xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Combat Survival Kit

| 36 Comments

Combat Survival Kit - Общ вид

В блога си вече съм писал за изготвянето на джобни комплекти за оцеляване (тук и тук). Реших да си взема и едно професионално (или комерсиално) изпълнение на такъв комплект. Избрах си „Combat Survival Kit“ на фирмата за военна екипировка Web-Tex. Не толкова, че е кой знае колко по-различен или по-добър от моя, но ме привлече факта, че цената му беше чувствително по-ниска, отколкото сбора от цените на всеки един компонент, влизащ в съдържанието му. Някои от тези компоненти така или иначе мислех да си купувам, и вероятно цената (на дребно + доставките) щеше да излезе дори по-висока.

Както при всички комплекти за оцеляване, така и при този, съдържанието е фокусирано над осигуряването на предмети, свързани с основните моменти при оцеляването – изготвяне на убежище, огън, сигнализация, вода, храна и навигация.

Ето и съдържанието:

Combat Survival Kit - Съдържание

 1. Сгъваемо ножче от стомана с твърдост 440 – Полезно за всякакви дейности, свързани с разрязване.
 2. Ferrorod запалка – Източник на искри с висока температура. Водоустойчива и дълготрайна.
 3. Бутонен компас – Ориентиране и навигация.
 4. Секретни игли – Поправка на облекло и екипировка. Закрепване на превръзки и др.
 5. Рибарска корда – За риболов, капани за птици, поправка на облекло и др.
 6. Рибарски кукички – Риболов.
 7. Вирбели – Част от риболовния комплект.
 8. Оловни тежести – Част от риболовния комплект.
 9. Молив – Водене на записки. Оставяне на знаци.

Combat Survival Kit - Съдържание

10. Памук – Палене на огън. Тампони за почистване на рани и др.
11. Чаена свещ – Осветление, палене на огън. Тази тук вече е използвана веднъж за палене на огън в лошо време, така че да не ви прави впечатление неугледния й и замръсен вид. 🙂
12. Сигнална свирка – Сигнализация.
13. Шивашки комплект – Игла за шиене, конци и копчета.
14. Тел за примки – Освен за примки, може да се използва и за поправка на екипировка, оборудване и облекло, както и други неща.
15. Жичен трион – Рязане на дърво. Изготвяне на убежище.

Comat Survival Kit - Съдържание

16. Кибрит.
17. Таблетки за пречистване на вода – 10 броя. Всяка е достатъчна за дезинфекцията на 1 литър вода.
18. Основни инструкции за оцеляване.
19. Форма за регистриране на инцидент.

Всичко това е поставено в здрава пластмасова кутия. На вътрешната страна на капака й има сигнално огледало.

Combat Survival Kit - Кутията

В комплекта липсват лекарства и разни други дреболии, но затова пък ги имам в този, който си направих сам. По принцип нося и двата. Тъй като моя е доста плътно нареден и залепен херметично, когато ми затрябва някоя от дреболиите, отварям Combat Survival Kit-a. По удобно ми е. Пространството в кутията не е малко и може да се добавят и други неща по избор. Тук обаче реших да снимам комплекта така, както ви го доставят.

Комплекта закупих от един магазин в Англия. Тъй като ми го донесе приятел, не съм плащал пощенски разходи и цената беше 10 паунда. Само информативно погледнах цената на някои от компонентите и видях, че съм на сметка.
Ножчето в комплекта го видях да се продава отделно за 6,70 паунда. Жичният трион струва 2.50 – 3.00 паунда. Свирката – 2 паунда. Запалката струва поне 2 паунда. Таблетките за пречистване на вода съм виждал в България да се продават по 2 лева едната. Простата сметка показва, че офертата е добра.

Към комплекта имам само две забележки – кутията е добра, но по-добра би била ако беше от метал. Затварянето й не е особенно херметично и ако смятате, че има вероятност да се намокри е по-добре да облепите краищата й с изолирбанд. Както и да я увиете с малко ластик против лесно отваряне.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

[wp:svejo-net]

36 Comments

 1. Май си бързал със статийката 🙂
  Забравил си да опишеш 16-19. Не че не се виждат де 🙂

 2. Странно… сигурен съм, че ги описвах… Защо не са излезли – незнам… 🙂
  Ще ги добавя сега 🙂

 3. Евалата 🙂 ! Ще взема и аз да си спретна 1 такъв …

 4. Тъжното е, че след като ги внесат в БГ (Ако това изобщо стане, разбира се) цената им ще се окаже около 50лв. (Минимум), което вече от своя страна не е чак толкова изгодно, при положение, че твоя комплек не отстъпва на този по нищо, а може човек да си го направи за 10лв. иняколко свободни часа.

 5. Поправка: Цената в сайта на Web-tex към момента е 16 паунда. Следователно тук цената ще е минимум 75лв.

 6. Ами незнам как ги въртите вие, но определено си е аванта … 🙂 !
  Както казва Ron Hood за някой готови компекти за оцеляване – „незнам… нещо относно изполвзането на тази свирка посредата на джунглата не ми се стува добра идея “
  В планината да! Ама в гора или плато както е в Шумен … и особено ако си навлязъл навътре … Аз лично нямам свирка в комплекта … и не ми и трябва!

  • Свирката не е за да си свирим любимото парче на Азис.

   Тя е за случаи, когато поради непредпазливост или лош късмет се изтърсиш по някой сипей или от някое дърво и си счупиш лошо я крак, я нещо по-сериозно. Тогава трябва да можеш да насочваш спасителите или случайни хора към себе си, след като си прегракнал от викане (от болка или паника).

   Рон Худ говореше за сигналната свирка в комплекта на Специалните части, за които е по-важно да останат незабелязани в джунглата (дори да са ранени), а не да търсят контакт с хора. От тая гледна точка казваше, че е безполезна в комплекта им.

   Дано все пак на никой не се случва да стига до услугите й!

 7. … и освен това все пак можеш да си свирукаш и любимото парче на Азис (който му е фен).

 8. Едно въпросче имам… – 1. Сгъваемо ножче от стомана с твърдост 440 – това не е ли всъщност марката стомана? Стомана 440?

  • @Борис Петров: Да си призная, не съм спец по ножовете и стоманите. Мисля, че си прав, че това е наименованието на сплавта (или марката). За мен лично означава, че е качествена и твърда. Нека познавачите ме поправят. 🙂

 9. Не съм познавач, но степента на твърдост се измерва по някаква скала и този който я е създал, не съм сигурен как се казва, но май беше Рокуел (не гарантирам). Обикновенно по форумите чета, че стойност по тази скала за твърдост около 60-62 сочи висока твърдост, но се достига само при машинна обработка и много много трудно при ръчно коване на метала. Възможно е твърдост 440 да има по друга скала, но съм почти сигурен, че това е името на стоманата.

 10. Бих казал, че това е много добър професионално направен джобен комплект за оцеляване. Той ни осигурява най-нужните инструменти за оцеляване за период от 24-72 часа. Аз притежавам подобен персонален комплект за оцеляване (Combat Survival tin) на фирмата BCB International. Купих го за 43 лева от Български интернет оръжеен магазин на улица „Цар Самуил“ 93 в София. Той съдържа приблизително същите елементи : инструкция за оцеляване, формуляр за оценка на злополуката, компас-копче, ножче, свещ, сигнално огледало, комплект за риболов, водоустойчив кибрит, молив, комплект за шиене, сигнална свирка, водо-пречистващи таблетки, запалка за искри, безопастни игли, метална тел и трион-жица. Те са поставени в херметически затваряща се месингова кутия с тегло 170 грама и размери 11 x 8 x 2.8 cм, която е запечатана в херметичен водонепромокаем пакет.
  Същата фирма предлага и друга разновидност на комплекта – Персонален комплект за оцеляване на специалните части (Special Forces Survival Kit). Той включва специално подбрани висококачествени предмети. В момента той е най-скъпият личен комплект за оцеляване, който се намира на пазара. В малка чантичка за кръста се поставят : найлонова торбичка, игли за шиене и безопасни игли, трион-жица, рибарски комплект, запалка за искри, водопречистващи таб-летки, сигнална свирка, клипсове за жартиери, торба за вода, многофункционален инструмент от неръждаема стомана, водонепромокаем кибрит, спасително сиг-нално огледало с обратно виждане, мини-компас, тънко въже (20 м), метална тел за примки, малка свещ, зелена пластмасова торбичка, гъвкава тръба. В българия за сега не съм го виждал да се продава.

 11. здраей стояне,мн ме заинтригува тва с жи4ният трион.защо?
  защото е мн компактен и ти отхвърля сумати и работа. само дето незнам откъде да си взема,ще съм ти мн благодарен,ако кажеш,ти откъде си намери твоя

 12. http://shop.oragie.com – Провери на място в магазина.Преди време имаха и по-добри,приличат на трион от резачка за дърва.Имам го,много по-надежден и здрав.

 13. „Към комплекта имам само две забележки – кутията е добра, но по-добра би била ако беше от метал.“
  Това според мен да е метал просто ТРЯБВА да се зададе като норматив или нещо такова… защото ще паднеш на нея, седнеш или нещо ще стане с таз кутиика и ще стане на парчета… Докато теникията само ще се огъне а и можеш да я ползваш за готвене…

 14. Кутия за оцеляване

  Кутията съдържа: Нож,трион,кибрит,кубче сух спирт,компас,3бр.лепенки,1бр.лепенка при изгаряне,2бр.рибарски кукички,5м корда,
  4бр. оловни тежести,молив,хартия за писане,захар,сол,кафе,чай,кубче бульон,бръснач,свирка,2бр.безопасни игли,2бр.игли за шиене,конец,2бр.кламери,влагозащитен плик и ръководство за оцеляване.

  Комплектовано от: ”Бобсан 08”ЕООД
  тел. 0888/97 25 34

  Това е кутията която произвеждам. За снимков материял на БЕЗПЛАТНО.net Кутия за оцеляване. А относно приложението и това е за хора обичащи туризма,ловци,рибари и много други обичащи високия адреналин и месности далеч от населени места където дори няма GSM покритие.
  e-mail: bobsan08@abv.bg

 15. Относно въпроса на emil. Трионът-жица се продава в оръжейния магазин но ул. Цар Самуил 93 в София. Неговият Интернет адрес е посочен по-горе от Kamen. Този трион е много компактен и е подходящ за случая, когато раницата ти е много тежка. Цената му е 15 лв. В същия магазин се продава и нещо по-добро, което беше споменато също от Kamen. Гъвкав трион със зъбци и ергономични пластмасови дръжки. Той е много по-подходящ, най-вече когато си с лек багаж или превозно средство. Цената му обаче е малко височка – 50 лв. Имам и двата вида триони и съм доволен от тяхното качество.

 16. Pingback: Duvi`s life » Какво да носим със себеси

 17. Не знам дали е уместно, но искам да обърна внимание на риболовните принадлежности. Ако сте в екстремни условия и трябва да ловите риба с наличното в комплекта … ще ви се иска да не съдържаше кукучки за попчета. С толкова къса месина и вероятно къс прът ще се наложи да ловите риба в близост до брега.В такъв случай тези огромни вирбели са ви излишни, кукуте са прекалено големи, а месината най-вероятно ще се окаже прекалено дебела. Рибите не са слепи, само са неми. Моят съвет е добавете няколко вързани малки кукички с тънък повод – може да имате затруднение с връзването им ако е много студено. Ако няма да оцелявате на самотен остров заменете морските куки с такива за речен риболов. С малка кука и повече умение се хваща и голяма риба, но с голяма кука … в най добрия случай се хваща някой слънчак дето и котките го побутват. Докато не съм забравил ревизирайте тежестите. Ако ще ловите на близко разтояние (а пръчката която ще намерите в гората едва ли ще е много дълга) не са ви необходими такива тежести. Заменете ги с рзлични по размери сцепени съчми.

  Относно ножа – 440 наистина е марка стомана. Не е твърдост. Твърдостта се измерва по две скали Рокуел и Бринел. При единия (забравих вече кой как я мереше) се използва диамантена пирамидка която се притиска в стоманената проба с определена сила. След това сед мери диагонала на отпечатъка. В метода на другия се използва съчма с определена твърдост – мери се диаметъра. Това което съм чувал за стомана 440 е, че е много подходяща за изработване на ножове. Кали се добре и позволява обработка при незакалено състояние. Както отбелязва колегата Петров 60-62 наистина е висока твърдост, но не мисля, че въпросното ножче дори се доближава до нея. При тази твърдост ножа става много крехък и се чупи. Не ви трябва такова острие, освен в много специални случаи.

 18. А като стана въпрос за риболов.. Аз вече бях изказвал мнение (не много положително) по нагоре, ама да кажа как би ми било лесно на мен. Ако нямам условя – малко по дълга месина(корда) тежест и кука. прост тек. няма плувки няма нищо.. мяташ и държиш на пръста (леко изпънато влакно) и чакаш да усетиш рибата :).. е винаг може да се сложи и пръчка (тънка) и да се следи връхчето.. абе нещо като фидерен риболов :). разбира се това което колегата каза по горе за куките и размерите им важи с пълна сила.

 19. @Харалами
  (Стояне, ако прецениш че е оффтопик, моля те изтрий го)

  По спомени от уроците по Материалознание – твърдоста при металите се измерва по 3 основни скали – Роквел (HRC), Бринел (НВ) и Викерс (HV). И при трите метода се измерва площа на отпечатъка, който оставя върху метала определен обект, при въздействие с точно определена сила върху него, за определен период от време. При Бринел този обект е метална сфера, при Викерс – диамантена пирамида, а при Роквел – диамантен конус. Поради редица причини, най-разпространен е метода на Роквел, и повечето твърдости на ножовете се дават в тази скала.

  440 е най-обикновенна неръждаема стомана, легирана с хром, манган и молибден. Бива 3 основни вида – 440А, В и С. Разликата между трите вида е съдържанието на въглерод в сплавта – от 0,65% при 440А, до 1,2% при 440С. Най-разпространена е 440С, с максимална твърдост по Роквел НRC 59. Наистина е много популярна за изработка на ножове, но не за друго, а просто защото е много евтина 🙂

  60-62 по Роквел е доста висока твърдост за нож, освен ако стоманата не е ламинат с еластичен вътрешен слой (нещо от типа на VG10, която ползват Fallkniven). Ако целият нож е с такава твърдост (а не само външният слой), то той ще е доста остър, но изключително крехък. Общо взето, не бихте искали да използвате такъв нож за по-груби дейности, защото най-вероятно ще завършите с 2, а може и 3 отделни мини ножа 🙂

 20. Гога благодаря за професионалните коментари в/у поста който съм пуснал. Моите познания са от преди много години и са неточни, макар и посъщество достоверни. Не мисля, че качестовото на ножа е маловажно, такаче поста ти няма как да е офтопик. Това е полезна информация, макар че може да се получи и от други места. Не знам какво мислиш по въпроса, но според мен не е добра идея да се ползва в условия на оцеляване нож с висока твърдост, защото е много труден за заточване и крехък, така че има риск за, както казваш, спонтанното му деление.

  П.П. По въпроса за риболова – прави впечатление, че куките които Тяната е поставил в своят комплект (2) са подходящи за речен риболов.

 21. Съжалявам пак съм аз. За метода на риболовна колегата joy_boy. Не е толкова лесно колкото изглежда. Като си помисли човек слагаш кордата на пръста и усещаш всяко близване на рибата.
  1. Тежестта трябва да е солидна. почти колкото на целият комплект за оцеляване.
  2. При такива условия може да се лови само едра и хищна риба в сладководните басейни.

  Аз лично по този начин съм ловил само попчета от лодка в морето и костури от мост, щото ми се чупи макарата. И в двата случая тежеста беше солидна, за да позволи изпъване на влакното. Иначе не се получаава.

 22. Да се изкажа и аз за въдиците. Като деца си правехме сами. Нямахме спининги и макари. Ползвахме дълги пръчки или дънни навити на лимонадено шише. Кукичките ги свивахме от карафици. Нямат контра и е истински майсторлък да се извади риба с нея. Кукичките бяха почти непознати за нас. Не за друго ами нямаше откъде да си ги купим. Голямо щастие беше ако някой ни подари истинска кукичка. И хващахме доста риба с импровизираните въдици за яд на градските супер екипирани въдичари. Метода с кордата на пръстта работи перфектно и за дребна риба. За дънна винаги може да се импровизира на място с подръчна тежест. За плувка пак с малко фантазия се намира достатъчно материал около всеки водоем. Та най-важното според мен е правилния избор на размера на кукичките и дебелината на влакното. Има стандартни размери, които работят добре в общия сличай.

  Вирбели не са необходими. Те са ценни само при риболов със спининг и въртяща се блесна защото тя усуква влакното ако няма вирбел. Даже и при блесна тип „клатушка“ може без вирбел. Аз също бих препоръчал кукичките предварително да са вързани за къс повод (около 15см), който да може да се вързва към основното влакно. Може би е добра идея да има в комплекта няколко размера кукички вързани с подходящ повод. Тогава дебелината на основното влакно не е толкова важна и може да се направи универсална въдица за различни условия с един размер влакно и различни кукички със сответните поводи. Естествено при предполагаемо речно оцеляване – речни кукички и съотвено морски за море.

  Най-лошото по въпроса е, че в резултат предимно на човешка дейност рибата намаля много независимо за кой водоем говорим. Трудно се лови с подръчни средства. Хубавото е, че ако се докопаме до водоем то непременно ще срещнем човек в рамките максимум на няколко дена. До тогава може да оцелеем с капана описан от Стоян. Аз поне не съм виждал река или водоем без налични празни PVC бутилки около тях. Всичко това важи за България. Извън страната нямам идея как е и как се оцелява. Всъщност имам, но е само теоретична от книгите.

 23. Колега Харалампий, въобще не става въпрос за голяма и хищна риба :).. Ловял съм си така и каракуди и мрени и изобщо всичко дето е било гладно на момента.. Хобо е прав за едно, рибата много намаля последните години.. И стана много капризна.. Аз затова съм на тезата, че трудно може да се разчита на храна с толкова импровизирана въдица, и особенно от човек дето няма опит с риболова (пък даже и при готови поводи). еми някой път, тея дето ходят – знаят, рибата като не ще и не ще :).. Инак аз съм израстнал покрай Марица. И от там съм усвоил един много добър метод за набавяне на риба с подръчни средства. Буквално подръчни – мяташ се във водата и започва едно пълзене покрай бреговете и бъркане из папирите и храсталаците :).. хваща се учудващо количество риба (и то не дребна както сигурно си мислите :). единствения недостатък е, че времето все пак трябва да позволява влизане.

 24. Очевидно,пакетът за оцеляване е въпрос на предпочитение и опит на всеки,който е скитал.Моите вещи повтарят в основни линии показаните в този кит,но има някои промени.Кибрит напр.не взимам,защото му отпада фосфора от клечките,земествам го със запалка.Разбира се нося и шведско огниво.Отскоро прибавям няколко лентички от вътрешна автомобилна гупа за разпалки.Носех по едно време и струна от китара за примка за дивеч.Но къде ти дивеч по нашите планини …Някои от вас хващал ли е някога нещо с примка?Ще бъда много учуден на положителен отговор.
  Нося парче тебешир и парченце цветна шивашка креда завити във фолио.Само веднъж ми потрябваха,но свършиха идеална работа.Препоръчвам.
  Свирката – много полезно нещо.Моята е с компасче от едната страна и термометър от другата.Наскоро свирих,за да се идентифицирам всред пощурели стрелящи ловци.

 25. Цветан Георгиев за какво ти служи тебешира и кредата?

 26. Shady,тебеширът(кредата)служи за маркиране на пътя.В случая,за който пиша ми послужиха да маркирам върху камъни и дървета пътя към хижа „Лескова“ на следващ ни приятел,който не го познаваше.Няколко пъти съм слагал знак (хикс,стрелка) върху камъни,когато не съм сигурен и искам да не сбъркам обратния път.
  Забравих да добавя,че винаги в раницата ми има вестник.Полезен за много различни работи.Но понеже заговорих за ориентиране – с накъсани и вързани на клони ленти от вестник маркирах пътя в друг случай.А веднаж при обиколката на Витоша (100 км за 24 часа) организаторите бяха маркирали част от трасето с парчета тоалетна хартия…:-)

 27. Макар и с известно закъснение, Първо поздравления за хубавата статия и второ за добрата цена на която си намерил продукта. Имам същия кит(всъщност всички вкъщи си имат по един в автомобилите благодарение на мене 🙂 и струваше със 6 паунда вповече в един магазин в Хъл. Суперполезно нещо е, има обаче един малък(на размери) – ножа. Откровено казано е дърво и не е желателно човек да разчита на него за друго освен за отваряне на опаковки. По-добре се сдобийте с друг(даже с два – сгъваем и несгъваем). Аз лично ползвам Cudeman Tactical и X-tract LED на Buck(главно заради двете отвертки, клещите и фенерчето) обаче конкретните модели са въпрос на личен избор

 28. Здравейте,
  Респект към Стоян за няколкото kits,които си е спретнал.И аз в момента окомплектован 3.Кажете има ли някаква причина,за която не се сещам,да не вземате запалки с пиезокристал?От моя скромен опит в лова през есента и зимата съм се убедил че палят дори и да са мокри.Не са като запалките с камъче,които не палят, ако са ти мокри ръцете.Много по лесни са за уптреба от запалките с искри.Имат си достатъчно газ,за да подпалиш и по-мокри материали…Не са особено обемисти.Аз мисля че са идеални.Е,не влизаш във филма,като да си запалиш огън с търкане на клечки,ама нали говорим за оцеляване ,а не за разходка/лагер на скаути

 29. Запалките с пиезокристал имат един мръсен номер-просто блокират без предупреждение и обикновено почти не си подават на ремонт.Простите запалки с камъче дори да са падали в калта след измиване и подсушаване работят добре -стига да не са от някоя калпава серия когато дори чисто нови рядко палят.Най -съм доволен от едни кръгли на които за жалост не може да се регулира пламъка и не са много икономични.Има и едни малки и пъстри които работят добре и не заемат много място .

 30. Не съм съгласен с коментара на гн.Георгиев.
  Със скромния ми опит на 13 годишен пушач(не се гордея с това),до сега запалка с пиезокристал не ми е правила проблем.Точно това казвам за калта и водата и т.н за запалките с пиезо… . ако няма вода в така да го наречем горивната камера -палят.А запалките с камъче ако са ти мокри ръцете не палят.Няма намерение да правя ремонт на запалки в гората,така че коментара дали подлежат на ремонт не ме удовлетворява.Дори мога да кажа че като изкараш пиезото и си щракаш ,то винаги дава искра.А като си купиш запалка с камъче – знаеш ли колко камък има вътре?Може да е само малко парченце.Случва се ,питайте пушачите.Трябва да се купуват прозрачни запалки ,за да е вижда колко газ има вътре.Направете си опит със различни запалки ,кибрит и запалка с искри в екстремни условия … колко бързо и с минимални усилия ще запалите огън.

 31. Аз в гората винаги си нося една запалка (поне). Просто пробивам МНОГО внимателно една малка дупчица в корпуса и с кремъка запалвам изтичащата газ… става като сухо кубче спирт… и особено като се подпали пластмасата. Това го правя когато откаже да пали, пък има газ вътре…

 32. Pingback: BCB Combat Survival Kit | Travel First Aid Kits

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: