xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Природна медицина: Аспирин от дървесна кора

| 13 Comments

Още от древни времена кората на някои дървета е била известна с ценните си качества да понижава треската, болката и възпаленията. Специалната съставка, съдържаща се в тази кора е един от най-добрите природни аналгетици – салицила. Треската, мускулните болки, ревматизма, главоболието, менструалните болки, артрита и възпаленията като бурсит и тендонит (възпаления на ставите и сухожилията), както и травми като навяхвания и изкълчвания, могат да бъдат третирани с доза натурален салицил, получен от кората на тези дървета.


Още в началото на 19-ти век учените са успели да извлекат от кората на определени дървета салицила, и да разпознаят в него мощен аналгетик (обезболяващо). След това са се опитали да разработят и пуснат в продажба негова синтетична версия, наречена ацетил-салицилова киселина, която става по-известна като „Аспирин“.

Аспиринът е най-използваното лекарство в света. Всяка година по цял свят се поглъщат около 40 милиона килограма аспирин. Със сигурност почти всеки от нас използва синтетичната версия за да се бори със своите неразположения и болки. Болкоуспокояващите и противовъзпалителни свойства на салицила, намиращ се в кората на някои дървета, са с не по-малък потенциал.

В условията на оцеляване сред дивата природа, знанието как да добивате и използвате салицила от дървесна кора е едно от най-ценните знания за природна медицина, което може да имате.

Дървета, които съдържат Салицил

Салицила е концентиран във вътрешната кора (ликото) на дърветата и храсите от рода на Върбите (Salicaceae), който в България включва:

 • Populus tremuloidesТрепетлика
 • Populus nigraЧерна топола
 • Populus albaБяла топола
 • Populus canescensСива топола
 • Salix albaБяла върба
 • Salix babylonicaПлачеща върба
 • Salix viminalisРакита
 • Salix cinereaПепеливолистна върба
 • Salix reticulataМрежестолистна върба
 • Salix herbaceaТревиста върба
 • Salix fragilisКрехка върба

… и още няколко вида върби.

Как да си направим Аспирин

Първо намирате млада фиданка от някой вид топола или върба. Салицилът, който търсим, се намира във вътрешната кора на дървото, наречена още лико или камбий. Вътрешната кора е всъщност истинската жива тъкан на дърветата и се намира между грубата външна кора и дървесината.

През пролетта и началото на лятото кората се бели много лесно.

През пролетта и ранното лято кората на дърветата се бели много лесно, след което да се дъвче или да се сложи в гореща вода, за да се направи чай. Просто направете разрез в кората и я обелете от клонката. По това време на годината връзката между кората и вътрешната част на дървото е по-слаба и е лесно да свалите големи парчета от нея.

През останалите сезони няма да ви е толкова лесно да обелите кората. В такъв случай просто трябва с помоща на остър нож да остържете и двата слоя кора (вътрешен и външен).

Мирисът и вкуса на върбовата кора много прилича на този на аспирина, и за някои хора нейната горчивина може да дойде в повече. Ако обаче бързате и това не ви интересува, можете да напълните устата си с парчета кора и дъвчейки ги да гълтате отделящия се от тях сок.

Другият начин е да сварите за 10 минути 2 чаени лъжици лико в чаша вода, след което да я оставите да изстине и да изпиете. Дневната доза от този натурален „аспиринов чай“ е три или четири чаши.

Ако имате възможност, винаги използвайте млади фиданки и клонки. Както всяко нещо, което взимате от природата, така и тук важи правилото „Вземи само толкова, колкото ти е нужно!„. Не унищожавайте големи дървета, като взимате кората директно от ствола им! Вместо това вземете някое малко клонче, тъй като това ще нанесе по-малки щети.

Упражнявайте това свое умение

Следващият път, когато се намирате в гората, направете усилие да разпознаете някои от описаните дървета. Те ще ви предложат ценна съставка, която можете да използвате ако ви се наложи да оцелявате сред природата.
Веднъж научили се как да приготвяте аспиринов чай от дървесна кора, може неусетно да започнете да го използвате винаги, когато пътувате сред Природата!

Материали: www.survivaltopics.com
Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

[wp:svejo-net]

13 Comments

 1. 🙂 Както винаги е понеделник и съответно идва поредната полезна статия :).

  Ако може само да сложиш и снимки и описание на тези дървете ще е още по-полезно :).

  • Е, в Интернет е пълно със снимки и описания на дърветата. Не ми се щеше да претрупвам статията с много допълнителна информация. 🙂

 2. За това пък КАК ДА РАЗПОЗНАВАМЕ ДЪРВЕТАТА е друга полезна тема 🙂 Много бих се зарадвал да я прочета тук 🙂 Стига да ти е възможно да я напишеш 🙂 Страшна статия е това с природния аспирин!!! Благодаря ти!

  • Темата „Как да разпознаваме дърветата“ е доста обширна и е по-подходяща за някой блог на тема Ботаника. Може би ще напиша някоя, в която да опиша най-полезните от гледна точка на оцеляването дървета, но… живот и здраве! 🙂

 3. Живот и здраве да е!

 4. За дърветата ще е много полезно. А статията е супер. Само не разбрах, външната кора се бели и от останалото се стърже, или от обратната страна на кората се остъргва? Благодаря предварително!

  • @nqms: Ако е пролет или лято, кората се обелва изцяло и трябва да се вземе вътрешната й страна. През останалото време се изстъргва външната твърда кора и след това се остъргва ликото.

 5. Статияти е супер. Браво много полезна според мен. Ето и малко допълнение по темата:

  Salix alba ( Бяла Върба ) е вид върба, който се среща в Европа, Западна и централна Азия. Името й произлиза от светло-белезникавата до почти бяла окраска на листата. Растението е дърво с тъмносива, дълбоко напукана кора, високо до 25-30 м. Бялата върба се среща във влажни райони, особено по речните брегове, до 1000 м надморска височина. Гъвкавите млади клонки често са и материал за плетени огради, мебели и кошници. Този вид върба живее до 100 години.

  Да се има в предвид !
  Не комбинирайте с диуретици, медикаменти, понижаващи кръвното налягане, противосъсирващи препарати, както и с нестероидни противовъзпалителни лекарства. Кората не се препоръчва на бременни жени или кърмачки, както и на хора, страдащи от астма, стомашна язва, диабет или бъбречни и чернодробни заболявания. Не приемайте растението при алергия към аспирин или салицил. Прекомерната употреба на отварата може да доведе до появата на афти в устата. Взет във високи дози, уврежда гастроинтестиналния тракт (може да предизвика гадене, разстройство, кръвоизлив от стомашна или дуоденална язва). Възможно е да доведе до алергични реакции, отслабване или намаляване на слуха, дори до респираторна недостатъчност

 6. Полезна статия!Можеш ли да ми кажеш някаво растение което се използва за дезинфекция на устната кухина когато си сред природата и нямаш паста за зъби и четка на близо?Винаги ми е било интересно какво са използвали едно време,но не мога да открия материал за това.Ще се радвам ако намериш нещо по въпроса и го споделиш.

  • @Златко: Отговорът на този въпрос си е направо за отделна публикация, така че няма да го дам напълно изчерпателен. Ще си го запазя за някой бъдещ пост.
   За да не съм чак толкова „стиснат“ обаче, ще ти дам два малки съвета:

   1. Издялана тънка клечка от кучешки дрян (Cornus sanguinea) с размачкан връх може да се използва като четка за почистване на зъби.
   2. Сокът отделен при дъвченето на дъбова кора има антисептични свойства.

   Надявам се като за начало това да ти е полезно! 🙂

 7. А пък сокът от бреза, получен през ранна пролет, се използва за засилване на имунната система и прочистване на организма.

  • О да, примери за лечебни растения много и този е добър, но нека темата на коментарите не се отмества от тази на публикацията. А именно – „Аспирин от дървесна кора.“ 🙂
   Благодаря!

 8. Pingback: Полезни растения – Част Първа | xenos::life

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: