xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

12-те „горски знания“ на Рей Миърс

| 17 Comments

Тия дни се зачетох в книгата на Рей Миърс „The Survival Handbook“. Още в първите няколко страници попаднах на поредица от 12 основни знания (или правила), които човек, решил да прекарва времето си сред Природата, трябва да научи и да спазва. Той ги е нарекъл „12 Woodlores“ – в превод „дванадесет горски знания“ (…или нещо от този род).

По един, или друг начин съм научил всяко едно от тях и те са станали основните принципи, по които се водя, когато съм сред Природата. Беше ми приятно да ги видя събрани и обобщени на едно място. Ще си позволя да ги цитирам, за да можете и Вие да се запознаете с тях … и може би да станат и Ваши:

 1. Не предизвиквайте Природата, предизвиквайте себе си! Често ще чувате хора, които говорят за това, че са победили стихиите, като са покорили планина, прекосили са ледник или са направили друга героична постъпка. Истината е, че предизвикателството е вътрешно. Имате ли умението? Можете ли да превъзмогнете страха си? Никой не може да победи стихиите! Всеки, който не е забелязал предупредителните знаци, или е имал неблагоразумието да продължи напред въпреки тях, умира! Вместо да поемате излишни рискове, предизвиквайте себе си да се научите кога трябва да се откажете. Научете се да бъдете по-опитни. И преди всичко – разберете по-добре как „работи“ всяко нещо в Природата.
 2. Ако се претоварвате – със сигурност правите нещо грешно! Всеки глупак може да се чувства некомфортно. Няма да получите никакъв бонус за това, че носите тежка раница, или заради постъпките, с които афиширате издръжливостта си. Може би се претоварвате умишлено, защото тренирате за експедиция? В такъв случай ако има начин да се почувствате малко по-комфортно, без усилието да се превръща в неудобство – направете го! Често в извънредна ситуация, когато духът ви падне, дори малкото неудобство може да се окаже фатално.
 3. Винаги давайте 100% усилие още при първият опит! Без значение дали строите подслон, палите огън или нещо друго – ако не го направите по правилния начин от първия път, то само ще прахосате енергията си и просто ще трябва да започнете отначало.
 4. Опитвайте се да постигате максимална ефективност с минимум усилия! За да работите имате нужда от енергия. За да имате енергия се нуждаете от храна. Намирането на храна в Дивото е работа. След като събирате дърва за огъня носите ли максимално количество, или само пълните шепите си?
 5. Никога не подминавайте възможностите! Това е особенно важно правило. Докато пътувате, ако забележите подходяща вода, храна или материал за разпалване на огъня – вземете колкото имате нужда. Ако ги подминете, може да не ги намерите по-късно, когато имате нужда от тях. Това важи особенно много за материалите за разпалване на огъня. В края на деня може да вали, или да вече да е валяло и влагата да се е просмукала във всичко.
 6. По възможност нагаждайте очакванията си към нивото, което можете да достигнете според дадените обстоятелства. Ако не можете да построите голям и удобен подслон – задоволете се със малък такъв. Ако наоколо няма голямо разнообразие от дива храна – бъдете благодарни дори на единствената, която можете да ядете. Накарайте психологията ви да работи за Вас. Бъдете реалист – изградете си удобства, но не се преуморявайте, за да ги постигнете. Няма смисъл от великолепното убежище, ако се строполите преуморен в него. Но също така не подценявайте своите възможности.
 7. Яжте само това, което със сигурност можете да определите като ядливо! Не се доверявайте на прекрасния вкус и не правете експерименти със непознати растения и продукти. Единственият истински начин да се нахраните безопасно е да научите кое може да се яде и как да приготвяте храната, преди да я изядете. Ако това ви се струва трудна работа – по добре е да не ядете дива храна.
 8. Отнасяйте се към всяка вода като към заразена! Дори най-бистрата, студена и примамлива вода може да бъде замърсена. Не можете да го разберете с просто око. Преварявайте или пречиствайте всяка вода! Не го правете само ако има белези за химическо замърсяване – преваряването може само да го концентрира!
 9. Състоянието на вашия огън е правопропорционално на нивото на духът ви. На каквото и ниво да се намира духът ви – ако успеете да запалите огън, той ще се повдигне. Ако обаче не успеете – ще се строполи като камък. Ако не сте уверени във способността си да запалите огън в дъжда, то може би е по-добре да изчакате докато той спре и тогава да опитате.
 10. Когато събирате храна, водете се по правилото на естествения отбор. Това е „начинът“ на Природата: „Оставете силните, съберете слабите!“ Винаги оставяйте известно количество здрави растения, мекотели или каквото и да е, за да продължите линията на популацията им. По това правило по-силните и здрави животни ще имат най-добрите шансове да оцелеят и да се размножат в бъдеще.
 11. „Вземете само спомени, оставете само стъпки!“. До колкото е възможно намалете своето вмешателство в естествената среда. Стремете се винаги да оставяте мястото на лагера си по-добро, отколкото сте го заварили!
 12. Бъдете в добра форма, умейте да плувате и никога не се предавайте! Изучаването и усвояването на всяко едно умение и техника е по-лесно, когато сте трениран. Пустошта е изпълнена със рискове и опасности, предизвикани от неочаквани обстоятелства. В такива ситуации физическата подготовка може да се окаже последната Ви линия на защита!

Превод: Стоян Стоянов

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
17 Comments

 1. Още един фен на Рей и на разходките в пущинаците 🙂 Макар че като гледам ти си доста по напред от мен.

 2. Еееех, красота – чудесни принципи.
  Неприложими в България. В тази държава живеем хора, които искаме да изсмучем всичко възможно, за да сме на максимален кяр – да изловим рибата от водоемите, да изядем ягодите от поляните и т.н. Не знам защо – понякога имам чувството, че просто, за да не остане нищо за другите.

 3. Правилата са напълно естествени и продиктувани от древните закони на природата. В повечето ако не и във всичките заляга принципа човек да не създава пречките, които могат да го спрат по-късно. Хубаво е, че ги има написани, но истински важното е хората да ги усетят, защото навън човек може и да не се замисли, когато прави нещо, но стига да усеща този правилен начин заложен ни от природата просто няма начин да сбърка.

 4. Чудесна статия!Жалкото е ,че някои наистина полезни и интересни книги не се превеждат на български или тиража им е малък или са скъпи.Поздравявам Стоян Стоянов за доброто начинание да търси ,превежда и качва такива метериали.Позволявам си да добавя и нещо към правилата от собствен опит:Никога не си мислете ,че ако някога сте постигнали нещо то винаги ще може да го направите отново .Всичко зависи от съчетанието на природните условия ,физическата ви форма в момента (не забравяйте възраста)и психическото ви състояние и мотивация.

 5. „Не предизвиквайте Природата, предизвиквайте себе си!“
  “Вземете само спомени, оставете само стъпки!” – страхотна метафора!!!

  Специално тези две правила възприемам като общовалидни за живота, не само за в гората. Ще мисля доста върху тези правила. Благодаря ти, че ги предостави на хора като мен!
  🙂

 6. Тоя е голям пич. Тия дни си пуснах филмчетата му да си ги припомня покрай Сървайвъл месеца по Дискавъри.

 7. Стояне, коя точно книга си чел на Рей Миърс и от къде я намери? Аз имам на .pdf „Ray Mears – Outdoor Survival Book“ от 1992, но за съжаление не е цялата. А и още не съм имал време да я прочета (в момента чета последната на Беър – Great Outdoor Adventures). След като изгледах абсолютно всичко от Беър се сдобих с 18GB Рей Миръс и мисля да почна да него да гледам когато имам възможност. Чудя се кое да почна Рей или Лес Стауд. Но за Рей Миърс съм чувал само добри неща. Браво, че си си направил труда да публикуваш тези мисли. Както казаха по-горе те са съвсем естествени, но не е лошо да си ги примомняме от време на време.

 8. @NightSpirit: Както вече написах в началото на поста, книгата е „The Survival Handbook“. Имам я на pdf, както и принтирана.

  Бих ти препоръчал Рей Миърс първо, защото от тримата, които си изредил, той влиза най-дълбоко в нещата. Интересува го както Оцеляването, така и Природата като цяло. Обръща повече внимание на детайла. Със сигурност е изчел и знае повече неща от останалите двама. При тях може да е по-зрелищно, но ако искаш повече знания – Рей Миърс. 🙂

 9. Вярно, че пише името на книгата 🙂 Мерси за съвета.

 10. Стояне, напълно съм съгласен с теб за Рей Миърс. Лично мен той ме привлича с отношението си към природата, с екологичния си подход и със стремежа да използва уменията и навиците за оцеляване на коренните народи.

  Лес Стауд в едно свое интервю той препоръчва няколко книги.
  http://science.discovery.com/convergence/survivorman/qanda/qanda.html

  А що се отнася до Беър Грилс… Ей това клипче според мен много точно отразява нещата. ))))

  • Еее, Black Wolf, тази пародия с Беър Грилс е малко крайна все пак :)))
   Има за какво да бъде уважаван човека и аз съм писал вече защо. Разликата е, че той е обучаван в SAS, а те си имат свой прочит на нещата. Не всички можем да бъдем като него, но виж като Рей – може да се опитаме. 🙂

 11. Ако обичате природата моля ви вижте това! http://www.pleasehelp.hit.bg/ http://www.petatv.com/tvpopup/video.asp?video=fur_farm&Player=wm&speed=_med

 12. Опа, и по блоговете ли има спамъри! Стояне, бой гадовете по канчето!

  • Бе мани бе… имам филтри и всичко… как успяват да минат гадовете незнам… и то последните няколко дни. Слагам във блеклистата, ама все нови адреси се появяват. И като не гледам известно време и ми развалят имиджа пред хората. Ма ше ги опрая… Нема им се размине. 🙂

 13. Тая книга откъде може да се купи?

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.