xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Диамантено-керамично точило Fallkniven DC3

| 50 Comments

Диамантено-керамично точило Fallkniven DC3

В условията на едно оцеляване в пустошта, или при една обикновенна разходка сред дивата природа, от особенно значение е острият нож. Остротата обаче не е непреходна характеристика за едно острие. Ето защо тя има нужда от подръжка. Добре е да се замислите над идеята по време на поход сред природата да взимате със себе си и добро точило, защото именно в полеви условия е най-вероятно да ви потрябва неговата помощ.
Моят избор беше диамантено-керамичното точило DC3 с джобен размер на шведската фирма Fallkniven.


Това е една комбинация от диамантено и керамично точило, което може да задоволи напълно нуждите ви. Състои се от фин диамантен камък (индустриални диаманти с големина 25 микрона, покрити със титаниево-алуминиев-нитрид) и много специален керамичен камък, направен от синтетичен сапфир. Предимствата на тези материали са, че дори след дълга употреба запазват идеалната си плоска форма. Това е особенно важно, когато искате да заточите правилно ножа си. И тъй като тези материали са от най-твърдите познати, те могат да заточват всякаква стомана, дори и най-твърдата.

Заточката, която ще получите от диамантеният камък (жълтата метална повърхност) е напълно достатъчна за всички задачи, в които не се изисква бръснеща острота. За постигането на бръснеща острота се използва керамичната плочка (сиво-кавявата повърхност) от другата страна.

Диамантено-керамично точило Fallkniven DC3

Камъните не се нуждаят от никаква смазка, но е добре преди и след употреба да се измиват със хладка вода и течен сапун. В началото те могат да ви се струват малко груби и грапави, но след известна употреба ще станат по-гладки и добри.

Размерите на точилото са 25×75 mm. Към него върви много добър калъф от дебела естествена кожа.

Не мога да се сетя за точната цена, на която си купих точилото, но мисля че беше около 20 български лева. Попаднах на добра оферта!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
50 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: