xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Природна медицина: Аспирин от дървесна кора

| 13 Comments

Още от древни времена кората на някои дървета е била известна с ценните си качества да понижава треската, болката и възпаленията. Специалната съставка, съдържаща се в тази кора е един от най-добрите природни аналгетици – салицила. Треската, мускулните болки, ревматизма, главоболието, менструалните болки, артрита и възпаленията като бурсит и тендонит (възпаления на ставите и сухожилията), както и травми като навяхвания и изкълчвания, могат да бъдат третирани с доза натурален салицил, получен от кората на тези дървета.


Още в началото на 19-ти век учените са успели да извлекат от кората на определени дървета салицила, и да разпознаят в него мощен аналгетик (обезболяващо). След това са се опитали да разработят и пуснат в продажба негова синтетична версия, наречена ацетил-салицилова киселина, която става по-известна като „Аспирин“.

Аспиринът е най-използваното лекарство в света. Всяка година по цял свят се поглъщат около 40 милиона килограма аспирин. Със сигурност почти всеки от нас използва синтетичната версия за да се бори със своите неразположения и болки. Болкоуспокояващите и противовъзпалителни свойства на салицила, намиращ се в кората на някои дървета, са с не по-малък потенциал.

В условията на оцеляване сред дивата природа, знанието как да добивате и използвате салицила от дървесна кора е едно от най-ценните знания за природна медицина, което може да имате.

Дървета, които съдържат Салицил

Салицила е концентиран във вътрешната кора (ликото) на дърветата и храсите от рода на Върбите (Salicaceae), който в България включва:

 • Populus tremuloidesТрепетлика
 • Populus nigraЧерна топола
 • Populus albaБяла топола
 • Populus canescensСива топола
 • Salix albaБяла върба
 • Salix babylonicaПлачеща върба
 • Salix viminalisРакита
 • Salix cinereaПепеливолистна върба
 • Salix reticulataМрежестолистна върба
 • Salix herbaceaТревиста върба
 • Salix fragilisКрехка върба

… и още няколко вида върби.

Как да си направим Аспирин

Първо намирате млада фиданка от някой вид топола или върба. Салицилът, който търсим, се намира във вътрешната кора на дървото, наречена още лико или камбий. Вътрешната кора е всъщност истинската жива тъкан на дърветата и се намира между грубата външна кора и дървесината.

През пролетта и началото на лятото кората се бели много лесно.

През пролетта и ранното лято кората на дърветата се бели много лесно, след което да се дъвче или да се сложи в гореща вода, за да се направи чай. Просто направете разрез в кората и я обелете от клонката. По това време на годината връзката между кората и вътрешната част на дървото е по-слаба и е лесно да свалите големи парчета от нея.

През останалите сезони няма да ви е толкова лесно да обелите кората. В такъв случай просто трябва с помоща на остър нож да остържете и двата слоя кора (вътрешен и външен).

Мирисът и вкуса на върбовата кора много прилича на този на аспирина, и за някои хора нейната горчивина може да дойде в повече. Ако обаче бързате и това не ви интересува, можете да напълните устата си с парчета кора и дъвчейки ги да гълтате отделящия се от тях сок.

Другият начин е да сварите за 10 минути 2 чаени лъжици лико в чаша вода, след което да я оставите да изстине и да изпиете. Дневната доза от този натурален „аспиринов чай“ е три или четири чаши.

Ако имате възможност, винаги използвайте млади фиданки и клонки. Както всяко нещо, което взимате от природата, така и тук важи правилото „Вземи само толкова, колкото ти е нужно!„. Не унищожавайте големи дървета, като взимате кората директно от ствола им! Вместо това вземете някое малко клонче, тъй като това ще нанесе по-малки щети.

Упражнявайте това свое умение

Следващият път, когато се намирате в гората, направете усилие да разпознаете някои от описаните дървета. Те ще ви предложат ценна съставка, която можете да използвате ако ви се наложи да оцелявате сред природата.
Веднъж научили се как да приготвяте аспиринов чай от дървесна кора, може неусетно да започнете да го използвате винаги, когато пътувате сред Природата!

Материали: www.survivaltopics.com
Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

[wp:svejo-net]

13 Comments

 1. Pingback: Полезни растения – Част Първа | xenos::life

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: