xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Кой е Лес Страуд?

| 12 Comments

Лес Страуд (Les Stroud) е канадски експерт по оцеляване, музикант и филмов продуцент, известен най-вече като авторът на телевизионния сериал „Survivorman“. След кратка кариера по сцените на музикалната индустрия, Страуд става водач сред Дивата природа, инструктор по Оцеляване и музикант в Хънтсвил, Онтарио. Той продуцира филми на тема Оцеляване за „The Outdoor Life Network“, „Discovery Channel“ и „The Science Channel“.

Биография

След като завършва гимназия в Мимико през 1980 година, Страуд отива да следва „Музикални изкуства“ във Fanshawe College в Лондон, Онтарио. Той работи няколко години в музикалния канал „MuchMusic“ и е певец в бандата си „New Regime“, преди едно пътешествие с кану по Темагами да запали искрата, променила хода на кариерата му. По същото време той работи и като събирач на отпадъци в град Торонто.

През 1990-та Страуд става водач в Black Feather Wilderness Adventures“ и провежда екскурзии с кану в пустошта на Северно Онтарио. По същото време на един курс по оцеляване той среща бъдещата си съпруга, фотографката Сю Джеймсън (Sue Jamison). Сключват брак през 1994 и заедно се впускат във едногодишен меден месец сред дивата природа на Уабакими (Wabakimi), Онтарио. Там заснемат и основните сцени в документалният филм „Snowshoes and Solitude“ („Снегоходки и Усамотение“). След това двойката се мести във Yellowknife, където Страуд е нает за инструктор познаващ специалните умения и знания на коренните народи.

След това Страуд и Джеймсън се заселват в Хънтсвил (Huntsville), Онтарио, където откриват фирма за обучение и инструктаж на туристи, както и медийната компания „Wilderness Spirit Productions“. Вдъхновен от популярността на телевизионното шоу „Survivor“, Страуд заснима по-автентична версия на формата за „Discovery Channel“ Канада.

Страуд има голям опит в Оцеляването и примитивните умения за живот сред природата. Обикновено той тренира със експертите Джино Фери (Gino Ferri) и Дейвид Арама (David Arama). Работил е заедно с много други, включително Джон „Прерийния вълк“ МакФерсън (John „Prairie Wolf“ McPherson).

Той е активен участник във приключенски състезания и е съветник в Канадския шампионат. Почетен член е на престижният „Explorers Club“.

Филми и Телевизия

След брака си със Сю през 1994-та, двамата прекарват една година сред Канадската пустош, водейки палеолитен начин на живот. Те се отправят към езерото Голдсбъроу (Goldsborough Lake) с координати 50°41’55“ Северна ширина и 89°20’46“ Западна дължина, дълбоко в местността Уабакими (Wabakimi). Там построяват колиба без помощта на метал, пластмаса и фабрично изработени инструменти. Те намират източници на традиционни храни и се опитват да си ги набавят чрез лов и събирачество. Семейни и здравни проблеми на два пъти ги карат да напуснат гората. Техните преживявания са заснети от Страуд и са излъчени във 50 минутния документален филм „Snowshoes and Solitude“ („Снегоходки и Усамотение“), който печели наградата „Най-добър документален филм“ на Филмовия Фестивал във Мускока (Muskoka Film Festival), както и „Най-добър филм“ на фестивала „Waterwalker Film Festival“.

През 2001-ва Страуд продуцира два едночасови филма за предаването „Science News“ на Дискавъри Ченъл Канада. Те следват същия формат, който той използва в „Survivorman“ при филмирането на собственото си оцеляване сред дивата природа. Популярността на тези пилотни филми предизвиква появата на „Survivorman“. Страуд работи с продуцента Дейв Брейди (Dave Brady) по заснимането на 10 епизода от шоуто, които започват да се излъчват през 2004-та.

Той остава единствения продуцент в историята на телевизията, който прави международно излъчвани сериали, които сам е написал, заснел и водил. „Survivorman“ се превръща в шоуто с най-голям рейтинг в историята на „OLN Канада“ и „Science Channel US“, и бързо става най-популярното шоу в „Discovery Channel US“. Компанията „Survivorman Productions Inc.“ е в списъка „Global Top 100“ на най-желаните в „Realscreen magazine“. Шоуто също достига първа позиция в „Top Ten“ на „Wired Magazine“ за Февруари 2007, а Страуд влиза в класацията „Top 100 People We Love To Watch“ за 2007-ма на списанието „Entertainment Weekly magazine“.

От 2004-та до 2008-ма Страуд заснима още 13 епизода на „Survivorman“, които са излъчени в два допълнителни сезона. В края на 2008-ма той обявява публично, че замразява проекта „Survivorman“, поради високата физическа цена, която е трябвало да плати за снимането на всеки един от епизодите.

През 2006-та Страуд заснима 90 минутният филм, документиращ неговото семейно приключение по строежа на дом извън цивилизацията. Шоуто се нарича „Off the Grid with Les Stroud“ и описва процеса на закупуване на частна собственост и възкресяването на стара ферма чрез оборудването й със соларни панели, ветрови генератори, уловители на дъжд и кладенец. Заедно с това Страуд и семейството му трябва да се адаптира към този начин на живот. Лес има няколко телевизионни участия във различни предавания, като например „The Late Late Show with Craig Ferguson“, „The View“, „The Ellen DeGeneres Show“ и „Larry King Live“.

Освен това Лес Страуд е водещ на един от епизодите на поредицата Дискавъри Ченъл „I Shouldn’t Be Alive“, който е наречен „Lost In The Snow“, както и на телевизионната поредица „Surviving Urban Disasters“. Участва още във продукциите „Discovery Channel’s Shark Week 2007“, „The Mad Trapper“, „The True Story of Robinson Crusoe“, „Shark Feeding Frenzy“, „I Shouldn’t Be Alive“, „Surviving Sharks“, „Expedition Everest“ и „Deadly Waters“. Има негова тема във сериала „Extraordinary Lives“.

Водещ е и на шоуто „Survive This“,в което води тинейджъри в пустошта, където ги учи как да оцеляват. Неговата премиера е насрочена за 7-ми април 2009 година по канала YTV.

Книги

Книгата на Лес Страуд „Survive! – Essential Skills and Tactics to Get You Out of Anywhere–Alive!“ (Оцелях! – Основни умения и тактики да се измъкнете от всяка ситуация – Живи!“ излиза през ноември 2008 година. Тя е в съавторство със Харпър Колинс (Harper Collins). Книгата влиза за 20 седмици в списъка на бестселърите и разбива Топ 100 на Amazon.com. В момента Лес пише втората и третата си книги. Той е номиниран за носител на наградата в категорията „Най-добър писател-пътешественник“ на Наградите на „Canadian National Magazine“.

Страуд участва в десетки благотворителни дружества и акции, като най-предпочитани за него са тези, които помагат на деца.

Препоръчвани от Страуд книги

Следващият списък съдържа книгите, които Лес препоръчва за четене в едно свое интервю за Discovery Channel:

1. The Psychology of Wilderness Survival, Gino F. Ferri – („Психология на Оцеляването в Дивата природа“, Джино Фери)
2. Primitive Wilderness Living & Survival Skills: Naked into the Wilderness, John and Geri McPherson – („Примитивни умения за живот и оцеляване сред Дивата природа: Голи сред Дивата природа“, Джон и Гери МакФерсън)
3. Bushcraft, Mors Kochanski – („Горски умения“, Морс Кочански)
4. Outdoor Survival Skills, Larry Dean Olsen – („Умения за оцеляване сред Природата“, Лари Дийн Олсън)
5. The Art of Survival, Cord Christian, Troebst – („Изкуството на Оцеляването“, Корд Кристиан)
6.Any of the Peterson Field Guides (wild edibles, etc.) – (Всяка една книга от поредицата „Полеви ръководства на Питърсън“)

Новините около изявите на Лес Страуд можете да научавате от неговия видео блог.

По материали от Wikipedia и www.lessroudonline.com.
Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

[wp:svejo-net]

12 Comments

 1. Браво! Браво! Браво!

 2. Между другото, сем. Макферсън са много интересни хора. И книгите им са много интересни. 😉

 3. Супер свежо!

 4. Ами на този не съм му кой знае какъв почитател…
  Даже и предаването му не съм гледал…

 5. “Survive! – Essential Skills and Tactics to Get You Out of Anywhere–Alive!”
  http://4storing.com/xmtnh2/76dc771adc6a9c276f2128efcdb2fb8f.html

 6. А филмите могат да се дръпнат тук:
  http://gigapedia.info/1/Survivorman
  Ако някой ги качи на место, където няма ограничения за време (както с филмине на Рей Миърс), ще е супер! 🙂

 7. Pingback: Джон „Прерийният вълк“ Макферсън | xenos::life

 8. Запасил съм се с всички серии на Survivorman, но ми се струва интересно!(Малко разнообразие след Грилс и Миърс)
  От това което гледах видях че Страуд не е много жизнен!В смисъл виждате Беър- постоянно е в движение, търчи насам-натам, докато Лес някак си е по-муден!Не знам дали е така, защото съм гледал само 1 епизод 😉

  • Това е така, защото всичко е реално! 😉
   Когато ти се отдаде случай да постоиш някой друг ден на лятна жега, утринен хлад, безсънна нощ и ограничени количества (или никакви) храна, сам ще разбереш, че няма как да търчиш като изоглавен из храсталаците. 😉 Точно това „мудно“ движение е често ключовият фактор в ситуации на оцеляване. Пестенето на енергия е важно!

 9. Съгласен съм със Стоян.
  Беър Грилс прави ШОУ – катери се по разни трудни места, скача от скали и т.н. Общо взето прави почти само опасни неща, които никой в такава ситуация не би трябвало да прави. В началото му бях фен, но след това започна да ме дразни неговата тенденциозност да прави само опасни неща и да яде разни гнусотии, които дори не доизяжда (пък казва че бил гладен) 🙂

  Лес Страуд ми харесва много повече.

 10. Всъщност завършвам 2-рия му сезон вече.Наистина показва реалността на нещата.Кефи ме и съм му вече фен 😉

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: