xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Hobo Stove: Печката на Скитниците

| 58 Comments

Hobo stove (скитническа печка) се нарича импровизираното устройство, използвано от скитници, бездомници и туристи за отопление и готвене. Като гориво може да бъде използван най-различен материал, но основно това са сухи клонки или специално „кандило“, което позволява изгарянето на разтопен парафин, масло или керосин. Основните предимства на „hobo stove“ са лесната й изработка и многофункционалност. Максималната си популярност този вид печки са достигнали в Америка през годините на Великата Депресия.

Обикновенно се изготвя от ненужна тенекиена кутия (най-често от консерва) с различна големина. Най-просто и бързо това може да стане, като се изреже капака на кутията, пробият се няколко дупки около горният ръб и няколко около долният (основата). Горивото се поставя във кутията и се запалва. Конвекцията „изтегля“ свеж въздух през долните отвори, прекарва го през горящият материал и отвежда димът навън през горните отвори. Този непрекъснат поток на свеж въздух разпалва горивото, като го кара да гори по-ефективно и с по-висока температура. Едновременно с това се постига и ветроустойчивост, която е особенно полезна при лоши метеорологични условия.

Друго ценно приемущество е ниският разход на гориво, което е няколко пъти по-малко от необходимото за открит огън. Това е много важно, ако наоколо няма достатъчно горими материали. Сравнително малкият пламък и жар, затворени в негоримата кутия предоставят и повишена сигурност срещу възникване на пожари. Печката може да бъде загасена много бързо и сигурно чрез просто заливане с вода или засипване с пръст.

Готвенето се извършва върху горният отвор, като за целта съдът се поставя или направо върху него, или върху подложка, играеща ролята на плоча. Някои вариации на такива печки предлагат готвенето да се извършва върху повърхността на обърнатата наобратно кутия.

Съществуват десетки различни варианти за конструкцията на „hobo stove“, но аз ще ви покажа моят, който е малко по-сложен за изпълнение от най-простият метод, но пък не е чак толкова труден и предлага няколко предимства пред него.

За целта са нужни само една метална кутия (800-1000 мл) и малко стоманена тел.

Взимате металната кутия и премахвате капака й. Още по-лесно е, ако е от тия, които са с предварително зарязан капак. Тогава се избягват острите и опасни ръбове.

Hobo Stove - Кутията

В долният край на кутията пробивате през равно разстояние 8-10 дупки с диаметър около 1 см.

Hobo Stove - Долните отвори

Малко над тях изрязвате правоъгълен отвор, през който лесно ще се добавя гориво.

Hobo Stove - Отворът за добавяне на горивото

От стоманена тел с по-малко сечение изготвате метална скара с диаметър колкото този на вътрешността на кутията. Може да се използва и готова метална мрежа с не особенно големи дупки, но трябва да е достатъчно издръжлива на високи температури.

Hobo Stove - Скарата

На нивото на долният край на отвора за добавяне на гориво пробиваме две по две срещуположни дупки, през които прекарваме успоредно две по-дебели парчета стоманена тел, които ще играят ролята на фиксатори за металната скара, държащи я на известно разстояние от дъното на кутията.

Hobo Stove - Фиксаторите на скарата

Време е да изготвим и поставката за съдовете за готвене. За целта от дебела стоманена тел изготвяме 3 еднакви елемента с показаната форма.

Hobo Stove - Елементите на поставката

В горният край на кутията през около 120 градуса пробиваме по една дупка с диаметър колкото на дебелата стоманена тел. Под всяка от дупките пробиваме по още една, на разстояние колкото от средата на показаният елемент, до по-късата му извивка.

Hobo Stove - Дупки за елементите на поставката

Прокарваме елементите на поставката през дупките така, че по-дългите им краища да останат над отвора на кутията. Вече имаме стабилна, и в същото време разглобяема опора за поставянето на различна кухненска посуда. Освен това разстоянието, което се образува между горния ръб на кутията и евентуално поставеният съд, е достатъчно за безпрепятсвеното излизане на дима и изгорелите газове.

Hobo Stove - Поставените елементи на поставката

Ето един поглед в готовата за работа печка. Вижда се поставката за готварската посуда и скарата в долният край на кутията.

Hobo Stove - Готова за действие

Горивото е начупено на малки парчета, за да е удобно поставянето му в печката. Нека размерът не извиква у вас съмнение относно ефективността. Това количество тук е достатъчно за да кипне около 500 мл вода за няколко минутки!

Hobo Stove - Горивото

„Hobo Stove“ в действие. Не се притеснявайте за лъскавата или шарена повърхност на кутията. Още при първата употреба те ще изгорят и ще бъдат заменени от приятна оксидирана окраска.

Hobo Stove - В действие

Поглед във вече загасващата печка. Вижда се как въздушният поток „раздухва“ въглените, като ги кара да изгорят напълно, оставяйки само фина сива пепел.

Hobo Stove - Жар

Като източник на пламък може да се използва и джобният примус, който използва като гориво спирт. Как да го направите бях описал в една моя по-стара публикация.

Hobo Stove - Със спиртен примус

Ето и малко клипче, на което заснех кипването на 500 мл вода (може и да са повече) в походно котле. Водата кипна удивително бързо и с изненадващо малко количество гориво – практически една шепа!

Смятам, че всички приемущества на този вид печки им отреждат почетно място в походната екипировка на всеки турист, който обича дългите походи сред природата. А и практически не ви струва нищо. Тя ще е основният елемент на походният кухненски комплект, който смятам скоро да си изготвя.

Stay tuned! 🙂

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
[wp:svejo-net]

58 Comments

 1. За скара ползвах решетка за 92мм вентилатор, пасна идеално.
  http://www.atechfabrication.com/images/htpc/products/Fan%20Grill%2092-320.jpg

  Дори нямаше нужда да се правят държачи а просто изправих ушите надолу за да играят ролята на крака.

 2. Хубаво приспособление. Мога да допълня, че за направата му вместо кутия от боя, може да се използва крив кюнец за печка на дърва. Но не този, който снажда отделните кюнци под ъгъл, а този, който служи за преход от печка с по-тесен отвор, към кюнец с по широк. Идеален е за целта, тъй като е с подходящи размери и е пригоден да издържа на висока температура. Все пак се намира точно на пътя на огъня. Освен това има вече изрязан голям отвор отдолу. Който иска може да го ползва както е, който иска може да изреже стърчащата напред тръба, която по принцип се снажда с отвора на печката. Освен това е значително по здрав и устойчив от кутия от боя. Намира се във всяка железария. Става дума за по-новите модели, които по принцип са кафяви на цвят.

 3. Все се заглеждам по чувалите с пелети в супермаркетите. Такава печка, с малка модификация, би била идеална за горене на пелети. Пелетите лесно се носят, разпалват, и са подходящи за места където няма достатъчно гориво.

 4. http://img215.imageshack.us/g/nokia2459.jpg/ това е вариант на тая печка. Имам само един проблем – гори само докато духам (то вярно, че хубавото духане оправя всичко, ама дробове не ми останаха…) и след няма и една минута минава в режим „задимяване“. Някакви идеи за подобрения…. Уголемяване на дупките до дъното? Ама да не почне пък да гори много силно и да ми бяга КПД-то 🙂

 5. Gavra 74, разгледах снимките от ревюто и имам някакви идеи.

  Предполагам, че си направил скара под осовното ниво за подаване на горивото. Прави ми впечатление, че страничният отвор е затворен много над половината на сечението на тръбата, а съчките за горивото ги добавяш от горе, което според мен е неправилно. Аз смятам, че това гориво трябва да се подава от страничният отвор и той да е най-много на половинта на радиуса затворен, а ако може и по-малко. Най-добре е скарата да е на нивото на долният контур на страничният отвор и от там хем да се подава гориво, хем да навлиза пресен кислород, който да поддържа горенето и да увлича огъня нагоре. Долните отвори /под скарата/ са само спомагателни.

  Пробвай да махнеш изцяло преградата на страничната тръба и на долното ниво сложи скарата. Подавай съчки от там и печката трябва да заработи като реактивен двигател. Ако ти се стори много активно горенето, можеш да ограничиш притока на въздух от страничната тръба с някаква временна регулируема преграда.

  А относно дизайна на печката – евала, докарал си го много добре. Поздрави!

 6. Мерси, RELAX. Виж тая снимка http://imageshack.us/photo/my-images/215/nokia2459.jpg/ Имам скара и тя е непосредствено над долните дупки (до дъното). Останал си с впечатление, че се зарежда отгоре, защото на снимката е първоначалното зареждане. В последствие се зарежда отстрани. Идеята на преградата (поцинкованата ламарина) е да не позволява падането на жар извън печката и да държи новодобавените съчки в огъня с низходящ ъгъл, т.е. да влизат в огъня отгоре надолу. Но щом проблема е недостатъчния въздух, някой ден ще взема дрелката и ще се изгавря с печката, пък да става каквото ще. Най много да почне да работи като горелка дето викаш.

 7. Стана както предполагах. Е…х и майката 🙂

 8. как точно 🙂

 9. прекалено големи бургии…

 10. Да, печката е много полезно импровизирано устройство, разбира се, ако имаме с какво да запалим огън.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: