xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Иваново – Басарбово – Червен

| 7 Comments

Природен парк "Русенски лом", близо до с. Червен.

Многото почивни дни предразполагат към пътешествия. На 4-ти май бяхме поканени от семейни приятели да извършим едно такова из красивата природа на Природен парк „Русенски лом“. Всъщност целта на пътуването бяха историческите забележителности „Ивановски скални църкви“ (с. Иваново), „Басарбовски скален манастир“ (с. Басарбово) и средновековният град Червен (с. Червен), както и малка разходка из Русе, но последното не го броя, защото принципно мразя големите градове.

Тръгнахме от Шумен около 8 и нещо сутринта. Бяхме на паркинга под „Ивановските скални църкви“ в 9:55.

Ето какво казва Уикипедия за тях:

Ивановски скални църквиИвановските скални църкви се намират на 18 км. южно от град Русе. Отличават се от другите запазени скални манастирски комплекси в България с добре запазените си стенописи. За разлика от традиционните манастири, които се състоят от 1–2 църкви, монашеска и стопанска части, в Иваново има разклонена мрежа от малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани на различна височина в скалите на живописния каньон на река Ивановски скални църкви - Скалният масивРусенски Лом и свързани с пътеки и скални стълби. Църквите при Иваново са неделима част от стотиците средновековни скални църкви, манастири, скитове и отделни отшелнически килии, които през периода Х-XIV век превръщат долината на река Русенски Лом и нейните притоци в прочуто българско духовно средище.

Пълният текст ТУК.

Уцелихме голяма група немски туристи, така че беше доста населено. Гида говореше само на немски, така че нищо не хванах от информацията, която даваше. Снимах само красивите стенописи. И местността си беше красива. Близо до църквата се намира хубава панорамна площадка, разположена върху скали, откъдето се открива чудесна гледка към част от парка „Русенски лом“. Координатите на църквата са N43 41.677 ; E25 59.262.

Ивановска скална църкваИвановска скална църкваИвановски скални църкви - Пътеката

Следващата ни спирка е в с. Басарбово – „Басарбовския скален манастир“. Там сме в 11:20. Координатите са N43 46.002 ; E25 57.878.

Инфо от Уикипедия:

Басарбовски скален манастирБасарбовският манастир (Скален манастир „Свети Димитрий Басарбовски“) води началото си от периода на Второто българско царство (XII-XIV в.), но най-ранните данни датират от османските данъчни регистри от 16 век. Най-известният обитател и вечен игумен е Св. Димитрий Басарбовски. Още Паисий Хилендарски го споменава в своята „История славянобългарска“. По времето на Руско-турската война (1768-1774) мощите на светеца са пренесени от ген. Иван П. Салтиков в Букурещ и поставени в Митролполитската, а днес Патриаршеска църква „Свети Свети Константин и Елена“ на 13 юли 1774 г. Там те са и до днес. През 1937 год. в манастира се настанява монах Хрисант и започва да го обновява.

Манастирът се намира на 10 километра от Русе в долината на река Русенски Лом. През 1978 г. е обявен за археологически паметник на културата от местно значение.

Ето още информация.

Басарбовски скален манастирБасарбовски скален манастирБасарбовски скален манастир

След посещението на Басарбовския манасир направихме кратка разходка и почивка в центъра на Русе. Да ме извиняват русенци, ама тук нищо няма да напиша, защото градовете не ме впечатляват, особено ако единствените набиващи се на очи неща са голямата навалица и шум, както и лудата кака Пепа, която бяга из улиците и крещи на минувачите.

След сладкарница „Неделя“ се отправихме към последната набелязана цел – Средновековният град Червен. Координати: N43 37.414 ; E26 01.359.

Уикипедия:

Крепостният град ЧервенЧервен е средновековен български град, един от най-значимите военно-административни, стопански и църковно-културни центрове на Втората българска държава (12-14 век). Развалините му са до едноименното село Червен на 35 километра южно от град Русе.

Крепостният град ЧервенЧервен е наследник на ранновизантийска крепост от 6 век, но територията му е обитавана още през тракийската епоха. Значението му нараства след 1235 година, когато става седалище на средновековната българска Червенска митрополия. Засегнат е от татарското нашествие през 1242 г. и е завзет от византийската армия, предвождана от Михаил Грава Тарханиот по време на управлението на цар Ивайло (1278-1280).

Пълният текст ТУК.

Крепостният град ЧервенКрепостният град ЧервенКрепостният град Червен

Принципно не си падам по културния (или исторически) туризъм, затова коментарите ми са по-скоро символични. Не отричам, че видяното е красиво, но природните красоти ме впечатляват някак повече. Все пак разходката си заслужаваше! Препоръчвам ви тези места.

Ето GPS записа от извършеното пътуване.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
7 Comments

 1. Не знам дали ти направи впечатление, но Ивановските скални църкви, колкото и да са прехвалени навред, изобщо не са толкова впечатляващи колкото Басарбовския манастир 😉

 2. Чудесна разходка.Били сте наблизо и до пещерата Орлова Чука ,следващия път ви препоръчвам да я посетите.

 3. @nik666: Да, определено Басарбовския манастир е по-впечатляващ!

  @Ивелин: За Орлова чука наистина ще е някой друг път. Там и един ден може да не стигне. 🙂

 4. за да усетиш атмосферата на местата не е нужно само да ги гледаш,а да ги почувстваш.Ходила съм много пъти до Ивановските скални църкви понеже съм от Русе и мога да те уверя ,че са много въздействащи .

 5. Ивановските скални църкви са страхотно въздействащи! Невероятна панорама ,спокойствие и красота.

 6. Тъй като там няма кой да обяснява на хората, скалният манастир Св. архангел Михаил край Иваново е може би най-големият подобен в България. Доколкото ми е известно, в района е имало 16 подобни, но по-малки манастири, един от които е Басарбовският. Днес се посещава само най-новата и най-добре запазената църква от ХІV век. По-старите църкви са в отсрещните скали и почти никой не ходи там, защото няма кой да води и да показва. Там са образци на още по-стара средновековна живопис. Там е запазен втори царски ктиторски портрет, вероятно от ХІІІ век. В друга църква е запазен ктиторски портрет на царица. Там се намира и може би единственият запазен скален скрипторий на Балканите. Съдейки по мащабите на манастира и по запазените ктиторски портрети на членове на българските царски семейства, изглежда има далеч по-голям резон да се говори за Ивановска книжовна и живописна школа, отколкото за Търновска.
  За св. Димитър Басарбовски може да се добавят още доста неща, но най-важното е, че от ХVІІІ век той е закрилник на Букурещ и именно по тази причина неговото нетленно тяло е положено в патриаршеската църква на Букурещ.

 7. Не знам кога сте ходили до Ивановските скални манастири, но аз бях юни, 2010г. там и страшно много ми хареса. Наистин, помещението което ни показаха беше малко, но стенописите бяха внушителни. Сега имаше хора там, които ни изнесоха лекция и аз лично мисля, че беше много интересна и полезна. Особено много съм впечатлена от хората, бяха много разбрани и мили и бяха с тагове, като по европейските стандарти. Басарбовският манастир също много ме впечатли, но най-вече заради това, че е действащ. Където и да изберете да отидете няма да съжалявате. 🙂

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: