xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Пътешествия сред Дивата природа. Планиране и подготовка

| 23 Comments

Планиране на трасето

В ежедневният живот кроенето на планове за оцеляване не влиза в списъка със задачи. Нашето общество е изградило система, която да ни помага в животозастрашаващи моменти. Ако имате нещастието да попаднете в автомобилна катастрофа например, има големи шансове линейката да пристигне скоро и да ви отведе в спешното отделение.
Само че има голяма разлика между това да чакаш линейката в страничното платно на магистралата, и да трепериш от студ на брега на придошлата река, която е отнесла раницата с екипировката и храната ти, а се задава и студена пролетна нощ в планината на десетки километри от най-близкото селище. Няма как да се обадите на спешна помощ. Линейката няма да пристигне.
Ето тук е мястото на правилното планиране и подготовка на пътешествието сред Дивата природа.

Но тук става въпрос за нещо повече от планиране на хранителното меню. Хубаво е да знаеш, че на третата вечер от прехода ще вечеряш пилешко с ориз, но какво ще правиш, ако загубиш хранителните си запаси? Най-честата причина за нещастията сред Природата е неподготвеността.

Повечето хора правят известнта подготовка преди пътешествията си. Да не направиш никаква подготовка – това е върха на глупостта. Но извън планирането на трасето, дестинацията, местата за бивакуване и хранителното меню, само енда малка част от ентусиастите наистина планират възможността да попаднат в ситуация на оцеляване.

Защо? Има няколко причини. Повечето хора не отчитат възможността самите те да попаднат в подобна ситуация, което може да се окаже фатална грешка. Други може би мислят, че имат достатъчно знания, умения и практика в оцеляването в Дивото, и не се нуждаят от допълнителна подготовка за специфичните условия на предстоящият им поход. Трети си мислят, че мисълта за най-лошият сценарий ги настройва песимистично, и отнема насладата и красотата на чудесното пътуване. Но няма нищо песимистично в това, да приемеш факта, че е възможно да попаднеш в екстремна ситуация. Това е просто един много важен усет, който трябва да притежавате.

Важността на планирането и подготовката за вашето „обикновено“ пътешествие никога не може да бъде преувеличена, защото всеки район си има своите специфични особености. Можете драстично да увеличите шансовете си за оцеляване в евентуално възникнала екстремна ситуация, само ако научите няколко прости, но полезни местни особености. Запомнете, че сред природата всеки човек сам е отговорен за своето оцеляване!

Ето най-важните стъпки, които трябва да направите при планирането и подготовката на едно пътешествие сред Дивата природа:

Направете своите проучвания

В днешно време всеки може да натрупа огромни познания за практически всяко кътче на Земята. За това ще му помогнат Интернет и големият брой книги и публикации в най-близката библиотека. Добре е да намерите добър джобен пътеводител за местността, по който да се водите. В книгите и онлайн материалите може да намерите информация за полезните растения в региона, които са източник на храна и вода, но трябва да сте сигурни, че можете да ги разпознаете.

Ако имате време и възможност да направите малка тренировка в района с местен експерт, това би ви помогнало много. От него можете да научите дребни хитрости, които ги няма в книгите.

Задавайте си правилните въпроси

Първо – трябва да научите всичко за вашият път и цел. Приключенията сред природата може да отнемат часове във взиране в картите. Изучете ги внимателно, за да получите усещане за релефа, преди да сте го видели. Ако разберете особеностите на местността, то в главата ви ще изникне картина на терена. По-късно, когато вече сте там, нищо няма да ви изненада неприятно. Освен това има още няколко жизнено важни неща, които трябва да знаете за района, който смятате да посетите:

 • какви видове дървета и растения се очаква да намерите?
 • кои от тях са ядливи?
 • къде се намират водните източници?
 • какви животни обитават района, и кои от тях са опасни?
 • какви са най-лошите възможни метеорологични условия за този район? (Вижте прогнозата за времето. Ако очакваните условия изглеждат зле, може би е по-добре да отложите малко пътуването.)
 • какви са очакваните дневни и нощни температури?
 • ако сте по крайбрежие – кога са най-високите приливи и най-ниските отливи, както и техните нива?
 • кои са местните хора, какви са обичаите и табутата им? Настроени ли са приятелски, или са враждебни?

Научете се да използвате карта и компас

8:00 часа. Време за малка закуска. Сникърс и енергиийна напитка. Междувременно избирам и маршрута.Никой не трябва да се втурва сред дивата природа без поне основни умения за разчитане на топографски карти и работа с компас! Винаги носете карта на местността. Дори да сте с водач. Какво ще стане, ако с водачът ви се случи нещо, или се окаже некомпетентен? Запомнете основните характеристики на местността (реки, пътища, мостове и др.). В случай на нещастие, ще имате поне някаква представа накъде да вървите, за да намерите помощ. (Половин ден път на изток ще ме изведе на магистралата). Това е особено важно, ако по някаква причина загубите картата си.

Разчитайте на себе си, а не на водача си

Хората са много по-добри в разучаването на трасето, ако го правят сами или в малка група. Много по-мързеливи и небрежни са, когато с тях има водач. Това е така, защото смятат, че водача:

 1. знае много добре какво прави;
 2. познава района като петте си пръста;
 3. се е погрижил за всички необходими вещи и провизии, в случай на нещастие.

Вярвайте на своя водач, но не разчитайте изцяло на него! С други думи – трябва да сте самоуверени. Запомнете, че водачът е просто човек, също като Вас. Известно е, че водачите правят грешки. Независимо дали от липса на опит или грешна преценка, те могат да въвлекат членовете на групата в ситуация на оцеляване, която иначе би могла лесно да се избегне. Едни от най-драматичните истории за оцеляване, които някога са били разказвани, са се родили именно от факта, че потърпевшите сляпо са се доверявали на своя водач.
Вашият водач ще ви бъде признателен за това, че се опитвате да поемете сами отговорност за себе си, и това ще ви накара да се чувствате по-силни.

Подържайте се във форма и знайте границите на възможностите си

Като всеки човек, който има някакви физически очаквания от своето тяло, и вие имате по-големи шансове да преминете успешно през ситуация на оцеляване, ако поддържате физическата си форма поне на средно ниво. Колко дълъг преход можете да направите за един ден? Колко умело можете да направите подслон при екстремални метеорологични условия? Колко ефективно можете да изкопаете дупка за слънчев дестилатор? Всичко това директно зависи от вашата физическа сила и форма. А и с добрата физическа форма идват и по-голямата самоувереност и самоуважение, и двете от които са критично необходими за силната воля за живот.

Като цяло, колкото повече обръщаме внимание на добрата храна и високото ниво на физическата си форма – толкова по-големи стават възможностите ни да се справяме с проблемите, толкова по-концентрирани сме в действията си, и толкова по-ясен поглед имаме над нещата. Това са всичките необходими качества, от които се нуждаете, ако се борите за оцеляването си.

Това обаче не значи, че не можете да тръгнете сред пустошта, ако не сте в отлична физическа форма. Но ако го направите, то ще се намирате в по-неизгодна позиция още от самото начало.

Като част от физическата подготовка, обърнете внимание на всякакви упорити и хронични заболявания (включително стоматологични), които могат да ви донесат затруднения. Ако пътувате в група, добре е да се осведомите за здравните проблеми на спътниците си, в случай, че се наложи да ги наблюдавате и да се грижите за тях.

Ако страдате от хронично заболяване, като например диабет или хипертония, вземете го предвид при планирането на пътешествието. И винаги вземайте повече медикаменти, отколкото са нужни за продължителността на престоя.

Ако смятате да пътувате до екзотични или тропически дестинации, уверете се, че сте преминали всички необходими ваксинации, като например за жълта треска, малария, холера, тиф, хепатит, дребна шарка, полиомиелит, дифтерия и туберкулоза. Също така е важна и ваксината против тетанус. Ако не се погрижите за това, може да станете жертва на болестите, разпространени в този район.

Погрижете се за психическата си форма

Въпреки, че често е пренебрегвана, психическата подготовка е важна част от уравнението за оцеляване. А най-добрият начин да се подготвите психически за приключение сред Дивото е да натрупате знания. Знанието наистина е сила, и то ви носи сигурността, от която се нуждаете, за да оцелеете, когато ви сполети бедствие.

Нека обобщим нещата, които ще ви помогнат в процеса на събиране на знания. Преди да тръгнете на пътешествие, трябва да направите следното:

 • съберете колкото се може повече информация за мястото, независимо от печатни или онлайн източници
 • поговорете с местен експерт, който да ви запознае със специфичните особености на района: флора, фауна, опасности, както и да ви посочи най-подходящите за изготвяне подслони, основните пътеки и водни източници, които терена предлага
 • усвоете поне основни умения за оцеляване и навигация
 • отчетете нивото на физическата си форма и преценете дали сте готови за пътешествието
 • изгответе  си специфичен за района комплект за оцеляване

Ако изпълните всички посочени стъпки, то ще знаете, че ако попаднете в беда, вие ще сте възможно най-подготвени, за да се измъкнете благополучно от нея.

Друго нещо, което може да направите, за да се подготвите психически за пътешествието (както и за всяка ситуация на оцеляване, в която можете да попаднете), е да приемете факта, че лошите неща се случват. Ако се впуснете в каквото и да е приключение сред Дивото с мисълта, че „Това не може да се случи на мен!“, то вие сте в заблуда. Трябва да се приучите да мислите точно обратното – „Това може да се случи и на мен. Може да остана сам насред тази пустош, дори първоначално да съм тръгнал с група от 12.“, или „Може да се заблудя и да се загубя, въпреки че това е една обикновена съботна разходка, и че в района има поне още 50 човека като мен.“

След като веднъж сте приели факта, че лошото може да се случи и на Вас, следващата логична стъпка е да се подготвите така, че това да е по-малко вероятно, и да сте готови да се справите, ако това все пак стане.

Подберете подходящата екипировка

Много е важно всяка част от екипировката, която вземате на приключение сред природата, да е подходяща за целта, да е здрава и с много приложения. Не се питайте дали ще върши работа при идеални условия, а дали ще върши работа в най-лошите възможни. Ако не може, бихте ли поверили живота си на нея?
Подборът на екипировката винаги зависи от вашата крайна цел. Добре е да се посъветвате с местни експерти и хора, които са извършвали нещо подобно в същия район.

Да приемем, че вече имате цялата необходима и правилна екипировка за вашето пътешествие. Следващата стъпка е да се уверите, че знаете как да я използвате. Не правете грешката да си мислите, че ще имате възможност да изучите екипировката си по време на вашето приключение. Екстремната ситуация може да се случи само няколко часа след началото на пътешествието и Вие да изпаднете в паника, защото например не знаете как да разпънете палатката си във връхлетялата ви буря. Затова, излезте в задният двор, влезте в гаража, или дори във вашата стая и прекарайте няколко часа в изучаване на възможностите и функциите на екипировката си.

Подборът на екипировката включва и изборът на подходящо облекло. Още една категория, в която малко местни съвети не са излишни. Не се доверявайте винаги на търговците от кварталният магазин. Питайте хората, които са били на пътешествия в тези райони. Запомнете, че лошо подбраните дрехи няма да ви накарат да усетите разликата между тях и подходящите, ако условията са идеални, но със сигурност ще ви накарат да се чувствате много отвратително, когато нещата тръгнат зле.

Вятър, дъжд, жега и отровни твари са само някои от трудностите, които можете да срещнете. Облеклото ви трябва да устои на всяка от тях. Уверете се, че дрехите ви са по мярка и не ограничават прекомерно свободата на движенията ви. Трябват ви дрехи, които да ви пазят сух и топъл, но същевременно и да предлагат достатъчно вентилация, за да избегнете прегряването. Мислете за дрехите си като за вашето първо убежище.

Информирайте другите за вашите планове

Информирането на други хора за това къде и кога смятате да ходите, е важен аспект от подготовката на пътешествието. За съжаление хората понякога се отнасят прекалено небрежно към тази част. Не го правете!

Винаги когато  се впускате в приключение сред Дивата природа, или при всяко пътуване през слабо посещавани местности, направете така, че поне двама различни човека да знаят за вашите планове, които включват:

 • същността на вашето пребиваване и действия;
 • коя е началната ви точка;
 • кога планирате да приключите;
 • вашият маршрут;
 • как може да комуникират с вас;
 • как може да ви открият, ако стане проблем;

SPOTЗа щастие технологиите изминаха дълъг път, за да направят пътешествията сред Дивото по-безопасни, отколкото някога са били. Уебсайтове като например www.SendanSOS.com ви позволяват да въведете своят план на пътешествие. Ако не влезете в акаунта си след датата на завръщане, която сте посочили, сайтът ще изпрати SOS съобщение до посочените от Вас адреси на познати хора.

Апаратът SPOT (персонално сателитно проследяващо устройство), не само позволява на други хора да следят вашето напредване по трасето, но също може да изпрати и SOS съобщение до списъкът с контакти, когато натиснете бутона HELP.

Ако използвате всички предимства, които днешното време предлага на ентусиастите, то вие драстично ще увеличите шансовете си да се измъкнете от практически всяка ситуация на оцеляване!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
23 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: