xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Малка ваканция

| 49 Comments

Ваканция
От днес блогът (и авторът му) излизат в кратка, неопределена по срок ваканция. В тези горещи летни дни работата е последното нещо, което преминава през главата на всеки човек. Аз не правя изключение и затова смятам също да си дам малка почивка.

През последните година и половина непрекъснато се стараех да намирам, подготвям, превеждам или пиша статии на най-различни теми от Оцеляването и Методите и уменията за живот сред Дивото. Това е задача, изискваща време и усилия, а те от своя страна водят до натрупването някаква умора.

В момента изпитвам началните симптоми на някаква, да го наречем, творческа криза. Може би това се забелязва и по удължаването на времето, през което публикувам нова статия. Явно имам нужда от малко почивка и презареждане.

За да не ви разочаровам, като ви карам да чакате нови статии все по-дълго време, смятам направо да обявя лятната ваканция на блога. По начални планове смятам следващия месец да не пиша нови неща. Е, може би ако се случи нещо интересно, или изпитам моментен прилив на енергия. 🙂

Утре заминавам за морето, а след това ще видим. Приятна ваканция и на тези, които смятат да направят същото. Пожелавам ви незабравими моменти сред Дивата природа!  Живот и здраве, ще се видим след около месец. 🙂

49 Comments

 1. Хехе… ами там под военната зона… ако искаш можеш да вървиш по плажа, но се пресичат камъни и се гази малко… другия вариант е по пътя след „лимана“ (оная локва с тръстиките) и само нагоре по черния път… но се стига до едни врати „военна зона, влизането забранено“… та от там почва сигурно пътечката на твоя приятел 🙂

 2. Joy_boy, до олкото разбрах от приятелчето, пътеката се падала някаква отбивка от асфалтовия път. Но с най-голямо удоволствие ще разузная посоченото от теб. Не знам дали си чул за мината която избухна на плажа. Има и клипче в vbox7. Случило се е точно ден след като офейкахме с братчеда.

  Теодор, как се справят българските скаути? Както се казва има ли почва у нас, популярно ли е сред младите и точни ли са инструкторите ви? Прочетох малко историята ви в националния сайт. Изглежда че прекарвате приятно в природата, което е хубаво.

  Стояне, май с тебе двамата ще чакаме с трепет снега да падне и да се преборим с температурите. За момента мисля само за екипировката която да замъкна и разбира се винце което да ме затопли през ноща. Мисля да си направя греано винце с медец (и джинджифил). Имам и един въпрос надявам се да не е твърде личен, от къде произлиза ника ти Xenos.

  • @J.M.: Никът ми xenos получих преди доста време, когато IRC чатовете бяха на мода (поради ниските скорости от рода на 2-3 КБ/сек, а дори и по-малко). При първото ми влизане в „мирката“ трябваше да си избера ник и избрах точно този. Никога повече не го смених. Изборът беше малко спонтанен, но после разбрах, че е бил доста сполучлив.

   Xenos идва от гръцки и означава чужденец, пришълец. Също така има значението на особен, странен, различен. Използва се едновременно за „гост“ и „домакин“.

   Та това е историята накратко. Поне сега сложих край на терзанията на другите читатели, които може би са си задавали същия този въпрос от доста време насам. 🙂

 3. Я го е прочел някой я не :). Ако ти е любопитно J.M. идва от Johnatan Mort. Реалното ми е Пламен ( няма да е за дълго). Инспирирано е главно заради фамилията и защото имах едни други планове за вбъдеще ама не стана нищо. Морт на латински узначава смърт, мъртав и другите му производни. Джонатан бе прибавено просто от благосвучие. В последствие разбрах че двете в едно правят уникално име което май жив човек в момента не носи.

 4. …Военната зона е под.38010. До1977г. бе под. 20880. Известно е под името “ Родни балкани „. Има хижа със това име, който се стопанисва от военните. /ВМФ/. Зоната стига до къмпинк Рай на Камчия . Сега там има Р…….. дивизион…. 76-78г служих там. Поздрави!

 5. Здравей Матеев!
  А в момента въпросната военна зона какво е? Има ли опасност при кръстосването на крайбрежието (и крайбрежните гори) от зоната? Катинарът на вратата ми изглеждаше нов, пътят не изглеждаше изоставен. Инак знам, че при Камчия се събират Варненската група за пневматично оръжие и стрелят там някъде около /бившата/ военна база

 6. ……Здаравей Joy! И в момента е действащо поделение, ракетен дивисион. В vms.start.bg. ima satelitna sнимка на Родни балкани. През октомври 2008г . правихме збирка на нашия набор /30г./от уволнението и посетихме поделението с разрешение на коменданта на Варна и съгласие на командващия флота , влязохне , разгледахме…..спомени…..Входа е от разклона след село Приселци. Влизайки в поделението се носи риск…..Крайбрежната зона е към под. По мое време имаше табели и се стреляше без предупреждение. Поздрави!

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: