xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Добавете аватар към коментарите си

| 18 Comments

Логото на Gravatar

Сигурно сте забелязали, че някои от коментиращите в този блог (включително и моя милост), за разлика от други, имат картинка или снимка към всеки от своите коментари. Не, това не са привилегировани или регистрирани в блога ми потребители! Те просто са си направили регистрация в Gravatar. И Вие можете, стига да желаете. Регистрацията е безплатна и за нея не ви трябва нищо повече от валиден email адрес. В следващата публикация ще ви покажа как можете да го направите.

Какво е Gravatar?

Gravatar (globally recognized avatar) е най-просто казано картинка, която ви следва от сайт на сайт, показвайки се преди или след вашето име, след като сте оставили коментар или сте направили някакво друго действие. Тази картинка помага за по-лесното идентифициране на вашите постове в различни блогове, форуми и сайтове, които подържат тази функция. Картинката се асоциира с e-mail адреса, който попълвате във формата за коментар в дадения блог или сайт, така че ще се появява навсякъде, където се подпишете с него.

gravatar-00

Нека преминем към самият процес на регистрация:

Посетете страницата на Gravatar. От падащото меню в горната синя лента изберете опцията „Sign Up“ („Запиши се“).

gravatar-01

Ще бъдете запитани за валиден e-mail адрес. Внимание: Това трябва да е адреса, с който смятате да се подписвате във форумите или блоговете! Изписвате адреса и натискате бутона „Signup“.

gravatar-02

Следващият прозорец ще ви уведоми, че на посоченият адрес за електронна поща е изпратено активационно писмо, което трябва да отворите и да следвате активационният линк, който е посочен в него.

gravatar-03

Влизате в пощенската си кутия и отваряте писмото. Кликвате върху активационният линк (отбелязан с червената точка).

gravatar-04

Той ще ви препрати към страница, където ще довършите регистрацията си. В предоставените полета ще бъдете приканени да попълните избраното от Вас потребителско име ( в случая „stoyanoff“, но вашето може да е всякакво) и паролата, с които смятате да влизате в акаунта си.

gravatar-05

Ако сте изпълнили условията, и потребителското ви име не се дублира със вече съществуващо, регистрацията ще приключи и Вие автоматично ще влезете в току-що създаденият ви профил. Все още нямате асоциирана снимка или картинка, затова изберете връзката „Add one by clicking here!“.

gravatar-06

Изброени са ви няколко опции за добавяне на картинка:

 1. От вашият компютър
 2. От адрес в Интернет
 3. От уеб камерата, свързана с компютъра ви
 4. И предварително качена картинка

Аз избирам да поставя картинка, която се намира на моя компютър.

gravatar-07

Посочвате (Browse…) местоположението на желаната снимка и натискате бутона Next.

gravatar-08

Картинката се зарежда в едитора на сайта. Тъй като граватарите са със фиксирани размери (квадрат), то ще ви бъде предоставено квадратно поле, чиито очертания можете да променяте, докато „заградите“ желаната от вас част на картинката. Встрани ще видите граватара в готовият му вид. Когато сте доволни от изгледа, натиснете бутона „Crop and Finish!“.

gravatar-09

На следващата страница трябва да посочите категорията, в която класифицирате аватара си. Тя е по степен на нецензурност да речем. Някои форуми и блогове не зареждат коментари, които са класифицирани в категориите R и X например (нецензурни картинки). Ако смятате ще аватара ви е безобиден и е подходящ за всички блогове и форуми – изберете квадратчето с буквата „G„.

gravatar-10

Аватара е вече асоцииран към e-mail адреса ви! Сега винаги, когато оставите коментар в блог или форум, който подържа опцията Gravatar, и се подпишете с e-mail адреса, който използвахте при регистрацията, ще се появява и този аватар. При това няма значение с какво име се подписвате. Важен тук е e-mail адреса.

gravatar-11

Ще ми бъде приятно, ако освен имената ви, започна да виждам в коментарите и някаква ваша картинка. Така ще ми е по-лесно да се ориентирам кой кой беше. 🙂

Благодаря предварително!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
18 Comments

 1. Супер… сега ще го пробвам …

 2. Супер! Много готино!

 3. Екстра! Сега ще го направя.. 🙂

 4. Туй ми мяза на ЦРУ, КГБ, ДАНС и други хубави неща… ))))
  О, забравих едни от най-добрите в жанра – Мосад. )))

 5. Е, уж се шегувам, разбира се… )))
  Макар че Мрежата се следи, мисля, че не е нужно да се убеждаваме в това…

  „Gravatar (globally recognized avatar) е най-просто казано картинка, която ви следва от сайт на сайт, показвайки се преди или след вашето име, след като сте оставили коментар или сте направили някакво друго действие. Тази картинка помага за по-лесното идентифициране на вашите постове в различни блогове, форуми и сайтове…“

  Т.е. някой може да ходи без особен труд след теб по Нета…

  • Притрябвало му е на някой да ходи подир мен из Нета, та да ме следи… :))

   Въпреки, че обяснението на идеята от Граватар (цитираната от тебе част е превод от техния сайт) изглежда някак анти-конфиденциално и т.н. , всъщност няма нищо толкова сериозно. Просто ти се предоставя удобство коментарите ти да излизат с аватарче във всеки сайт, където това се подържа. А дали искаш да е така, все пак си зависи от теб. Както обясних, всичко е свързано с мейл-а. Не се подписваш с него – нямаш аватар!

   П.П. А какво толкова конспиративно вършиш в Мрежата?! 😉

 6. Не е излишно човек винаги да представя колкото може по-малко информация за себе си, особено в Глобалното село… 😉

 7. Супер е , браво Стояне !

 8. Eeeeee… от кога чакам това! Най-накрая, супер!

 9. на мен що ми изписва че emaila се използва демек вече има рег аз ниамам нито писмо нито нищо ниамам получено писмо как става тоя номер ???

 10. вече се постарах и се оправих ама

 11. Току що пробвах.

 12. Благодаря, най–накрая някой да направи подробно и разбиращо се обяснение.

 13. Я,да пробвам дали ще се покаже картинката:)

 14. мерси за инфото,я да пробваме моя граватар 😉

 15. Я да пробваме и моя .

 16. :))) добре, справих ме се

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.