xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Змията

| 10 Comments

След една моя по-стара публикация, озаглавена „Гущерът“, нека продължим поредицата със следващата – „Змията“. 🙂 Докато бях на гости в Никопол, успях да хвана едно малко змийче (смок ли беше, водна змия ли?, така и не се напънах да определя). Отдавна искам да видя каква ще е реакцията на сина ми.

Моята теория е, че децата се раждат безстрашни. Поне по отношение на всякакви „гадни“ животни. Страхът, който понякога се развихря в дори животозастрашаващи фобии, бива най-често насаден от родители и роднини… обикновено от женски пол. Разбира се, изключвам редките травматични изживявания, но смятам, че и те не биха били чак толкова сериозни, ако някой предварително не е насадил известна доза страх в съзнанието на потърпевшия. Сигурно много от Вас си спомнят женски писъци, истерии и паническо бягство, когато видят змия, гущер, жаба, паяк или мишка. Децата не се страхуват от нито едно от изброените. Докато някой не ги „научи“.

Доказателството е пред очите ви. Изгледайте клипа. Синът ми никога не е виждал жива змия, още повече да я държи в ръце. Разликата обаче е, че не съм позволявал да се плаши с такива животни, и да не се правят за тях коментари от рода „гадни“, „страшни“, „хапят“ и т.н. Винаги, когато някой се изпусне пред него с такова определение, аз бързам да го убедя, че „не е страшно“, „не е гадно“ и „не хапе“. Позволявам му да го пипне, или да го подържи.

Смятам, че това ще възпита у него много по-добри навици и отношения, отколкото натрапването на омраза и погнуса, да не говорим за страх. Свидетел съм бил на такива крайности във фобиите, че ми е жал за това, как те ограничават свободата и света на този, който ги е развил.

10 Comments

 1. Голямата вода 😀 ….
  От де ги намираш тези змиичета… аз се не мога да намеря…

 2. Стояне, ще използвам твоите публикации един ден като убеждавам, че децата трябва да се възпитават така. Браво човече. Змийчето е трепач. Вероятно е водна змия като го гледам.

 3. Малкият ме кефи как му се радва 🙂
  Подкрепям теорията ти.

 4. @Молекулярен биолог – абе змийче и трепач в съчетание малко не звучат добре 😀

  Иначе така трябва. Не бива да се внушават на децата страхове и отвращение към животните, а и не само.

  Много важно е да не се създава страх и погнуса при вида на кръв и рани също.

 5. Все пак ние хората (а значи при децата е по-силно изразено) имаме инстинкти за неща, които са потенциално опасни. Веднъж наблюдавах как две лайки се „запознават“ с една пепелянка. Много интересна сцена беше…

  • @Black Wolf: Инстинктите, за които говориш, при хората са страх от тъмно, високо и т.н. Те са вкоренени в нас от „време оно“.
   За страхове от животни обаче, не са ясно изразени. Особено ако става въпрос за влечуги, паяци, мишки и т.н., които са най-честите обекти на фобиите.

   А друг е въпроса, че често предпазливостта се бърка със страх. 🙂

 6. Румбата изглежда много щастлив……..

 7. Бях гледал eдин филм, по Discovery май беше, специално за змии. В него се изказваше теория, че в хората инстинктивно е заложен страха от змии. Това било останало още от времето когато сме били маймуноподобни зверчета и сме живеели по дърветата.
  Иначе евала как възпитаваш сина си. Като знам, че жена ми я е страх и от рибките в аквариума – и мен ме хваща страх какви фобии ще имат децата ни. Само това хубаво детенце преди да го пуснеш сред природата ще е хубаво да му обясниш, че има два вида змии с които не е препоръчително да се заиграва.

 8. Сива водна змия-защитен вид в Бг-не знам защо,иначе адмирации за отношението и възпитанието на детето! Жената откача като види каквото и да е змиевидно… не мога да и изкореня страха 🙂

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.