xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Подслони, изработени от платнища

| 24 Comments

Подслон от платнище

Едни от най-лесните и бързи за изграждане подслони са тези, направени от платнище. Платнището може да е от здрава тъкан или полиетилен. В топлата част на годината в гористи местности, в ролята на укритие могат да послужат различните типове навеси, палатки и шатри. В следващите няколко реда ще ви запозная с най-често използваните техни варианти.

Най-простите укрития от този тип са навесите. За да ги изградите са ви нужни само въже, платнище и няколко подходящо разположени дървета. Навесът може да е хоризонтален, наклонен и от комбиниран тип.

Подслонът е завършен.

Хоризонталните навеси пазят добре от дъжд и слънце, но не толкова от вятър. Подходящи са за тихо време. Можете да ги опънете между четири близко разположени дървета. Ако хоризонталният навес ще ви пази от дъжд, то трябва да повдигнете центъра му с помощта на пръчка или въже, за да осигурите оттичането на водата.

Наклонените навеси предпазват малко по-зле от дъжд, но са много подходящи при осигуряване на ветроукритие (напр. при готвене) и топлоотражаващ екран за студените нощи. Можете да ги направите, като опънете платнището между дърветата с помощта на въже или хоризонтална дървена пръчка.

Наклонен подслон от платнище

Комбинираните навеси (както подсказва името им), обединяват елементи от двата предходни типа. При тях има и хоризонтална, и наклонена част. Удобни са за едновременното осигуряване на защита от дъжд и от вятър.

Следващите по степен на трудност за изготвяне са палатките във вид на пирамида (още известни като от типа „А-рамка“). При строителството им, платнището трябва да се натяга така, че максимално да се избягва образуването на гънки. Ъгълът между стените трябва да е около 60 градуса, за да се осигури доброто водооттичане. Острият край на подслона трябва да е насочен срещу посоката на вятъра.

Пирамидална палатка от платнище

Обикновено височината на такива укрития във най-високата точка е около 1-1,5 метра, но може да е и по-малка. Натягането на тъканта трябва да започва от острия край, като постепенно се преминава към входа. За скелет на този тип укрития може да се използват три, или дори само една дървена пръчка. Конструкцията им е доста стабилна и може да устои на доста силен вятър.

Следващият тип подслони от платнище са стандартните четириъгълни палатки. Те са малко по-просторни от пирамидалните, но трябва да се укрепят допълнително, за да са толкова стабилни. Могат да се изготвят с помощта на въжета или пръчки, поставени хоризонтално между две близко разположени дървета. Добра идея е да им се направи вътрешен скелет от по-тънки дървени пръчки, или допълнително опънати въжета.

Четиръгълна палатка от платнище

По-сигурни и с допълнителни топлоизолационни качества са четириъгълните палатки, които са направени от два слоя платнище, опънати на разстояние 20-30 сантиметра един от друг. Тогава между тях се образува „въздушна възглавница“, която намалява отделянето на топлина от вътрешността на подслона към окръжаващата среда. Също така се обезпечава надеждна защита от проникването на вода в палатката.

Освен от загубата на топлина, двуслойните подслони могат да предпазват и от прекомерното постъпване на топлина отвън (например интензивно слънчево греене). Ако например построите наклонен навес от два слоя платнище, то нагретия от външния слой въздух, ще се издига нагоре между двата слоя тъкан, образувайки въздушен поток, който ще пречи на прекомерното нагряване на вътрешния. Така може да се чувствате значително по-добре дори под лъчите на най-силното лятно слънце.

Широко използвани подслони от платнище са конусовидните – шатра, типи. Те могат да бъдат направени от платнище, усукано върху конусовиден скелет от дървени пръчки, както и просто чрез завързването на върха на типито за клона на някое дърво. Във типитата е по-просторно и в тях може дори да се запали огън. Лошата им страна е, че изискват по-голямо парче тъкан.

Стандартното индианско типи има сложна двуслойна конструкция и отвор при върха. Едва ли ще ви е лесно да го направите набързо, особено ако сте сами. Все пак можете да се задоволите и с по-опростени модели типи, които също са достатъчно стабилни и удобни.

Съществуват у много други вариации на подслони, изготвени от платнища, които са специализирани към специфичните условия на средата – блата, пустини, степи и т.н., но те са по-рядко използвани.

Почти всички от изброените типове подслони можете да направите и от термоизолиращо фолио. Добра идея, ако то е единствената материя, която е подходяща за целта. Тънкостта там е, че трябва да се работи много внимателно при опъването на краищата посредством въже. Термоизолиращото фолио е много тънко и лесно се разцепва, когато се пробие дупка в него. За целта с ъглите на фолиото увийте малки камъчета, които след това завържете с въже. Те ще го удържат здраво, без да се налага да правите дупки в него.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
24 Comments

 1. Здравей Стояне,от доста време следя блога ти и мога да кажа че,съветите и статийте който пускаш са безценни за хора които обичат разходките в планината.Имам един въпрос свързан с палатките, как е най-добре да се окопае една палатка?

  • @Любо: Здрасти! Ами то няма много философия в окопаването на палатката. Тук работят основните принципи на физиката и строителството. 🙂 Първо, за да има смисъл окопаването на палатката, гледаш да не си в най-ниската точка на евентуално избрана падина. Второ – избираш място със съвсем лек наклон и поставяш входа на палатката да сочи надолу по него. След това изкопаваш улеи около задната и страничните стени, които да се отводняват надолу по склона. Дълбочината няма нужда да е много голяма – и 4 пръста вършат работа, естествено ако дъжда не е някакъв порой. 🙂

   А и нещо друго – ако не сметнете за наистина необходимо, по-добре не окопавайте палатките. Това оставя белези за доста дълго време след Вас. Най-добре е да изкопавате пръстта заедно с тревата (ако има) и после, като ще си тръгвате, да я върнете обратно на мястото й. Така мястото ще се възстанови по-бързо.

   Това е сякаш. Може и да има някакви по-сложни принципи за окопаването, които аз не знам, но пък и този мисля, че е достатъчно ефективен. Който знае повече – да пише. 🙂

 2. НАЙ-ПОСЛЕ! БРАВО ! 🙂 !Всъщност нещото което не можех да правя е точно това … не можех да разпъвам платнище. Можех де, ама се сещате ко се получава :D…

 3. Браво! Доста полезни неща за четене намерих в този прекрасен блог !

 4. @GEGATA: Виж тези два линка. Текста е на руски, но картинките са български 🙂

  http://army.armor.kiev.ua/hist/palatka.shtml
  http://survival.com.ua/sovs/sov_as12.html

  Всичко е направено от отделни платнища като твоето. На втория сайт е обяснено как точно да се разположи платнището, зада не прокапе при дъжд.

  Аз съм бил 14 дена на зимен лагер при температура до -25С в такава палатка направена от 8 платнища за 8 войника. Вътре беше доста луксозно с изкопана траншея за конфорт и в нея винаги гореше огнище. Студения въздух пада в траншеята, която бе около 60см дълбока, нагрява се от огъня и се издига до повърхността на земята. Ефекта е, че беше достатъчно топло да се спи по бельо, едно одеало и шинел, въпреки че преа дупките за нанизване на въжето се виждаха звездите и навън беше кучи студ.

  За съжаление комфорта свършваше в мига в който загасне огъня. За минути замръзвахме. Обаче бързо се изтарикатихме и понеже се спеше 8 часа, а ние бяхме 8 човека се самоорганизирахме и давахме по един час дневалство (дежурство) за поддържане на огъня.

 5. Благодаря за бързия отговор.

 6. http://army.armor.kiev.ua/hist/palatka-3.gif
  точно същото платнище имам…

 7. Браво!Страхотни статии пишеш.Наистина много можед а се научи от тях.Продължавай в същия дух.аз нямам още платнище или палатака,но са в списъка ми с нещата с който трябва дасе оборудвам и тази статия според мен е много полезна.

 8. Имаше някъде из рунета материали за немските пращ-палатки…

  А иначе за поддържането на огъня Гегата е прав. Бая години вече в типито често пъти поддържаме огън нощем, нищо че е юли. ))) В планата си е студеничко. Всъщност това се дължи на големите разлики в дневните и нощни температури. През деня е прим. + 32 о и когато нощем стане + 16, струва ти се че си в Арктика. )))
  Разбира се, зорът с поддържането на огъня е най-голям ако лагеруваш зиме…
  http://www.eaglecircle.org/indexbg/docs/gallery/1995/images/Vitosha95.jpg

 9. Ами аз последно като бях на платото… бях събрал към кубик дърва, и не ми стигнаха… следващия път, 1 кубик чамове на ремаркето и готово…

 10. Стояне, с риска да прозвуча глупаво, но до колко типито (както е показано на илюстрацията) би било стабилно при вятър? Високо с тясна основа и на практика се държи само на колчетата…

  • Е.. да не изпадаме в подробности. Типито на рисунката наистина е високо, но пък конусовидните конструкции имат учудваща стабилност. Рисунката е схематична. Реално едва ли някой би го оставил само на колчетата, без да го „закотви“ за земята. Между другото, ако в типито не гори огън, може да се опъне въже между върха и централно забито в земята колче, което още повече увеличава стабилността.

   Вероятно колегата Black Wolf има да каже още много за устройството и стабилността на типито и вигвама. 🙂

 11. Тъй като колегата Black Wolf малко се бави, ще взема да отговоря аз 🙂
  Първо малко да се изясним терминологично – вигвамът е нещо съвсем друго, което не е представено в горния материал. Вигвамът е колиба от кора върху конструкция от гъвкъви клони – най-често купол, понякота и … как ли се казва туй – полутръба.
  А типито е най-прекрасният преносим дом, измислян някога (особено като нямаш каруца да мъкнеш гер или юрта). Състои се от външно платнище, опънато върху конусовидно разположени колове (примерно 14 на брой), вързано за едино от тях горе при отвора за дима и долу за земята, посредством колчета. Освен външното платнище (което не лежи плътно на земята и оставя малки пролуки за вентилация около пода), има и вътрешна стена. Тя е висока около човешки бой и е вързана за коловете в горния си край, а отдолу е подгъната навън и затисната с камъни. Тя пази от течението, което влиза отвън, но и създава изолационен въздушен слой (между двете стени), а и вентилация. Екстрите на типито включват и т.нар. узан, който е нещо като висящ вътрешен покрив, който се слага по време на много силен дъжд и не позволява на водата да вали в огъня. Конструкцията от колове е допълнително укрепена с едно въже, което се спуска от мястото, където се срещат (горе в центъра) до пода (до огнището), където е закотвено. Това осигурява невероятна стабилност дори при много яки бури). При дъжд типито също се държи прекрасно. Топлината от огъня постоянно суши платнището, а водата, която все пак влиза се стича по коловете (затова трябва да са идеално обелени и огладени) и попада зад вътрешната стена, като по този начин не мокри нещата и хората в типито.
  С една дума – добре направеното, опънато и организирано типи е наистина чудесен дом, в който можеш да живееш дълго и щастливо 🙂

  • @Сандо: Добре че ми обърна внимание над определението за вигвам и типи. Сега като се разтърсих из нета видях, че наистина е така както казваш. Явно източниците ми нещо не са били в час, защото представят типито за вигвам. То в Интернет доста се среща тази грешка де. В този случай вигвамът излиза от темата на тази публикация и смятам да го махна.

   Благодаря и за изчерпателния коментар относно стабилността и конструкцията на типитата. 🙂

 12. Предлагам на вниманието ви едно супер интересно решение.
  http://www.nwwoodsman.com/Articales/TarpSetUp.html

 13. Да си жив и здрав, Стояне, твоят блог ми е хем интересн, хем полезен, хем ми осигурява поне малка утеха през седмицата, когато не мога да мръдна от града!

  • Радвам се, че гледаш така на блога ми хаотичен! Надявам се да не ви разочаровам никога!
   Жив и здрав е пожеланието на което най-се радвам! 🙂

 14. Поздравления Стояне за статията .Смятам ,че на много хора ще бъде полезна.Поздравявам и Сандо за разясненията за типито.Още на времето когато гледах филми за Дивия запад и индианци съм си задавал много въпроси за тези домове.Смятам ,че в екстрени ситуации много добри палатки стават и от парче полиетилен ,сизал и колчета.Различните самоделни оранжерии (без тези със стоманен скелет)също дават добри идеи особено за укрепването против вятър.Проблема при използването на полиетилен не е неговата здравина а това ,че най-често е прозрачен и при слънце вътре става…не е за разправяне.Това се решава успешно с втори слой от вътре от някакъв непрозрачен плат или просто велпапе.Стана малко като бежански лагер но е добре човек да го има в предвид ако му се наложи.Добри идеи могът да се видят и от конструкциите в циганските лагери които никнат най-често по полетата просто за час -два и след като си свършат работата просто изчезват.Те много често използват плетена от пръчки носеща конструкция върху която поставят някакъв плат , велпапе , слама или просто суха трева и покриват с полиетилен. Вместо да забиват колчета и да опъват въжета ,просто затискат полиетилена от вън с камъни и пръст.За защита против вятър най от вън спускат широки ленти полиетилен а долу на земята ги завързват за камъни(по подобен начин се укрепват и оранжериите).За зимни условия и за повече време – най-добре е да се копае.Прави се и вкопана печка а покрива и защитата от вятър са по-лесни.

 15. Нещо много замря блога .хайде обнови го с нови статий

  • Съжалявам, че ви карам да чакате, GOPATA, но на всеки човек му се случва да си вземе отпуск и да поотпочине някъде. 🙂 Но блогът не е замрял. Нали Вие сте тук. Коментарите се увеличават, посещенията също. Просто малка ваканцийка. За в бъдеще може да се случат и по-големи (дай Боже…). Бях на място, където нямах Интернет, а и времето ми беше достатъчно запълнено, та дори да не си помисля за него (Интернета).

   Вече съм на линия и нови материали ще има. Просто ми трябва малко време да обработя снимковия материал и да напиша текстовете. Надявам се в скоро време да ви зарадвам с нещо ново и интересно. 🙂

 16. Ето на виждате ли ? Природата прави чудеса 😆

 17. И аз си купих платнище малко е голямо , но от изобилие лошо няма :).Размерите му са 4×5 (20 квадрата) още не съм го разпъвал,но тези дни ще ходя към гората ще го пробвам.

 18. Pingback: Подслони от единично платнище | xenos::bushcraft

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: