xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Прост капан за риба от пластмасова бутилка

| 47 Comments

Язовир Суар (Марашкия язовир.)

Риболовът (когато е възможен), е един от най-лесните начини да си осигурите препитание в екстремна ситуация. Рибата е в пъти по-калорична от повечето растителни храни, които можете да намерите. Освен това се улавя по-лесно, отколкото сухоземният дивеч.  Всички сладководни риби стават за ядене, така че това ви спестява и чуденето отровно ли е това растение, или не.

Много вероятно е обаче, в извънредна ситуация да нямате най-използваните за риболов неща – въдици, мрежи и т.н. Все пак можете да постигнете успех, ако просто имате под ръка обикновена пластмасова бутилка.

Пластмасите са навлезли дълбоко в нашия бит… и не само. Пластмасови предмети (най-вече бутилки) могат да се намерят на най-неподозирани и безлюдни места. Освен това е много вероятно да имате в себе си пластмасова бутилка. Всички безалкохолни напитки и минералната вода се продават в такива. Пластмасовата бутилка може да се превърне в ефективен капан за дребна риба, и в следващите няколко реда ще ви покажа как.

Първо, както се досещате имате нужда от пластмасова бутилка. Размерът не е от особено значение, но е добре да е над 1 литър (1,5-3 литра е идеално). В случая бутилката, която използвам е 3 литрова, но не съм си я подбирал специално. Просто я намерих около водоема – трябва да сме по-близо до реалната ситуация все пак. 🙂 Добре е горната част на бутилката (около гърлото) да е от по-издължените, а не толкова заоблено като на тази, но и така става.

Капан за риба от пластмасова бутилка

Изрязваме горната част на бутилката (с гърлото) до участъкът, в който тя вече преминава в пълната си широчина. В други описания на капана можете да видите, че самото гърло с винта за капачката се оставя, но аз препоръчвам отстраняването му. Така отворът става малко по-широк, което увеличава шанса рибата да влезе в него, и освен това се премахва това удебеление, което може да я прави подозрителна и плашлива. (При отрязването на гърлото ножа ми се изплъзна и на снимките може би забелязвате, че се е получил доста широк отвор. Това не попречи на ефективността, но отвор с диаметър около 3-4 сантиметра е идеален).

Капан за риба от пластмасова бутилка - Отрязване на гърлото

Получената „фуния“ обръщате на 180 градуса и я вкарате вътре в останалата част от бутилката. Така се получава преграда, която пречи на влязлата риба да намери обратния път навън.

Капан за риба от пластмасова бутилка - Готов за действие.

Правите няколко малки дупки по всички страни на бутилката, за да може по-бързо да се напълва със вода и капанът е готов. Добре е в него да поставите някаква примамка – червеи, хляб, насекоми, нещо светло или блестящо. В случая аз поставих два бели камъка и това се оказа достатъчно. Камъните обаче могат да се използват само когато ловите в плитка вода. Дребните рибки обикновено не плуват много на дълбоко и се придържат около брега и повърхността на водата. Ако забележите дребни рибки по повърхността на дълбока вода, можете да поставите в бутилката нещо с по-висока плаваемост, за да задържа капана там.

Капан за риба от пластмасова бутилка - Залагане на капана

Аз използвах капана на каменистия бряг на малък язовир, където се навъртаха много псевдоразбори (острица, говедарка) – дребен вид риба. Поставих бутилката между няколко големи камъка, образуващи нещо като канал, в който предположих, че рибките обичат да плуват. Той щеше да ги насочва право към капана. Ако сте на река е добре да поставите бутилката срещу, или малко под ъгъл спрямо течението. Освен това, ако има течение, което би отнесло нанякъде капана, добра идея е да да го завържете за брега с помощта на връв или парче рибарска корда.

Капанът е пасивен и след залагането му няма нужда да стоите и да го наблюдавате. Може да вършите някакви други полезни работи, като например търсене и на други източници на храна, защото не е задължително да ви провърви с тоя. 🙂 Аз нямах много време и проверих капана след някакви си 10-15 минути. Определено беше сработил. На снимката се вижда една уловена рибка, но всъщност в бутилката се оказаха цели 12 с размер от 3 до 6-7 сантиметра! Не се виждат от камъните.

Капан за риба от пластмасова бутилка - Уловът

Това обаче е просто идеален резултат. В повечето случаи може да не ви се отдаде да хванете повече от 4-6 такива рибки на час. Въпреки това обаче за няколко часа, или ако използвате няколко такива капана, може да си осигурите достатъчно количество за една хубава супа или барбекю. 🙂

Капан за риба от пластмасова бутилка - Уловът

И сега последно уточнение:

Представям този начин за риболов като подходящ само за екстремна ситуация! В случая аз улових риба, която няма никакво стопанско значение и дори се води за „плевелна“, но е много вероятно на друго място вие да уловите подрастващите екземпляри на някои ценни риби (особено в реките). Да не вземете сега да се юрнете да ловите така!

Ако искате все пак да опитате този метод за риболов,  препоръчвам ви да пуснете обратно уловената риба. Едва ли сте окъсали дотам, та да я пожертвате, за да се нахраните.

Благодаря! 🙂

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
47 Comments

 1. Може да се направи и лесна дръжка на капана.
  Ако имате на разположение въже. През 2 от дупките за изтичане на водата се прекарва въжето и се връзва в другия край. По този начин лесно може да се вади от водата и да се пренася, ако се налага.
  Принципно съм слагал подобни капани, но с плетени кошове.

 2. Ами аз именно това имах предвид, като казах, че по желание може да се завърже с въже или корда. То освен през дупките друг сигурен начин сякаш няма. 🙂

  Колкото до плетените кошове – това е съвсем друга тема. 🙂

 3. Иво, ние им казваме „даул“ :).. направено от мрежа , във формата на тунел от няколко обръча, със подобни „фунии“ на всеки обръч.. резултатът доста често е бил няколко сома от порядъка на 5-6 кг.. това на река марица – ама да знаете, че май е бракониерство 😉

  • Не май, ами със сигурност е бракониерство. Не знам дали в друга река, освен Дунав, се позволява ползването на каквито и да било мрежи и капани.

 4. Браво! Не се бях сетил. Аз си нося парашут. Малко е бракониерско, но опре ли ти яйцето до г..а, кой ли пита?

 5. Страхотна идея. Браво.

 6. Много хитро. В една статия за оцеляване видях нещо подобно. То беше кошче, изплетено от тръстика. Идеята е много добра. В този капан влизат малки рибки, а те са много вкусни.

 7. Хора, ако изпаднете някъде в беда ще си носите парашути, мрежи и всякакви такива, нали?! Малко помислете. Това не е блог за „как да бракониерстваме“.

  • Забележката ти е напълно уместна Тедо! Не случайно и аз написах обяснението с големи червени букви в края на публикацията. Против всичко свързано с бракониерството съм!

   В тази връзка: има страшно много неща, които искам да напиша в блога си, които са свързани с изготвяне на капани за улов на всякакъв дивеч, но така и не мога да реша дали това ще е уместно, предвид манталитета на българина. Не знам дали няма да се използват точно с бракониерски намерения.

 8. Споко, Стоянчо! Аз съм замислил една серийка точно за капани (за животни и хора), ама не ми остава време да преведа всичко, да го оформя, а и картинките няма кой да обработи… Но рано или късно ще стане. )))))))
  Тези неща трябва да се знаят.

  Коментарът на Тедо за бракониерството е меко казано неуместен…

  • Не бе, Black Wolf, аз знам за какво ги пиша тия неща, и знам, че на някой може да са му полезни. Но замисли се на колко хора в България им се случва да ги ползват по предназначение. И аз искам да ги напиша статиите за всички тия капани, но някак си не може да ми излезе от съзнанието страха, че ще почнат да се използват масово от разни нямащи си работа недобросъвестници.

   От тази гледна точка намерих за уместен коментара на Тедо. Даде ми повод да изразя отношението си към ползването на капани, когато няма нужда от това.

   Колкото до преводи и обработка на изображения – винаги може да разчиташ на мен. Може да не става винаги бързо, но колкото мога… Пращаш ми ги на мейла и готово. Особено пък за изображенията нямаш никакъв проблем. 🙂

 9. Ловът с капани НЕ е лесен начин за лов. Защото изисква труд, акъл и поне някакви познания за животните. Има много по-лесни начини, така че опасенията, че някой ще седне да бракониерства по тези начини са напразни.

  Освен това тези капани ги има на стотици места из Мрежата, в десетки книги и пр. и пр., така че не е никакъв проблем да се намерят… 😉

 10. стояне, само се примири, че е пуснеш ли, хората определено ще ги пробват. все пак нали всички това съветстват, всички тия неща за оцеляването не да ги четеш само, но и да ги прилагаш с тренировъчна цел.. че инак ако на някой му се наложи да се прехранва с капани така изведнъж, гладен ще си умре.. все едно да си носи винаги корда и кука и тежести за риболов, а да не знае как се връзва 🙂

 11. Да поясня: запален рибар съм и категорично съм против всякъкъв вид бракониерстване, но винаги си нося една торба с някои неща от 1-ва необходимост. Ако се наложи или се случи нещо непредвидено. Парашутите са в нея. Ако ми се наложи да избирам между глад и бракониерстване ще е 2-то. Не на всяка цена разбира се. А между другото показаният начин също е бракониерски.

  • @живко: Да, бракониерски е. Въпреки, че няма кой-знае какво да уловиш с него, принципно е такъв. Но аз не случайно написах редовете в края на публикацията. Когато се бориш за живота си обаче, нищо не е бракониерство. 🙂

 12. Така… дойдохме си на думата! Доколкото разбирам, тук се дискутира как бихме се справили в критична ситуация. Там оцеляваш. Не мислиш за закона. Но да унищожиш защитен вид си е безумие! Плюсът на тези капани е, че не трябва да си там когато ловиш, т. е. може да си правиш подслон, да събираш дърва, или друго. Те си работят.

 13. пробвах го този капан вурши работа имам и други капани моге да пусна снимков материал по на там

 14. Тази „ловилка” ми е добре известна и съм я използвал много пъти в различни модификации (принципа е важен). Но не за осигуряване „прехрана”, 😀 а за набавяне на дребни рибки за стръв – спестява много време и осигурява винаги енергична жива стръв. Която може и да подсигури с малко майсторлък яденето…

 15. Идеална е! Първия път нищо не хванах. :S

 16. Няма гаранция че ако отидеш за риба с въдица, ще се върнеш със сом.

 17. Даже и аз си направих такова нещо, но не съм го пробвал още. 😀

 18. ve4e sam go zalojil ytre shte vidq dali ima neshto

 19. може ли с бутилка от10л от вода девин например за малко по едра риба

 20. Става ли за попчета и кая? Докато и чакам въдичката и то може да се пълни 🙂 😀

 21. Браво! Не се бях сетил за този начин за риболов с пластмасово шише. Направо е гениално. Пробвах го и наистина деиства.Е вярно е че чаках така по-дългичко време,но аз не барзах за никъде.Живея в Свищов и хванах 5-6 Дунавски уклея.Те не са толкова ценни,защото ги има в изобилие.

 22. Не е важно колко рядка е уловената риба или колко много я има. Ловенето на риба с такъв капан се води за бракониерство. Законът забранява използването му за риболов и ако те хванат ще бъдеш наказан.

  • И тук нещата са относителни, защото всички рибари, ловящи хищна риба, си ловят жива стръв във вид на подрастващи и дребни рибки. Във всички книги по риболовство съветите са тия рибки да са от същия водоем, в който ловите. Мисля, че никой надзирател няма да ви глоби за хващането на няколко уклея. Но все пак да, този начин за риболов се води за бракониерски, и не е добре да се използва за лов на риба в големи количества (разбирай – за храна), когато нямате истинска нужда от това.

 23. Чакаме още статии за капани. 😉

 24. Да Стоян Стоянов и Hobo,вие сте прави,че този начин на риболов е бракониерство,но аз не съм ловил тази риба,за да я ям, а я използвах за примамка за едра риба.Бях си забравил въдичката за дребни рибки,затова благодарение на пластмасовото шише,което случайно намерих на брега хванах 6 уклея и ги използвах.Е ако не беше Стоян Стоянов да покаже начина на риболов с пластмасово шише,за което му благодаря,наистина трябваше да се върна.Не ме разбирайте погрешно.Този начин на риболов ще го използвам за първи и последен път.Използвах го защото ми се наложи.

  • Иване, не се притеснявай и друг път да ползваш капана. Има и риби, които нямат стопанско значение, да не кажа, че се водят плевелни (например острицата). Тях може и да си ги ловиш, а естеството на капана е такова, че държи уловената риба жива, така че винаги можеш да пуснеш на свобода ценните рибки. 🙂

 25. Мисля че ще е по-добре да си купя няколко блесни.Хем че се запазват за дълго време,хем че не са много скъпи.Ще ми излезе по-изгодно,отколкото всеки път да ловя дребосъци,които в повечето случаи ми изяждат червея,и не се закачат на куката.А относно капана с пластмасовото шише,мисля че ще ми се наложи пак ако попадна на някой остров.

 26. а с какво да го задържа на дъното,трябва ли да му сложа тежест някъква?

 27. А няма ли да стане по-добре ако шишето е зелено,мое мнение.

 28. здравеите искам и аз да се включа по темата: направих доста проучвания по въпросния капан шише –предлагам още малко подобрения по него :: там където ще влиза рибата (отворът) е добре да се направят 8 разреза надлъжно по отвора със ножицата със цел увеличаване на големината на влизащата риба отделно отвори да се направят повечко за потопяемост на бутилката а и като после я вадиш ще ти е по -лесно ще изтича водата веднага такаааа…..и последното от мене като се вкара капачето да се направят по две срещуположни дупчици за да се хване (корпусът и капака заедно) и да се завържат със медна телчица (като извадиш шишето от водата а то съответно е и пълно със хубава риба ) да развържеш едното телче и да си извадиш тези сладки и хубави рибки.АИДЕ чао поздрави на всички от бати чанси

 29. А и забравих добре е капанът да бъде от големите шишета ..

 30. Тоя капан става ли и за река, и за язовир?

 31. Ами като го приготвите капана освен примамката там кюспе ли ще е или нещо друго меко бъркано ще поставите а някакво камъче да потъва във реката е пълно със такива красиви камъчета колкото си щеш може и някаква тревичка там да се постави вътре въпрос на въображение

 32. Супер идея! Трябва да извадя 3 живи рибки от езеро в градината, че нещо взимат-дават:-) Дано да свърши работа! Благодаря за поста!

 33. Идеален , начин да изкараш малки рибки за да хванеш по-големи риби с тях 🙂
  Благодаря за статията!

 34. Хм, аз пък съм попаднал на остров… 🙂
  Това капанче го бях виждал за лов на комари : за примамка захарна вода и мая, отвън тъмна хартия, може и лепкава. Купешките варианти на този принцип струват едно око и половин палец 🙂
  Малкият ми надува главата за рибки ама тук последният магазин го закриха преди година. В морето плуват какви ли не красоти така че още в неделя сме на „риболов“.

  Сайтът е мнооого полезен, особено ако си попаднал на остров с интернет 🙂

 35. Идеята е много добра но иска още малко доизпипване. А иначе такова нещо като плевелна риба няма.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.