.

 9. И аз имах такъв проблем, само че в България.
  Закупих си захранващ блок и след година изгоря. Отивам в сервиза и ми казват, че не е използван правилно, понеже не можел да доставя достатъчно мощност и заради това гаранционната карта не важала. Захранващият блок е същият като оригиналният а аз до тогава не бях си модвал или клоквал компютъра.
  Накрая си купих нов блок на друга марка.

 10. Здравей Стояне. Коя карта ползваш на eTrex-a ? Аз имам Орегон с качена топокартата на Събин (OFRM), но се чудя дали да не си сваля неговата топо-карта с вертикалите ? Имаш ли някакъв опит с тези карти, респ. препоръки ?

  • Аз съм с Geotrade топо картата. Тя има хоризонтали и е добре подържана. Естествено не може да се зареди цялата в ограничената памет на eTrex-а, но пък си зареждам районите, където смятам да ходя.

 11. Здравейте. От скоро разработвам форум посветен на GPS-и Garmin и ще се радвам ако се включите – http://www.gaminclub-bg.com

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: