xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Устройване на различни типове огън

| 29 Comments

Лагерен огън

В зависимост от предназначението си, огънят може да бъде няколко типа:

 • сигнален – за сигнализиране и обозначение на местонахождението ви
 • осигуряващ пламък – за готвене на храната, за осветяване на лагера
 • осигуряващ жар – дългогорящ – за приготвяне на големи количества храна, сушене на дрехи и осигуряване на топлина, ако се нощува около огнището
 • прости печки (закрит огън) – за приготвяне на храната с минимален разход на гориво

За отопление се използва голям огън с широка основа, а за приготвяне на храна – малък, конусообразен, по възможност ограден с камъни, върху които може да се нареди посудата за готвене.

tepee-fire„Типи“ – За него са подходящи всякакъв тип дърва. Те се нареждат в конусовидна форма около центъра на огъня, като се опират частично едно в друго, осигурявайки достъпа на въздух. При тази конструкция на огъня дървата изгарят основно в своята горна част, но при това, поради тяхната близост, се получава ярък, висок и горещ пламък с концентрирана зона на нагряване. Нуждае се от непрекъснато добавяне на нови дърва и подръжка на формата.

indian-fire„Индиански огън“ – Когато „типито“ се „срути“ в купчинка жар, върху нея се нареждат спираловидно дървета с дебелина колкото ръката ви. Те се слагат едно върху друго, като се опират само в единия си край, който се намира точно над центъра на огнището. С изгарянето си те се преместват по-навътре към него. Това е особено практичен и икономичен огън.

star-fire„Звезда“ – бърка се с „индианския“ огън. Състои се от 4 или 5 дебели (повече от 15 см) дървета, които се подреждат по радиуса на огнището, като краищата им се събират в центъра, върху купчинката жар. Гори бавно и осигурява постоянна топлина. Тъй като дърветата са по-дебели, те могат да послужат като опора за котле или друга походна посуда. Това е повече огън за постоянен лагер. Той е икономичен, лесно се регулира силата му, и ще гори дълго време с оказването на малко или никакво внимание и подръжка.

Огън тип "Кладенец"„Кладенец“ – Един от най-разпространените типове огън. Прави се от приблизително еднакви по дължина и дебелина дървета. След като се запалят първоначалните разпалки, до тях от двете им страни се поставят паралелно две по-дебели дървета. Върху тях се поставят още две и т.н.т. Това подреждане обезпечава добрият достъп на въздух до огъня и дърветата обикновено горят по цялата си дължина.

Такъв огън дава много пламък и въглени. Много е стабилен. Зоната на нагряване при него е значително по-голяма, отколкото при „типито“. Ако ви трябва горещ огън в студено време – това е един от най-добрите. При горенето „пада“ сам върху себе си и не изисква постоянно наглеждане. Ако „кладенеца“ е предназначен да изиграе ролята на сигнален огън, то той се построява предварително, а материала за разпалките се поставя вътре в него.

"Топящ се" огън„Топящ се“ огън – Предназначен е за нощуване и сушене на дрехи и вещи, когато е нужно огънят да дава повече топлина и да гори дълго, без да трябва да се наблюдава  и подхранва постоянно. Прави се от дървета с дължина 1.5 – 2 метра, кръгли или разцепени веднъж по дължина, с дебелина около 10 см.
Този огън може да се построи в 3 варианта:

 1. Видове "топящ се" огъногънят се построява от два реда дълги дървета, по 2-3 броя на ред. Двата реда се пресичат под определен ъгъл, като точката, в която се пресичат се пада купчината от жар. Горенето се извършва точно в тази точка на пресичане
 2. до купчинат жар се поставя дебело дърво, а останалите дървета се подпират върху него с единия си край. Купчината жар се оказва под тях.
 3. три-четири дървета се поставят плътно едно до друго върху жарта. Горенето става по цялата им дължина, приемуществено в местата на тяхното съприкосновение.

„Топящият се“ огън гори без допълнително гориво и осигурява голяма зона на огрев. По тези причини около него може да се спи и без подслон над главата (ако не вали, разбира се).

„Нодя“ – Прави се от 2-3 дървета, разположени едно върху друго. За да не падат, плътно около тях се забиват колчета, които ги подкрепят. Преди да направите „нодята“, трябва да имате достатъчно количество жар, която сте получили с някой от другите типове огън. Тази жар трябва да разровите и разстелете  в тясна ивица с дължина колкото приготвените дървета. След това върху нея се нахвърлят съчки. Когато те се разпалят добре, върху тях се поставят дърветата.

"Нодя"

Видове "нодя"Добре е повърхността на дърветата да се надялка на места, за да могат да се запалят по-лесно. Сухите дървета се запалват лесно и горят дълго (при диаметър 35-40 см или повече – цяла нощ). Около такъв огън може да се нощува дори и в най-силните студове.

Един от вариантите на „нодята“ е да се сложат две дървета успоредно едно до друго, а върху тях – трето. В силни студове можете да бивакувате и спите между две „ноди“, направени паралелно една на друга, през разстояние от окоо 2-2,5 метра. Огънят от тип „нодя“ е добре да се разполага по посока на вятъра.

"Огън на ловеца"„Огън на ловеца“ – Това е огъня на „белият човек“ и той е по-приложим в постоянните лагери, от колкото по време на път. Коренните народи са научили през многовековната си история, че е прахосничество да полагаш повече усилия от това, което е нужно, за да изпълниш дадена задача. Този огън изисква много повече организация от представените дотук (освен „нодята“). Неговата най-голяма сила е в това, че може да бъде пригоден към много специализирани готварски цели, особено печене на хляб и месо, и е лесен за подреждане и подържане при готвенето за големи групи от хора.

Недостатъкът му се крие в това, че освен ако не е добре вентилиран и правилно използван, той не предоставя адекватен достъп на кислород до жарта, което води до големи количества лютив дим, пълнещ очите със сълзи – позната ситуация в много аматьорски лагери!

Най-лесното организиране на „огъня на ловеца“ е чрез простото запалване на огън между две парчета сурово дърво или големи камъни така, че готварската посуда да може да се постави върху тях. Ако липсват подходящи сурови дървета или скали, за случая добра роля би изиграл и изкопан в земята „окоп“, което осигурява  икономичен и ефективен огън за места с недостатъчно количество дърва за гориво.

Дължината на огъня трябва да е около метър, а ширината му – колкото използваната за готвене посуда. Разположете огъня така, че преобладаващият вятър да „влиза“ от едната страна на образувалият се „тунел“ под малък ъгъл.

Тъй като а този огън се ползват дебели зелени парчета дърво, не е рядко срещана гледката, когато наполовина изгорели останки от такива огнища лежат на мястото на някогашни лагери. Оставилите ги се аргументират с това, че с времето те ще изгният и изчезнат, но всъщност те са белег, оставен от хора с ниска култура и без особена грижа за красотата на Природата. Ако не можете да изгорите напълно дърветата в огъня – по-добре ги заровете!

Ако времето е много ветровито и се намирате на открити пространства, добра идея е да запалите огън в ров. Можете да изкопаете Т-образен окоп, чиито дълъг канал да сочи срещу посоката на вятъра. Също така в окопано огнище можете да направите канал, който също да сочи срещу посоката на вятъра, и да доставя необходимия кислород. Друг вариант е огън, запален в пресечната точка на два канала, пресичащи се под ъгъл от 90 градуса.

Огън в Т-образен ровВкопано огнище с канал за достъп на въздух

Каменно огнищеОгнища, които са подходящи за случаи, в които горивото е в ограничени количества, са огнището тип „Дакота“, каменните „пещи“ и печките, изготвени от метални кутии. Те се изготвят малко по-трудно и бавно, но за сметка на това са страшно ефективни и с минимален разход на гориво.

Рефлектори за огъня
Чрез изграждането на рефлектор от едната страна на огъня се увеличава значително количеството топлина, която постъпва към вас. За да направите наистина ефективен рефлектор, частично заградете огъня с отражаваща стена и след това направете още една такава зад гърба си. Ще се учудите, колко голяма е разликата. Рефлекторите може да се направят от дърво, или просто чрез поставянето на раницата ви от другата страна на огъня. Може също да се използва платнище или отражаващата повърхност на фолиото за спешни случаи от комплекта за оцеляване (Внимание – то не е огнеустойчиво!).

Рефлектори за огъня

Следващият път, когато ви се наложи да направите лагерен огън, ще знаете кой тип е най-добър за вашият случай!

29 Comments

 1. Браво Стoяне, страхотна статия; както и изключително полезна 🙂

 2. Поздравления Стояне за добрата статия! Винаги се радвам когато качиш нещо ново и полезно.Бих искал да добавя ,че огнището „Дакота“има и още един вариант.При него страничния канал е хоризонтален и от там се пъхат дървата които горят в дъното ,от където започва вертикалния отвор.Това дава възможност ако се вари нещо продължително ,да се поставят още дърва в огъня без да се повдига съда.Това огнище най-лесно се прави на склон или на стената на яма.За по голяма здравина особено ако ще се използва за по продължително време хоризонталния канал а може и вертикалната част ,се навлажняват ,тръмбоват с ръка и леко замазват с кал. След изсъхването се образуват пукнатини както винаги когато се маже с кал и за това отново леко се навлажнява замаската и пукнатините се запълват с още малко кал.Огнището е готово след като изсъхне добре.Цялата процедура си струва ако ще оставаме за повече време на едно място .Макар ,че е логично но все пак ще добавя ,че съда трябва да не запушва плътно вертикалния отвор а да стои на няколко сантиметра над него върху два или три ниски камъни.

 3. Също и за огнището Дакота може и пред отвора за въздух, срещуположно на вятъра, да се постави нещо като колектор за да вкарва повече въздух, въпреки че и така е доста ефективно.

 4. @Георги Георгиев: Варианта, за който говориш (с хоризонталният въздуховод) е по скоро нещо, което наричат „огън в змийска дупка“. Точно така се прави на склон или отвесна стена. Ползват го и за опушване на месо. С две думи – това не е вариант на „Дакота“, а нещо подобно. Иначе и при „Дакота“ дърветата могат (и трябва) да се поставят в огнището през дупката за въздух.

  Иначе за измазването с кал или глина – да става. Няма да се ронят стените, когато огънят ги изсуши прекалено. Иначе един вариант на огнище, което точно така се измазва, само че и се надстроява над земята е „Юконската печка“. Може и за него да напиша един материал някой ден.

 5. Чудесна статия, за пореден път съм приятно изненадан. Поздрави!

 6. Ей хора, от Стоян какво ли не можеш да научиш! Най-добрия BLOG в цяла България,евала….

 7. Много интересни разработки има за малки икономични печки за Третия свят, и особено една зидана за Индия.Зная ,че това все пак е друга тема но би предизвикала интерес.В Америка вече съществуват Tent City и знае ли човек какво може да ни дойде до главата.Това е само една идея ,но блога си е твой Стояне и с радост ще очаквам следващата ти статия.

 8. Добра статия, и много позлезна и важна за новаците… 🙂 !

 9. Този блог е уникален за България. Никой друг досега не е направил друг блог, в който да споделя своите знания.

 10. Наистина е така и е добре че има хора като Стоян да се занимават с това, четете и след това експерементирайте – така сами за себе си доказвате че наистина уменията за оцеляване ги можете и те наистина работят.

 11. Преди време се скъсах да търся подобна статия на английски. Това е много по-добро от доста неща, на които съм попадал до сега и е на български.

  Иначе три от типовете огън съм ги пробвал. Като се оправи времето ще пробвам и останалите.

 12. Поздравления и от мен за чудесния блог.Това с рефлекторите съм го пробвал много пъти.Върши чудесна работа през студените нощи в планината,но трябва да се внимава само да не са много близо до огъня.

 13. Много добра статия. Поздрави Стояне. Познаването и стъкването на различните типове огън е много полезно както при една екскурзия, така и в ситуация на оцеляване. Всеки тип огън си има своето предназначение. Не е зле човек да експериментира и да се опита да стъкне всеки един от тези типове. Огънят осигурява топлина и осветление, готви храната, прави водата годна за пиене, набавя вода (топи лед и сняг), суши мократа екипировка, повдига духа, гони досадните насекоми и не на последно място се използва за сигнализация. Заедно с изграждането на подслон и намирането на вода стъкването на огън е едно от най-ценните и животоспасяващи умения в ситуация на оцеляване. Най-трудно обаче е да стъкнеш огън при влажно време, напр. след дъжд. тогава всичко около тебе е мокро. за целта се процедира так. От дърва и камъни се изгражда издигнато огнище. Намира се суха прахан ако ще ползваш магнезиева запалка, най добре е да си носиш такава. Ако имаш добра газова запалка са ти нужни малки тънки лентички от вътрешна автомобилна гума. Аз винаги нося такива в моя комплект за оцеляване. кубчетата сух спирт също не са лоши. Ако сме в широколистна гора дървата ще са проблем. Те ще бъдат мокри, но действително ли нямаме шанс? Имаме разбира се. Нарязваме дърветата с трион на малки парчета и с брадвичка или голям нож ги разцепиме на няколко части. От вън дърво винаги е мокро, но то никога не може да бъде мокро и отвътре. И така след възпламеняването на огъня използваме нацепените дърва. След това добавяме по-големи и по-големи. Ако сме обаче в иглолистна гора може да не се притесняваме много. Тези дървета горят и мокри.

 14. Много пъти съм използвал кладенеца и съм доволен, но от както си направих hobo-печката, по-рядко паля огън на излетите ми и така оставям по-малко следи след себе си.

 15. Този блог е уникат за страната ни и има наистина полезни неща. Eто сега ще имам лагер и вече ще съм уверен, че ще направя това, което е правилно по отношение на огъня.

 16. Тук трябва да се добави и още нещо. При запалването освен добра прахан са нужни и разпалки. Всеки ще каже какво толкова, тънките клонки ще свършат работа. Ако обаче ги няма или са мокри ? Според инструкторите по оцеляване една добра разпалка е т.нар „къдраво дръвче“. То се получава чрез дялкане на по-тънко сухо дърво без обаче стружките да се отделят от основата. Друга полезна разпалка е сухата дива лоза. И двете вършат чудесна работа като веднага хващат огъня. Добре би билло всеки да се научи да прави „къдраво дръвче“.

 17. Добро допълнение, но мисля, че е по-подходящо за публикацията Лагерният огън: Правилно организиране и използване.
  Идеята на тази беше само да запозная хората с типовете огън, и не толкова със самите методи за запалването му. По тази причина съм пропуснал това с разпалките.

  Може би в някоя по-специализирана публикация ще разгледам именно типовете разпалки.

 18. Днес като ходя за риба на Камчията ще пробвам да направя една дакота, че да не си играя много – много със скарата 🙂 ! Лично аз не храня големи надежди за този тип огън…

 19. Аз не разбрах едно нещо за огъня в ров. Написано е да сочи „към посоката на вятъра“. мислих, мислих и теоретично ми се струва, че би трябвало това да означава дългият изкопан ров да сочи „по посоката на вятъра“. Права ли съм?

 20. Можете да изкопаете Т-образен окоп, чиито дълъг канал да сочи към вятъра. Също така в окопано огнище можете да направите канал, който също да сочи към посоката на вятъра, и да доставя необходимия кислород.

  Правилно си го разбрала, но смятам, че и аз точно така съм го написал. 🙂

 21. Аз да се заяждам с теб сърце нямам, обаче все пак трябва да кажа, че ако ми кажат да се завъртя „по посоката на часовниковата стрелка“ ще разбера, а ако м и кажат да се завъртя „към посоката на часовниковата стрелка“ доста ще се зачудя.

 22. Аз също не се заяждам, но сега като се замисля, май най-правилно и най-близко до това, което съм искал да кажа, е израза „да сочи срещу посоката на вятъра“ (примерно ако вятъра духа на юг, канала трябва да сочи на север). „По посока на вятъра“ може да значи и да е в противоположна на ефективната посока. (вятъра да духа на юг и канала да сочи на юг) 🙂

 23. Е, сега вече разбрах. Спести ми много копаене „на вятъра“ :))

 24. а как можеш да направиш така че пушека от огъня ти да не се вижда „да не го виждат други хора“

  • Има няколко варианта:
   1. Палиш огъня през нощта!
   2. Палиш огъня близо до високо, разклонено дърво с много листа. Димът ще се увлича от ствола му, а клоните и листата ще го разсейват. Внимавай да не си прекалено близо, че да повредиш дървото!!!
   3. Използваш тип огън, който е с концентриран пламък, изгарящ възможно най-голяма част от отделяните газове – „типи“, „дакота“, и др.

 25. Използвай максимално сухи дърва и пали малък огън. Колкото по-влажни са дървата толкова по-тъмен е пушека.

 26. мерси много 🙂

 27. Мерси много ми помогна : ))

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.