xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Разпалки от брезова кора

| 36 Comments

Брезова кора

В търсене на най-добрата прахан (материал, който се запалва практически от една искра), реших да пробвам така често споменаваната брезова кора. Оказа се, че това е отлично средство за паленето на огън в полеви условия!


Бялата бреза (Betula pendula (alba)) има може би най-подходящата за това кора. Освен това едва ли някой може да я сбърка, когато я види – дърво с бяла кора, по която има тъмни петна.

Брезовата кора е многослойна, съставена от множество тънки като вестникарска хартия слоеве, които лесно се отделят един от друг. В нея се съдържат различни растителни масла и катрани, което я прави водонепроницаема и силнозапалима.

Не обелвайте цялата кора на дървото! Лесно можете да забележите участъци по ствола, където кората се е разцепила и забелила. Можете да обелите малък участък оттук, като внимавате да не достигнете прекалено на дълбоко. Не унищожавайте дърветата! В краен случай изберете по тънък и страничен клон.

След като съберете подходящите парчета кора, разделете слоевете, като подберете само по-добрите вътрешни, които са с по-тъмен цвят. Външните също горят, но те са по-бедни на масла и катрани, защото са „изгорени“ от слънцето и измити от дъждовете.

Брезова кора - Разделяне на слевете

Накъсайте ги на малка купчинка, като под нея оставите някое по-широко парче за подложка. Тя ще ви е необходима за бързото пренасяне на пламъка към подготвените разпалки в огнището.

Брезова кора - Купичинка от дребни късчета

В случая аз използвах ferrorod запалка (BCB Fireball Flint) като източник на искри с висока температура. Ferrorod (Firesteel) запалките са масово използвани от ентусиастите на тема Оцеляване. Подходящи са и магнезиевите запалки.

След като сте готови с купчинката, поставете долния край на запалката върху нея. Направете няколко бавни остъргвания, за да се съберат малко стърготинки върху кората. След това драснете силно и рязко. При добър късмет брезовата кора може да пламне още от първия опит. Ако не успеете веднага обаче – не се отказвайте! Няма начин да не стане! 🙂

Брезова кора - Запалване с ferrorod запалка

При мен се получаваше най-често от второто или третото драсване. Предполагам и при вас няма да е по-различно.

Тъй като кората е водонепроницаема, вътрешните й пластове са практически сухи дори и след силни дъждове. Високото съдържание на растителни масла и катрани я правят силнозапалима, като след запалване тя гори буйно и дълго с жълт пламък и черен пушек, който напомня на този при горенето на петролни продукти.

Брезова кора - Силен пламък

За да съм по-нагледен, ето и клипчето, което заснех:

Брезова кора - Съхранение в херметичен контейнерНе е нужно да търсите бреза всеки път, когато решите да палите огън по време на поход. Когато забележите такова дърво, може да си съберете малко кора, която да приберете в плътно затваряща се кутийка или плик. Тя ще ви е полезна при бъдещите ви паления на огън.

Аз лично бях приятно изненадан от качествата на брезовата кора. Надявам се и на Вас да ви е полезна!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!36 Comments

 1. Друго приложение на брезовата кора е добиване на брезов катран, който е идеално природно решение за лекуване на рани, лишеи, екземи и т.н. кожни проблеми. Ако не се лъжа имаше едно филмче на Рей Майерс където той показваше как се добива с помощта на обикновени консерви и огън.
  А отварата от брезова кора може да се използва като силен диуретик при камъни в бъбреците и облекчаване на спазми в корема.

  • Брезовата кора има сигурно стотици приложения. Ако ги опиша всичките, сигурно ще стане малка книга. 🙂
   В тази публикация я разгледах само в качеството й на добри разпалки. За останалите неща – може би по-нататък.

 2. Искам да добавя, че където има брези, почти винаги има някое паднало дърво (нямат силна коренова с-ма). Използвайте тези дървета. Мои приятели при възможност винаги носят свитък суха брезова кора в раницата.
  Наистина за запалване на огън е много добра!

  Освен това брезовия сок е приятен за пиене! Сега му е времето да се събира.

 3. Как се приготвя брезов сок?

 4. Брезовия сок не се приготвя. Намираш си една бреза. Гледаш да не и се бели много кората, което значи че е по-млада. Взимаш една капачка от буркан най-обикновена. Изрязваш й периферията и леко я подгъваш. Правиш на ОКОЛО 20 СМ от земята разрез в дървото, който да отговаря на капачката. Пъхаш леко извитата капачка в разреза и правиш леки ивици с ножа над капачката по дължина на дървото. От там трябва да тече сока. Поставяш под образувалата се фуния един буркан или шише и чакаш ден и половина. Пиеш доката е пресен.

 5. Супер интересно – има ли дозировка, която не трябва да се надвишава?

 6. Описаният от Явор метод за събиране на брезов сок е работещ, но аз лично не го одобрявам. Може би единственно ако е жизненоважно. Не обичам подобно варварско отношение към дърветата. Все пак не сме единствените, които ходят в гората.

  Много мразя, когато се разхождам сред природата да видя наранени и накълцани дървета. Примерно на Шуменското плато покрай почти всяка пътека има дървета, върху кората на които има издълбани имена. Едно от тях е много често срещано. И винаги под него има надписана и година. Тоя идиот си е писал името през 30-40 метра всеки път, когато е ходил в гората. Отвратително е просто. Ако го срещна тоя, който го прави, ще му издълбая името на задника, заедно с датата, та да се сеща кога за последно е ходил в гората.

  Иначе да се върна към темата за брезовия сок. Има по-добър и незабележим начин. Взимате свредел с диаметър 1-1.5 см и пробивате дървото на същата височина, в дълбочина от 7-8 см. В дупката пъхвате тръбичка и отдолу поставяте съд в който да се събира сока. След като приключите, взимате свежа клонка от дървото, издялквате я докато пасне с диаметъра на дупката и я набивате колкото може навътре в нея. Стърчащата част я отрязвате плътно до кората и я замазвате с пепел от огъня или земя. Това ще предпази дървото от болести и ще помогне за бързото му възстановяване. А и никой няма да забележи вашата интервенция.

 7. БРАВО Стояне! Научавам още нещо ново. Благодаря! Когато следващия път ми порябва брезов сок, ще го пробвам хитър начин за щадене на дървото.

  “ Борис Петров казва:
  09.04.2009 в 19:16

  Супер интересно – има ли дозировка, която не трябва да се надвишава?“

  Всяко нещо, което използваш, било то природно или не, има дозировка. С брезовия сок е същото, но можеш да изпиеш 2-3 буркана от компот примерно. Много добре действа при камъни в бъбреците и за укрепване на имунната система.

 8. Стояне, този метод със запълването на дупките при всички дървета ли работи?
  Яворе, 2-3 буркана от компот за мен са голямо количество течност. Ако буркана е между 500 и 750 мл. значи близо 2 литра.

 9. Трябва да спра да благодаря за всичко полезно за което пишеш, но информацията ти ме удря в целта 🙂 Приеми, че съм ти благодарен предварително за всичко написано 🙂 Дано с повече хора като теб опазим природата.

 10. Ами да. Oколо 2 литра течност за около 2 седмици всяка пролет е много полезно.

 11. Абе четох из разни английски сървайвълски форуми, че тая работа със свредела е бая грубовата. Това, което повечето загрижени за дърветата препоръчваха беше следното: подпираш върха на ножа в дървото под ъгъл около 45 градуса с дръжката надолу и острие с плоското нагоре и удряш дръжката, че да го забиеш малко под кората (4-5мм). Вадиш ножа и слагаш там одялкана тънка клечица със заострен връх. После слагаш/връзваш под клечицата някаква съдина, в която да събираш сока и чакаш. Пробвах го преди десетина дена на Витоша, но явно беше рано, т.к. за една нощ събрах едра глътка. Мен ако питате е добре и да благодарите на дървото затова, че ви дава от кръвта си, за да сте силни, бели и червени 🙂

  А по повод разпалките – направих си страхотен прахан, който чудесно хваща искра от кремък и огниво. Прави се от обгорена хавлия. Имам снимки и ако искате и Стоян е навит мога да направя матриалчи и да го качим тука.

 12. Да, точно такова 🙂 радвам се, че е публикувано, та го пробват хората. Страшно се ентусиазирах от тая работа и сега често си паля цигарите с чакмака на прадядо и кремък от диканя.

 13. Свидетелствувам, че Сандето си запали поне 5-6 цигарки (ръчно свити) пред мен по този начин… ))))

  Та още за брезите и праханта – точно по брезите растат добри гъби-праханки.

 14. А, освен това при раззпалването е добре да се „накъдрят“ (т.е. да се надялкат на ситни къдрички) няколко пръчки. Много добре служат за разпалване.
  http://pedagog.eparhia.ru/www/imgs/azbuka_tur/Razhigatelniepalochki.gif

 15. Black Wolf, хамериканците на това накъдреното викат „feather stiks“ (пръчки-пера). Наистина са добър ход.

  Сандо, и аз имах чакмак, който при това е бил по-стар и от твоя, защото е бил на дядото на дядо ми. Уж си го пазех, но преди известно време го потърсих, и установих, че липсва. 🙁
  Много ме е яд за него. Едва ли ще имам вече, освен ако не намеря ковач да ми направи. Но тъй като не познавам такъв… парче счупена пила например…

 16. А кремък от къде може да се намери?

  • Кремък има в изобилие на места с варовикови скали, тъй като и той се явява седиментна скала. Шуменско (където съм аз) е точно такова място и кремък има под път и над път. И кафяв, и сив, и черен дори. Могат и опали даже да се намерят. Половината камъни в полето са кремъци. 🙂

 17. Кремък има на много места.

 18. Поздравления за статията Стояне. Наистина сухата брезовакора е сред най-добрата прахан за запалване на огън чрез запалка за искри. Почти навсякъде може да се намери. Аз използват винаги кората от сухите брези. Подобен ефект за запалване на огън имат и стружките от ела, смърч или бор. винаги нося със себе си малка острилка. С нея настъргвам няколко малки клончета на стружки. Много са яки, веднага хващат искрата. Фирмата Light My Fire произвежда нещо подобно – стружки от гватемалска ела, нарича се прах на маите (Maya Dust). Тази фирма предлага и тълки пръчки от ствола на гватемалска ела (Maya Stiks), от тях може да се направят „къдрави“ подпалки. Вносител за Българя е фирма Стената – София. Наскоро ги купих от тям и в най-скоро време ще ги пробвам. До скоро.

 19. ММммм… ся като отида в платото на Шумен ще пробвам ;)…
  Доста добра прахан ми изглежда…

 20. Симеон е страшно прав! Tова с острилката работи. Пробвах!

 21. Здравейте! Относно брезовия сок си спомням, че Рей Миърс беше казал, че времето за събирането му е ранна пролет. Предполагам има предвид април месец 🙂 Искам да питам и дали може за метода Bow Drill да се използва бреза за дъската и вретеното?

  • @enik: Да, брезовия (както и друг сок от дървета), се събира през ранната пролет, когато започва движението на соковете в кората. Март, април – зависи кога се позатопли.

   Да, за Bow Drill може да се използва бреза и за двете части, но ако вретеното е от по-твърдо дърво, би било по-добре.

 22. Мерси за бързия отговор!

 23. Разбира се, че методът със стружките, получени с острилка работи безотказно. Той обаче отнема време и за него винаги ти трябват сухи иглолистни клонки. Иначе стружките са добра прахан. Според мен при паленето на огън най-добре е да имаш няколко вида прахан, а не да разчиташ само на един вид. Освен за прахан сухата брезова кора може да се използва и за друго полезно нещо – подложка за праханта при мокро време.

 24. Ако може и аз да се включа в темата.От 6 години събирам брезов сок и като най лесен начин ми се струва просто да се прекърши някое клонче с диаметър около 7-8мм. и там да се постави шише с обем около 1.5л.Също така може да се съберат две клончета с този диаметър,които да капят в 1 шише.на 1 дърво могат да се поставят 2 бутилки,но не повече,за да не се натоварва излишно дървото.Първокачествен сок се получава ,когато шишето се постави привечер на здрачаване и се вземе рано сутрин.Ако времето е мрачно може да се вземе по късно през деня.Важното е шишето със сока да не се излага на слънчева светлина и топло време,защото много лесно се вкисва.Също така хубаво е около гърлото и клона да се навие парче плат,за да не влизат мрвки и други буболечки.Може да се сложи вместо плат и найлон,но само когато шишето ще стой за през нощтта иначе найлона много бързо ще доведе до спарвате и вкисване на сока.С цел сабиране на по голямо количество сок може да се сложат шишета на няколко дървета.За предпочитане е да се използват дървета които са в близост до вода даже най добре на самия бряг,също така използвайте само големи дървета,за да не изсъхне дървото.Събраният сок се прибира в хладилник,но не се замразява.Прибран в хладилник по мои наблюдения може да издържи около 2месеца преди да побелее и стане негоден за пиене.Относно приема от стари хора съм чувал че е най добре да се пие не повече от 1.5литра на ден разпределен на равни дози от по 300мл.По мои наблюдения може да се използва вместо вода при планински преходи ,но разреден 1към1 с вода.Лично при мен имам чувството ,че намалява умората,удължава издръжливостта и намялва чувството на глад при употреба по време на планински преходи,но това не съм го коментирал с други и не знам дали на други ще влияе по същия начин.Ако има мераклии нека пробват и кажат какво чувстват.Лично аз съм против всякакви опити за консервация на брезов сок.
  Дано съм бил полезен и успех със събирането.

 25. Хора трябва ми спешно брезов сок.Най вече заради високото съдържание на бетулин-мощен АНТИКАНЦЕРОГЕН.Според моите проучвания това се оказва най лечебното нещо от бълграската народна медицина.Тъй като сега е началото на май и явно съм закъснял МНОГО ВИ МОЛЯ АКО НЯКОЙ ИМА СОК ДА МИ ДАДЕ (Срещу заплащане разбира се).Ако някой може да помогне това ми е телефона 0899 853 402.Скайп-triptofan69
  Предварително благодаря!!!!

 26. Стоян е човек който се учи от грешките си – този тест го провежда на негорима подложка, а не върху масата като теста със магнезиевата запалка.

  • Ами само интелектуално ограничените хора (да не казвам по-тежки думи) не се учат от грешките си! 😉 С масата наистина беше изненада. 🙂

 27. Колко полезни неща има в този сайт! Книгите за оцеляване съвсем не са достатъчни.

 28. Здравейте,
  Може ли някой да ми обясни или да ми прати линк как да си направя брезов катран вкъщи.
  Или ако имате информация дали запарка от брезова кора е също толкова ефективно лечебно средство и няма нужда специално да правя катран.
  Благодаря ви много.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.