xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Прост капан за риба от пластмасова бутилка

| 47 Comments

Язовир Суар (Марашкия язовир.)

Риболовът (когато е възможен), е един от най-лесните начини да си осигурите препитание в екстремна ситуация. Рибата е в пъти по-калорична от повечето растителни храни, които можете да намерите. Освен това се улавя по-лесно, отколкото сухоземният дивеч.  Всички сладководни риби стават за ядене, така че това ви спестява и чуденето отровно ли е това растение, или не.

Много вероятно е обаче, в извънредна ситуация да нямате най-използваните за риболов неща – въдици, мрежи и т.н. Все пак можете да постигнете успех, ако просто имате под ръка обикновена пластмасова бутилка.

Пластмасите са навлезли дълбоко в нашия бит… и не само. Пластмасови предмети (най-вече бутилки) могат да се намерят на най-неподозирани и безлюдни места. Освен това е много вероятно да имате в себе си пластмасова бутилка. Всички безалкохолни напитки и минералната вода се продават в такива. Пластмасовата бутилка може да се превърне в ефективен капан за дребна риба, и в следващите няколко реда ще ви покажа как.

Първо, както се досещате имате нужда от пластмасова бутилка. Размерът не е от особено значение, но е добре да е над 1 литър (1,5-3 литра е идеално). В случая бутилката, която използвам е 3 литрова, но не съм си я подбирал специално. Просто я намерих около водоема – трябва да сме по-близо до реалната ситуация все пак. 🙂 Добре е горната част на бутилката (около гърлото) да е от по-издължените, а не толкова заоблено като на тази, но и така става.

Капан за риба от пластмасова бутилка

Изрязваме горната част на бутилката (с гърлото) до участъкът, в който тя вече преминава в пълната си широчина. В други описания на капана можете да видите, че самото гърло с винта за капачката се оставя, но аз препоръчвам отстраняването му. Така отворът става малко по-широк, което увеличава шанса рибата да влезе в него, и освен това се премахва това удебеление, което може да я прави подозрителна и плашлива. (При отрязването на гърлото ножа ми се изплъзна и на снимките може би забелязвате, че се е получил доста широк отвор. Това не попречи на ефективността, но отвор с диаметър около 3-4 сантиметра е идеален).

Капан за риба от пластмасова бутилка - Отрязване на гърлото

Получената „фуния“ обръщате на 180 градуса и я вкарате вътре в останалата част от бутилката. Така се получава преграда, която пречи на влязлата риба да намери обратния път навън.

Капан за риба от пластмасова бутилка - Готов за действие.

Правите няколко малки дупки по всички страни на бутилката, за да може по-бързо да се напълва със вода и капанът е готов. Добре е в него да поставите някаква примамка – червеи, хляб, насекоми, нещо светло или блестящо. В случая аз поставих два бели камъка и това се оказа достатъчно. Камъните обаче могат да се използват само когато ловите в плитка вода. Дребните рибки обикновено не плуват много на дълбоко и се придържат около брега и повърхността на водата. Ако забележите дребни рибки по повърхността на дълбока вода, можете да поставите в бутилката нещо с по-висока плаваемост, за да задържа капана там.

Капан за риба от пластмасова бутилка - Залагане на капана

Аз използвах капана на каменистия бряг на малък язовир, където се навъртаха много псевдоразбори (острица, говедарка) – дребен вид риба. Поставих бутилката между няколко големи камъка, образуващи нещо като канал, в който предположих, че рибките обичат да плуват. Той щеше да ги насочва право към капана. Ако сте на река е добре да поставите бутилката срещу, или малко под ъгъл спрямо течението. Освен това, ако има течение, което би отнесло нанякъде капана, добра идея е да да го завържете за брега с помощта на връв или парче рибарска корда.

Капанът е пасивен и след залагането му няма нужда да стоите и да го наблюдавате. Може да вършите някакви други полезни работи, като например търсене и на други източници на храна, защото не е задължително да ви провърви с тоя. 🙂 Аз нямах много време и проверих капана след някакви си 10-15 минути. Определено беше сработил. На снимката се вижда една уловена рибка, но всъщност в бутилката се оказаха цели 12 с размер от 3 до 6-7 сантиметра! Не се виждат от камъните.

Капан за риба от пластмасова бутилка - Уловът

Това обаче е просто идеален резултат. В повечето случаи може да не ви се отдаде да хванете повече от 4-6 такива рибки на час. Въпреки това обаче за няколко часа, или ако използвате няколко такива капана, може да си осигурите достатъчно количество за една хубава супа или барбекю. 🙂

Капан за риба от пластмасова бутилка - Уловът

И сега последно уточнение:

Представям този начин за риболов като подходящ само за екстремна ситуация! В случая аз улових риба, която няма никакво стопанско значение и дори се води за „плевелна“, но е много вероятно на друго място вие да уловите подрастващите екземпляри на някои ценни риби (особено в реките). Да не вземете сега да се юрнете да ловите така!

Ако искате все пак да опитате този метод за риболов,  препоръчвам ви да пуснете обратно уловената риба. Едва ли сте окъсали дотам, та да я пожертвате, за да се нахраните.

Благодаря! 🙂

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
47 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: