xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Как да изберем най-добрият нож за Оцеляване?

| 361 Comments

Ножът за Оцеляване е най-важният предмет във вашата екипировка. Той трябва да е наистина добър. Подборът на правилният нож за оцеляване е нещо повече от проява на индивидуалност – вашият живот може да зависи от правилният му избор!
Всеки, който е прекарал качествено известно време сред Дивата природа, може да потвърди полезността на добрият нож, но за експерта по оцеляване той е един от най-добрите му приятели и най-ценната вещ в оборудването. Също като добър приятел, неговият нож няма никога да го изостави в беда.

Било е време, когато почти всички мъже са носели в себе си нож, дори това да е малко джобно ножче, когато са в селището. Когато обаче са излизали сред природата, те винаги са имали под ръка добър ловен нож.

В днешно време много хора забравят необходимостта от носенето на нож. Дори стана нормално да срещаш хора, които се боят от ножовете и винаги задават въпроси на тези, които ги носят. Носенето на нож не те прави престъпник! Той не „отключва“ в тебе желанието да го използваш срещу хора. Престъпленията, в които е използван нож, са извършени от човека, който го е носил, а не от ножа. Той е просто оръдие в ръката на болно съзнание. Тъжен факт е, че по-голямата част от „модерните“ хора си нямат и идея за многото приложения на добрият нож. Затова винаги, когато някой ме запита „И за какво ти е този нож?“, на лицето ми изгрява широка усмивка, както когато невръстно дете ми зададе наивен въпрос.

Ножът за оцеляване е задължителна принадлежност

Добрият нож за оцеляване е най-важният предмет във вашата екипировка за оцеляване и е един от 15-те задължителни неща, които оцеляващият трябва винаги да има в себе си. С помоща на добър нож Вие можете да си осигурите почти всичко, необходимо ви за да живеете и дори да просперирате в Дивата природа. Имайки предвид това, изборът ви на нож за оцеляване трябва да се основава на следните качества: солидна конструкция, добри материали, изкусна изработка и функционалност.

За неопитният човек, понятието „нож за оцеляване“ извиква в съзнанието картини на големи ножове в стил „Рамбо,“ толкова възхвалявани в Холивудските филми. Въпреки, че изглеждат като оръжия с потенциала да превземат света, те са много далеч от образа на идеалните ножове, използвани от експертите по оцеляване. Големите ножове страдат от недостатъка, че са трудни за контролиране. Те са тежки и обемисти. Много от нуждите на оцеляващия изискват прецизна работа, понякога с финни детайли, която едва ли може да бъде извършена добре с такъв тип ножове.

Истината е в това, че походният нож, единственият на който можете да се доверите попадайки в ситуация на оцеляване е този, който се намира в джоба, закачен на колана или виси на шията ви.
В същото време големият „сатър“ може да се окаже опакован в раницата, която е потънала на дъното на езерото при преобръщане на лодката ви, и не може да ви помогне с нищо.

Повечето хора, които обичат активният отдих сред природата, не носят на бедрото си големи ножове. Повечето ловци, рибари, туристи, скиори, планинари, гребци и т.н. не пътешестват с огромен нож на кръста. Плавайки с кану или друга лодка с голям нож на кръста ви прави непохватен, а ако се окажете във водата, той може да се превърне и в добър баласт, който да ви завлече още по-бързо до дъното. Падането от кон с голям нож на кръста може да доведе до сериозни наранявания. Ако пропаднете през тънък лед, малкият нож със сигурност ще е по ефективен от големия при опитите ви да се измъкнете.

При катерачеството, където ловкостта е особенно важна, привързването на голям нож към тялото е най-малко непрактично. В случаят с Аарон Ралстон – катерачът, който отрязъл заклещената си ръка за да се спаси, въпросът не е бил в големината на ножа, а в неговото качество. Острият швейцарски нож „Викторинокс“ с малък трион може да се справи отлично при такава полева „хирургия“.

Всеки нож с фиксирано острие окачен на колана, както и сгъваемото джобно ножче, винаги се намират близо до тялото. При атака на хищник мачетето, закачено към раницата или поставено вътре в нея, не може да ви помогне, докато 7 сантиметровият фолдер или 10 сантиметровият нож в канията на бедрото ще ви върне отново на върха на хранителната верига.

Рикол Джон Хирш се е борил с гладна мечка и е успял да я убие с помоща на сгъваем джобен нож с 9 сантиметрово острие! Няма съмнение, че по-голям нож би се справил по-добре, но пък Магнум с калибър .44 би бил идеален. Цялата идея е в това, че ножът, който е носел в джоба си, му е спасил живота.

Ножовете с двойно острие се използват най-вече за промушване. Тъй като техните върхове са по принцип слаби, те са предразположени към счупване. Освен това второто острие е ненужно и може най-много да предизвика наранявания.

Много от продаваните ножове за оцеляване са с кухи ръкохватки. Идеята е в тях да съхранявате важни за оцеляването вещи, като например кибрит и компас. Един от проблемите, които ножовете с куха дръжка имат е, че по принцип са по-слаби от тези със солидна дръжка. Има и изключения, разбира се, но като цяло е по добре да измислите друго място, където да съхранявате вещите си за оцеляване. Предимството при това е, че дори да загубите ножа си, все още ще притежавате неща, на което да разчитате.

Най-добрите ножове за оцеляване сред дивата природа всъщност имат доста скромен и невпечатляващ вид. Често неопитните туристи и природолюбители ги пренебрегват при избора си на острие, което ги прави да изглеждат като аматьори в очите на запознатите.

Оптимална дължина на Ножът за Оцеляване

Най-добрите ножове за оцеляване трябва да са подходящи за възможно най-голям брой неща, които може да ви се наложи да правите. В същото време обемът и теглото са много важни характеристики, с които трябва да се съобразявате при подбора на екипировка за оцеляване.

Практиката показва, че идеалният нож за оцеляване има острие с дължина между 10 и 15 сантиметра. Острие с такава дължина предлага добра комбинация между размер и контрол. Всяка дължина по-голяма от тази е излишна и само добавя тегло и обем към екипировката за оцеляване. Ако се нуждаете от голямо острие, то вероятно е по-добре да сложите в раницата си мачете, брадвичка, томахавка или кукри. Въпреки това обаче необходимостта от нож с нормална дължина си остава, и трябва винаги да го имате под ръка.

Като добавка към ножът за оцеляване с дължина на острието от 10-15 см, е добре да носите мултитуул или джобно ножче от типа на „Викторинокс“, които имат малки сгъваеми остриета. Те са особенно полезни при презизна работа с дребни детайли, когато големият нож е прекалено неудобен.

Дръжка на ножа (Tang)

Най-добрият нож за оцеляване е изработен от едно единствено парче метал, към което могат да се прикрепят парчета материал, който да бъде обработен във формата на удобна ръкохватка. В „Светът на ножовете“ този тип конструкция се нарича „full tang“ и „hidden tang“.

  • Full tang ножовете са изработени така, че острието преминава в дръжка от двете страни на която са прикрепени плочки материал, оформени като удобна ръкохватка. За да се намали обема и теглото, някои ножове пренебрегват нуждата от ръкохватка и металът е оставен открит.
  • Hidden tang ножовете се характеризират с редуциран материал на острието, което влиза в ръкохватката. Ръкохватката се „нанизва“ върху тази изтънена част на ножа. Понякога ръкохватката на ножа е направена от кожени дискове, чието поставяне е умение и майсторство само по себе си. Често „hidden tang“ ножовете имат специално „капаче“ на края на дръжката си.

Евтините ножове често са направени така, че металното острие не е едно цяло с ръкохватката. Слабата точка на тези лошо направени ножове е там, където острието и ръкохватката са завити с болт или залепени едно за друго. Гледайте да избягвате такива евтини ножове и да подбирате по-добрите „full tang“ и „hidden tang“ модели.

Типове Остриета

Има два основни типа остриета на ножове, с които трябва да сте запознати. Това са гладкото и серетирано острие.

Серетираните остриета (неравна заточка, подобна на трион) са много добри при рязането на синтетични материали, платове и месо. Те са добър избор с цел самозащита и първа медицинска помощ.
Недостатъците на серетираното острие е това, че то е трудно за правилно заточване в полеви условия. Това всъщност е най-големият им минус в една ситуация на оцеляване, където подръжката на добра острота на тежко експоатирания нож е жизненоважна. Освен това серетираните остриета не са ефективни за дялкане и сечене.

Равното и гладко острие е правилният избор за повечето ситуации на оцеляване. Такова острие е подходящо за дялкане, сечене и разрязване. Дори да не разсичат като масло синтетичните въжета, платове или месото, както го правят серетираните, ножовете с равни остриета все пак се справят добре и с тези материали.

Допълнителното приемущество на равния тип остриета е, че можете да ги наточите достатъчно добре дори върху камък или парче бетон, когато нямате под ръка специално точило. Това е невъзможно при серетираните остриета, поради факта, че за тях трябват специални заточващи устройства и техники.

На „гърба“ на много ножове за оцеляване има трион, който предполага възможност за разрязване на метал или дърво. В прекалено много случаи, както при ножовете от тип „Рамбо“, този трион в най-добрият случай върши зле тази работа. Ако в екипировката ви за оцеляване имате нужда от малък трион, то вместо да използвате за тази цел ножа си, е по-добре да вземете инструмент, който е специално проектиран с точно тази цел.

Дебелина на Острието

Най-добрите ножове за оцеляване основно имат дебелина на острието между 4 и 6 милиметра. Ако са по-тънки, острието става прекалено гъвкаво, а ако са по-дебели – липсва финеса при прецизните работи, за които ножовете за оцеляване са най-често използвани.

Много е важно върхът на ножа да е достатъчно здрав, тъй като това е зоната в която най-често може да се получи счупване.

Материали за острието

Има два основни типа стомана, която се използва за направата на висококачествени ножове за оцеляване:

  • Неръждаема стомана – Остриетата от тази стомана са устойчиви на корозия и се справят много добре във влажни условия. Те се нуждаят от по-малка грижа, в сравнение със остриетата от карбонова стомана. Недостатъците на остриетата от неръждаема стомана са по-високата цена, по-трудното заточване и по трудното задържане на остротата.
  • Карбонова стомана – Ножовете от тази стомана ръждясват, ако не се използват често или ако се оставят открити. Много хора са забелязали, че тези остриета задържат остротата си по-добре от неръждаемите си конкуренти.

Едни от най-добрите модели ножове за оцеляване

Ето няколко от доказалите се марки и модели ножове за оцеляване:

Екпертите по оцеляване като Морс Кочански, Рей Миърс и Коди Лундин дълго време са пропагандирали изучаването на навиците и уменията за оцеляване с малък нож по една важна причина: това може да се окаже единственият инструмент, с който разполагате. Шансовете ви да оцелеете са значително по-големи, ако имате добре отработени навици за владеене на малък нож, защото в непредвидена ситуация у вас най-вероятно ще има само малък нож. Научете се да използвате ножа си като инструмент за спасение и ще развиете не само навиците си за живот и оцеляване сред природата, но и волята за победа!

Когато избирате най-добрият нож за вашите нужди, не се стискайте и не правете компромиси. Изберете най-добрият за вас и той ще ви служи вярно дълги години. А може дори да спаси живота ви!

Материали: www.survivaltopics.com и survival.com.ua
Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

[wp:svejo-net]

361 Comments

  1. iliq това е уместен въпрос но и аз това се чудя дайте някоя идея. Междо другото колко ножа доло-горе да имам

  2. imam mora 2000 dobar noj.imam i edin tip kaka ot ednata strana e seretiran dizain cobra na usa no za ryzane e dobar inache ne funkcionalen.

  3. Опинелите струват ли си парите?

  4. Интересен тест. 🙂

  5. Лично аз когато съм сред природата си нося Cold Steel SRK , издевателствата които може да понесе този нож са уникални или си нося малко по късия нож на Bear Gryls този с кожената кания не шареното нещо с оранжева дръжка, иначе където и да ходя си нося един викториноск с повече принадлежности като трионче, отверка, 2 остриета….

  6. Аз искам да попитам , знам едни видове ножове където мисля че биха или от полза сред природата но не съм сигурен.Ножовете са huntsmen knife и Gut knife.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: