xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Моят походен кухненски комплект

| 36 Comments

Походен готварски комплект

Още когато писах публикацията за „Hobo Stove“ споменах, че смятам тя да е основата на походния кухненски комплект, който мисля да си изготвя. Той вече е готов и в следващата публикация ще ви запозная с моето решение на задачата.


Както казах в началото основният елемент е походната печка „Hobo Stove“. Тя се използва като кутия за всички останали елементи на комплекта. И най-малкото свободно място трябва да се оползотворява – основен принцип при пешеходния туризъм с раница. Целият комплект се поставя в калъф от здрава материя, идеята на който е, освен да пази нещата от разпиляване, да пази и останалите ви вещи в раницата от изцапване (саждите от огъня невинаги се изчистват лесно).

Най-лесният начин да се сдобиете с такъв калъф е да си го направите сами. За тази цел аз използвах крачол от стари джинси, които са от достатъчно здрав плат. Просто трябва да зашиете долният край, а на горния да поставите връв за стягане на отвора.

Ето нещата, които реших да взема. Със сигурност може да се намерят и други подходящи, но предвид ограниченото пространство се задоволих само с най-полезните.
Списъкът няма да е по степен на важност, а по ред на номерата, които съм поставил на снимката:

Походен готварски комплект - Съдържание

 1. Подправки – Не винаги дивата храна има добър вкус, особенно когато нямате всички продукти, които са ви под ръка в цивилизацията. Малко подправки ще направят този проблем по-поносим. Тук съм взел сол, черен и червен пипер. Поставил съм ги в отрязани кутиийки от разтворими витамини. Освен че се затварят плътно, на вътрешната страна на капачката си имат контейнерче със силикагел, който обира излишната влага. Ако намеря по-подходящи и по-малки контейнерчета, може да си взема и още някоя подходяща подправка. 🙂
 2. Памук и гумена тръбичка за раздухване на жарта в печката – В жълтите контейнерчета, които можете да намерите в шоколадовите яйца (който има малки деца знае 🙂 ) се събира достатъчно количество памук, както и 20-30 см гумена тръбичка. Памукът е идеален за хващане на искра, ако по някаква причина нямате кибрит или запалка. Ако имате под ръка само мокро или влажно гориво, то и тръбичката може да се окаже полезна при раздухването на тлеещите въглени.
 3. Кибритени клечки и драскало – Поставени в кутийка направена от стари гилзи от ловни патрони. Не винаги има смисъл и време да се правите на сървайвър. Кибритът (когато го има и е сух) е едно от най-добре средства за палене на огън. 🙂
 4. Походната печка тип „Hobo Stove“ – За нея вече писах достатъчно в една по-стара публикация.
 5. Метално жило и лентички вътрешна автомобилна гума – Жилото е добро за окачване на походна посуда над огъня. Лентичките гума са идеални разпалки при влажно време или влажно гориво.
 6. Стоманена вълна – Основното й приложение тук е почистване на печката и посудата. Открития огън има лошото качество да опушва стабилно металните съдове, които се поставят над него. С помоща на стоманената вълна ще успеете да върнете предишният им вид, и да предпазите екипировката си от изцапване. Освен това стоманената вълна е материал, който може да се запали от искра и след това да тлее с много висока температура. Става за палене на огън по нестандартни начини.
 7. Щипка за съдове – Тази лека щипка от алуминий е много полезна вещ при готвенето в походни условия. Тя практически е дръжка за всяка посуда. Можете да я използвате за захващането на котлета, паници, тигани, чайници и всичко друго, стига да има подходящото място за това. Освен това още един плюс е, че не стои прикрепена постоянно върху посудата, което означава, че няма да се нагрява от огъня и винаги ще хладна.
 8. Вилица и лъжица – Тези тук са от чаен комплект, така че са с по-малък размер и тегло. Може да се храните по-бавно с тях, но пък кой ви припира. 🙂
 9. Алуминиево фолио – Два-три листа алуминиево фолио са полезна вещ. Задушената храна е много добра.
 10. Парче парцал – За почистване, държане на горещи предмети, както и да уплътнява всичките предмети в кутията за да не тракат.
 11. Сух спирт – Още една „застраховка“ срещу трудно разпалващо се гориво. Поставен е в кутия от разтворими витамини по посочената по-горе причина.
 12. Чаени свещи – Май „застраховките“ срещу трудно запалващ се огън станаха много, но няма лошо. Важно е да сме сигурни. Пък и стават за осветление ако замръкнете някъде.
 13. Калъф – В него се поставя целият комплект.

Всички предмети се поставят в кутията на печката по начин, който на вас ви харесва, стига да успеете да ги съберете. Може да не е съвсем плътно, но за тази цел трябва да ушиете калъфа си с малък аванс.

Походен готварски комплект - Прибран

Всичко е прибрано и опаковано. Парцала е добре да поставите най-отгоре върху всички вещи, за да ги уплътнява и да затваря по-добре отвора.

Походен готварски комплект - Опакован

Като посуда за така подготвения кухненски комплект използвам едно алуминиево войнишко канче с капак като паница. Въпреки простият си вид, в комбинация с алуминиевата дръжка те могат да изпълняват ролята на тенджерка, котле, паница, дълбок и плитък тиган.

Хромирано алуминиево войнишко канче-котле от две части - котле и паница. Паницата може да се ползва за капак на котлето. Колко хайдушки боб ще свари това нещо... :)

Вече сме с една идея по-подготвени за дълги излети сред природата. Надявам се да съм ви бил полезен! 🙂

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
36 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: