xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Mosquito Head Net

| 8 Comments

Попадали ли сте в някоя блатиста местност, усойно кътче в гората или просто сте били за риба, където досадните комари и хапещи гадинки да са ви изкарали от нерви и са развалили приятното изживяване? На мен ми се е случвало. Има едно приспособление, което може да ви помогне в борбата с тази напаст. Това е мрежата за глава, която предпазва от комари и други хапещи насекоми. Преди известно време се сдобих с една такава.

За себе си мога да кажа, че съм от хората, които комарите много много „не обичат“. Не знам на какво се дължи, но при едни и същи условия получавам значително по-малък брой ухапвания от комари, отколкото хората около мен. Понякога дори ми се разминава. Когато съм на открито сред природата използвам репелент, но той е повече заради опасните ухапвания на кърлежите. Въпреки това обаче, винаги се намират места, където комарите са толкова нахални и „зажаднели“ за кръв, че и аз съм се оказвал изпохапан навсякъде за много кратко време.

Ето защо сметнах, че тази придобивка има място в екипировката ми.

Накратко за мрежата:

 • Изработена е от фина, мрежеста материя, която не дразни лицето.
 • Поставя се на главата, като може да се носи над или под друга шапка, като идеално се комбинира със широкополите такива.
 • Мрежа против комариИма два еластични обръча, които я разпъват. Това пречи на „залепването“ на мрежата за лицето и не позволява на комарите да хапят през нея.
 • Отворът на мрежата е снабден с издърпващ се шнур, който я затваря плътно около врата.
 • Може да се сгъва до размерите на човешка длан, което в комбинация с минималното й тегло безпроблемното й опаковане в багажа.

Освен основното й приложение (против комари), мрежата може да се използва и против жилещи насекоми (пчели, оси и т.н.), както и други хапещи такива (кърлежи и др.). Особенно полезна е при нощувка на открито без палатка и огън, когато ще ви е трудно едновременно да спите и да се пазите от насекомите.

Дотук с конвенционалните й приложения. Ето сега няколко идеи, които я правят полезна и в условия на оцеляване:

 • Механичен филтър за отделяне на по-грубите частици от водата, която смятате да направите годна за пиене.
 • Изготвяне на капани за ловене на риба, раци и други водни животни.
 • Изготвяне на капани за дребни птици и животни.
 • Известна защита от слънчево изгаряне.

Списъкът може да се продължи в зависимост от нуждите, които поражда ситуацията, но това са няколко идеи, показващи ви посоката, в която можете да експериментирате.

И всичко това получавате на цена около 6-7 лева! Ето от къде.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
8 Comments

 1. Възможно е и при кражба на мед от пчелен кошер на диви пчели да се използва 😉

 2. Каква е стойността на пощенските разходи?

 3. Много добро и полезно нещо. Всеки трябва да го притежава в раницата си. Ще помогне срещу комари, конски мухи и др. гадини. Веднъж си спомням как при Орешака ни изядоха тези мръсни твари. Не помогнаха никакви репеленти. Поздрави на Стоян Стоянов за хубавите статии и чудесният сайт.

 4. Много добра придобивка 🙂

 5. наскоро прочетох някъде(мисля че не беше тук), че витамин Б1 попредпазва от комари по-добре от репелентите. гълташ 2 пъти на ден по 2 хапа и кожата ти почвала да отделя вещества, които не с ехаресват много на комарите. Разбира се, това няма да помогне покраи блато.. но.. е полезен факт 🙂

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: