xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Creative Commons ??!!!

| 4 Comments

В сряда (18.02) Красимир Крумов ми изпрати линк към записа на новинарската емисия от 17.02.09 на новата шуменска телевизия – 6TV. В нея имаше репортаж за съдбата на изгорялото читалище в Дивдядово. Всичко добре, но във репортажа бяха излъчени снимки, чиито автор е Красимир Крумов, и които бяха публикувани с негово разрешение преди време в блога ми. Проблемът произлиза от там, че те автоматично се явяват публикувани под Creative Commons Attribution Лиценз (обозначено ясно на всяка страница).


Лично за моят блог той звучи така:

Признание-Некомерсиално-Без производни произведения 2.5 България

Можете свободно:

* да споделяте — да копирате, разпространявате и излъчвате произведението

Съгласно следните условия:

Признание. Трябва да посочите авторството на творбата по начина, определен от самия автор или носителя на правата върху произведението. В случая един надпис „снимка: Красимир Крумов“ или „източник: xenos-bushcraft.com“ (както и други вариации на темата) е напълно достатъчно.

Некомерсиално. Произведението не може да бъде използвано за комерсиални цели.

Без производни произведения. Произведението не може да бъде променяно, преработвано или надграждано.

  • За всяко повторно използване или дистрибуция, вие трябва ясно за останалите да посочите договорните условия за ползване на произведението. Най-добрия начин да направите това е, като сложите линк към тази страница.
  • Всяко едно от тези условия може да бъде отхвърлено, ако получите разрешение за това от носителя на правата.
  • Нищо в този договор не накърнява или ограничава неимуществените права на автора на произведението.

Г-н Крумов ме запита дали снимките са взети от мен, или са откраднати от личният му архив. В началото не знаех, но като чух началните думи на репортажа, бях абсолютно сигурен, че снимките са взети от блога ми.

Става въпрос за публикацията „Изгорялото читалище“ от 20-ти октомври 2008-ма година. Встъпителните думи на репортажа в новините на 6TV учудващо напомня едни от първите изречения в моят пост – „... събитията в обществения и културен живот на Дивдядово се случваха тук – събрания, концерти, празненства, театрални постановки, прожекции на филми…„.

Ето и самият репортаж, за да чуете и видите нагледно за какво става дума:

От многото подобни на моята истории в Интернет ми става ясно, че българските журналисти (или поне голяма част от тях) нямат основни правни познания относно понятието авторски права. Много от тях си мислят, че в Интернет всичко лети и всичко се яде. Да намериш нещо в Гугъл не е като да го намериш на улицата. То не става автоматично твое. Особенно когато изрично е отбелязано.

Служители от 6TV, не ви оказва чест такова погазване на закона за авторското право. Айде от мен да мине, защото се радвам, че сте направили репортаж за Читалището, към чиято съдба съм съпричастен и аз, но някой ден ще направите друг подобен гаф с неподходящ човек и може да си имате проблеми. Всичко може да се избегне с простото отбелязване на автора и източника на материала, който сте ползвали. Виждам, че в единият ъгъл на екрана сте си написали е-мейла, по същия начин можеше да напишете и източника.

Моят съвет: Когато събирате информация и материали от Интернет за бъдещ свой репортаж, първо огледайте внимателно страницата от която я черпите, дали случайно някъде не е отбелязано, че върху нея има авторски права. Запознайте се добре със тях и ги спазвайте.
Ако ползвате снимка от Интернет, която сте намерили с Гугъл, направете си труда да отворите оригиналната страница, откъдето тя идва. Огледайте я внимателно и спазете авторските права, ако има такива. Ако няма изрично написани права за ползване – тогава още по-лошо: трябва да говорите лично с човека, който я е сложил там, и да поискате разрешение за ползване.

Това е от мен. И… умната!

[wp:svejo-net]

4 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: