xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Подслони, изработени от платнища

| коментара 24

Подслон от платнище

Едни от най-лесните и бързи за изграждане подслони са тези, направени от платнище. Платнището може да е от здрава тъкан или полиетилен. В топлата част на годината в гористи местности, в ролята на укритие могат да послужат различните типове навеси, палатки и шатри. В следващите няколко реда ще ви запозная с най-често използваните техни варианти.

Най-простите укрития от този тип са навесите. За да ги изградите са ви нужни само въже, платнище и няколко подходящо разположени дървета. Навесът може да е хоризонтален, наклонен и от комбиниран тип.

Подслонът е завършен.

Хоризонталните навеси пазят добре от дъжд и слънце, но не толкова от вятър. Подходящи са за тихо време. Можете да ги опънете между четири близко разположени дървета. Ако хоризонталният навес ще ви пази от дъжд, то трябва да повдигнете центъра му с помощта на пръчка или въже, за да осигурите оттичането на водата.

Наклонените навеси предпазват малко по-зле от дъжд, но са много подходящи при осигуряване на ветроукритие (напр. при готвене) и топлоотражаващ екран за студените нощи. Можете да ги направите, като опънете платнището между дърветата с помощта на въже или хоризонтална дървена пръчка.

Наклонен подслон от платнище

Комбинираните навеси (както подсказва името им), обединяват елементи от двата предходни типа. При тях има и хоризонтална, и наклонена част. Удобни са за едновременното осигуряване на защита от дъжд и от вятър.

Следващите по степен на трудност за изготвяне са палатките във вид на пирамида (още известни като от типа „А-рамка“). При строителството им, платнището трябва да се натяга така, че максимално да се избягва образуването на гънки. Ъгълът между стените трябва да е около 60 градуса, за да се осигури доброто водооттичане. Острият край на подслона трябва да е насочен срещу посоката на вятъра.

Пирамидална палатка от платнище

Обикновено височината на такива укрития във най-високата точка е около 1-1,5 метра, но може да е и по-малка. Натягането на тъканта трябва да започва от острия край, като постепенно се преминава към входа. За скелет на този тип укрития може да се използват три, или дори само една дървена пръчка. Конструкцията им е доста стабилна и може да устои на доста силен вятър.

Следващият тип подслони от платнище са стандартните четириъгълни палатки. Те са малко по-просторни от пирамидалните, но трябва да се укрепят допълнително, за да са толкова стабилни. Могат да се изготвят с помощта на въжета или пръчки, поставени хоризонтално между две близко разположени дървета. Добра идея е да им се направи вътрешен скелет от по-тънки дървени пръчки, или допълнително опънати въжета.

Четиръгълна палатка от платнище

По-сигурни и с допълнителни топлоизолационни качества са четириъгълните палатки, които са направени от два слоя платнище, опънати на разстояние 20-30 сантиметра един от друг. Тогава между тях се образува „въздушна възглавница“, която намалява отделянето на топлина от вътрешността на подслона към окръжаващата среда. Също така се обезпечава надеждна защита от проникването на вода в палатката.

Освен от загубата на топлина, двуслойните подслони могат да предпазват и от прекомерното постъпване на топлина отвън (например интензивно слънчево греене). Ако например построите наклонен навес от два слоя платнище, то нагретия от външния слой въздух, ще се издига нагоре между двата слоя тъкан, образувайки въздушен поток, който ще пречи на прекомерното нагряване на вътрешния. Така може да се чувствате значително по-добре дори под лъчите на най-силното лятно слънце.

Широко използвани подслони от платнище са конусовидните – шатра, типи. Те могат да бъдат направени от платнище, усукано върху конусовиден скелет от дървени пръчки, както и просто чрез завързването на върха на типито за клона на някое дърво. Във типитата е по-просторно и в тях може дори да се запали огън. Лошата им страна е, че изискват по-голямо парче тъкан.

Стандартното индианско типи има сложна двуслойна конструкция и отвор при върха. Едва ли ще ви е лесно да го направите набързо, особено ако сте сами. Все пак можете да се задоволите и с по-опростени модели типи, които също са достатъчно стабилни и удобни.

Съществуват у много други вариации на подслони, изготвени от платнища, които са специализирани към специфичните условия на средата – блата, пустини, степи и т.н., но те са по-рядко използвани.

Почти всички от изброените типове подслони можете да направите и от термоизолиращо фолио. Добра идея, ако то е единствената материя, която е подходяща за целта. Тънкостта там е, че трябва да се работи много внимателно при опъването на краищата посредством въже. Термоизолиращото фолио е много тънко и лесно се разцепва, когато се пробие дупка в него. За целта с ъглите на фолиото увийте малки камъчета, които след това завържете с въже. Те ще го удържат здраво, без да се налага да правите дупки в него.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
24 коментара

  1. Pingback: Подслони от единично платнище | xenos::bushcraft

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: