xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Моят походен кухненски комплект

| 36 Comments

Походен готварски комплект

Още когато писах публикацията за „Hobo Stove“ споменах, че смятам тя да е основата на походния кухненски комплект, който мисля да си изготвя. Той вече е готов и в следващата публикация ще ви запозная с моето решение на задачата.


Както казах в началото основният елемент е походната печка „Hobo Stove“. Тя се използва като кутия за всички останали елементи на комплекта. И най-малкото свободно място трябва да се оползотворява – основен принцип при пешеходния туризъм с раница. Целият комплект се поставя в калъф от здрава материя, идеята на който е, освен да пази нещата от разпиляване, да пази и останалите ви вещи в раницата от изцапване (саждите от огъня невинаги се изчистват лесно).

Най-лесният начин да се сдобиете с такъв калъф е да си го направите сами. За тази цел аз използвах крачол от стари джинси, които са от достатъчно здрав плат. Просто трябва да зашиете долният край, а на горния да поставите връв за стягане на отвора.

Ето нещата, които реших да взема. Със сигурност може да се намерят и други подходящи, но предвид ограниченото пространство се задоволих само с най-полезните.
Списъкът няма да е по степен на важност, а по ред на номерата, които съм поставил на снимката:

Походен готварски комплект - Съдържание

 1. Подправки – Не винаги дивата храна има добър вкус, особенно когато нямате всички продукти, които са ви под ръка в цивилизацията. Малко подправки ще направят този проблем по-поносим. Тук съм взел сол, черен и червен пипер. Поставил съм ги в отрязани кутиийки от разтворими витамини. Освен че се затварят плътно, на вътрешната страна на капачката си имат контейнерче със силикагел, който обира излишната влага. Ако намеря по-подходящи и по-малки контейнерчета, може да си взема и още някоя подходяща подправка. 🙂
 2. Памук и гумена тръбичка за раздухване на жарта в печката – В жълтите контейнерчета, които можете да намерите в шоколадовите яйца (който има малки деца знае 🙂 ) се събира достатъчно количество памук, както и 20-30 см гумена тръбичка. Памукът е идеален за хващане на искра, ако по някаква причина нямате кибрит или запалка. Ако имате под ръка само мокро или влажно гориво, то и тръбичката може да се окаже полезна при раздухването на тлеещите въглени.
 3. Кибритени клечки и драскало – Поставени в кутийка направена от стари гилзи от ловни патрони. Не винаги има смисъл и време да се правите на сървайвър. Кибритът (когато го има и е сух) е едно от най-добре средства за палене на огън. 🙂
 4. Походната печка тип „Hobo Stove“ – За нея вече писах достатъчно в една по-стара публикация.
 5. Метално жило и лентички вътрешна автомобилна гума – Жилото е добро за окачване на походна посуда над огъня. Лентичките гума са идеални разпалки при влажно време или влажно гориво.
 6. Стоманена вълна – Основното й приложение тук е почистване на печката и посудата. Открития огън има лошото качество да опушва стабилно металните съдове, които се поставят над него. С помоща на стоманената вълна ще успеете да върнете предишният им вид, и да предпазите екипировката си от изцапване. Освен това стоманената вълна е материал, който може да се запали от искра и след това да тлее с много висока температура. Става за палене на огън по нестандартни начини.
 7. Щипка за съдове – Тази лека щипка от алуминий е много полезна вещ при готвенето в походни условия. Тя практически е дръжка за всяка посуда. Можете да я използвате за захващането на котлета, паници, тигани, чайници и всичко друго, стига да има подходящото място за това. Освен това още един плюс е, че не стои прикрепена постоянно върху посудата, което означава, че няма да се нагрява от огъня и винаги ще хладна.
 8. Вилица и лъжица – Тези тук са от чаен комплект, така че са с по-малък размер и тегло. Може да се храните по-бавно с тях, но пък кой ви припира. 🙂
 9. Алуминиево фолио – Два-три листа алуминиево фолио са полезна вещ. Задушената храна е много добра.
 10. Парче парцал – За почистване, държане на горещи предмети, както и да уплътнява всичките предмети в кутията за да не тракат.
 11. Сух спирт – Още една „застраховка“ срещу трудно разпалващо се гориво. Поставен е в кутия от разтворими витамини по посочената по-горе причина.
 12. Чаени свещи – Май „застраховките“ срещу трудно запалващ се огън станаха много, но няма лошо. Важно е да сме сигурни. Пък и стават за осветление ако замръкнете някъде.
 13. Калъф – В него се поставя целият комплект.

Всички предмети се поставят в кутията на печката по начин, който на вас ви харесва, стига да успеете да ги съберете. Може да не е съвсем плътно, но за тази цел трябва да ушиете калъфа си с малък аванс.

Походен готварски комплект - Прибран

Всичко е прибрано и опаковано. Парцала е добре да поставите най-отгоре върху всички вещи, за да ги уплътнява и да затваря по-добре отвора.

Походен готварски комплект - Опакован

Като посуда за така подготвения кухненски комплект използвам едно алуминиево войнишко канче с капак като паница. Въпреки простият си вид, в комбинация с алуминиевата дръжка те могат да изпълняват ролята на тенджерка, котле, паница, дълбок и плитък тиган.

Хромирано алуминиево войнишко канче-котле от две части - котле и паница. Паницата може да се ползва за капак на котлето. Колко хайдушки боб ще свари това нещо... :)

Вече сме с една идея по-подготвени за дълги излети сред природата. Надявам се да съм ви бил полезен! 🙂

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
36 Comments

 1. Само не видях съд за готвене … ако алуминиевото фолио го имаш за такова …

  • Съдът за готвене е отделно котле с паница, или металното канче на манерката ми. Така или иначе поне едното от двете нося винаги.
   Ако искаш все пак съдът да е част от този комплект, може да си намериш подходящ, в който да влиза кутията на печката примерно.

 2. Ами аз полвзам консерва от кафе … като на Ron Hood.

 3. Преди време си взех от „Стената“ нелош комплект за готвене (тоест всичко друго, което не е показано тук) – Тенджерка, тиганче, 2 чиний и 2 чаши. Всичко се събира едно в друго и освен че е леко (алуминий) е и доста компактно.

  • От коментарите разбирам, че съм избрал леко подвеждащо заглавие. Всички намекват за съдове за готвене, които всъщност се явяват походна ПОСУДА за готвене. Аз също имам лек алуминиев комплект, който взимам при по-дълги разходки.

   Много съжалявам, но не намерих по-подходящо наименование на това, което съм описал тук. Кухненски – защото е свързан с полевата кухня. Ако някой се сеща по-добро име – може да остави своите предложения. Ако някое ми хареса – винаги мога да сменя заглавието. 🙂

 4. @Молекулярен биолог, пич … като отидеш в планината, ще ги мъкнеш ли тия тигани, тенджери, чинии, чаши и други тенекии заемащи огромно пространство ?

 5. @Гега защо да не я мъкнеш тая посуда при положение че отиваш за два три дни можеби седмица като си подбереш нещата да са ти достатъчно леки и компактни вършат прекрасна работа имаш преходи по 4 5 часа и като си избереш място за лагеруване всичко което си взел със себе си ти върши чудесна работа и изживяването е невероятно особенно в Рила

 6. Ето и нещо което идеално допълва казаното по темата.
  http://armyshop.dir.bg/_files/552738.jpg

  • Аз също мислих над точно този артикул. Накрая реших, че няма да дам пари за нещо, чиито функции мога да заменя и с нещо направено от подръчни материали.
   Иначе няма да отрека, че е практично, компактно и изглежда ефектно. Някой ден може и да си помисля отново но… 🙂

 7. Отново приятна статийка. Относно кутийките за подправки – може да се ползват и кутийки за фото лента. Затварят се херметично и са идеален размер. Поздрави.

  • Откак цифровизацията навлезе активно и във фотографията, кутийките от филмови ленти започнаха да стават все по-голям кът. Вкъщи имам няколко, но уви – те са запълнени със ценни за мен фотоленти. Дори са по две ленти в кутийка, така че няма как просто. 🙂

 8. Току-що ми хрумна още нещо, ако на чувалчето което побира комплекта се зашие топлоустойчива материя (пр. кожа) може да се ползва като ръкохватка.

 9. Ок – моят съвет е да купиш от някое фото хартиен класьор за лентите – режеш през 6 кадъра лентата и сортираш. Лентата се съхранява по-добре когато не е навита и в хартия. Продават се такива класьори с перфорация като за папка. Така ще освободиш доста кутийки а и един лист за класьор не вярвам да струва много повече от джоб за документи… мога да проверя тук в Търново колко струват.
  Още един вариант е да отидеш в съседното фото и да помолиш за кутийки. Повярвай, много кутийки се изхвърлят неупотребени. 🙂 Стискам ти палци и не спирай да пишеш – днес блог, а утре книга…

 10. Предлагам ти просто да направиш нова снимка с добавено алуминиевото войнишко канче и всичко ще си дойде на мястото. Може и с фотошоп да го добавиш, или на отделна снимка. Наистина липсващия елемент на походната кухня е посудата за готвене.:)

  Аз да се похваля, най-после намерих и си купих войнишко канче като твоето. Също и алуминиева дръжка. И така сега го ползвам като малка тенджерка и голяма чиния, след като сготвя. Малкия съд ми служи идеално за тиганче.

  Миналата седмица бях няколко дни в Стара планина. Изпробвах екипировка и оборудване. Хобо печка не носех, но спиртника ми свърши идеална работа. Подправките, които носих сложих в малки найлонови торбички. Всички найлонови торбички с подправки и няколко вида чай сложих в една пластмасова утия с добре прилепващ капак, купена от магазин за домашни потреби.

  И един съвет. Никога не забравяй да си носиш сол и ЧУБРИКА. Тази магическа подправка би направила деликатес и най-скапаната на вкус храна.

  • Добри идеи Hobo. Ще се постарая да ги изпълня.

   Радвам се, че си се поразходил из планината. Дай Боже всекиму… и дай Боже по-често! 🙂

 11. Турист съм,но знам че много неща могат да се объркат,пък и голяма част от самоделките изобщо не са лоши(а и не винаги ти се дават 50-100 лева за нещо от магазин),не знам дали сте виждали едни неръждаеми канчета в магазините по 1 лев,за 1,0-1,5 лева събират около 600мл. идеално им пасва са минипечка половин кутия от сухо мляко или разтворимо кафе(не извитите),отдолу може би ще ви остане място за кутийка от боя или крем за спиртник или поставка за горене на други неща,слагатте капака на дъното и пъхате каквото можете да съберете(кутийката сс памук вутре сух спирт в найлонова торбичка,запалка) и само добавяте една метална чиния,която ако сложите межди резервните си дрехи няма да дрънка.
  http://s281.photobucket.com/albums/kk202/TODOP/?action=view&current=100_1307.jpg
  http://s281.photobucket.com/albums/kk202/TODOP/?action=view&current=100_1160.jpg

  ПП: Бях хвърлил око на дръжката,и искам да попитам има ли механизъм за застопоряване или трябва да си я стискаш?

  • Варианти всякакви. Просто човек трябва да избере най-удобния за себе си. Импровизацията е напълно позволена.

   Дръжката няма застопоряващ механизъм (държи докато стискаш), но мисля, че не и не й трябва. На принципа на лоста ти трябва много малко сила, за да подържаш достатъчно голям натиск. С две думи – не се притеснявай, че ще изпусне докато я държиш (освен ако не го направиш нарочно 🙂 ).

 12. Комплекта е чудесен но аз ще се опитам да бъда полезен на някой на който му се наложи в екстремни условия да преварява вода или да си прави чай или бульон а няма подходящ съд а само пластмасова бутилка за вода или кола.Признавам си ,че открих тази информация твърде наскоро в един руски сайт и не съм я изпробвал лично но смятам ,че е напълно достоверна защото имаше дори видио показващо нагледно всичко.Номерът е в това бутилката да е пълна догоре с вода за да не се деформира но да не е запушена.Окачва се над не голям огън вързана за гърлото със синтетично въженце а за тринога се използват три прясно отсечени (за да не се запалят )колчета.Бутилката може да се използва многократно без да се деформира непоправимо.Все пак огъня трябва да се подъжа не много голям.В наше време казват ,че подобни бутилки се намирали дори на необитаеми острови така ,че може ако ни се наложи да използваме това зло поне за оцеляване.

  • Начините за преваряване на вода в ектремна ситуация са съвсем друга тема. 🙂

   Да ти кажа бутилката се деформира доста още при първото ползване. От горещата вода се свива и става по-малка. На всичкото отгоре водата се насища с разни гадости от пластмасата. Но наистина ако нямаш друг избор – става. 🙂

 13. Съгласен съм с това ,че малко „кръшнах“от темата но мисля ,че да умреш от жажда или от непреварена вода когато имаш някаква възможност да го избегнеш ако някъде си прочел нещо дори между другото си струва .Аз самия преди години лочих вода от една локва като разгонвах с ръце любопитните жаби и стисках зъби за да не глътна някоя пиявица.За по-дребните гадини се стараех да не мисля.С две думи казано войнишка история ,но иначе направо бих си заминал на онова голо поле в стърнището ,под слънцето и без вода.

  • Че инфромацията, която си дал е полезна – няма две мнения. Аз просто отбелязах, че е малко встрани от темата, както и добавих мои уточнения. 🙂
   Между другото блогът ми не е „завършена книга“, така че ще има достатъчно публикации и на темата, която ти си засегнал. Даже със снимков и видео материал. 😉

 14. Абе няма войнишки канчета… Търся от сума ти време. Имам две (както са си комплект с капака-чиния), обаче от дълго ползване доста са се износили, а едното си е бая прегоряло.
  В София поне не мога да намеря… (((((

 15. Ми ‘що не пробваш походната посуда на някоя специализирана фирма. По сайтовете съм виждал комплекти от алуминий, неръждавейка, че дори и титан! Верно, че са скъпички ама… като ги няма старите войнишки канчета…

  Моето лично е купено от един магазин в Шумен. Само че при последното ми посещение си спомням, че нямаше вече точно този модел.

 16. Black Wolf, ако все още търсиш войнишко канче…В Бистрица на площада един юнак продава военно оборудване…Има канчета като на Стоян с телени уши и два съда…Също и някакъв нов модел с три съда…И двата комплекта бяха по 3лв. Аз си купих и от двата модела, но не съм доволен от тези новите с трите съдинки…Много цапа (чврно по ръцете) ако си поигравш с него…Според мен това не е добре…Стария модел, този на Стоян от снимката, не цапа.

 17. При полеви услови и особено ако се готви на открит огън най-удобно е да се използва дървена лъжица.Не се нагрява ,удобно се бърка яденето и съвсем прилично може и да се яде с нея.Най-добре е всеки да се научи сам да ги дълбае според необходимия му размер но и по пазарите могат да се намерят според нуждите.Вместо канче много добре може да се използва консервна кутия от 800г.от домати или компот от праскови,на която се пробиват две дупчици под горния ръб и се прави дръжка от поцинкована или алуминиева тел.За да се отлива лесно течноста, на горния ръб се прави едно леко огъване на вън.От по-малки кутии например от сърми или др.готови ястия около 630г лесно се прави джезве за кафе.За дръжка се използва не доотрязания горен капак който с клещи се огъва като тръбичка като режещите ръбове се огъват навътре и се сплесква за по-удобно държане..За лесно отливане се огъва на вън горния ръб на едно място.И накрая -не бива да забравяме да изчукаме и загладим добре ,да не реже ,горния ръб отвътре . Първо изяждаме съдържанието а после използваме и кутиите.Край огъня е много приятно да се дялка лъжица с малко ножче и да се дълбае с разпалено въгленче.

 18. Ето още нещо, което съм включила към моят походен кухненски комплект – готов въглен, който много лесно се възпламенява. Продава се на фитили. Цената за фитил е 1 – 1.50 лв., а вътре са от 4 до 6 / има различни размери фитили / парчета. Продава се в църквите – там където се продават и свещите. По произход е гръцки. По принцип служи за стапяне на тамяна при прикадяване. Ползвам го отдавна и съм много доволна. Нужно е съвсем малко пламък от свещ, кибритена клечка или запалка, за да се възпламени и веднага за стане на жар. Пак повтарям, че е малко парче, но е изключително ефективен. Опитайте.

 19. Искам да попитам в София от къде мога да си купя тази Щипка за съдове?

 20. Еее благодаря ти много човече.Онзи ден си купих комплект съдове с чашка ,алуминиеви от човека който продава военно оборудване в Бистрица.И за комплекта ми остана само таква дръжка да намеря.Благодаря ти .

 21. Сега, докато куфея пред компютъра ми светна, че това парцалче може да се използва за дестелиране на примерно морска вода или урина. Просто кипвате течноста и слагате парцалчето отгоре и чакате да се просмучат колкото се може изпарения в него. Пробвал съм го с морка вода. От 500 мл. вода дестилирах 100 мл… и остана малко солчица на дъното, като излях морката вода.

 22. хм… или не съм чел внимателно или наистина стоян е пропуснал чашки за греяна ракия

 23. е ние пием, ти само сипи

 24. „Щипка за съдове – Тази лека щипка от алуминий е много полезна вещ при готвенето в походни условия.“

  ОТ къде мога да намеря?

 25. Войнишката манерка с дървено покритие подходяща ли е за походи и оцеляване?

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.